onsdag 29 oktober 2014

Helstekt fläskfilé med höstiga primörer och jordärtskockspuré








































Morrn!

Idag är jag uppe med tuppen. Klockan ringde tidigt som attan, redan… 04.20… pip! 
Även fast jag är morgonpigg, är detta faktiskt lite väl tidigt även för mig ;-) Men vad gör man inte när man ska iväg till Stockholm och vill undvika att stanna över natten. Då får det bli det tidiga planet istället. Har ni märkt att det är så otroligt mörkt nu, både på morgonen och kvällen. Rena rama natta ;-) Nu gäller det att ta till vara på dagen för att få sig lite dagsljus. 

Nu börjar sommarens minnen blekna allt mer och mer och siktet är inställt på flera högtider som vi har framöver. Hösten tycker jag är lika härlig som övriga årstider. Nu finns tid för tända ljus och riktigt härligt höstmys, medans regn smattrar mot rutan och vinden viner runt knuten. Låter det negativt? Absolut inte i mina öron. Jag sätter färg på tallriken, genom härliga höstprimörer såsom polkabeta, gulbeta, champinoner, brysselkål, rödlök och massa annat gott. En härlig middag för både öga och gom. 
    

På återseende

 

Helstekt fläskfilé med höstiga primörer och jordärtskockspuré
4 personer

600 gr Fläskfilé
2 msk Rub Barbecue Seasoning Sweet & Smokey (Jamie Oliver)

Jordärtskockspuré
150 gr jordärtskockor
150 gr potatis
 1 msk smör
 0,5-1 dl mjölk
Salt och vitpeppar

Balsamicosås
1 dl balsamvinäger
1 msk socker
1 msk kalvfond
Vatten
Maizena

Picklade betor
1 dl vatten
1 dl ättika, 12%
1 dl socker
2 gulbetor
1 polkabetor

Grönsaker
Brysselkål
Champinjoner
Röd lök
Vårlök
Garnera med timjan


Gör så här:
Köttet
Gnid in rubben i köttet och stek i smör så köttet får fin färg. Stek klart köttet i ugnen på 200 grader tills termometer visar 68 grader.

Jordärtskockspuré. Skala jordärtskockorna och potatisen. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka. Slå av vattnet, och mixa/vispa till puré med mjölk och smaka av med salt och vitpeppar.

Balsamicisås
Koka ihop vinäger. socker, kalvfond till en sås. Späd med lite vatten och tillsätt maizena för lite tjockare konsistens.

Picklade betor
Skär betorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, ättika. Dra av från plattan och lägg betorna i 2 olika burkar och slå över vätskan.Låt de dra i 10 minuter. Slå av vätskan.

Grönsakerna
Stek Brysselkål, Champinjoner, vårlök och rödlök lätt i stekpanna, så de behåller sin krispighet. Sockra lite lätt.


Sedan är det dags att lägga upp allt på tallrik och servera!





söndag 26 oktober 2014

Svartkål med chilibakad feta!






































Hej på er söndagsfolk!


Vilken myshelg det varit, iallafall för oss. Grått och trist väder och vintertid som gäller. Då känns galet bra att bara mysa runt inomhus och bar vara. Man behöver verkligen lite tid för återhämtning ibland. Jag har spenderat tid i köket, vilket jag tycker är en härlig avkoppling. I fredag hade vi vänner på besök som vi inte har träffat på läääänge. Ibland undrar man var tiden tar vägen. Vi har helt enkelt inte fått till ett tillfälle att träffas. Men desto trevligare nu när vi väl fick till det ;-)

I mitt kök har jag testat det här med svartkål. Någon mer som testat denna kål, vad tycker ni? Svartkål är som är en blandning mellan savoykål och grönkål.  Det är en ganska mild smak, men det är mycket kålsmak påminner om grönkål i smaken. Så den som inte är förtjust i kålsmaken kanske bör hålla sig borta;-) Men förrätten som jag gjorde, var det faktiskt inte så mycket kålsmak. Tycker den blev vansinnigt god, och jag testade den på svärisarna som tittade förbi och den fick godkänt av dem med. 
Ljummen krämig fetaost med svartkål som stekts hastigt med chili, vitlök och salt. Sedan lite balsamicosirap för lite sötma till det krämiga och salta. Klockrent! 

Mitt tips på förrätt nu när det vankas Alla Helgons helg! Kålen passar även perfekt bland blomsterdekorationen på bordet för det djupröda krusiga bladen är verkligen en snygg detalj bland blommorna.



 Kram å njut av söndagen!




Svartkål med chilibakad fetaost
4 personer

200 gr festaost (gärna en krämig variant)
150 gr svartkål
1 klyfta vitlök
Olivolja
Salt (var försiktigt med saltet, beroende på hur salt festaosten är)
Svartpeppar
torkad chiliflakes

Gör så här:
Lägg osten i en ugnsfast form och ringla över olivolja, lite salt, svartpeppar och chiliflakes.
Baka Osten mitt i ugnen på 200 grader i 5 minuter.

Skölj svartkålen och repa bort de grövsta delarna i botten av bladen och dela i bitar.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek kålbitarna hastigt tillsammans med skivad vitlök och chilipeppar.
Servera Osten på en bädd av stekt svartkål. Ringla över balsamicosirap innan servering!

Smaklig spis!




måndag 20 oktober 2014

Vi startar dagen med en kopp kaffe!







































Ny vecka, nya utmaningar!

Vi kickar igång denna måndag med lite kaffe tycker jag! Finns väl knappast någon bättre start eller? Tillhör du dem som inte kan komma igång förrän första kaffekoppen är intagen? Själv kan jag klara mig några timmar, men behöver definitivt kaffe under tidig förmiddag. För utan kaffe kan jag inte vara :-) Vad är det då som gör att man gillar just en sorts kaffe bäst? Själv älskar jag när jag öppnar en ny förpackning och doften tränger sig in i näsborrarna. Då sätter kaffesuget in, och man tror nästa att ju mer man tittar på kaffekokaren rinner kaffet ner snabbare:-) 

Ja vad är det då som avgör att en kaffesort är bra? Det finns många olika åsikter om detta och det finns en uppsjö sidor på nätet med fakta kring just kaffe och kaffetillverkning. Själv anser jag att man får testa sig fram. Det gjorde jag nyligen med bryggkaffe från COOP gjord på 100% Arabicakaffe av bönor från plantor växande på soliga bergssluttningar. Ett fantastiskt gott kaffe om ni frågar mig. Så nästa gång ni handlar, köp då detta kaffe och testa. 

Enligt en undersökning från Arvid Nordquist och Stockholm Meeting Selection dricker 

  • 76% kaffe på jobbet
  • 40% tycker kvaliteten på kaffet är mycket viktigt (totalt 78% tycker det är mellan 3-5 på skalan 1-5) 
  • 9% tycker att det är viktigt att kaffet är ekologiskt. Enbart 31% tycker att det är mellan 3-5 på skalan 1-5. 


Lite ananspaj till kaffet med en klick vaniljglass, det kan ju aldrig bli fel. Recept hittar ni här!



 Njut av måndagen!









































Detta inlägget är ett samarbete med Coop Forum Varberg.

söndag 19 oktober 2014

Inbakad kassler med vitlöksost och sallad!








































Gokväll på er!


Hoppas ni mår fint där ute i stugorna? Här dras man fortfarande med förkylning som nu har övergått i faslig hosta. Jag är inte dålig, men heller inte 100 om man säger så. Men idag kände jag ändå att det var dags att röra på sig. Ibland får man trotsa… Har ju inte blivit så mycket träning det på sista tiden. Så sagt och gjort, på med löparskorna och ut! Det blev en sträcka på 6 km och det kändes riktigt bra trots 3 veckors förkylning. Skam den som ger sig. Det är bara att bestämma sig. Men att det kan vara så svårt ;-) Nu hoppas jag att bacillerna har blivit så skrämda så det inte visar sig på bra länge :-)

Till kvällsmat blev det inbakad kassler med vitlöksost som är en gammal klassiker, men som håller än. Har nämnt den här tidigare, men vissa rätter är värda att lyftas igen ;-) Det var länge sen sist, och då smakar det ju alltid väldigt gott! Serverades med en god sallad med bland annat mandariner och koriander. Yammie!


 Söndags-kram



INBAKAD KASSLER
4 personer

600 gr kassler i tunna skivor
1 rulle färsk smördeg
1 burk Castello, färskost med vitlök
1 dl creme fraiche
Salt och peppar
1 ägg till pensling

Gör så här:
Blanda färskosten och creme fraichen. Salta och peppra. Skär kasslern i skivor och rulla ut smördegen. Lägg skivorna på smördegen i ena kanten, och lägg en lite klick av osten mellan varje skiva kassler, ca 4 kassler skivor/paket. Lägg ihop smördegen och tryck till kanterna. Gör fyra paket. Pensla med ägg och in i ugnen på 225°C, tills den fått en gyllenbrun fin färg ca. 15 minuter. Servera med ev. ris och sallad! 


SALLAD MED KORIANDER OCH MANDARINER
Romansallad
Salladslök
Cocktailtomater
Avocado
Mandariner på burk
Färsk koriander




lördag 18 oktober 2014

Daimpannacotta



































 
Hej lördag!
Här chillar vi i soffan, framför premiären av "Så mycket bättre". Mot fönstret smattrar regnet och man är rätt nöjd med att inte ha något särskilt bokat denna afton. Fick ju en härlig galakväll igår på Varbergsgalan där Bildepån som jag jobbar på tog hem priset som Årets företagare 2014. Så galet roligt och så stolt man blir att få vara en del av detta företagets framgångar :-) Så igår firade vi! Idag softar vi!

Lite daimpannacotta fick avsluta denna mysiga chill-lördag!
  



Ta hand om er!

Daimpannacotta
6-8 personer
1,5 gelantinblad
250 gr mjölkchoklad
5 dl vispgrädde 
0,5 dl strösocker

Garnering:
1 dubbeldaim 200 gr
Vispad grädde

Gör så här:
Lägg gelantinbladet i vatten, så det mjuknar.
Smält mjölkchokladen i grädden i en kastrull. Tillsätt sockret. Krama ur gelantinbladet och rör ner det i den varma chokladblandningen.
Häll upp i portionsglas. Låt stelna i kylen i minst 5 timmar.

Vispa grädden och hacka daim. Garnera. Servera.

onsdag 15 oktober 2014

Onsdagspasta med höstens skatter!


















Jag har sån tur :-) Att ha en pappa som gillar det här med hummerfiske. Att han också väljer att dela med sig av fångsten tackar man ju inte nej till. Får nog snart  hänga med ut på det blå och bidra med en liten insats  ;-) Med lite inspiration från havet, skogen och den senaste tidningen Allt om mat, blev det en riktigt fin onsdagspasta med både havets och skogen skatter. Enkla smaker och inget krusidull… jo jag tackar vad rätten satt fint. Lite gott vitt vin, Leth Grüner Veltliner nr 4200) 79 kr på Systembolaget passar perfekt till. Ett riktigt bra tips!
Det blev ingen onsdagspasta för min del i programmet "Halv åtta hos mig" som kommer sändas härifrån Varberg inom kort och där jag kommer vara med. Nu närmar det sig, och det är faktiskt lite nervös ska jag erkänna. Det är många som frågar när programmet kommer sändas och jag kan avslöja att första veckan i november kan ni hålla utkik.  Men vad som dukas fram på bordet, det får ni vänta på tills programmet sänds :-)
Nej, nu tror jag minsann jag ska ta mig en kopp varm choklad och lite härliga skorpor som min mamma bakat. Har jag sagt att jag har världens bästa föräldrar? Vad hade jag eller rättare sagt vi gjort utan er 
  Kram


Pasta med höstens skatter!
4 personer
1 paket färsk ravioli fylld med karl johan svamp
2 humrar
1/2 fänkålsstånd (litet)
10 körsbärstomater
10 st Skogschampinjoner
Parmesanost
Olivolja
Citron
Flingsalt
Dill till garnering

Gör så här:
Rensa humrarna och dela stjärten i mindre bitar. 
Koka pastan enligt förpackningen.
Ansa och finstrimla fänkålen.
Halvera tomaterna och dela svampen.
Stek fänkålen och svampen tills den fått fin färg, salt lite.
Lägg i tomaterna och stek en minut och blanda i pastan. Häll över lite citronsaft och rör runt. Häll upp p tallrikar, och fördela 
hummern över. Ringla över olivolja, strö över flingsalt och riven parmesanost. Toppa med hackad dill. 
Smaklig måltid!



söndag 12 oktober 2014

Smördegsinbakad chevréost

















Hej söndag!
Hoppas ni alla mår fint? Imorse vaknade jag utsövd och det var verkligen längesedan kändes det som. Efter en fullspäckad jobbvecka som avslutades med Varbergs största After Work i fredags var man allt lite mör. Men vilken after work det blev! Det var nog min första After Work med så mycket människor, hela 850 personer. Wow! Fantastiska föreläsare som Boris Lennerhov, Mia Törnblom och Per Johansson blandat med mingel och härliga utställare. Det här hoppas vi få vara med om fler gånger. Stort Tack NW event för ett grymt bra arrangemang.
Igår hade vi bestämt oss för en familjedag och det stod träning på programmet vid det nya utomhusgymmet vid Håsten och sedan väntades det varsin timmas massage på eftermiddagen. Visst är det perfekt när massören kommer hem till en! Boka en stunds avkoppling för det är du värd!  Boka en tid du också på http://www.modebyran.se
På kvällen blev det en smarrig inbakad chevréost med ruccula, honung, pinjenötter, olivolja och balsamicosirap. Yammie Yammie! Galet goda och perfekt som förrätt eller på buffébordet.
 Njut av söndagen!


INBAKAD CHEVRÈOST
4 personer
Färsk smördeg skurna i 4 st kvadrater 10×10 cm
200 gr chevréost
Honung
1 ägg
Ruccula
Oilvolja
Lite fling flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C
Fördela chevréosten på varje smördegsbit.
Ringla över honung
Forma varje kvadrat till en liten påse
Ställ på en plåt med bakplatspapper
Vispa upp ett ägg lätt med gaffel
Pensla på smördegen och in i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Ta en pensel och klicka balsamicosirap och dra över tallriken.
Blanda ruccula, flingsalt och olivolja och fördela på tallrikarna.
Lägg chevrébakelsen över rucculan och servera.

onsdag 8 oktober 2014

Onsdagpasta med köttfärs och baconsås!






































Hej svejs på er!

Hur har ni det i vårt avlånga land? Känns som hela Sverige har fått känna på regnskurarna idag som vi på västkusten fick imorse tillsammans med värsta åskovädret. Det var galet många smällar och massa blixtar som startade upp morgonen här hemma. For upp som en yr höna ;-), och hade någon sett mig hade de nog fått sig ett gott skratt. Nog sjutton är det inte vanlig med åska i oktober, eller? Men det var så mysig att veta att vi hade 30 minuter kvar innan vi skulle upp och det var härliga att få dra täcket om sig och ligga och lyssna på smattret mot rutan och mullret utanför. 

Sedan var det fullt ös med jobba och simskola för att sedan slå sig ner och njuta av lite härligt god onsdagspasta. En favvo i lite ny tappning. Det är bara att sätta fram maten så fort vi bara kan efter simningen, annars känns det som vi lätt får sovande barn vid matbordet ;-) 


  Härlig onsdag på er!




Pastarullar med köttfärs och baconsås
1 form

1 förpackning färska lasagneplattor 
6-8 dl färdig köttfärssås
1 ask cocktailtomater, halverade
3 st vårlök i bitar
1 pkt mozzarella
Ostsås:
4 dl vispgrädde
100 gr mjukost, baconsmak
2 dl riven ost
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Börja med köttfärssåsen. Låt gärna svalna. Gör sedan ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull. Häll över mjukosten och den rivna osten. Låt de sjuda ett par minuter, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan. 
Tag ett ark lasagneplatta och klicka över köttfärssåsen, tomater, och vårlök. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Häll över ostsåsen, och toppa med mozzarellan överst.
Gratiner i ugnen i ca 20 min, eller tills den fått fin färg. Servera med en härlig sallad.

Vinnarna är…

Tävlingen är avslutad och efter en spännande dragning av mannen här hemma i huset vann följande en biljett till VARBERGS STÖRSTA AFTER WORK på fredag 10 oktober kl. 15.00. Det kommer blir galet trevlig kväll, det kan jag lova! Hoppas vi ses, oavsett om ni vann eller inte! 


- Annalina

- Petra Eklund

- Marina

- Helena Karlsson

-Lena Charleson


För er som vann ber jag er maila mig, så uppger jag hur ni får er biljett 
madelene@alltienbyra.se



Biljetter finns till försäljning på Bildepån, Coop Forum Breared eller Varberg Event. Med Coop MedMera kortet alt. Volvokort får ni 100 kr rabatt, och betalar endast 295 kr/biljett.


  Önskar er en härlig kväll och stort GRATTIS!