tisdag 30 september 2014

Torsktimbal med lax och kräftor!






































Hej hej! 

Just avslutat kvällens middag, och röjt av. Fullt ös idag runt matbordet. 
Den ena pratar hej vilt om dagens klättringar i träd, klätterställningar, eller vad de nu hittat som gick att klättra i. Den andra sitter och sjunger på sin favoritlåt "Du käre lille snickebo" som om vi satt den på repeat ;-)
Själva sitter vi och snörvlar och känner oss kanske inte lika fulla av energi som barnen. Det är tur vi har våra små älsklingar som kan piffa upp oss när vi känner oss lite risiga :-)

Igår skickade jag med mamma och pappa dessa fisktimbaler med lax och kräftor med vitvinssås.  Eftersom jag fått krabba, tänkte jag att det kunde inte vara mer på sin plats att de fick lite middagsmat från mig också. Den tycktes gått hem… för rätten fick mycket beröm. Här hemma också. Lite lyxig, så den passar perfekt att även bjuda på, när det vankas middagbjudning :-) Den ser mer avancerad ut än vad den faktiskt är. Så jag lovar att vem som helst klarar av den :-)

Ha en fortsatt härlig tisdagskväll!


  Kram





Torsktimbal med lax och kräftor
4 personer

4 tunna torskfiléer (MSC-märkta)
200 gr laxfilé
1 äggvita
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt + 2 krm svartpeppar
1 burk kräftstjärtar i lake (ca 350 gr)
2 msk hackad dill

Vittvinssås
1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 krm cayennepeppar
Saft från 1/2 citron
1 msk maizena majsstärkelse

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Skär laxen i bitar tillsammans med äggvitan i matberedare. tillsätt grädde, dill och krydda med cayennepeppar och salt.
Krama ur kräftstjärtarna och hacka dem. Spara några till garnering. Blanda kräftstjärtar med laxfärsen. Lägg färsen i en engångssprits av plast. Krydda torskfiléerna med 2 krm salt. lägg dem som en krans i stora muffinsformar. Går även bra att ställa muffinsforma i en stor muffinsform i stål, då håller de ihop fint. 
Spritsa laxfärsen i mitten. Ställ formarna på plåt alt. i en plåtmuffinsform. In i ugnen till 55°C innertemperatur på färsen, ca 20 minuter. Servera med goda grönsaker (ex. suger snaps, röd lök, klyftor av gulbeta, polkabeta) och vitvinssåsen och kokt potatis om så önskas. Garnera med dill och kräftstjärtar.





 Festligt och gott!
Tänka på att köpa fisk och skaldjur som är MSC märkta. Vad betyder då det?
Jo, MSC arbetar tillsammans med organisationer och företag för att främja det bästa miljövalet för fisk och skaldjur.

Coop Änglamark har torskfilé som är MSC märkta. Ta ansvar nästa gång du väljer vilken sorts fisk du köper.


























Detta är ett samarbete med COOP Forum Varberg.


måndag 29 september 2014

Köttbullsfest alla dar i veckan!






































Idag blev det en riktigt vardagsfavorit, iallafall om ni frågar våra ungar :-) De skulle nog kunna äta köttbullar alla dagar i veckan om de hade fått bestämma. Häromdagen fick vi ett paket levererat från Milda med hela köttbullskittet. Små, små delikatessköttbullar som faktiskt var riktigt riktigt goda. Stekte dem ju givetvis i Milda Culinesse och de fick en härlig fin stekyta. Annars brukar jag inte vara så värst förtjust i det där köttbullarna man köper. Barnen fick pimpla rätten med lite färgglada flaggor som gjorde  rätten till en riktig festmåltid ;-) De var så otroligt nöjda och åt som hejsan. Där ser man vad lite färgglada flaggor kan göra :-)


  Ha en härligt fortsättning på måndagen!




#mildaköttbullsfest #gourmetmorsan #barnensfavorit #köttbullar #milda





söndag 28 september 2014

Asiatisk tilltugg och höstig fläskfilépanna!









































Hej svejs där ute i vårt avlånga land!


Det är tur jag kan skriva, för skulle jag prata med er hade ni inte hört särskilt mycket.  Det är en kraxande Gourmetmorsa som vi har här idag :-( Förra veckan var barnen förkylda, nu har det kommit till oss vuxna hr hemma. Snorpapper och näsdroppar har förgyllt vår helg… grrrr! Jäklar vad man blir gnällig! Nog om det… känns som vi inte är ensamma om att åkt på förkylning direkt. Det märkliga är att när man blir sjuk och hängig, det är just då man blir så där vansinnigt sugen på att träna. Kanske beror det på att man gärna skulle vilja träna bort "skiten" eller beror det på att man vet innerst inne  att det inte skulle funka att dra på dig träningskläderna. Inte vet jag ?!?! Men en sak är säker. När jag känner mig lite starkare igen, är det träningsrutiner som gäller. Det är inte värt att kasta bort livet på att inte hand om sig. Det har varit alldeles för lite träningen det sista, och det gäller att ta vara på livet så det inte springer om en, eller vad säger ni? Det är ju helt underbart ute i vår natur nu. Blad som skiftar färg och hög luft. Det gäller att njuta av årstiderna som ges. 

God mat ska man också njuta av. Det tillhör ju också livets god, så nu bjuder jag på smarriga asiatiska kräfttubes som passar perfekt innan maten till lite cava eller mousserat vin. Sedan tycker jag ni ska testa denna höstiga fläskfilépanna med svamp, bacon, äpple och cider.


  Ta hand om er och se till så inte livet springer om er




Asiatisk kräfttilltugg

ca 12 st 

400 gr kräftstjärtar i lake

2 dl majonäs
3/4 dl ketchup
1 finhackat citrongräs
2 msk riven färsk ingefära
1/2 finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl hackad mynta
0,5 dl hackad koriander
Saft från 1 lime
Salt

Blandad sallad

2 avocado

12 st tacotubes


Gör så här:

Krama ut lagen som kräftorna ligger i. Hacka dem grovt.
Blanda alla ingredienser till kräftröran och smaka av med limesaft och salt. 
Skär avocadon i bitar. Lätt alla tacotubesen och lägg i sallad och fördela bitar av avocado. Klicka över kräftröran och garnera med färsk koriander.

Mycket gott som tilltugg till ett glas cava eller ett glas mousserat vin.





Fläskfilé- och ciderpanna

4 personer

600-700 g fläskfilé

2 vitlöksklyftor
några kvistar med färska örter, till exempel rosmarin, oregano & timjan
tandpetare eller hushållssnöre
smör att steka i
150 g champinjoner
100 g bacon i bitar
1 äpple
1/2 burk syltlök
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl torr cider
2 tsk dijonsenap
1/2 tsk torkad dragon
1/2 köttbuljongtärning
salt & peppar

Garnering: Färsk oregano


Gör så här:

Putsa och skär filén i 2 centimeter breda bitar. 
Stek köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra och lägg det åt sidan.

Dela champinjoner i halvor och bacon i bitar. Skär äpplet i klyftor.

Stek champinjoner, bacon och äpple i stekpannan. Stek lite i taget.
Lägg champinjoner, bacon och äpple åt sidan. 

Blanda vispgrädde, cider, dijonsenap, dragon, köttbuljongtärning och fläskfilén i stekpannan och låt alltsammans småputtra under lock tills köttet är genomstekt, det tar 10-15 minuter. Tillsätt syltlöken och champinjoner, bacon och äpple. Red med vetemjöl utblandat med lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. 


Servera med potatissnurror och sallad.



Potatissnurror


1 färsk smördeg eller pajdeg. Smördeg blir frasigare. (Jag tog fel och det funkade lika bra med färsk pajdeg, men jag rekommenderar smördeg.)


Ca 5-6 kokta potatisar

2 dl västerbotten ost
salt och peppar

Gör så här:

Rulla ut den rektangulära smördegen. Press över den kokta potatisen, och strö över osten. Salt och peppra. Rulla ihop smördegen, och skär rullen i ca 8 bitar. Lägg dem med snittet uppåt och grädda i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg.






tisdag 23 september 2014

Rotfruktchips







































Hej på er i stugorna!


Idag kan jag tänka mig att det är många kaminer som sprakar för fullt nu när kylan verkligen slagit till. Minus 0,8 imorse och jag fick skrapa rutorna. De var annat än helgens 22 grader. Det är verkligen väderkontraster numera. Känns som vi knappt haft någon höst helt plötsligt. Tycker det är så härligt när luften är hög och man får ta på sig en extra tröja. Imorse krävdes mer än den där extra tröjan :-)


Igår var det hummer premiär, tyvärr blev det en blåsig start, så ännu har det inte blivit några svarta rackare till familjens hummerfest. Vi får hålla tummarna att min pappa fiskar upp några av dessa underbara skaldjur och att han delar med sig också förstås :-)


Nåt som också tillhör hösten liksom hummerfisket är rotfrukter. Det är så enkelt och vansinnigt gott med rostade rotfrukter i alla dess former. Krispigt och färgrikt är en fest även för ögat. Tilltugg till drinken eller tillbehör till hamburgaren, funkar vilket som. En mandolin är ett måste för tunna härliga skivor.



  Varma kramar




Rostade rotfrukter


1 st Gulbeta
1 st Rödbeta
1 st Polkabeta
1 st Palsternacka
1 st Morötter
Flingsalt
Olivolja


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rotfrukterna och hyvla tunna skivor gärna på mandolin. Lägg på en plåt, separera rödbetan, så den inte färgar av sig på övriga rotfrukter.
Strö över flingsalt och olivolja och rosta i ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg och blivit knapriga.








fredag 19 september 2014

Firade födelsedag med Kekabspett med apelsinyoghurt








































Freeedag och födelsedag!

Kan knappt fatta att det är sant, redan 3 år sedan vår underbara trollunge anlände med buller och bång. Så det blev lite sång och paketet imorse, och det var en tjej som blev riktigt blyg inför våra sång. Måste blivit helt i chock så där på morgonkvisten över den ostämda kören ;-) 

Övriga dagen har tillbringats i Göteborg för att ta del av en galet bra dag "Konvent Framtid" som anordnades av Marknadsföreningen i Göteborg. Fler fantastiska och inspirerande föreläsare gav oss lite tankar över trenderna framöver inom marknadsföring. Det är riktigt spännande, och mycket som händer inom detta område.

Eftersom vi alla har hållt igång hela dagen avvaktar vi det riktiga firandet till morgondagen. Tur var väl det, då självaste födelsedagsbarnet somnade i soffan redan vid 6-tiden ikväll. Det är jobbigt att fylla år :-)

Fortfarande har jag inte kommit på vad jag ska bjuda på. Nån som har en riktigt bra bjudrätt att dela med sig av? Här är stiltje för tillfället ;-)

Ikväll blev det grymt goda kebabspett med apelsinyoghurt och sallad. Ett recept från Elle Mat & vin som inspiration men gjordes om lite grann. Det bästa av allt var att de grillades på kolgrill och vi hade förberett dem innan. Då går fredagsmiddagen i ett jehu och vi slipper stå i köket. Det gillade vi extra mycket ikväll. Det har ju släpps nya avsnitt av "Sons of Anarchy" så nu sitter mannen bänkad framför dem. Själv är jag alldeles för blödig för den serien. Så det blir nog en bok för min del. Njut av kvällen och jag önskar er en härlig helg!


♥  Happy friday!





Kebabspett med apelsinyoghurt
4 personer

2 ägg
1,5 dl vatten
1 dl barbequesås
800 gr nötfärs
2 vitlöksklyftor, pressade
8 grillspell i trä

Apelsinyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
1 apelsin, skalet från hela och saften från halva
Lite mynta, finhackad
1 tsk sambal oelek
2 tsk honung
salt och peppar

Gör så här:
Blötlägg träspetten i vatten, så de inte tar eld vid grillningen.
Blanda ägg, vatten, barbequesås, vitlök tillsammans med nötfärsen. Smaka av med salt och peppar. Det ska smaka ganska mycket. Dela färsen i 8 delar och forma till tjocka korvar och trä köttet på spetten. Grillas över kolgriller eller bryn dem så det får fin färg i stekpanna och stek dem sedan klara i ugnen på 200°C i 15 minuter.

Blanda samman apelsinypghurten och låt stå i kylen under tiden som spetten grillas.

Servera med en god sallad!


Hipp hipp hurra för vår underbara Bella idag!

onsdag 17 september 2014

Onsdagpasta på Ravioli!








































Hej onsdag!

Ikväll blev det som brukligt onsdagspasta på menyn, och jag hade tagit vägen om Varbergs tog där det var torghandel dagen till ära och fick handlat mig en påse Karl Johan svamp. För er som inte har torghandel kan hitta Karl Johan svamp i välsorterade livsmedelsbutiker. Finns både färsk och torkad på påse.
Själv fick jag med mig så mycket att jag till och med fick lite att frysa in och kan ta fram när suget sätter in. I like :-) Känns just nu som om de inte kommer ligga där särskilt länge bara ;-)

Om några dagar vankas det 3 års kalas här hemma och den stora frågan är vad vi ska hitta på att bjuda på. Får hon bestämma blir det makaroner och köttbullar. Det skulle hon vilja äta varje dag. Sonen är inte lika entusiastisk. Hans kommentar idag var "Inte nu igen, jag vill inte ha makaroner mer…" Tur är att köttbullarna fortfarande är favoriter iallafall:-)  
Nej, nu blir det lite soffhäng innan sängen kallar.

♥  Kram på er





Ravioli med Karl Johan svamp och salsiccia

250 gr ravioli med Karl Johan svamp Paolos

5 dl hackad Karl Johan svamp
1 gul lök, finhackad
3 st salsicciakorvar ca 300-400 gr
2,5 dl matlagningsgrädde
2 tsk tryffelolja
Salt och peppar
rapsolja till stekning

Garering:
Ruccula
Finriven parmesanost


Gör så här:
Koka raviolin efter anvisning på förpackningen.
Ta bort skinnet på salsicciakorven och bryt isär korven till mindre bitar.
Hacka löken och svampen.
Bryn löken, svampen och korven var för sig i rapsolja så de får fin färg.
Blanda allt i en stekgryta och tillsätt grädden. Låt puttra några minuter. 
Tillsätt tryffelolja, salt och peppar.
Tillsätt pastan i såsen och rör om.

Servera pastan toppad med ruccula och riven parmesanost.







Mycket gott rött vin från Per Moberg som passar till grönsaker, fågel och gris. 239 kr på Systembolaget för en box 3000 ml.

söndag 14 september 2014

Sjömansgryta - en klassiker










































Söndag och valvaka!

Det har väl knappast undgått någon att det har varit val i Sverige idag! Hoppas alla tog chansen och gjorde sin röst hörd genom att rösta. Barnen tyckte det var så roligt, så de ville göra det igen. De kunde inte begripa varför man inte kunde rösta mer än en gång och inte heller varför man bara röstar var 4:e år ;-)

Ute har det ju varit sommarvärme och jag tycker det är höst. Bella tycker uppenbarligen att det snart ska vara vinter, för här rullar Valle-dansen på repeat inför den kommande skidresan(läääääänge tills dess) Just nu känns det som det kanske kommer bli läge för ett par hörlurar framöver ;-)

Höst innebär mustiga grytor och jag tycker det passar förträffligt med Sjömansgryta som får puttra i öl och med massa lök. Så galet gott och det fick tummen upp av Vincent här hemma!  Receptet hittar ni här! 


♥  Önskar er en härlig start på veckan!