tisdag 31 december 2013

Gott slut och Gott nytt!










































Nedräkningen har börjat!
Nu är det bara några timmar kvar på det här året, och siktet är inställt på ett nytt år med massa spännande saker som man redan nu vet om, men också saker som kommer bli som en överraskning. Jag är väl kanske inte den personen som avger en massa nyårslöften, Men en sak har vi bestämt oss för här hemma. Nästa är ska bli ett år där vi en gång i månaden gör något som vi aldrig gjort tidigare. Det kan vara stort till smått. Vi bestämmer varannan gång vad som ska hittas på. Jag hoppas på lite kyla få jag kan ta med mannen på långfärdsskridskor, det är nåt som jag gärna skulle vilja testa. Sedan kan det vara bjuda hem någon som aldrig suttit kring vårt matbord ;-), testa någon ny sport, testa en ny maträtt, göra ett resmål alt. utflykt till något ställe som vi aldrig besökt osv. Ja det är bara att fundera ut vad man skulle vilja prova! Ger ni nyårslöften, och vad är det? 

För er som kanske i panik måste få till en dessert till kvällen kommer här ett recept på en Toblerone pannacotta att smaska på innan 12-slaget :-)
Nej, dags att se till att få familjen redo inför champagnelunchen som bjuds på en liten bit bort. Ett riktigt mysigt inslag så här sista timmarna på året. 


♥ Vill önska alla ett riktigt härlig nytt år och ta hand om varandra!





Toblerone pannacotta
4 personer

5 dl grädde
1 msk socker
1 vaniljstång
150 gr toblerone
50 gr vit choklad
3 st gelantinblad
3 tsk vaniljsocker

Garnering:
Pistageplan

Gör så här:
Lägg gelantinbladet i vatten. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp gräddde. socker, vaniljen och vaniljstången, låt sjuda i 5 minuter. Tag ur vaniljstången. Hacka tobleronen och vit choklad och lägg i grädden och låt smälta. Sjud på svag värme. Ta av från plattan. Krama ut gelantinbladet och tillsätt i den varma grädden. Vispa och häll sedan upp i serveringsglas. Servera med apelsinfiléer eller jordgubbar eller något annat bär.

Vid garnering kan man riva vit choklad eller sikta lite florsocker över.

Pistagflan:
Smält socker i en stekpanna och strö över hake pistagenötter. Bred ett tunt lager över bakplåtspapper och låt stelna. Sedan är det bara att bryta å garnera.










fredag 27 december 2013

Köttfärsfylld hel paprika!










































Hej svejs!
Här hemma har vi tagit på oss verktygsbältet och fixat och trixat med lite nya inredningsdetaljer, som verkligen har blivit galet bra, om vi får säga det själva ;-) (Lovar visa dem senare) Vi har till och med fått in ett flyt med träningen. Löpning,  styrketräning och idag får det nog bli till att snöra på sig dojjorna igen. Min rygg börjar göra sig påmind igen, och det gör den då jag slarvat. Så det är bara att ta sig i kragen! 
Vi har även testat Köttfärsfyllda paprikor, som vi länge haft på vår mat-lista, men inte gjort. Nu så här i efterhand kan man undra varför? Det var betydligt bättre än vad vi nånsin vågat hoppas. Galet gott! Så testa dessa så fort tid ges är mitt tips!
 
♥ Njut av fredagen!


Köttfärsfylld paprika
4 personer

4 paprikor, ta den färg som du tycker bäst om.
2 msk olivolja och flingsalt
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
400 gr bladnfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 krm kanel
4 krm malen spiskummin
2-3 msk tacokrydda
2-3 msk maizena
4 dl krossade hackade tomater
3 msk vittvinsvinäger
3 tsk kinesisk soja
Några stänk tabasco
Salt, svartpeppar
Lite honung för sötning
1 boll mozzarella i skivor

Gör så här:
 Sätt ugnen på 225 grader-
Skölj paprikorna och skär av skaftet ca 2 cm ner. Skär loss kärnorna ur paprikan. Ställ paprikan på ugnfast form. Gnid in dem med olivolja och flingsalt, svartpeppar.
Ställ i ugnen till de är mjuka ca 15-20 minuter.
Gör under tiden köttfärsfyllningen. Hacka löken och vitlöken. Fräs dem tillsammans med blandfärsen, kryddor.
Pudra över maizenan och rör runt.
Tillsätt tomaterna, soja och vinäger.
Smaka av med några stänk tabasco, salt, svartpeppar och honung.
Fyll paprikorna med köttfärsblandningen och toppa med mozzarellan. In i ugnen gärna på grill. 
Servera de fyllda paprikorna med sallad.

Vi gjorde Broccolisallad, som är en av våra favoriter!
 


torsdag 26 december 2013

Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås




































 

Vad sägs om torkrygg med savojkål och sockerärtor i champagnesås?  En perfekt nyårsrätt skulle jag säga. Eftersom vi är bortbjudna på nyår, är det inget som jag själv behöver lägga någon tanke vid. Men jag rekommenderar denna rätten skarpt, liksom vinet. Receptet hittade jag i det senaste nr från Allt om mat, där de hade flera tips på härliga rätter för nyår och andra festliga tillfällen.
I glaset blev det Gardo & Morris Sparkling Sauvignon Blanc 89 kr/flaska. Ett mycket gott mousserat vin som passar perfekt till fisk och skaldjur eller som apretif innan maten. 

Gardo Morris Wines drivs av Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. De har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras. Jag har provat några stycken och jag är riktigt imponerad av dessa viner. Kommer absolut testa fler från denna vinfamilj, och jag lovar återkomma med utlåtanden.

Nej, nu blir det till att planera lite för lördagens baluns som kommer går i lite After Ski tema, trots bristen med snö. Vi får helt enkelt låtsas, och göra det bästa av det ;-)   PÅ TV visar de Sällskapsresan -Snowroller. Visst är den grymt bra? Man får sig många härliga skratt :-)


Njut av Annandag jul






Torskrygg med potatispuré, savojkål och champagnesås
8 portioner

1,2 kg torskrygg
1 liter vatten
1 dl salt
50 gr smör

Potatispuré:
1,2 kilo mjölig potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 gr smör
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sås:
3 scharlottenlökar
1 msk smör
4 dl+0,5 dl champagne eller mousserat vin
2,5 msk konc. fickfond
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 krm salt

Kål:
400 gr savojkål
150 gr sockerärtor
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Skär torsken i 8 bitar. Blanda vatten och salt i en bunke. Rör tills saltet löst upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt rimma i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
Puré: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vatten från potatisen och pressa i potatispress tillbaka i kastrullen. Vispa potatisen med grädde, mjölk och smör till en slät puré. Krydda med salt och peppar.
Sås: Skala och finhacka scharlottenlöken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt 4 dl vatten, 2,5 dl champagne och fond. Koka ihop tills hälften återstår.
Kål: Strimla kål och förväll den tillsammans med sockerärtor i 1 minut i lättsaltat vatten, Häll av skölj i kallt vatten. Fräs de snabbt i smör strax innan servering. Krydda med salt och peppar.
Ta upp och torka av fisk med hushållspapper. Bryn den i smör i en stekapanna och lägg den sedan i ugnsfast form. Stek fisken i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller till 52-54 grader i innertemperatur.
Red. såsen med mjöl utblandat med vatten. Låt koka i 3 minuter. Tillsätt ytterligare 1 dl champagne och grädde och låt såsen bli varm. Krydda med salt. Mixa till en skummig sås med stavmixer.
Servera fisken tillsammans med puré, kål och sås.




Den "lille" ... Pepparrotssnaps!








































Jag har verkligen aldrig gett mig på det där med att krydda egen snaps. Men efter att varit på julbord så där några dagar innan jul, och insett att jag faktisk kan få till en liten hemmakryddad snaps innan jul och bjuda på, fick jag eld i baken. Jag föll verkligen för pepparrotssnaps och detta var bara nåt som jag MÅSTE testa. Tack Mattias för att du delade med dig. Jösses vad enkelt och lätt det var. Funderar på vilka andra smaker som jag skulle kunna ge mig på? :-) Några förslag nån?
Helan går...sjung hoppfaderallanlej!



Pepparrotssnaps
1 flaska

70 cl sprit
50 gr färsk pepparrot i skivor

Gör så här:
Skär pepparroten i skivor. Lägg pepparroten i kaffefilter. Häll spriten i en ex. större syltburk.
Fäst kaffefiltret med pepparroten ovan spriten utan att det kommer i kontakt med varandra. Fäst kaffefiltret runt kanten på syltburken och sätt på tätslutande lock. Låt stå i 2-3 dygn beroende på hur mycket smak man önskar. Ta bort kaffefiltret och häll upp på ren glasflaska. Sedan är det bara att njuta av den "lille"!




 




onsdag 25 december 2013

Dessert i jul!

 
 





































Julens smaker gifter sig samman i denna desserten. Vad sägs om en Klassisk Ris a la Malta med saftsås, chokladfudge och en nötmarängbakelse med apelsin och granatäpple. 

♥  Njut!


Hasselnötsbakelse
36-40 små nötkakor
Grädden, apelsinerna, granatäpplet räcker till ca. 10 st bakelser

1 dl skalade hasselnätter (finns skalade att köpa i de flesta butiker)
5 äggvitor
2 dl strösocker
1 dl florsocker
0,5 dl maizens majsstärkelse
1 nypa salt
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
2 apelsiner
6-8 torkade dadlar
1 granatäpple
Florsocker för garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Kör hasselnötterna i en mixer till fint strössel.  Hittar du inte skalade hasselnötter, går det fint att rosta i stekpanna tills skalet börjar flagna och sedan kan man gnugga dem rena i en kökshandduk.

Vispa äggvitorna fluffigt och tillsätt häften av strösockret och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt resterande socker och vispa så det blir glansigt och fast.
Blanda hasselnöttsströsselt med maizena och florsockret. 
Sikta ner blandningen i marängsmeten och vänd ner den försiktig, Häll blandningen i en spritspåse och klicka ut till små rundlar, ca 4-5 cm i diameter. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Lossa från bakplåtspappret  och låt svalna.
Skala och skär apelsinerna i mindre bitar. Dela granatäpplet och pillar ur kärnorna. Vispa grädden lätt. 
Lägg en marängbotten, bred över grädde och lägg lite apelsinbitar och granatäpple. Därefter en marängdel ovanpå. Bred ytterligare grädde och toppa med apelsin och granatäpple och strimlade dadlar. Sikta över florsocker.


Chokladfudge med pekannötter
50-60 st
200 gr ljus choklad
200 gr mörk choklad
30 gr smör
1 burk kondenserad mjölk
2 tsk vaniljsocker
3 dl minimarshmallows i blandade färger (ICA)
2 dl pekannötter

Gör så här:
Hacka chokladen och smält i micro eller över vattenbad tillsammans med smör.. Blanda chokladen med kondenserad mjölk,  Låt svalna något, tillsätt sedan vaniljsocker. Vänd i marshmallows och pekannötter utan att röra för mycket. Då smälter marshmallowsen. Bred ut smeten i en form med bakplåtspapper i botten. Låt den stelna i kylen i ett par timmar. Skär sedan upp den i bitar med en vass kniv.




 Perfekt att använda mixern för att  hacka nötter.


Kavalkad av julen 2013


Hej på er allihopa!

Åh god fortsättning på julen. Hoppas er jul blev precis som ni tänk att den skulle bli. Här blev det fullt gs från morgon till kväll. Massa god mat och härligt sällskap. Ibland så högt stoj och stim så man hade önskat man hade peltorkåpor för några minuter. Men det är väl så när barnen är uppspelta i väntan på tomten ;-) För vem vet om han är på riktigt eller inte ;-) Vår lilla tjej var så rädd för tomten att hon skakade, men efter ett tag insåg hon att det inte var så farligt. Hon vågade sig till och med fram och gav tomten sin napp. Ååh det är stort vill jag lova!

Några dagar innan jul var vi på julbord, och där hade de gjort egen snaps, med smak av pepparrot. Jag har aldrig gjort egen snaps, så i år var det dags. Åh det är ju galet enkelt, jag undrade varför jag aldrig gjort detta tidigare. Efter lite instruktioner, och 2 dagar senare var det dags att smaka av. Mycket väl godkänd! Len, smakrik och alldeles underbar :-) 
Imorgon ska ni få ta del av Gourmetmorsans Pepparrotssnaps! De ni :-) Men alldeles strax kommer det upp ett recept på gårdagens dessert. Självklart var det lite ris a la Malta med saftsås (inte att förglömma på julafton) men också en Nötmaräng med apelsin, granatäpple och en liten bit chokladfudge.

Nu blir det titt på  "Så mycket bättre" och sedan" Sällskapsresan". Härligt soffhäng denna juldag!

♥   God fortsättning på julen underbara läsare!








onsdag 18 december 2013

Biscotti med ingefära och kanel!







































Hej!

Minns ni när ni var små och det pirrade lite i magen inför julen? Man var så spänd på vad tomten skulle ha med sig i den där tomtesäcken. Hade man varit tillräckligt snäll? Det var så man inte kunde hålla kroppen i styr till slut... Det kunde inte barnen igår heller när jag hämtade dem från dagis. Där hade redan julpirret infallit märkte jag. Det är ju 4 dagar kvar...! Det gäller att ha tålamod som personal när det närmar sig jul :-) Som en liten uppskattning till personalen för sitt fantastiska jobb de gör, (vi har nämligen världens bästa förskola för våra barn) fick de en lite julpresent med bl.a. lite julbiscotti. När jag stod där och knöt band runt påsen med biscottin, stod Vincent och iakttog mig på håll och efter mycket funderade sa han: -Mamma, det där knutarna kommer Katta och Victoria ha jättesvårt att få upp. Ja, vi får väl se om de kan få upp den där knuten och komma åt godsakerna i påsarna, annars är jag rätt säkert att det finns en liten kille som gärna hjälper dem ;-) 

Så vill ni ha något gott till glöggen tycker jag ni ska satsa på de här biscottin. De är verkligen super enkla att slänga ihop och perfekt att ha som gå bort present!

Vill ni ha tips på lite andra smaksättningar hittar ni polkagris- och marianne biscotii här. 


♥   Kram på er





Biscotti med ingefära och kanel
Perfekt till glöggen! Cirka 40-50 st

100 gr rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg, stora
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk ingefära, torkad
2 msk kanel, malen

Gör så här:
Skär det rumstemererade smöret i mindre bitar. Tillsätt sockret och vispa tills det blir poröst. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Blanda samman alla de torra ingredienserna tillsammans med kryddorna. Rör tills smeten blir slät.
Rulla ut till tre längder och lägg dem på plåt. Platta till dem något.

Grädda i ugnen på 175°C i ca 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt, om 2 cm breda. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda ytterligare i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt dem stå på eftervärme tills de är genomtorra.






tisdag 17 december 2013

Enkelt och nyttigt tips för julbordet!







































Oj, oj, oj vad tiden rusar iväg! Exakt en vecka kvar till självaste julafton. Hur ligger ni till? Själv känns det faktiskt helt okej. I helgen satt jag och beställde de sista julklapparna på nätet, och det var mig på håret att de hanns med innan jul. Jag har kvar en julklapp, och det är den svåraste av dem alla, till mannen. Har verkligen ingen aning. Nån som har ett bra förslag?

Nåt bra förslag på ett nyttigt inslag för det stundande julbordet är denna enkla äppelsallad med pepparrot. Kanske nästan för banalt, man jag tycker ändå den är värd att lyfta, bland alla andra rätter som är lite mera rejäla. Tycker det är härligt när man kan få blanda upp med lite enklare och friskare rätter också. Man blir ju otroligt mätt ändå ;-) 

Imorgon bjuds det bli härligt bak som passar perfekt till glöggen. Vi ses då hoppas jag! 


♥   Härlig tisdag på er!




Äppelsallad med riven pepparrot
4 personer

2 rivna äpplen
Riven pepparrot. Mängd efter smak.
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Riv äpplen och pepparroten. Blanda. Ringla över olivolja. Smaka av med salt och peppar. 


tisdag 10 december 2013

Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky








































Gokväll!

Det känns att det är december och alla verkar ha fullt upp. Är det inte julklappsinköp eller julstök här hemma, är det slutspurt på jobbet innan det vankas lite julledighet. Själv har jag massor som ska bockas av innan det blir ledighet för min del. På jobbfronten har vi massa spännande på gång inför 2014. Lovar berätta mer när det närmar sig ;-) Men första och främst är det julbordsvecka skulle man kunna säga... Har redan hunnit med två julbord förra veckan och tre julbord denna veckan. Hur ska det här sluta tro :-) Men dess emellan får man sticka in med lite annat gott, som den här kycklingsaltimboccan. Mör, smakrik och alldeles underbart god. Så det är bara att slänga fram kastruller och stekpannan och börja laga. 

♥   Trevlig spis!


Kycklingsaltimbocca med risotto och olivsky
4 portioner

700 gr två delade kycklingfiléer
8 stora skivor Parmaskinka
1 dl färsk salvia
1 dl grovt hackade stora gröna oliver
3 dl kycklingfond
1 msk kinesisk soja
0,5 msk maizena
1 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
salt, peppar och citron

Risotto:
4 dl avorioris
2 dl vitt vin
4 dl färdigblandad kycklingfond
1 dl riven parmesanost
2 msk pressad citron
2 msk smör
0,5 dl finhackad scharlottenlök
Olivolja

Gör så här:
Bred ut salvian på kycklingfiléerna. Salt och peppra. Lägg ihop två bitar ovanpå varandra och linda 2 skivor parmaskinka runt. Stek i lite olivolja. Koka upp kycklingfond och red med maizena. Tillsätt soja, oliver och örter. Smaka av med citronjuice, salt, peppar och olivolja.

Risotto:
Fräs scharlottenlök och när den mjuknat, tillsätt riset. Fräs detta tills det ser glansigt ut.Tillsätt vinet och koka på svag värme tills det blir torrt, tillsätt då kycklingfonden och låt puttra på svag värme. Rör risotton medan den puttrar och tillsätt resterande ingredienser lite i taget. tillsätt ev. lite mer vätska (vatten) ifall riset inte blivit riktigt mjukt. Risotton är klar när den fått en krämig konsistens.



fredag 6 december 2013

Idag värmer vi oss med Dumledryck!









































Hej på er i blåsten!

Hoppas ni alla har det bra, och att inte alltför många av er där ute som är utan ström. Här har vi haft tur och klarat oss och har det varmt och skönt. Men som det har blåst. Låter som takpannorna har väldens fest där uppe på taket. Det värsta är nog över, men behöver man inte ge sig ut, tror jag bestämt det är bättre att hålla sig inne. Eftersom sjukstugan med feber och förkylning fortsätter här hemma, nu med lillstumpan, så myser vi mest runt i pyjamasen. Ut högtalaren strömmar julmusik och brasan sprakar härligt. Vi har det ganska okej faktiskt :-) Vid lunch sker "vaktbyte", och då kommer mannen hem och jag beger mig till jobbet, som idag startar min dag med lite julbord med härliga kollegor. Inte så dumt det heller :-)

Men idag tänkte jag bjuda på lite värmande sött, perfekt för mysdag hemma framför brasan eller för skidbacken. Går ju också att pimpla lite extra för oss vuxna ;-)


♥ Ta hand om er i stormen!




Dumledryck
1 kopp

2 dl mjölk
5 dumblekolor
2 tsk kakao

ev. lite Cointreu

Gör så här:
Blanda mjölk, kakao och dumblekolor. Rör runt tills dumlekolorna smält.
Häll upp i glas eller kopp och klicka på lite grädde om så önskas. Speta med lite cointreu, om det önskar lite extra sting.









tisdag 3 december 2013

Kyckling med blue cheese!







































.... idetorka och dåligt med energi har det varit några dagar. Därav min frånvaro här på bloggen. Men idag tänkte jag bjuda på en enkel formrätt som har några år på nacken, så en av huvudingredienserna har lyckats utgå ( läs creme fraiche med med blue cheese). Men det finns ersättningsprodukter, så ingen fara på taket. Så idag blir det Kyckling med blue cheese.

Det gäller att fylla på med energi i denna mörka årstid. Så sagt och gjort! Jag drog på min löpardojjorna och tog Ipaden med mig ut till mitt löparband som fått sig en ståtlig plats i garaget. Jag vet jag kunde ge mig ut, men tycker det är ganska mörkt nu. Detta med att motioner och titta på film samtidigt var ju en toppenlösning! Det var inga problem att springa inte ;-) 

Härlig tisdag!




Kyckling med Blue cheese
5-6 personer

1 kg kycklingfilé
1 purjolök
2 röda paprikor

Sås:
2 burkar creme fraiche
2 burkar á 100 gr Bleu creme Bonjour alt. vanlig ädelost
4-5 dl grädde
4 msk mango chutney
1-2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. 
Strimla purjolök och paprikorna. bryn och lägg i ugnssäker form. Bryn kycklingen i mindre bitar, salt och peppra. Lägg ovanpå purjolöken och paprikan.

Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och värm. Smaka av! Häll såsen över kyckling i formen och in i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader.

Servera med ris/pressad potatis/pasta och en sallad!