lördag 30 november 2013

Kungligt, eller hur?








































Lördag, och en dag helt blank i kalendern. Härligt! Igår var det kungligt glans hela dagen ;-) Var inbjuden till Campus Varberg för lite lunchmingel och föreläsning om deras verksamhet. Det var ju inte bara jag som var bjuden, utan 150 st andra och självaste Kronprinsessan Viktoria skulle också närvara. Det är ju inte var dag som man vistas i samma rum som Hennes Kungliga Höghet :-) 

Kungligt, var också kvällens tapasbord som vi dukade fram och frossade i som bara sjutton. Efter var det bara att luta sig tillbaka i soffan och inta viloläge. GALET MÄTT, men GALET GOTT! Det är nog det bästa fredagsmyset man kan äta, om ni frågar mig. Men nästa vecka ändrar jag säkert uppfattning. Har lite svårt att bestämma mig som ni märker ;-)
Nej, nu blir det nog ut en sväng. Ska ha fatt på lite små grejer för att få till de sista inför adventsmyset här hemma.

♥ Härlig första advent på er





TAPAS

Förslag till tapasbordet.
Bresola med hyvlad parmesan och ruccula
Melon med lindad parmaskinka
Snittar med färskost, lime och sambal olek
Quesadillas med ost, skinka och dijonsenap
Honunggriljerade rev
Salami, Mangifico
Stekt chorizo
Olika ost, marmelad
Avocado med räkröra
Tomat och mozzarella










onsdag 27 november 2013

Pastahasta var det här!










































Gokväll på er!

Har precis röjt upp efter kvällen middag, och har till och med hunnit slappa lite i soffan. Det hör inte till vanligheterna. Starten på denna veckan har verkligen gått i ett jehu... har haft massa spännande saker på jobbet, och ibland är det inte alltid så lätt att få ihop pusslet, när mannen är på resande fot. Men imorgon blir det ballonger och serpentiner då han kommer hem efter 10 dagar i Kina. Barnen har till och med ritat "Välkommen hem"-teckningar. Så imorgon står välkomstkommittén redo :-)  Igår fick min pappa rycka in, då det körde ihop sig lite inför dagishämtningen. Utan bil och med 5 km till dagis slängde han sig på cykeln och fick trampa som bara sjutton. Fick liknelsen imorse om att han måste vara en Superhjälte... och det är han, flera gånger om. Den bästa superhjälten man kan ha  Så har ni en superhjälte i er omgivning, glöm inte att ge dem en uppskattande kram. Kramar och uppskattning kan man aldrig få för mycket av.

Ikväll när vi kom hem, blev det härlig onsdagspasta som barnen gladeligen mumsade i sig utan problem, och jag med. Lite rött i glaset till maten gjorde att rätten fick en extra stjärna i kanten. Ibland är det inte så mycket som ska till för att det ska kännas lite extra lyxigt. 

♥ Njut av kvällen


PASTAHASTA
4 personer

Spagetti för 4 personer, kokas
2 dl grädde
200 gr baconost
1 boll mozzarella
1 paket bacon
1 gul lök, finhackad
1 dl chilisås
Salt, peppar, cayennepeppar
Persilja till garnering

Gör så här:
Koka spagettin enligt anvisningar på förpackningen.
Hacka löken, skär baconen i mindre bitar. Skär mozzarellan i mindre bitar. Stek alltsammans i stekpanna, så det får fin färg. Häll i övriga ingredienser, smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Blanda alltsammans med spagettin och rör runt. Toppa med lite hackad persilja.
Time to eat!



tisdag 26 november 2013

Mango och kycklinggryta!


Hej på er!
Hoppas ni har det fint där ute i vintersverige? Imorse vaknade jag till 
minus 7 grader på termometern. Brrr... vad kallt det har blivit! Det 
svänger verkligen fort :-)Då är det härligt att få värma sig med en 
god gryta. Denna grytan är verkligen enkel att göra och går i 
rasande fart... Nån mer än jag som gillar när maträtterna går 
fort att laga? 

Det har varit mycket födelsedagsfirande på olika håll de sista 
dagarna, så nu är jag baske mig så trött att det ska bli så skönt 
att krypa ner i sängen... Så imorgon hoppas jag vara utvilad 
och självklart blir det onsdagspasta på menyn. Det vill vi ju inte 
missa, eller hur?

♥ Kram på er!




Mango och kycklinggryta

1 kg kycklingfilé
Grillkrydda
1 röd paprika
4 dl grädde
1 dl mango chutney
1 burk creme fraiche
2 tsk curry
1 tsk Sambal oelek
2 st vitlöksklyftor
salt

Gör så här:
Dela kycklingfilén i bitar. Krydda bitarna med grillkrydda och curry.  Stek dem i stekpanna till de är genomstekta. Tillsätt grädde, creme fraiche, mango chutney och vitlök. Smaka av med salt och sambal oelek. Tills sist paprikan, som är skuren i mindre bitar. 






söndag 24 november 2013

Veckans Mat 48



Tittar inte lite snabbt med Veckans mat. Har fejjat för fullt med att få till lite adventsfint här hemma. Ut högtalarna har det  strömmat julmusik och vi har verkligen njutit för fullt. Det är verkligen nåt visst när man tänder ljusstakarna första kvällen. Vet att det må va tidigt, men eftersom jag fort blir trött på det och oftast slänger ut pyntet så fort nyårsklockorna slagit 12 är det lika bra att njuta tidigt av det :-) Hur är det med er? 

Härlig söndagskväll på er!


MÅNDAG






























TISDAG
Lax i värsta grymma såsen




ONSDAG





























TORSDAG






































FREDAG











lördag 23 november 2013

Hummersallad de lux!





































 

Hej på er!
Den här veckan har gått i rasande fart som ni märkt. Jag har ju verkligen inte hunnit titta in här. Men det kommer bli skärpning, JAG LOVAR! Men eftersom det är lördag, tycker jag det passar att slå på stora trumman och ge er tips på en rätt som ger lite extra lyx. Vad sägs om Hummersallad med brynt smörvinägrett? Fräsch, god och otroligt enkel. Njut!

Nån mer än jag som längtar till nästa helg, då det är dags att tända första ljuset i adventsljusstaken? Jag har redan börjat förbereda adventspyntet med att fixa med granris(läs enris) vid ytterdörren och ljusslingan är redan i. Dock inte tänd ännu ;-) får väl spara mig till i början på veckan iallafall. Imorgon tror jag faktiskt att ljusstakarna åker fram i fönstren. Faller andan på kanske det till och med blir lite lussebak. Finns väl inget bättre med doften av nybakta lussekatter som sprider sig i hemmet :-)
Imorgon vankas det nya tips inför den kommande veckan. Vi hör då!

Kram å ha en fortsatt härlig helg!



Hummersallad med brynt smörvinägrett!
Förrätt

1 kokt hummer
1 apelsin
1 stor avokado
50 gr blandad sallad
10 suger snaps, delade på längden
flingsalt och nymald svartpeppar

Brynt smörvinägrett:
100 gr smör
1 msk rödvinsvinäger

Gör så här:
Börja med vinägretten. Bryn smöret. Vispa i vinägern. Dela hummern längs med, och ta bort allt kött ut klorna och stjärten. Ta bort den svarta strängen som löper längss stjärtköttet. Skär köttet i bitar. Filéa apelsinen i fina klyftor. Dela och skär även avokadon i klyftor sa,t suger snapsen, även dem på längden. Fördela salladen på ett stort fat eller alt. förrättstallrik. Lägg på de övriga ingredienserna. Toppa med hummern. Salta och peppra lätt och ringla lite smörvinägrett över. Smörvinägretten ger en härligt lite nötig smak och passar väldigt bra mot det syrliga apelsinen och krispiga suger snaps och hummern. Servera med en god brödskiva till.




söndag 17 november 2013

Veckans Mat 47



Sitter nu och tar igen mig efter en härligt löppass i gassande sol. Man kan tro att det är september ute. 9 grader och helt underbart härligt med massa syre i luften. Så nu är man så där galet nöjd med sig själv. Det var ett tag sedan som jag snurrade på mig det där löpardojjorna. Jag dras med en dålig rygg som inte riktigt vill som jag vill. Men det ska nog bli ordning på den med ;-) Så efter en förmiddag där jag bockat av en massa saker, kan man nu njuta i soffan i eftermiddag. Tror jag ska ge mig i kast med julklappslistan till nära och köra. Har en ambition om att se till så den är avverkad hyggligt tidigt i år. Vi får väl se hur det går. Men ni får en lista på veckans maträtter. Så ta för er 

♥ Härlig vecka på er! 


MÅNDAG
Vietnamesiskt nudelsallad med kyckling (En klar favorit i Gourmetmrosans kök)



TISDAG