måndag 30 september 2013

Wokad kyckling med strimlade grönsaker och kall limesås!

Jag har suttit här och skrivit, raderat, skrivit igen... och vet helt enkelt inte vad jag ska dela med mig av till er idag.  Dagens mat har jag koll på, så det behöver jag absolut inte fundera så mycket över. Det känns att kör man fast, är det lika bra att ta ett break och hitta på något annat. Jag gör det nu, men håll till godo med en fantastiskt god wok med strimlade grönsaker och kyckling! Perfekt middag som går i ett jehu att tillaga :-)

♥  Härlig måndag på er! 




Wokad kyckling med strimlade grösnaker och kall limesås
4 personer

1 kg kycklingfilé, strimlade
1 tsk curry
1 tsk röd curry pasta
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
ca 500 gr strimlade wokgrönsaker (Frysta Findus funkar bra)

Såsen:
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 lime, skal och fruktsaft
salt och peppar

Gör så här:
Strimla kycklingen. Blanda kryddorna (Curry, röd curry pasta, spiskummin, koriander, salt och svartpeppar) med rapsolja. Blanda sedan blandningen med kyckling. Woka kycklingen tills den är färdig. Alt. in i ugnen på 225°C i ca 15 minuter, tills kycklingen är färdig.
Blanda ihop såsen och ställ kallt tills servering.
Woka grönsakerna. Servera kycklingen, grönsakerna och såsen tillsammans med ris.


Middag i raketfart! 


söndag 29 september 2013

Dags för en ny vecka!


VECKANS MAT vecka 40

Den här veckan bjuds det på tre maträtter varav fem som ni redan kan förbereda idag. Moussakan, köttbullarna och lövbiffsgrytan går perfekt att förbereda några dagar innan själva rätten ska stå på bordet. Köttbullarna tipsar jag om att göra i dubbel eller rent av tredubblas. Blanda, rulla och stek. Låt svalna på stor plåt som ni sedan ställer i frysen så de bli styckfrysta. Sedan är det bara att lägga in i fryspåsar, och ta upp när det behövs. Finns nog inget som är sååå smidigt. Funkar ju även när det behövs express-kvällsmat på bordet :-)

Nu är det dags för höströj i trädgården. 


♥  Hörs senare!



MÅNDAG





TISDAG







ONSDAG






TORSDAG




FREDAG







onsdag 25 september 2013

Onsdagpastan is back! Ugnsrostad Salsiccia med tomat och fänkål

Jag vet inte vad som hänt, men jag har nog börjat känna att mina batterier börjar bli lite mer laddade än det varit den sista tiden. Kanske beror det på att man kommit in i ett annan lunk nu när hösten knackar på. Inte vet jag, men det känns så otroligt kul att motivation är tillbaka. Att få spåna bildkompositioner tillsammans med text är verkligen en enda stor passion. Förhoppningsvis delar jag med mig av maträtter, bakverk, och annat gott som jag testat, och som jag hoppas även förgyller era stunder vid matbordet.Kvällen till ära blev det en härlig onsdagspasta med inspiration från Lisa Lemkes nya kokbok "Allt i en gryta". Vad sägs om influenser från Italien blandat med härliga svenska råvaror, kanske till och med från ditt eget land. Med lite gott rött vin i glaset fick den här rätten mycket väl godkänt, så jag kan absolut rekommendera den till er som imorgon väljer att ha en liten torsdagspasta på menyn :-)
♥  Vet vad du har, förstå vad du behöver och inse vad du kan klara dig utan och det här blir DIN dag!                       Citat från Olof Röhlander



Ugnsrostad Salsiccia med tomat och fänkål4 portioner2 rödlökar3 vitlöksklyftor
2 små fänkål, alt. 1 stort
500 gr salsicciakorv
1/2 urkärnad röd chili, mer om man önskar lite mer hetta
Olivolja
1 burk konserverade körbärstomater 400 gr
1 nypa strösocker
3 kvistar rosmarin, grovhackade
salt och svartpeppar
Gör så här:Sätt ugnen på 225°C och grill. Skala och strimla rödlök och vitlök. Ansa fänkålen tunt, gärna på mandolin. Dela korvarna en gång på mitten, och sedan en gång på längden. Hacka chilin fint.Ringla olivolja i en ugnfast form. Lägg i vitlök, rödlök, fänkål, salsiccia och chili. Sväng runt allt, och rosta i ugnen i ca 15 minuter.
Rör om och tillsätt körsbärstomaterna, socker och den hackade rosmarinen. Rosta i ytterligare 20-30 minuter eller tills korven fått fin färg. Rör om då och då under tiden. smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med pasta, typ. spagetti och härligt gott bröd. Riv över massor av parmesanost.





Kladdkaka med mintsmak




Det finns nog knappast någon som inte tycker om kladdkaka. Härligt kladdig och som går att variera i det oändliga. Det bästa är också att det går snabbt och enkelt att slänga ihop. Inget vispande här inte. Bara rör om och häll i form, in i ugnen. Åh så vänta, vänta, vänta... Sedan är det bara att hugga in, när den svalnat en stund förstås. Skulle det bli något kvar... så går den självklart bra att frysa in. Men det händer inte så ofta här hemma. Den hamnar helt enkelt lättare i våra magar ;) Hur är det hemma hos er? Bakas det ofta kladdkaka? Vilket är ert favoritrecept? 


♥ Njut av dagen!




Kladdkaka med mint

100 gr smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8 plattor After Eight

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diamter med löstagbar kant eller smörj formen med smör.
Smält smöret i kastrull.
Rör ner socker, ägg. Blanda väl.
Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, kakao och salt. Blanda , häll sedan smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Lägg på after eight plattor och grädda ytterligare i 2 minuter. Låt kakan svalna och njut den med lite grädde eller glass.















































Kladdigt god med inslag av mint! Yabbaddabadooooo!

måndag 23 september 2013

Det ena firandet avlöste det andra!


Hej svejs i stugorna!

Här hemma har vi firat så mycket det bara går. I förra veckan fyllde vår lilla prinsessa 2 år. Man inser att tiden bara går fortare och fortare... det känns som det var igår som hon kom till oss med världens raketfart ;) Det här små mössen snodde vi ihop till dagisfirandet. Superenkla och riktigt mysiga! Gjorde på klassiskt recept för chokladbollar. Sedan färgat strössel, Non-stop alt. m&m till öron och ögonen gjordes av godis som man har till halsband. Svansen fick utgöras av godissnöre.  Ett trevlig litet pyssel som vi kunde hjälpas åt med, även fast vissa (läs Bella och Vincent) snarare åt mer än hjälpte till med mössen ;)

I helgen hade vi äran att få vara med på bröllop mellan Camilla och Mattias, och vilket bröllop! Helt fantastiskt! Ska se om jag kan få fram lite bilder, och visa er. I söndags firade vi min brorsbarn Alma som fyllde 10 år. Så det har varit en intensiv helg med härligt firande.

Nu måste jag bege mig till spisen, soppan puttrar för fullt och jag tror den fått vad den behöver... Perfekt för matlådan imorgon! 


♥ Tjingeling







Chokladmöss

25 stycken
200 gr rumstempererat smör
3 dl strösocker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk kallt kaffe
Färgat strössel till garnering
Non-stop alt m&m till öron
Halsbandsgodis till ögon
Godissnöre till svans

Blanda alla ingredienser och kör några minuter i en
matberedare. Forma små avlånga bollar som man sedan rullar
i färgatströssel.  Dekorera sedan mössen efter tycke och smak. 
Förvara mössen i kylen!
















söndag 22 september 2013

Premiär för VECKANS MAT!


Söndag och snart en ny start på en härlig vecka.

Sista tiden är det många som berömt bloggen, trots lite dålig uppdatering. Tack, det blir jag såååå otroligt glad för. Men det är kul när ni även använder den som bibliotek :-) Det finns ju massa godingar att ta fram, så välj och vraka bara. Något som ni läsare även påpekar är bristen på tid och idétorka när väl maten ska tillagas. Så från och med nu tänkte jag ge er tips på VECKANS MAT. Bara skriva ut och ge er iväg för lite söndagshandling! Har man lite mer tid, är det perfekt att göra en eller två formrätter som man kan förbereda och bara ta fram från kylen och sätta in i ugnen när man kommer hem från jobbet. Så vips har man en snabb och god middag framdukad, utan särskilt mycket ansträngning just den dagen. Jag hoppas ni ska gilla detta. Vare sig ni gillar detta eller inte får ni gärna ge mig feedback i en kommentar.  Det uppskattar jag.

♥ Njut av söndagen!


VECKANS MAT vecka 39

MÅNDAG





TISDAG

Sillahallens torskrygg med bacon och gräslök!





ONSDAGSPASTA

Går att förbereda i form




TORSDAG

Går att förbereda i form




FREDAG











måndag 16 september 2013

Ryggbiff med friterade potatissticks och fikonsallad! Nytt och fräscht!

Ny vecka på intåg! Igår packad vi in hela familjen och drog till nyöppnade Lager 157 i Kållered. Så barnens höstgarderob är nu kirrad från topp till tå! Härligt! Efter Lager 157 tog vi oss vidare mot Kungsmässan. Barnen behövde nämligen lite stövlar och skor inför hösten. Som många kedjor, jobbar man ju aktivt med klubbkort, kundkort eller vad man nu valt att kalla det. Likaså i denna butiken som vi hamnade i. Väl i kö, hör jag expediten fråga kunden framför mig om hon är medlem i deras kundklubb.  - Nej, svarar kunden, varpå dialogen tar slut. Märkligt tänker jag. Tänker hon inte värva henne till deras kundklubb och förklara fördelarna? Sedan var det min tur, och hon frågar mig samma sak om jag är medlem i kundklubben. - Nej, svara även jag, och hon tar betalt utan att fortsätta dialogen. Jag vet att många kedjor satsar mycket på att utbilda sin säljpersonal, och de hade nog storknat om de hört denna dialogen. Bra start, men sen då? Missade ju hela avslutet? Där gick de miste om 2 potentiella medlemmar ;-) Undra hur många fler hon frågade denna dagen?  

Idag var det verkligen höst på riktigt! Mysigt tyckte jag imorse när jag trampade iväg till jobbet fullt påpälsad med regnställ. Trots regnet tycker jag det är sååå mysigt med höst, att få kurra in sig och tända lite ljus. Igår lyxade vi till söndagskvällen med Ryggbiff med friterade potatissticks och fikonsallad. Inspirerad från senaste numret av Elle Mat och Vin. Ett fantastiskt gott recept. Värt att prova! Kanske ni lyckas lite bättre med de friterade potatisen än jag gjorde. Fick liksom inte till krispet. Kanske berodde det på att jag la i alldeles för mycket i kastrullen... så blir det när man är "åpen" ;-)

♥ Kram



Ryggbiff med friterade potatissticks och fikonsallad
4 personer

800 gr ryggbiff
salt och svartpeppar
Smör till stekning

Potatisstickor
600 gr sötpotatis alt. vanlig potatis
1 liter frityrolja
salt

Fikonsallad
1 liten rödlök, (tunt skivad, gärna på mandolin)
1/2 dl citronsaft
1 tsk socker
1 msk olivolja/rapsolja
4 fikon (i klyftor)
200 gr blandsallad
200 gr getost ( i små bitar)
1 kruka mynta
salt och peppar

Rödvinsås
2 finhackade schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liten grovhackad morot
1 liten grovhackad palsternacka
4 kvistar timjan
1 msk smör.
3,5 dl rödvin
3 dl vatten
3-4 msk konc. kalvfond
2 msk fikonmarmelad
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och dela potatisen i tunna skivor. Lägg sedan skivorna på varandra och och skär till tunna sticks. Lägg i en skål med vatten i minst en timma för att dra ut stärkelsen. Slunga potatisen eller torka på hushållspapper. Lägg rödlöksskivorna i en skål tillsammans med citronsaft, salt, socker och olja. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sila av vätskan och spara som dressing.

RödvinssåsStek scharlottenlöken, vitlöken, moroten, palsternackan och timjan. Häll på rödvinet och låt småkoka tills vätskan reducerats tills hälften. Häll på vattnet och kalvfonden. Sila av såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt fikonmarmelad och låt småkoka i ytterligare 10 minuter. När såsen känns lagom tjock, tillsätt smör. Smaka av med salt och peppar. Önskas såsen tjockare går det bra att reda med maizena. 

Sätt ugnen på 100°C. Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Stek de rumstempererade köttbitarna en i taget på båda sidorna på hög värme.Lägg dem därefter i ugnsäker form. Sätt i termometer och låt eftersteka i ugnen tills innertemperaturen är 60-65°C för en rosa kärna. Ta ut och vila innan servering.

Fritera potatisen i omgångar på 180°C, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspapper. Salta.
Arrangera ingredienserna till salladen på tallrik, ringla över den sparade citronsaften från rödlöken. Lägg potatisstickorna och ryggbiffen ovanpå och servera med rödvinsåsen.



I helgen gick vi händelserna lite i förväg och tjuvstartade firandet av vår lilla prinssessa här hemma som blir 2 år. Då jag låg lite risigt till med tiden, och givetvis glömt köpa blommor till borden, fick det bli vad naturen erbjöd ;-)  Lite äpplen från trädgården och lite halm snyltat från bondens skörd. Ja det blir lite annorlunda, men klart godkänt som bordsdekoration tycker ja´;-) Vad tycker ni?
Lägg till bildtext

tisdag 10 september 2013

MAT-EUPHORIA i storstaden Stockholm!

Om vi kunde fått till fler tillfällen att äta hade vi nog gjort det. Vi har haft världens mathelg i Stockholm, med ett avbrott för rörelse iform av Tjejmilen och så lite shopping förstås. Jodå, vi tog oss runt den där vackra banan på Djurgården på en mil! Tre startande av sju möjliga (vet inte vad de andra hade för undanflykter, förutom en, som i stort sett är höggravid :-)). Men nästa år kommer alla ta sig runt, det har de lovat ;-) Men vi som sprang hade en stark hejarklack, när de nu fick syn på oss i vimlet bland ca 30.000 startande. Det var verkligen galet många löpare! Förutom en massa shopping, fick vi njuta av en massa god mat! 
Eftersom både vädret och Stockholm visade sig från sin bästa sida, intog vi Strandbryggan som ligger vid Djurgårdsbron direkt för lite lunch. Här skulle vi nog kunna sitta hela eftermiddagen och sippa på vin! Perfekt (vätske-) uppladdning dagen innan loppet ;-)

På kvällen åt vi på Restaurang Eat, som ligger i Moodgallerian. En restaurang som bjuder på European Asian Taste. Fantastiskt god mat, dessvärre lite rörig personal. Det var inte särskilt mycket gäster på restaurangen, så det berodde knappast på stress ;-) 

Men den bästa matupplevelsen var nog på restaurang B.A.R (Blasieholmens Akvarium och Restaurang). Grymt trevlig personal, och ett matkoncept som verkligen sticker ut! Att de tänker närproducerat och där råvarorna får spela en stor roll gör att restaurangen får toppbetyg :-) Den här restaurangen rekommenderar vi allihopa! Så gör ett besök vet ´ja!

Ja det här inlägget fick helt enkelt bli några restaurangtips i Stockholmsvimlet. Jag hoppas ni kan få glädje av att besöka dessa om ni inte redan gjort det. Med sådana här dagar tillsammans med underbara vänner, gör att energidepåerna är påfyllda. Nu väntas det ny vecka, och imorgon är "ONSDAGSPASTAN" tillbaka! Har ni längtat lika mycket som jag efter onsdagpastan? Så från och med i morgon kan ni se fram emot detta inslag på bloggen :-) 


♥ Härlig tisdag!
























B.A.R fick man själv välja ut sitt exemplar av fisk alt. kött i kyldisken. Annorlunda, men kul inslag då man fick tips och råd från kocken. 



Benfri fläskkotlett med rödbetor, sallad och kapriskräm! Yammie! 




Gott rosévin serverades på Strandbryggan. 
Cool flaska måste tilläggas!



















Varmrätt från Eat!






















Redo för start för Tjejmilen!






















Galet mycket folk! Ca 30.000 startande.... Det är verkligen en upplevelse!



I mål med medaljen runt halsen visar på mitt 2:a genomförda tjejmilenlopp! Yeah!

måndag 2 september 2013

Perfekta kycklingen på feta- och spenatbädd!

Ny vecka, nya möjligheter! Håller ni med mig? 
Morrnarna här hemma brukar oftast starta i rivfart. Man har väl kanske inte så där jättegott om tid alltid :-) En morgon för några dagar sedan var inget undantag. Väl ute vid brevlådan, sprang jag på vår granne, som fick mig att stanna upp och tänka till. Det hade precis regnat och det luktade helt fantastisk av regnet som hade fallit. Men tror ni jag noterade det? Icke så nicke. Hade inte ens tagit mig ett djup andetag och känt efter... utan bara for ut genom dörren med sikte på brevlådan och morgontidningen. Ibland tror jag det är dags att bli påmind om att sakta ner lite granna och lyfta blicken! Använd vår sinnen lite mera medvetet! Det ska jag bli bättre på :-) 

Vad sägs om doften av Kyckling med rosmarin på feta- och spenatbädd? Jag kan meddela att det luktar och framförallt smakar riktigt, riktigt gott! Klockren vardagsrätt som man kan servera med lite rostad potatis till om man önskar. 

Njut av ännu en nya vecka, och glöm inte lyfta blicken och se er omkring. Bladen på träden börjar ändra färg såg jag imorse :-) Hösten är här!

♥ Kram




Kyckling med rosmarin på feta- och spenatbädd
4 personer

4 kycklingfiléer
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk rosmarin
rivet skal av 1 citron
1/2 tsk svartpeppar
1 sk salt
8 skivor bacon
smör
1 purjolök
2 dl vispgrädde
Några kvistar rosmarin

Feta- och spenatbädd
300 gr färsk spenat
25 gr flagad mandel
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 gr smulad fetaost
1 tsk pressad citronsaft

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, rosmarin, citronskal, peppar och hälften av saltet. Fyll filéerna och vik ihop dem. Linda 2 baconskivor runt varje filé. Bryn kyckling i smör, så den får fin färg. Börja med att bryna filén med skarven neråt. Skär purjolöken i skivor, och bryn i en kastrull. Tillsätt grädde och resten av saltet. Låt koka ihop i 5 minuter. Häll i en ugnssäker form och lägg på kycklingen. Stek i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C. 

Feta- och spenatbädd
Roasta mandeln i torr stekpanna, tills den får färg. Ta upp den. Skala och hacka vitlöken. Fräs spenaten hastig på hög värme i smör. tillsätt vitlök, salt och peppar. Blanda spenaten med smulad fetaost. Droppa över citronsaft. Lägg Feta- och spenatbädden på tallriken. Lägg sedan på kycklingen och såsen. Strö över den rostade mandeln. Servera!