måndag 22 juli 2013

När sommaren är som bäst!

Varma sommardagar är man inte alltid så där jättesugen på en rejäl och mastig middag. Då kan det passa perfekt med lite lättare måltid. Ridderheim har lanserat lite nya produkter. Dock har det inte varit särskilt lätt att kunna köpa i butikerna. Inte här i Varberg iallafall. Har letat i flera matbutiker, men när jag var i Kungsbacka häromdagen, sprang jag på det som jag länge letat efter, nämligen Sweet Drop Chili. Jag har fått provsmaka dessa tidigare och jag tycker de verkligen är supergoda. En färgstark dekoration till salladen eller tilltugget. Absolut inte starka, utan med en mild chilismak med  sötaktig karaktär. 
Så det blev en räkcocktail med massa gott i men även lite vitlöksgrillade körbärstomater med parmachips och basilikaolja. Att njuta av mysiga kvällar som denna med god mat och ett glas vin som lätt kan bli två är ju bara så härligt! Det är livet! Eller vad säger ni? Vad hittar ni på därute i sommarsverige? 

♥ ♥ 



Sweet Drop Räkcocktail
4 personer

400 gr färska, oskalade räkor
2 burkar Ridderheims het machego
2,5 dl creme fraiche
1 mango
1 chilifrukt
1 pkt Ridderheim Sweety Drop Chili
Färsk basilika
Citron
Blandad sallad

Gör så här:
Mixa het machego med creme fraiche. Juster hetta och konsistens genom att anpassa mängden creme fraîche. Hacka chilin och blanda i krämen. Lägg blandad sallad i ett serveringsglas eller skål. Klicka över krämen, därefter en hackade mangon, de skalade räkorna. Pressa över lite citron. Toppa med Sweety drop chili och basilikablad. 


Vitlöksgrillade körbärstomater med parmachips och basilikaolja
4-6 personer

200 gr parmaskinka, tunna skivor
400 gr körsbärstomater i blandade färger
2.3 vitlöksklyftor i blandade färger
6-8 basilikablad
1-2 msk olivolja
1 nypa socker
flingsalt
parmesanost

Basilikaolja
1 krika färsk basilika
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
salt och peppar.

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Lägg skinkskivorna var för sig på en bakplåtsklädd plåt och rosta dem i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut de frasiga skivorna och låt dem svalna. Höj ugnsvärmen till 225°C. Lägg tomaterna på en bakplåtskläddplåt. Lägg vitlök och några basilikablad över tomaterna, ringla olivolja, strö socker och några nypor salt över. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Mixa under tiden ingredienserna till basilikaoljan. Lägg upp de varma tomaterna tillsammans med parmaschipsen på ett fat och ringla basilikaoljan över. Hyvla parmesanost över.




Håll utkik efter den här förpackningen i butikerna! 


söndag 21 juli 2013

Life is good!

Vilken sommar vi har! Det är en verkligen helt otroligt fina dagar och man njuter verkligen av varje minut. För några dagar sedan var vi och hälsade på vännerna Gith och Fredrik och deras barn Viktor, Arvid och Ivar på Vrångö, som ligger i Göteborg skärgård. Vilket ställe! Från Saltholmen i Göteborg går det färjor som tar en ut till öarna. Så otroligt mysig och perfekt som dagsutflykt. På bryggan blev det grillning och jag måste bara tipsa om en potatissallad som jag tyckte var riktigt god. Rydbergs Potatissallad med creme fraiche, äpple och tre peppar, svart-, rosé- och grönpeppar. Tyvärr ingen bild, men testa den nästa gång ni står där vid kyldisken och behöver lite tillbehör till grillen. 

Men jag låter bilderna tala för sig själva!


♥ Njut av sommarsverige när det är som bäst








Skugga under bryggan var det perfekta stället att njuta av dagens maträtt - Korv med bröd!





söndag 14 juli 2013

Miniburgare med picklad rödlök!

Hallå därute i sommarsverige! 
Nu är det verkligen sommar, bara det hade slutat blåsa så förgrymmat. Här har man fått krypa ner i någon håla eller bakom plank/vägg för att få lä. Funkar inte riktigt när man har två små energiknippen till barn som helst springer åt olika håll och inte alls vill ligga ner ;-) Men annars är det alldeles underbart! Idag trotsade vi, och tog oss ner till stadens utomhusbad. Tur att den är byggd som en "gryta" och det finns väggar att få lä från :-) 
Annars har det blivit mycket trädgårdsfix. När man börjat flytta runt växter, för det med sig andra växter som också får sig en förflyttning. Tycks aldrig ta slut... vad är det jag gett mig in på ;-) Nu verkar ryggen också börjat ge vika, så det får nog snart vara färdigflyttat... 
Det har blivit en hel del mat också, även fast det tyvärr inte har kommit upp här på bloggen. Ska försöka dela med mig så mycket jag bara kan. Här får ni i allafall lite inspiration iform av små miniburgare gjorda på högrevsfärs. Det bästa när man ska göra smaskiga burgare. Blanda bara färsen med lite vatten, mycket salt och peppar. Forma till små miniburgare och lägg på grillen! Smakens! Strax innan burgarna är färdiga på grillen, pensla med BBQ sauce som ni kan köpa färdig i affären. Tycker "Sweet baby Ray´s Barbecue sauce är otroligt god! 

Finns tid, så baka egna små hamburgerbröd. (Återkommer imorgon med receptet på dessa) Festligt och så otroligt gott! Servera sedan med sallad, picklad rödlök och tomat eller vad som faller er in! 


♥ Simma lugnt




Picklad rödlök
1 burk
3 stora rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda ättika, socker, vatten och salt i en kastrull och koka upp.
Skiva löken tunt och lägg i en glasburk.
Slå den varma lagen över den skivade löken och låt den gärna stå några timmar för bästa resultat.
Men det funkar att serveras den efter några minuter.




måndag 8 juli 2013

Fin start på semestern!

Vilken start jag fått på min semester. Kan ju knappast prickat in det fina vädret bättre... ;)   Det som jag nog är mest nöjd med att vi fått i ordning här hemma med altan, växter, planteringar med mer (får visa er bilder senare) men också att frysen blivit påfylld med massa gott att ta med sig för de kommande stranddagarna. För det kommer bli många såna hoppas jag ;)   Idag blev det sommarens jordgubbsplock och det blev en massa jordgubbar. Det var så jag undrade ett tag på vad jag skulle hitta på med alla bären vi plockat... Men efter ett gäng satser med jordgubbssylt (Certosylt som blivit barnens favorit) och några satser jordgubbssaft, som jag tror kommer bli en favorit. Lovar återkomma med utlåtande och recept när det fått vilat klart om en si ås där 3 dagar. Å så givetvis en box fylld med Strawberry Daiquiri. Perfekt att ha i frysen när det kommer oväntat besök. Så ni som har vägarna förbi, finns det nu lite gott i frysen ;) Men tills dess får ni njuta av nybakat bullar.


"Sommar, sommar å sol. Havet och vinden och doft av kaprifol..."





Mormors goda kanelbullar
50 gr jäst
150 gr smör
4 dl standardmjölk
1 dl socker
10 gr malen kardemumma
1 kryddmått salt
1 kryddmått hjortronsalt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen, och blanda med socker, salt, hjortronsalt och kardemumma.
Smält smöret och mjölken och låt det bli 37 grader.
Häll över blandningen och tillsätt mjölet.
Låt jäsa i bunke i 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Smöra och sockra.
Vik ihop den, med 3 delar. 
Skär bitar av längden, och gör ett snitt i varje bit.

Vrid den ena änden genom snittet i mitten, å vips har ni fått till en kringla.
Låt jäsa ytterligare 30 min innan man pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 min.



måndag 1 juli 2013

Tomatpaj och lite höstrusk!

Ja, en vecka sen sist och som ni märker duggar inte blogginläggen tätt precis. Jag har liksom brist på motivation. Inte över att laga maten, utan snarare över vilka ord som ska präntas ner.... 
Så dagens inlägg blir kort och koncist men bjuder dock på ett fantastiskt gott recept på en tomatpaj som kan serveras till lite kallskuret med en klick chevrékräm. Nomnom!

Hoppas dagen imorgon blir bättre än idag, då det varit sjukstuga här hemma... igen. Denna gången är det sonen som ligger utslagen med hög feber. Stackarn! Jag tror vi säger tack och godnatt för idag, och ser fram emot en bättre dag imorgon! Måtte vi få lite sol också! Rena rama höstrusket... grrrrr!


♥ Kram



Tomatpaj

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör 
  • 2 msk iskallt vatten
Sås
1 gul lök

2 vitlöksklyfta

  • 2 msk olja

  • 1 burk krossade tomater 400 gr 

  • 1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)

  • 2 msk tomatpuré

  • salt och peppar

Fyllning
1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former

3/4 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja

Gör så här:
Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
Tillsätt krossade tomater och tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 15 minuter. Smaka av. Låt svalna. 
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
Servera pajen varm eller ljummen med chevrékräm och en fräsch grönsallad och lite kallskuret.


Chevrékräm


2 dl creme friache
100-150 gr smulad getost
Lite honung
Salt och peppar
Gör så här:
Smula sönder getosten och blanda med creme fraiche. Ringla i lite honung, salt och peppar. Smaka dig fram tills du är nöjd med smaken.