måndag 24 juni 2013

Melonsallad med kallskuret! Jo jag tackar...

Äntligen ordning i lägret igen! ALLA friska, och hoppas det så förblir för ett lååååångt tag framöver. Om två veckor är det semesterlunk, och de två veckorna som återstår kommer gå i en rasande fart, då det är massor som ska hinnas med innan det checkas ut för semester. Men lite semesterkänsla har faktiskt redan infunnit sig, då ljuset vänder upp och ner på rimliga läggdagstider och både vi och barnen njuter lite extra på kvällarna.
En kväll med sol och ljumma vindar gör att man riktigt frossar i sommaren som äntligen tycks vara här... Hörde nåt om sämre väder, men det skjuter vi framför oss tycker jag. Finns nog inget bättre när kvällsmaten dukas fram och man sitter extra länge vid matbordet. Då funkar sallad otroligt bra. Det kan man ju göra i oändliga variationer. När tidningen Allt om mat kom häromdagen, fastnade jag direkt för melonsallad med avokado, citron och kallskuret. Kan ju knappast gå fel, eller hur? Till det testades vi M de Minuty Rosé (nr 2590) på Systembolaget. 99 kr/flaskan. Passar som sällskapsvin, grönsaker, fisk och kyckling. Beskrivningen är torr, bärig smak med inslag av örter, röda vinbär, smultron och blodgrapefrukt. Tycker själv att det var ganska blaskigt, och ingen särskild smak. Så inte toppbetyg från mig. Kanske valde jag fel maträtt till detta vin. Får kanske ge det en chans till...
Men melonsalladen fick toppbetyg, och den kommer jag absolut göra fler gånger i sommar.


♥ Kram




Melonsallad med avokado, citron och kallskuret
4 portioner

1 påse blandsallad, 70 gr
1 cantaloupemelon
1/4 liten vattenmelon
2 avokado
2 röda lökar
1 kruka mynta
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
150 gr kallskuret, tex. parmaskinka, salami, bresola

Citronett:
1 dl god olivolja
1 citron, rivet skal och saft
2 tsk flytande honung
1 krm salt

Gör så här:
Citronett: Blanda alla ingredienser och låt stå några minuter.
Sallad: Lägg salladen i en skål. Skala och kärna ur och skär avokadon i bitar. Ansa och  skiva löken. Riv bladen av myntan. Lägg melon, avokado, lök och mynta i salladskål. Vänd i lite av citronetten och spara resten till servering. Krydda med salt och peppar.
Toppa med kallskuret eller servera bredvid. 



lördag 22 juni 2013

Midsommarhälsningar!


God fortsättning på midsommar! 
Hoppas ni haft en härlig midsommarafton? Vi hann precis komma hem efter vår resa då sjukstugan var ett faktum. Inte riktigt nåt flyt just nu... Har ju precis avverkat 2 omgångar vattenkoppor, och så nu troligen halsfluss. Måtte det bara ta slut snart och ingen annan lyckas dra på sig detta. Men vi fick firat lite midsommar iallafall. Här hemma blev det rökt lax fylld med färskost från Getteröns Fiskrökeri. Har ni inte varit här, är det väl värt ett besök. Fantastiskt goda produkter. Till det hela blev det klassisk romsås och inlagd sommargurka som bara är måste, och färsk potatis förstås. 
Till dessert blev det en riktigt, riktigt smarrig marängtårta med kolakräm, grädde och färska jordgubbar. Den fick fullpott, då alla tog två gånger ;)  

Idag står det inte så mycket på programmet. Måste nog ner till simstadion och öva lite pallstarter inför nästa veckas simtävling, Societetsracet. Huuua vad är det jag gett mig in på! Men 50 meter ska man väl kunna ta sig fram, eller... ;)
Idag drar också sommarpratarna igång, och Jonas Gardell är första ut. Kanske får bli en lite lyssning.. Imorgon bjuder jag på en underbart god sallad, som passar perfekt i sommar. Titta in då! 



♥ Härlig midsommarhelg på er


Sommargurka är ju bara ett måste till lax och färskpotatis. 
Det här måtte vara det bästa receptet på romsås enligt mig!  Ni hittar det här!


Mellan skurarna kunde vi ge oss ut på altanen... Klassisk midsommarväder i år igen ;)

Marängtårta med kolasås, grädde och jordgubbar  

6 personer

Maräng:
100 gr äggvita (ca 4 äggvitor)
100 gr strösocker (drygt 1 dl)
1 krm ättika, 12%
100 gr florsocker

Kolacreme
1,5 dl grädde
1 dl mörk sirap
4 äggulor
50 gr mjölkchoklad, hackad
25 gr mörk choklad, 70%, hackad
0,5 msk citronsaft, färskpressad
0,5 tsk salt

Garnering:
2 dl vispad grädde
1 liter jordgubbar till garnering
0,5 kruka citronmeliss
0,5 kruka mynta
Florsocker

Gör så här:

Maräng:
Vispa äggvita, strösocker och ättika fluffigt.
Tillsätt florsocker och vispa vidare i ca 8 minuter.
Spritsa ut i långa rader på smörpapperklädd plåt.
Torka i ugnen på 90 grader i ca 1 timme. Låt svalna.
Kolacrème:
Koka upp grädde, sirap och äggulor tills första bubblan dyker upp.
Rör ner smör och choklad tills det lösts upp
Smaka av med salt.
Häll över i en bunke och kyl innan servering.
Bred kolabalndning över marängen, innan servering. Därefter bred över grädde och fördela jordgubbarna över grädden. Toppar med citronmeliss, och mynta och siktat florsocker.






Getteröns Fiskrökeri. 

torsdag 13 juni 2013

Underbara italienska rivieran!

Ciao, som italienarna säger! 
Befinner mig på den italienska rivieran mellan Genua och Nice, i staden Alassio. En liten pittoresk stad med ca 11 300 invånare. Staden besökt mestadel av italienare och framförallt turister från norra Europa och så några svenskar som oss som letat sig hit :-) Jag fullkomligt älskar Italien. Underbart fint land, med mycket sevärdheter, språket gör en helt förälskad, å så denna enormt goda mat och dryck. Jösses vad jag gillar detta :-) Från flygplatsen i Milano tar det ca 2 timmar och 30 minuter, sedan befinner man sig på den italienska rivieran. Lovely! 
Imorgon bär det vidare mot Garda och staden Riva, som vi ska spendera några dagar vid innan det bär av hemåt igen. Grabbarna ska besöka skomässan, medan jag och svägerskan antagligen kommer bättra på den redan solbrända kropp vi lyckats få här i Alessio. Är man hång på solen, så är man ;-)  

Ha det fint där hemma, så hör vi snart igen!


Kram




 Utsikt från vårt hotell. 
 Pasta kan man ju inte låta bli här!
 Tonfisk med sallad! 
Vad skulle vil välja till dessert? Det fick bli lite av varje... 

Tiramisu
 Creme Brulee

Caprese och Prosciutto melone, är ett par klassiska italienska rätter som inte går av för hackor! 

söndag 9 juni 2013

Smarrigt till fikat och vinnaren är korad!

För många år sedan fick jag det här receptet av en kollega, och de gick rakt upp på topplistan när hon en dag bjöd på dessa till fikat. Sedan dess har de gjort ganska många gånger här hemma, dock var det faktiskt ett tag sedan. Så nu tyckte jag att det var dags! De är verkligen perfekt, eftersom de ska förvaras i frysen, och ätas kalla. Så när det vankas fikadags, är det bara att ta upp några minuter innan. De sämsta med dem är att de blir aldrig några hyllvärmare i frysen precis... Rykande åtgång minst sagt!
Barnen svepte i sig dem utan bekymmer. Choklad och barn är något speciellt ;) 

Dagen till ära gratulerar jag även ANNIKA MAS som blev den glada vinnaren av smaksättning för Sodastream. STORT GRATTIS!  Mail mig din adress (madelene@alltienbyra.se) så kommer din vinst på posten! Ha en härlig sommar och njut av härligt smaksatt vatten, utan några färgämnen, konserveringsmedel, socker och onödiga sötningsmedel.

Avslutar med dagen citat, som är värt att fundera lite på.



♥ Glöm aldrig bort att du ör den viktigaste personen i ditt liv



Barnomsorgskaka

2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
100 gr smält smör

Glasyr:
100 gr smält smör
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
4 tsk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk

Gör så här:

  1. Deg: Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop de torra ingredienserna, blanda försiktigt ner detta i äggsmeten. Häll i smöret. Häll till hälften i aluminiumformar. Grädda i 160 grader ca 15 minuter.
  2. Koka ihop ingredienserna till glasyren tills det tjocknar. Häll lite i varje kaka och ställ i frysen.


lördag 8 juni 2013

Smarrigt plock blir man aldrig trött på!



Hej svejs! Vill bara titta in och säga hej till er denna underbara dag, med prinsessbröllop och allt. Har ni tittat? Vad tyckte ni? Tycker det vara ett fantastisk fint bröllop och vilket vackert par 

Häromdagen firade vi ju Sveriges Nationaldag och här i Varberg gassade solen för fullt och mannen hade lyckats snickra altandäck i rasande fart. Så vi kunde halv om halv inviga den. Härligt!
Vi satt och åt och försökte få ner så mycket som möjligt i våra magar tillsammans med vännerna Pierre och Åsa och deras barn Max och Mira. ... Jösses vad vad vi åt. Men det finns nog inget som är så gott som massa plockmat! Kallt  rosevin i glasen innebar en härlig avslutning på den svenska nationaldagen.  

Nu vankas det lite mer härligt mysig hos vännerna Karin, Martin och Vide. De som skulle varit vårt resesällsap till Cypern för några veckor sedan. Ska äntligen få höra hur de har haft det. Dags att  svira om... Men imorgon lovar jag titta in och presentera vinnaren i tävlingen som jag hade häromdagen och lite annat smarrigt.

Håll er till tåls tills dess! 



♥ Njut av lördagskvällen underbara bloggläsare





lördag 1 juni 2013

Vi svalkar oss med en tävling tycker jag!

Gokväll i värmen! Hur mycket man än öppnar både dörrar och fönster, tycks det inte svalna särskilt mycket inomhus å klockan är snart halv elva på kvällen. Galet varmt vi haft idag! Men man ska inte klaga. Det är bara å njuta... jippi! 
Eftersom det gäller att drick mycket vatten dessa dagar, tänkte jag att det är ju helt perfekt att tävla ut lite spännande Essence-smaker från SodaStream. Tidningen Må Bra har utsett SodaStreams Natural Flavor Essence-smaker till 2012 års hälsodryck. Det bästa av allt är att smakerna inte innehåller något socker, färgämnen, konserveringsmedel eller onödiga sötningsmedel utan är gjort på helt naturliga ingredienser. Bra för både tänderna och hälsan med andra ord ;-) Visste ni att en vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, cirka 1 till 1 1/2 liter vatten, minskar prestationsförmågan med 20 procent. Att svettas vid fysiskt arbete är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer samtidigt kroppen på vätska vilket lätt kan leda till vätskebrist, särskilt på sommaren. Uttorkningen påverkar både din koncentrations- och koordinationsförmåga.
Essencen finns i 8 st smaker: Blåbär, Jordgubb, Citron-Lime, Hallon, Citron-Jordgubb, Päron, Granatäpple och Rabarber.

Skulle du vilja vinna ett kit med 5 st olika smaker? Då är det bara att lägga en kommentar och svara på frågan: 

Hur ser du till att dricka tillräckligt med vatten på sommaren, vilket är ditt bästa tips?

Svaret vill jag ha senast 5 juni kl. 24.00 och glöm inte att ange din signatur! 

PS! Är du SodaStream-tokig och behöver byte upp dig till en ny? Då har du chansen nu! Det  pågår kampanj på SodaStream Source för bara 699 kr istället för 1199 kr. Kampanjen pågår fram t.o.m. 14 juni! Så passa på!


Denna tävlingen är ett samarbete med SodaStream.



♥ Lycka till!