fredag 31 maj 2013

Fredag och dagens vintips!

Hallå på er där ute i sommarsverige! Vilket väder vi har... underbart! Idag har vi haft event på jobbet, och jag har grillat för fullt till alla hungriga besökare vi haft. Det har verkligen varit varmt i dubbelbemärkelse. Gassande sol och en het grill... det var så man nästan flöt bort ett tag;-) Så ikväll är jag väl värd lite kallt gott vitt vin tycker jag! Yeah! Kommer intas gott i hammocken medans jag tittar på när mannen får jobba på vårt altanprojekt. Bästa uppdelningen, eller vad säger ni ;-) 

Min rekommendation ikväll är ett vin som är riktigt fylligt och med mycket smak. Passar till fisk, fågel och gris och heter Chenin Blanc 2012
Ancient earth 89 kr på Systembolaget.

Detta tycker jag absolut ni ska testa, om inte idag, så kanske imorgon. Ha en fortsatt härlig kväll!


♥ Happy Friday!


torsdag 30 maj 2013

Glassigt värre!

För ett tag sedan var jag på 4good som är ett nätverk som ska sprida mer solsken, pepp och inspiration för att kunna förverkliga drömmar och leva sitt bästa liv! Kvällen bjöd på fantastiska föreläsare så som Natasha Illum Berg, Denise Rudberg och Henrik Fexeus. Förutom härliga föreläsare och inspiratörer fick alla med sig en grym goodiebags med blandade produkter med sig hem. Vem gick inte igång på Arlas nya mjukglass? Bara hem å testa... och det gjorde jag. Barnen och min mamma och pappa fick agera testpanel, vilket de var mycket nöjda över. I vår goodiebag fick vi också små kex från Jules Destrooper. Perfekt till glassen måste jag säga och härligt krispiga. Ny favorit här hemma!
Barnen älskade verkligen att få pimpa sina egna glassar, och det blev en kul grej även för oss vuxna. Hos oss fick glassen mycket bra betyg, dock tycker vi att den smälte väldigt fort, så det gäller att njuta snabbt ;-)

Imorgon vankas det vintips, så titta in då! Nu säger jag god natt och på återseende! 


♥ 








Liten som stor tyckte glassen var god!


söndag 26 maj 2013

Dags för grillen igen!

Gokväll på er! Här har det ena firande avlöst det andra. Jösses vad vi har ätit. Känns som man inte gjort något annat. Men det är väl så när det är Mors dag :-) Imorgon är det ny vecka och kanske lite nyttigare...vad vet jag :-)

Igår hade vi så fint väder att det var dags för grillen att bekänna färg igen. Det blir en hel del grillande just nu, och sommaren har inte börjat! Dessutom behöver vi en ny grill, och valen är ju många. Så det är lite smått förvirrande. Ska det vara gasol- eller kolgrill är den stora frågan nu? Just nu lutar det åt gasol, men tips mig gärna om ni har erfarenhet av det ena eller det andra :-)

På grillen igår åkte det på lite härlig kyckling och som tillbehör baconfyllda potatisar. Jag tog inga bakpotatisar, utan vanlig större potatis, men det gör man ju som man vill. Det bästa med detta är att det går att förbereda tidigare på dagen, för att sedan ta fram och lägga på grillen samtidigt som man grillar köttet eller kycklingen, eller vad man nu önskar att ha till. För visst är det mycket trevligare när alla kan vara ute och umgås runt grillen? För man vill ju inte vara den som hamnar i köket när resten av sällskapet njuter i den härliga sommarkvällen :-) 

Nu blir det nog till att hoppa ner i sängen och läsa klart den andra boken om Mr Grey... är såååå nyfiken på hur den kommer sluta. Sedan blir det till att införskaffa sig nr 3. 

Imorgon blir det återigen "vabbande", då det där "kopporna" inte tycks ge med sig... hur länge kan vattkoppor hålla på egentligen, är ju inne på dag 10 nu. Nån som vet? 

Jag vet att många är inne och läser och det är jag så glad för, men det haglar inte av kommentarer från er. Det är alltid roligt om ni ger er tillkänna med ett litet hej. Skriv gärna om det är något speciellt som ni tycker är roligt att läsa om eller saker ni gärna skulle se att jag skriver mer om. Det blir så mycket roligare, när jag vet vad ni tycker :-)


♥ Tjingeling!




Baconfyllda potatisar
4 bakpotatis
1,5-2 paket bacon
1 gul lök, finhackad
2 dl creme fraiche
2 msk gräslök
1 dl västerbottenost alt. parmesanost
salt och peppar
Gör så här:
Skrubba potatisen så de blir rena. Stick hål i dem med en gaffel runtom.
Baka potatisen i ugnen på 225°C, tills de blir mjuka. Ta ut och låt svalna något. Har man bakpotatis delarman dem på mitten, annars skär man ett lock och gröper ur dem och lägg innehållet i en bunke. Värm en stekpanna och stek de små baconbitarna tillsammans med löken så de blir gyllenbruna. Häll det i bunken tillsammans med potatisen. Blanda i crème fraiche, lite av osten, den hackade gräslöken och smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen tillbaka i de tomma skalen och toppa med lite ost. Sedan kan man välja att tillaga de färdigt på grillen. Ca 10-15 minuter, eller i ugnen 225°C i 10-15 minuter.




Innan de åkte in i ugnen.


Smarrigt tillbehör till det grillade! Potatisarna blir gott krispiga. Yammie!


Grattis till alla underbara mammor idag!

God morgon och särskilt  god morgon säger vi till alla underbara mammor idag 
Idag är det er dag! Här hemma fick jag dragit på mig löpardojjorna och fick en härlig ego-boost-start på morgonen. Underbart! 
Vid frukostbordet försökte jag få barnen att förstå innebörden av vad Mors dag innebar. Läste högt ur anvisningarna från 1921. Kanske bör formas om lite för att vara aktuellt idag, men innebörden är väl densamma. Tror ni jag fick gehör här hemma... Alla gastade i full hals på varandra om att de skulle ut å leka, bada och så vidare... Själv satt jag kvar med hela frukostbordet framför mig... Ja, ja det blev ju till att duka av själv idag... också... ;-)

Njut av en härlig dag alla mammor! Själv ska vi fira MORS DAG så mycket det bara går... hela dagen är inbokad! 

Lovar titta in lite senare med lite smarrigt som vi åt igår! 



♥ Härlig söndag!




torsdag 23 maj 2013

Det gror i landen...

Storhandling stod på schemat, och ibland undrar jag hur mycket mat som egentligen kommer hem, eller är största delen förpackningar. När jag stod här hemma och packade upp, fick det knappt plats i min kyl. OK, ni som känner mig vet att min kyl alltid är full. Jag vill gärna kunna laga vad som faller mig in, utan att planera särskilt mycket, och slippa åka och handla. Perfekt med en välfylld kyl  om man får oväntat besök också:-)
Men tillbaka till handlingen... När jag började ta bort förpackningen på vissa varor, insåg jag hur mycket vi har runt våra produkter. Mycket helt i onödan. Så jag var bara tvungen att gör en liten research och kom fram till följande: 

  • Vi slänger 250 kilo avfall per person och år i soppåsen
  • Ungefär 75 % av innehållet i våra soppåsar kan återvinnas eller återanvändas
Källa: Oneplanet.se

Inte undra på att man kånkar hem mycket, som inte ens passerar magen :-) Tur är väl det, och givetvis är ju inte 250 kilo förpackning, men ändå. 

De som tillverkar kanske ska ta sig en funderare på om det är nödvändigt med en stor papperskartong, när varan redan omhuldas med plast. Vi lämnar det nu, men kanske är det fler än jag som någon gång tänkt samma tanke, eller?

Det har varit lite glest med nya recept och inspiration. Idag blev det en rejäl sats med köttbullssmet som blev goda köttbullar, som är perfekt att ha i frysen. Häromdagen blev det Mormors kyckling som är ett väldigt enkelt och uppskattat recept. Tillhör en av våra favoriter! Ni hittar receptet här! Eftersom jag hade lite champinjoner hemma, åkte de också i och det blev riktigt, riktigt gott! 

Nu ska jag låta inspirationen flöda vad det gäller mina rabarber som växer så de knakar ute i landet. Passade även på att göra mig ett inköp idag av färsk grön sparris från Svenstorps by. Så det känns som det kommer blir en härlig mathelg framför mig...Gott-gott-i-gott-gott! 



♥ Härlig helg på er!


söndag 19 maj 2013

Försöka går ju...

Hej på er! 

Sitter just nu framför TV´n och kollar in Hockeymatchen mellan Schweiz och Sverige... än så länge tycks det se bra ut... Heja heja! 
Fast jag vet egentligen inte om jag ska skratta eller gråta för tillfället... Igår fick vi bekräftat de som vi befarat: Det där små röda prickarna på lilltjejen visade sig vara vattkoppor, och vi som skulle åka till Cypern på måndag! Oh no! Inte nu! Vad gör vi? Med lite efterforskningar, visade det ju sig att det var förbjudet att flyga och att man med vattkoppor inte skulle vistas i solen... var det ju bara att kapitulera!  Känns ju lite si så där... fast hälsan går ju före... men det är varken kul för oss eller den andra familjen som vi skulle åka med. Men vi får hoppas de får en härlig semester ändå, utan oss! Snyft!

Det är tur vi har en annan inplanerad tripp framöver att se fram emot! Kan villigt erkänna att det var ett tungt bakslag, de där röda prickarna! Men tur i oturen, för det är ju bra att det får de där kopporna också... hoppas nu att även lille Vincent får det snart, för annars kan det bli ett långvarigt vabbande. Men det är bara att resa sig och ta nya tag! Cypern finns väl kvar får vi hoppas ;-) 

Men vi fick iallafall försöka känna feelingen igår, när temperaturen liknade Cyperns med 30 grader.... Vad hände? Rena rama högsommarvärmen, och vi satt ute till sent på natten och njöt. Härligt :-) Så det blev en Passion Mojito som vi surplade i oss utan problem till tonerna av segervinnaren i årets Eurovison song contest 2013 -  Emmelie de Forest! Var det rätt låt som van tyckte ni? Själv hade jag ingen jättefavorit, men tycker absolut hon var en värdig vinnare.  Men en sak är iallafall säker, Passion Mojito kommer garanterat bli en av mina sommarfavoriter 2013! 



♥ ♥  



Passion Mojito
1 drink
1 lime
2 tsk socker, alt. 3-4 tsk sockerlag med mynt
2 st myntakvistar
2 dl passionsfruktjuice
1/2 passsionsfrukt
3 msk vit rom
2 dl krossad is
1 st myntakvist till garnering

Sockerlag:
2 dl socker
3 dl vatten
2 kvistar mynta
Koka upp alltsammans, och låt sedan svalna. Ta bort myntan och använd till drinken.
Blir ju mer, men häll upp på flaska och förvara i kylen.

Gör så här:
Dela limen i bitar, och lägg i en shaker. Repa bladen från myntan och tillsätt till limen. Tillsätt sockret/sockerlagen, och muddla lime, mynta och socker. Tillsätt isen i ett glas och häll över blandningen samt rom. Tillsätt passionsfruktjuicen, och toppa med en kvist färsk mynta! Vill man kan man gröpa ut passionsfrukten och blanda ner den i drinken, eller servera den uppepå! 




lördag 18 maj 2013

Fetakyckling och sommarvärme!


Morrn på er! 
Här är vi uppe med tuppen även fast det är lördag och världens möjlighet att sova lite längre.. fast uppenbarligen tycker inte alla det i den här familjen ;-) Okidoki...Bara att gå upp! Vi kommer fånga dagen och klockan har inte hunnit bli sju än och det är redan 18°C och stålande sol! Rena rama högsommaren! Tjohooo! Få väl se till att de där vita stockarna till ben får sig lite färg idag ;-) 

Häromdagen sprang jag på "Extra fin creme fraiche" från Arla i matbutiken och tänkte att med den kan inget gå fel. En grillade kyckling, soltorkade tomater, fetaost och lite annat smått och gott gjorde kvällens middag. Mums! Så här får ni receptet som verkligen är hur enkelt som helst och som ni lätt slänger ihop, och som kan stå i ugnen medans ni njuter av solen, som jag hoppas ni också har idag! 

Nej, nu blir det premiär för frukost på altanen! Långfrukost närmare bestämt... Finns nog inget bättre sätt att starta dagen på :-)  Eller vad tycker ni?


♥ Härlig lördag!



Fetakyckling
4 portioner

1 grillad kyckling
1 burk Extra fincreme fraiche Fetaost och soltorkade tomater
2 dl grädde
2 msk konc. kycklingfond
2 msk balsamvinäger
Salt och peppar
100 gr fetaost
10 st soltorkade tomater
5 cocktailtomater
10 st svarta oliver
Färsk basilika till garnering


Gör så här:
Rena och dela kycklingen i bitar. Lägg i ugnsfast form.
Smula fetaosten över kycklingen.
Lägg creme fraiche, grädde, balsamvinäger och fond i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Häll över kycklingen. Dela soltorkade tomater i mindre bitar och halvera cocktailtomaterna. Strö allt över kycklingen samt oliverna. In i ugnen på 200-225 grader i 15-20 minuter. Garnera med basilika när formen kommer ut från ugnen.

Servera med en smarrig sallad och ris/potatis/pasta!





lördag 11 maj 2013

Dessert, utflykt och träningsvärk... en salig blandning!

Har verkligen haft helt underbar ledighet, trots att mannen är bortrest igen! Men nu är det nedräkning på jobbresande, och snart ska vi njuta av familjeresa, vilket ska bli helt underbart härligt! Sol, bad och bara vara! Jag längtar...

Men jag har njutit av underbara dagar tillsammans med barnen och mina föräldrar och vi gjorde även i år en utflykt till Tomatens Hus i Glumslöv. Här säljer och odlar man tomater i en herrans massa olika sorter och även tomatplantor, kryddor osv. De har även en krog och cafe i en helt idyllisk liten skånsk trädgård, som verkligen inte går av för hackor. Där serverar de rätter som är hemlagade och deras tomatpaj är bara såååå god! Måste ätas om ni väljer att göra ett besök, vilket jag hoppas ni gör! Har man turen med sig, att solen vill titta fram, kan man sitta här i flera, flera timmar! En idyll helt enkelt! 

Eftersom värmen äntligen kommit har allt i trädgården satt en sådan rasande fart, och det är snart dags att bege sig ut med kniven i högsta hugg och skörda årets rabarber. Tyvärr är inte de svenska jordgubbarna här ännu, men det cypriotiska har ju faktiskt anlänt. Så vad passar då inte bättre än en smarrig dessert som Rabarber- och jordgubbskompott med vaniljkräm, toppat med maräng och pistaschenötter! En ren och skär drömdessert som är svår att tacka nej till, eller hur? 

Nej, nu är det dags att bege sig till kojs... ska se om benen orkar ta mig dit bara :-) Har nämligen världens träningsvärk från min löprunda häromdagen... Hua! 


♥ Tack å hej leverpastej!




Rabarber - och jordgubbskompott med maräng
4-6 portioner
Rabarber- och jordgubbskompott
300 gr rabarber
200 gr jordgubbar
1 gelantinblad
1 dl vatten
1,5 dl strösocker
1 msk pressad citron

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
1 äggula
2 msk strösocker
1,5 dl vispgrädde

Italiensk maräng
2 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 dl skalade pistaschnötter

Gör så här:
Rabarber- och jordgubbskompott
Ansa och skölj rabarbern. Skär den i 2 cm bitar lite på snedden. rensa jordgubbarn och dela på hälften. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blötlägg gelantinbladet i akllt vatten. Koka upp vatten, vaniljfrö och socker. Låt koka i 5 minuter. Lägg i rabarern och jordgubbarna och koka sakta i ytterligare 5 minuter. Koka upp citronsaften och krama ut gelantinbladet. Låt gelantinet smälta i den varma citronsaften. Tillsätt det smälta gelatinet i kompotten under omkörning. Kyl kompotten.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, äggula och strösocker pösigt. Vispa grädden och blanda med det fluffiga äggvispet.
Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna skummiga med lite salt. Koka upp socker och vatten i en sockerlag. Koka tills temperaturen är 120 grader. Häll sockerlagen i äggvitevispet under vispning. Vispa med elvisp, först fort sedan lite långsammare, tills marängen svalnat. Skeda upp marängen i spritspåse med tyll.
Finhacka pistaschnötterna i en mixer eller med kniv.
Lägg i rabarber- och jordgubbskompotten i portionsformar som tål värme. Topa med ett lager vaniljkräm. Strö över hälften av pistaschenötterna och sprits marängen överst.
Bränn marängen med brylébrännare tills den fått fin färg. Se upp så du inte bränner marängen! 
Strössla över pistaschenötterna.












tisdag 7 maj 2013

Krispigt asiatiskt! Vilken fullträff!

Gokväll på er!
Hoppas ni haft lika härligt väder som vi haft här! Rena rama sommarvärmen slog ju till idag. Gick i shorts i eftermiddag och kväll och termotern visade 20 grader... Halleluja! Det är ju nästan så man kommer i chock... men gärna det :-) 

Imorse tog jag min andra morgonrunda, innan de andra i huset vaknat och det är en sådan energiboost så jag vet inte vad. Under promenadens gång, hinner jag tänka och nästan bli lite irriterad på mig själv...  "Varför gör jag inte det här regelbundet?" Irritationen och mina tankar försvinner lika fort som de kom när jag får sällskap av ett rådjur ungefär 2 meter ifrån mig. Den står där och intar morgonens först måltid i ett hav av vitsipporna. Så vackert! Den behagade inte bli särskilt rädd när jag kommer strosandes... jag hann till och med knäppa ett antal bilder med mobilen, innan den tycker att jag störde frukost-lugnet :-) Att sedan lyssna till allt fågelkvitter, gör ju så man nästintill kvittrar lite själv också ;-)  Det var verkligen inga problem att bege sig till jobbet sedan. Kom på mig själv med, hur viktigt det faktiskt är att stanna upp och iaktta och lyssna...  Ibland blir stegen lite för snabba och man hinner inte känna efter! Så en gång är ingen gång, två gånger blir lätt en vana. Jag hoppas det gäller för mig och mina morgonpromenader framöver! 

Till middag blev det asiatisk och det var bane-mej en fullträff! Älskar hettan och dessa smaker tillsammans med den krispiga salladen! Fungerar ju perfekt som LCHF. Lever man strikt efter det, bör man ersätta rörsockret med annat sötningsmedel, eller rent av hoppa över det. 

Lova också återkomma med vår cykelfest som gick av stapeln i helgen! Men till dess....


♥ Take care!





Isbergsskålar med asiatisk färs
2 personer Om man bara äter detta

500 gr blandfärs
1 knippe salladslök
1 bit ingefära (25 gr)
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, finhackad
1 msk rapsolja
0,25 dl fisksås
1 msk japansk soja, typ kikkoman
1,5 msk pressad lime
1 msk rörsocker, strö
1 isbergssalladshuvud
1 kruka koriander
0,5 dl cashewnötter

Gör så här:
Ansa och strimla salladslöken. Skala och finriv ingefäran och vitlök. Körna ut och finhacka chilin. Stek färsen tills den fått fin färg. Tillsätt salladslök, ingefära och vitlök och chili. Låt steka med några minuter. Krydda med fisksås, soja, lime och socker. 
Bryt loss isbergsalladsbladen, och lägg i iskallt vatten i 20 minuter så de blir riktigt krispiga. Låt rinna av på handduk. Grovhacka koriandern och cashewnötterna och toppa ovanpå den ljumna färsen. Fördela färsen på isbergsalladsskålarna, och servera! Passar perfekt att ha på buffébord som en rätt. 

fredag 3 maj 2013

Fänkål i olika former å Happy friday!

Tjingeling på er och härlig fredag!
Idag står det mycket på schemat... jobb, sedan blir det till att greja lite hemma, städa, bestämma mig för vilken dessert vi ska bjuda på imorgon när vi ska fara runt på cykel och äta gott och förhoppningsvis träffa lite nya bekantskaper på årets cykelfest.  Nån mer i Varberg som ska ut på detta nöje? I så fall vad ska ni bjuda på? 

Själv får vi nog oss en härlig fredagskväll då vi även måste testa lite drinkar inför morgondagen...Whoppi-whoppi :-) Drinkar+städning=fredagsnöje :-)

Lovar återkomma här på bloggen, med några fina partydrinkar som kan passa bra för den kommande sommaren. Men tills dess får ni ha en riktigt härligt helg! 

♥ Kram



Mozzarella med fänkål, salladslök och basilika
4 personer
1 ask cocktailtomater
1 färsk salladslök
1/4 huvud fänkål
2 påse mozzarella
Färsk basilika
Salt och peppar
Olivolja
Ev. pinjenötter

Gör så här:
Värm ugnen till 200°C. Dela tomaterna på hälften och lägg i ugnsfast form och ugnsbaka i 30 minuter.
Ansa och strimla salladslöken och fänkålen. Del amozzarellan i skivor och lägg på tallrik. (Antingen stor serveringsfat alt. 4 tallrikar) Fördela löken, fänkålen och de ugnsbakade tomaterna över mozzarellan. Strö över flingsalt, lite färsk basilika och ringla över rikligt med god olivolja.
Toppa med rostade pinjenötter.


Inte världens bästa bild kanske, men nog en av de godare gratängerna jag ätit måste jag säga. 

Fänkålsgratäng
4 portioner
3-4 fänkålsstånd
2 dl riven pecorinoost alt. parmesanost
1 krm muskotnöt (kan uteslutas)
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C
Ansa fänkålen och skär den i klyftor.
Koka upp vatten i en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner klyftorna och lpt koka i 5 minuter. Häll av vattnet.
Fördela fänkålen i en ugnsfast form. Strö över salt, peppar och muskot.
Häll över grädden och strö till sist över osten.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten är gyllenbrun.
Servera till kött, kyckling eller kallskuret och sallad.