onsdag 27 mars 2013

Det var det här med karaktär...

När man är hemma med vård av barn, går morgon-TV för fullt, samtidigt som man donar lite i köket. Känns det igen? Häromdagen visade de påskgodis, vilket jag vanligtvis inte går igång på sådär ofta. Fast denna gången föll jag för nåt som Tilde och Jihde höjde till skyarna, och som jag bara fick för mig att testa. Popcorn med kola-touch. Vilken fullträff! Eftersom jag gillar popcorn och jag gillar söt, så kändes det som om detta inte kunde bli särskilt fel. Mycket riktigt...jag föll som en fura, barnen också. Nu ska de bara räcka fram till påsk också! Vi får väl se hur det blir med det... kanske ska be mannen gömma dem, och ta fram dem när gästerna anländer på skärtorsdag ;) 



♥ Härlig onsdag!


Popcorngodis

2 påsar micropopcorn
3 dl strösocker
1 dl glukossirap
100 gr smör
1 dl vispgrädde
0,5 tsk bakpulver
Ev. 3 msk pastellströssel eller nötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Poppa popcorn enligt anvisningen på förpackningen. Häll i en stor skål.
3. Smält socker och glukossirap till en gyllenbrun karamell i en tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt smör och grädde. Låt koka till en temperatur på 125 grader.
5. Tag av från värmen och blanda snabbt i bakpulver.
6. Häll kolasmeten över popcornen och blanda så att alla popcorn täcks av smet.
7. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
8. Rosta i ugnen 1 timme. Rör runt var 15 minut. Efter halva tiden – tillsätt eventuellt strössel på popcornen så att det får en påskpastellfärg! Det är även gott med hackade nötter.
9. Låt svalna och förvara i lufttät påse eller burk.






tisdag 26 mars 2013

Samlas kring en härlig onsdagpasta!

Jag har äntligen gjort det... delat med mig av onsdagspasta receptet  innan den stora dagen ;)  Inte illa eller hur? Det här pastareceptet hittade jag inne hos Remsans bistro, och det blev verkligen så otroligt gott. Förgyllde vår onsdagspasta förra veckan, och det var verkligen härliga små paket man kunde veckla upp och njuta av. Mmmm... 
Annars knallar det på här hemma... vi liksom många andra tycks fajtas med en evighets-förkylning som aldrig tycks ge med sig. Jag är väl den som klarat mig bäst..peppar, peppar! Men barnen avlöser varandra med snoriga näsor, halsont, och hängiga. Dessutom mannen som aldrig brukar vara sjuk, har varit hängig nu i flera veckor känns det som. När ska detta ta slut? Vi får hålla tummarna för att det blir en härlig påsk med strålande väder som gör att bacillerna försvinner. Idag tog jag mig en kaffe på altanen, och jösses vad solen värmde. Helt underbart! Bara en liten stund till, tänkte jag för mig själv innan solen gick i moln ;) Vi får njuta medans vi kan... men snart kommer den, solen. Det är ett som är säkert!


♥ Kram





Italienska pastaknyten 
4 personer
16-20 skivor parmaskinka alt proscuiotto skinka
2-3 portioner kokt spagetti 
200 g skogschampinjoner  tärnad
125 g (1 kula) mozzarella, tärnad
tomatsås enligt recept nedan
färsk basilika
2 dl riven parmesan

Tomatsås

1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk cocktailtomater
balsamvinäger
honung
salt och peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Börja sedan med tomatsåsen. Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjuknat. Tillsätt tomaterna och krydda så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen småputtra i 20-30 minuter.
Stek svamp i en panna och krydda med salt och svartpeppar. 
Har du inte nykokt pasta så spola den hastigt under kallt vatten så den blir smidig att hantera igen.
Bred ut fyra smörgåspapper och börja med att lägga ut skinkan i en rektangel i mitten av varje papper. Två-tre skivor på bredden lite omlott och sedan två skivor på andra ledden på varje sida så att du får en stor rektangulär botten av parmaskinka. Lägg en hög med kokt pasta i mitten på skinkan och gör en grop i mitten. Fördela svamp och mozzarellabitar i groparna på pastan. Skeda över tomatsås och strö över strimlad basilika och riven parmesanost. Vik skinkan över fyllningen så du får fyra små paket. Vik sedan in alltihop i smörgåspapperet.
Lägg paketen på en plåt och ställ in i ugnen i 15 minuter, tills mozzarellan har smält och skinkan har styvnat lite. Lägg upp paketet på en tallrik, öppna upp och garnera med strimlad basilika. Servera tillsammans med en fräsch sallad.




Härliga ingredienser.


Små paket som gräddas klart i ugnen.


söndag 24 mars 2013

Vår ute och vår inne....

Hur kommer det sig att man är så otroligt sötsugen, när man bestämt sig för att hålla sig ifrån det? Är det när man intalat sig att det är förbjudet som gör att man bara vill ha mer och mer av den varan...;-)  Så funkar jag och jag tror många med mig kan känna likadant. Men det är ju bara att bestämma sig, men jag har ännu inte bestämt mig på riktigt som ni ser, så det blev en härlig Budapestrulle när det vankades födelsedag i början på mars. Å födelsedag kräver ju tårta eller hur? :-) Nu ska jag ge mig i kast med lite färgpiff här hemma...återkommer med resultat som jag hoppas kommer bli riktigt, riktigt bra!

♥ Vår ute och vår inne. Vår i hjärta och vår i sinne.


 

Budapestrulle
6 äggvitor
3 dl socker
100 gr hasselnötter
1/2 dl potatismjöl
Fyllning:
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Valfri frukt tex. Inlagda mandariner eller persikor.
Mörk blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugenen på 225 grader.
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda socker, nötter, potatismjöl och rör ner det i äggvitorna.
Lägg smeten i spritspåse och spritsa ut på bakplåtspapper i långa längder.
Grädda i ugnen 225 grader i 20-25 minuter. Låt svalna.
Blanda grädde och vaniljsocker till fyllningen.
Bred över grädden över kakan och fördela ut frukten över. Rulla ihop till en rulle.
Smält mörk blockchoklad och garnera över rullen.
 
 




måndag 18 mars 2013

Dumlekakor och påskpiff på schemat!

Hej alla bloggläsare där ute! 
Igår fick jag för mig att påskpynta. Imorgon är jag glad om det står kvar. Antagligen utan fjädrar efter denna nattens oväder som dragit in. För jösses vad här blåser... Det är sååå otroligt typisk, men tji fick väl jag för att vara ute i god tid :-( Jag får i allafall trösta mig med att det finns goda kakor i kakburken :-) Det blev nämligen lite bak här hemma. Små härligt goda Dumlekakor fick ge doft i köket. Yammie! 

♥ Härlig måndag!





Dumlekakor
24 st
1 dl socker
200 gr smör
3 dl vetemjöl
12 st dumlekolor
24 st nobless
Gör så här:
Kör socker, smör och vetemjöl i matberedare. Ställ degen kallt i 30 min. Rulla till en rulle och dela den i 24 lika stora bitar. Lägg dem i folieformar och tryck ner 1/2 dumlekola i varje.
Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter. Tag ut plåten och  låt det bli lite svala. Lägg på en platta nobless på varje. Ställ dom kallt.




söndag 10 mars 2013

Asiatiska smaker förgyllde denna helgen!

Gokväll på er! 
Nu börjar söndagen gå mot sitt slut och även denna weekend som vi spenderat i staden Göteborg tillsammans med svägerskan och svågern. Det är härlig med julklappar som varar länge;)  En helg att bara-vara!  Efter lite härlig shopping, långlunch, fika, och standup av Björn Gustafsson och Henrik Schyffert hade vi beställt bord på den helt fantastiska restaurangen Hello Monkey. (Restaurang med influenser från Australien, Vietnamn, Kina och Japan) Kan lovorda detta ställe med så många superlativ att ni kommer tro att jag är köpt, men så är icke fallet. Ni måste bara äta här, om ni inte gjort det...vilket ställe och vilken personal. Wow! De har verkligen det där lilla extra. Sedan fick man gott krypa ner i sängarna på  Clarion hotell Post. Tror ni att jag som småbarnsmamma var nöjd? ;) 
Väl hemma kunde jag inte släppa den där middagen med asiatiska smaker, så det fick bli en favorit i repris, nämligen, Asiatiska nudelsallad, som verkligen inte går av för hackor. Denna måste ni bara göra... En riktigt fullträff! Receptet hittar ni här!


Måste bara avslutningsvis tipsa om ett fantastisk gott vin som vi drack till den asiatiska maten. Kung Fu Girl.  Torr, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av päron, kiwi, ananas, örter och lime. 119 kr flaskan på Systembolaget. 



♥ Kram