måndag 1 juli 2013

Tomatpaj och lite höstrusk!

Ja, en vecka sen sist och som ni märker duggar inte blogginläggen tätt precis. Jag har liksom brist på motivation. Inte över att laga maten, utan snarare över vilka ord som ska präntas ner.... 
Så dagens inlägg blir kort och koncist men bjuder dock på ett fantastiskt gott recept på en tomatpaj som kan serveras till lite kallskuret med en klick chevrékräm. Nomnom!

Hoppas dagen imorgon blir bättre än idag, då det varit sjukstuga här hemma... igen. Denna gången är det sonen som ligger utslagen med hög feber. Stackarn! Jag tror vi säger tack och godnatt för idag, och ser fram emot en bättre dag imorgon! Måtte vi få lite sol också! Rena rama höstrusket... grrrrr!


♥ Kram



Tomatpaj

  • Pajdeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör 
  • 2 msk iskallt vatten
Sås
1 gul lök

2 vitlöksklyfta

  • 2 msk olja

  • 1 burk krossade tomater 400 gr 

  • 1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)

  • 2 msk tomatpuré

  • salt och peppar

Fyllning
1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former

3/4 tsk salt
2 tsk torkad timjan
1 msk olivolja

Gör så här:
Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).
Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.
Tillsätt krossade tomater och tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 15 minuter. Smaka av. Låt svalna. 
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca 27 cm i diameter (för 6 port).
Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.
Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.
Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen. Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.
Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.
Servera pajen varm eller ljummen med chevrékräm och en fräsch grönsallad och lite kallskuret.


Chevrékräm


2 dl creme friache
100-150 gr smulad getost
Lite honung
Salt och peppar
Gör så här:
Smula sönder getosten och blanda med creme fraiche. Ringla i lite honung, salt och peppar. Smaka dig fram tills du är nöjd med smaken.

2 kommentarer:

  1. Hoppas att det blev en bättre dag idag - och att Vincents feber gått ner lite. Skillnad på vädret är det i alla fall. Det blev lunch på altanen idag och det är aldrig fel!
    Kram på dig.

    SvaraRadera