lördag 11 maj 2013

Dessert, utflykt och träningsvärk... en salig blandning!

Har verkligen haft helt underbar ledighet, trots att mannen är bortrest igen! Men nu är det nedräkning på jobbresande, och snart ska vi njuta av familjeresa, vilket ska bli helt underbart härligt! Sol, bad och bara vara! Jag längtar...

Men jag har njutit av underbara dagar tillsammans med barnen och mina föräldrar och vi gjorde även i år en utflykt till Tomatens Hus i Glumslöv. Här säljer och odlar man tomater i en herrans massa olika sorter och även tomatplantor, kryddor osv. De har även en krog och cafe i en helt idyllisk liten skånsk trädgård, som verkligen inte går av för hackor. Där serverar de rätter som är hemlagade och deras tomatpaj är bara såååå god! Måste ätas om ni väljer att göra ett besök, vilket jag hoppas ni gör! Har man turen med sig, att solen vill titta fram, kan man sitta här i flera, flera timmar! En idyll helt enkelt! 

Eftersom värmen äntligen kommit har allt i trädgården satt en sådan rasande fart, och det är snart dags att bege sig ut med kniven i högsta hugg och skörda årets rabarber. Tyvärr är inte de svenska jordgubbarna här ännu, men det cypriotiska har ju faktiskt anlänt. Så vad passar då inte bättre än en smarrig dessert som Rabarber- och jordgubbskompott med vaniljkräm, toppat med maräng och pistaschenötter! En ren och skär drömdessert som är svår att tacka nej till, eller hur? 

Nej, nu är det dags att bege sig till kojs... ska se om benen orkar ta mig dit bara :-) Har nämligen världens träningsvärk från min löprunda häromdagen... Hua! 


♥ Tack å hej leverpastej!




Rabarber - och jordgubbskompott med maräng
4-6 portioner
Rabarber- och jordgubbskompott
300 gr rabarber
200 gr jordgubbar
1 gelantinblad
1 dl vatten
1,5 dl strösocker
1 msk pressad citron

Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
1 äggula
2 msk strösocker
1,5 dl vispgrädde

Italiensk maräng
2 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
1 dl skalade pistaschnötter

Gör så här:
Rabarber- och jordgubbskompott
Ansa och skölj rabarbern. Skär den i 2 cm bitar lite på snedden. rensa jordgubbarn och dela på hälften. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blötlägg gelantinbladet i akllt vatten. Koka upp vatten, vaniljfrö och socker. Låt koka i 5 minuter. Lägg i rabarern och jordgubbarna och koka sakta i ytterligare 5 minuter. Koka upp citronsaften och krama ut gelantinbladet. Låt gelantinet smälta i den varma citronsaften. Tillsätt det smälta gelatinet i kompotten under omkörning. Kyl kompotten.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, äggula och strösocker pösigt. Vispa grädden och blanda med det fluffiga äggvispet.
Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna skummiga med lite salt. Koka upp socker och vatten i en sockerlag. Koka tills temperaturen är 120 grader. Häll sockerlagen i äggvitevispet under vispning. Vispa med elvisp, först fort sedan lite långsammare, tills marängen svalnat. Skeda upp marängen i spritspåse med tyll.
Finhacka pistaschnötterna i en mixer eller med kniv.
Lägg i rabarber- och jordgubbskompotten i portionsformar som tål värme. Topa med ett lager vaniljkräm. Strö över hälften av pistaschenötterna och sprits marängen överst.
Bränn marängen med brylébrännare tills den fått fin färg. Se upp så du inte bränner marängen! 
Strössla över pistaschenötterna.












1 kommentar:

  1. Ser riktigt gott ut! Gillar verkligen blandningen med rabarber och jordgubb. // UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera