tisdag 27 november 2012

Lax med härlig hjortronsås... en ny favorit!

Hej härliga tisdag!
Hur kommer det sig att man tar sig för att prova mycket saker som barn, men inte lika mycket som vuxen? Kan beror på tid, möjligtvis, för jag tror inte nyfikenheten försvinner bara för att man blir vuxen. Vad tror ni? Som lite gick man ju simskola och sedan dess har jag tagit mig fram i vatten behjälpligt med stora vida simtag och bensparkar...;) precis som man lärde sig då! Men tider förändras och det är väl tur det...;) Har nämligen antagit utmaningen att gå en crawl kurs under några veckor, vilket har visat sig vara en otroligt rolig och effektiv träning! Hela kroppen, inklusive huvudet får jobba... och det gäller att tänka i lite nya banor... men det är verkligen fantastisk roligt! Grym instruktör, gör att man gör framsteg varje gång... så det finns hopp ;) 

Idag besparar jag er jultema utan ger er en helt vanlig klassisk rätt, som verkligen toppar denna vardag! Nämligen lax med hjortronsås. En klart ny favorit! Såsen är bara sååååå god, så man kan vet knappt vart man ska ta vägen... Sked rekommenderas;) Till det hela blev det en god sallad med apelsin, granatäpplen, tomater och fetaost. 

♥ Låt er väl smaka




Lax med hjortronsås och granatäppelsallad
4 personer
4 laxfiléer 140 gr/st
salt och peppar
Gör så här:
Salta och peppra laxen. Stek på medelvärme så den får fin färg och är genomstekt.

Hjortronsås:
2 dl creme fracihe
1 dl majonäs
4-5 msk hjortronsylt
Vitpeppar och salt
Gör så här:
Blanda sammans creme fraiche och majonäs och sylten. Smaka av med salt och peppar. Ställ svöt fram till servering.

Sallad:
Blandad sallad
Apelsinhalvor
Fetaost
Cocktailtomater
Granatäpplen





söndag 25 november 2012

4 veckor kvar... Idag Pepparkaksgrissini med ädelsotröra!

Härlig söndag på er!
Idag vankas det julklappsinköp för oss och så här bra koll har vi nog aldrig haft;) Vi har till och med  ett hum om vad som ska ligga i paketen i år till våra nära och kära... Hepp! Men eftersom det nu är exakt 4 veckor kvar till julafton, fortsätter jag på jultema. I det senaste numret av Buffé blev jag inspirerad av en otroligt snabb och festlig apitretare. En klassiker i ny tappning! Pepparkaksgrissini med apelsin  och ädelostdipp. Åhhh!  Fantastiskt gott med inslaget av apelsin i pepparkakan.

Barr och belysning är ju också en av sakerna som hör julen till. Igår tog jag mig an de där ljusnäten som skulle vecklas ut och läggas lite fint över riset som jag satt i våra krukor. Min fasa var att jag skulle behöva dra alla svordoms-haranger man kunde tänkas komma på, då det inte alltid brukar vara det mest smidiga att trassla ut. Men en tacksam tanke for genom mitt huvud till den som förra året gjorde årets adventspyntande extra smidigt, med att lägga ihop allt fint.  Nu saknas det bara en förlängningssladd så det står på dagens inköpslistan också!

Ha en härlig söndag!


♥ Kram


Pepparkaksgrissini med apelsin  och ädelostdipp
30 st
500 gr färdig pepparkaksdeg
Finrivet skal av en apelsin
Ädelostdipp
140 gr ädelsost
2 dl creme fraiche
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Riv apelsinskalet och knåda in i pepparkaksdegen. Dela degen i 30 bitar och rulla till smala längder. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda i omgångar i 5-8 minuter.
Ädelostdipp:
Gaffelmosa ädelosten och blanda med creme fraiche. Lägg i en skål och servera med pepparkaksgrissinin.

tisdag 20 november 2012

Tävla med Arla och Gourmetmorsan!









Tjing, tjing på er!

Nu är det tävlingsdags! Nu kan ni passa på att tävla om att: Hitta julmaten! Leta rätt på julmatsbilder som gömmer sig på olika bloggar. Varav jag är en! ;)

Första pris är: Paket med Dulton köksvåg, Margrethe skålset, vispskål, Gerbera pajform samt tårtfat.
2:a till 10:e pris Kokboken "sköna söndag" och snyggt grytunderlägg. 11: till 20:e pris "Kokboken "sköna söndag"

Läs mer och ta del av tävlingsregler här!


♥ Lycka till!



måndag 19 november 2012

Fikontider!

Nu är det mest mörkt både när man går upp på morgonen och när man kommer hem från jobbet! Men snart vänder det... Upptäckte att ljusförrådet går åt som smör här hemma...;) Kan inte låta bli att tända massa ljus när jag kommer hem från jobbet...så får det stå och brinna hela kvällen tills man kryper i säng! Tur det finns IKEA, säger jag bara! De har ju absolut det bästa ljusen. Med ljus, mörker och jul så har vi ju fikontider! Denna underbart god frukt! Fikon, getost och parmaskinka... ja det kan ju knappast bli så mycket bättre... hahaha! 
En perfekt "starter" innan huvudrätten tar vid... lätt bara att getosten rinner ut! Så vira parmaskinkan stadigt runt fikonet, så den härliga osten ligger på plats! Sedan är det bara att sätta gaffeln i...


På återseende


Ugnbakade fikon med parmaskinka, chevré och vinägersirap
4 personer

8 fikon
100 gr chevré
10 skivor parmaskinka

1 dl granatäppelvinäger eller annan god vinäger
75 gr socker
svartpeppar
1 tsk maizena

Gör så här:
Sätt ugnen på grill. Skär ett snitt (kryss) i fikonen och fyll med chevréost. Vira parmaskinka hårt runt fikonet. Lägg dem på ett bakplåtspapper. 
Vinägersirap:
Koka upp vinäger, socker, peppar i en kastrull. När det kokar, rör ner maizena i lite kallt vatten och tillsätt för att för den lite tjockare. Låt svalna.
Grilla i fikonen i 5 minuter. Lägg upp på fat och ringla över vinägersirapen och toppa med några bald ruccula.



lördag 17 november 2012

Härliga lördag....

Hej på er underbara bloggläsare! Åh tack för ert tålalmod. Den här veckan har gått i en rasande fart, så jag knappt hunnit blinka. Igår lanserade vi vår nya hemsida på jobbet, så det har verkligen varit full fart. Titta gärna in, så får ni se  vad vi har hittat på www.bildepot.se
Själva är vi supernöjda! För er som bor i Varberg med omnejd, kan i helgen vara med i utlottning om 12 biljetter till Familjens Julkalas i Sparbankshallen med Jessica Andersson, Sean Banan, Timotej, Nassim Al Fakir och Christer Björkman. Titta in under fliken Erbjudande och se vad som gäller! 
Själv kommer dagen bjuda på en tur till staden för lite inköp, och ikväll ska vi ut och äta gott har vi tänkt oss ;) Härligt!

Men ett litet tips på nåt gott blir det ju självklart här också ;) Enklaste desserten, fikan, eller när ni nu kan tänkas bli sugen på nåt, kan jag varmt rekommendera det här! Helt enkelt vanlig vaniljglass, alldeles mjuk och fluffig tillsammans med krossade pepparkakor. Det är rena rama drömmen... och enklare dessert går knappast att hitta, eller vad säger ni? Det som gör den här så god, är kontrasterna mellan mjuk och len glass med krispig pepparkaka! Testa, ni också!



♥ Njut av dagen! Kram





söndag 11 november 2012

Tidig morgon, då ställer man till med bak!

God morgon söndag och alla bloggläsare där ute... och grannar måste jag säga idag. Ber så mycket om ursäkt om ni vaknade upp till en doft av pepparkaksbak. Det blir lätt så när två vildar tycker det är dags att gå upp innan klockan hunnit pipa 5! Grrrr... men vad gör man! Gnor sig i ögonen, och står upp, varken man vill eller inte! 
Men eftersom frukosten blev tidigt avklarad, startade vi upp med ett litet bak redan kl. 7.20!
PEPPARKAKSBISCOTTI! Tusingens såååå gott! Jag är så otroligt sugen på julen, som ni redan förstått, och eftersom jag har en viss förkärlek till pepparkakskrydda, blir det alla möjliga konstallationer med just detta. Undra om julinspirationen håller i sig... Håll tummarna för att den håller till fösta advent åtminstone ;) Sån fara tror jag förvisso inte att det är. Men den bästa tiden är ju innan självaste julhelgen, sedan tycker jag det är ganska härligt att slänga ut där granen och allt pyntande så fort julhelgen är över. I år får vi se hur det blir...kanske får det stå över nyår..vi får helt enkelt se ;)

Receptet hittar ni här!

MEN så är det ju FARS DAG idag! Den ska vi verkligen fira i dubbel bemärkelse kan man säga. Mannen kommer nämligen hem efter 1,5 vecka i Asien just idag! Tror ni vi längtar? Det ska verkligen bli såååå mysigt! Det får vi fira med nybakta biscotti och så vankas det kalkonmiddag också! Hurra!

Ge nu alla underbara pappor en STOR, STOR KRAM. De är de väl värda, eller hur?

 ♥ 


Nämner man ordet bak, är det snabbt på med förkläde och pallen fram...det gäller att hänga med;)
Åh så det där små små fingrarna som göra tydliga avtryck... 
Efter gräddning är det till stt skära upp...sedan in i ugnen igen för torkning... Sedan är det bara att vänta, vänta, vänta....


fredag 9 november 2012

Falukorv tournedos var det här!

Att man kan få en korvstubbe till att låta så lyxigt? Men det förgyller maträtten helt klart! Även fast det helt enkelt är en ren å skär klassisk rätt. En dag som denna bör det gå fort vid spisen, när man har sjuka barn runt benen som helst av allt bara vill sitta i ens famn. Stackare  
Så fredagslunchen blev just Falukorv tournedos med mos, härlig senapskräm och  tomatsallad med dragon. Ikväll blir det nog nånting helt annat... det får vi se då! 

Härlig fredag på er!


Falukorv tournedos
4 personer

1 styck falukorv
2-3 tomater
Skiva ost
Senap och ketchup

Senapskräm:
4-5 msk grovkorning sötstark senap (Johnny´s)
1 dl creme fraiche

Tomatsallad:
4 st tomater
1 knippe färsk dragon
0,5-1 rödlök, tunnt skivad

Gör så här:
Skär falukorven i stubbar
Klicka senap och ketchup uppepå.
Lägg sedan på en skiva tomat, och toppa med ost.
In i ugnen på 225° grader i 20-25 minuter. 
Senapskrämen:
Rör ihop creme fraiche och senapen. Smaka av med mer senap om så önskas.
Tomatsallad:
Skär tomaterna i grova bitar. Blanda med tunt skivad rödlök och hackad färsk dragon.

Servera till vanligt potatismos! 

onsdag 7 november 2012

Macarones var det här!

Ingen onsdagspasta denna veckan...sorry! Men nåt söt istället... MACARONES! Detta bakverk, som tagit oss med storm. Det bakas macarones som bara sjutton i de svenska hemmen. Vad beror de på har jag frågat mig? Kanske för att det är väldigt enkla att baka, ser avancerade ut, eller för att de passar in i vårt LCHF-tänk, som är riktigt hett. Vad vet jag? ;)  I vilket fall som helst smakar de underbart. Så det blev 2 olika sorter inför sonens 3 års kalas. En med nutella och en med hallon. De skilde sig åt i smaken, men rackarns goda båda två. 

♥ Gott, gott i gott gott!




Nutella macarones
1,75 dl mandelmjöl
2,5 dl florsocker
2 st äggvitor
2 msk kakao
0,5 dl strösocker
Fyllning:
1 burk nutella
Gör så här:

  1. Ta fram två bunkar. Börja med att dela upp äggvitorna i en bunke. Sila ner mandelmjöl, florsocker och kakao ner i den andra bunken. Blanda om med en sked så att allt blandas.
  2. Vispa äggvitorna med elvisp tills det bildas mjuka vita toppar. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rör sig. Häll sedan ner sockret lite i taget och rör med lägsta hastighet så att det blir en blank marängsmet.
  3. Häll på mandelmjölsblandningen i äggviteskummet 1/3 i taget och rör om med en slickepott. Blanda inte förmycket så att smeten fortfarande håller sig fluffig och lite trög i konsistensen.
  4. Häll smeten i en spritspåse med runt munstycke och klicka ut 48 st 3cm stora rundlar på bakplåtspappersklädd plåt. Du kan få behöva två plåtar. Ha lite mellanrum mellan smetklickarna för de flyter ut något.
  5. Knacka plåten mot handflatan eller underlaget så att eventuella luftbubblor och ojämnheter slätas ut. Låt sedan vila på plåten i 1 timme. Detta är det viktigaste steget och hoppa inte över det. Det gör så att macaronsen får en slät yta.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen 150°C i 15 min. (detta varierar från ugn till ugn, så håll ett öga på dina macarons efter 5 min. Blir de snabbt bruna så sänk temperaturen! Om bottnen fortf är lös efter utsatt tid kan de svalna i ugnen med ugnsluckan öppen)
  7. Låt svalna helt innan du tar bort macaronsen. De skall kunna lossna inprincip av sig själva. Annars följer hela bottnen med och macaronsen blir ihålig. (sebild)
  8. När de svalnat helt brer du Nutella på hälften av macaronsen och parar ihop dem två och två så voila! 



HallonmacaronesReceptet ger 25 macarons (50 mandelkakor som sätts ihop två och två).
4 st ekologiska äggvitor 0.5 dl strösocker 150 g skållad och malen sötmandel 4 dl florsocker
Hallonsmörkräm100 g mjukt smör 1.5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 st ekologisk äggula Några droppar röd hushållsfärg 
2 msk hallonsylt 

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.


söndag 4 november 2012

Saffrans guld... en smak av julen!

Hej härliga söndag!
Nån mer än jag som börjar bli sugen på julen? Redan nu börjar min hjärna fundera på hur det ska piffas, pyntas, inhandlas inför denna högtid. Jag vet knappt om jag vågar tala om det, men jag har faktiskt pyntat lekstugan idag med ris och ljusslingan så det är på plats. Så en sak mindre på "Att-göra-listan" Check! ;) 
Eftersom det i stort sett bara har regnet hela helgen, fick man ändå ta sig ut en sväng, och då passade det ju bra att samla ihop lite ris inför advent! Tycker det är sååå otroligt mysigt när man kan tända de där ljusslingorna och stjärnorna och få lite ljus och mys i tillvaron. Nu är det bara ruggigt och mörk... Bläää! Inte min grej alls! Känns som jag går och lägger mig tidigt, och ändå är hur trött som helst när man vaknar. I och för sig vaknar man ju varje morgon kl 5, för då tycker minstingen här hemma att vi har sovit klart...Håller inte med alls ;)  

I vilket fall som helst, MAT hör ju verkligen julen till, och Risifrutti har kommit ut med en ny smak, Saffrans Guld. Någon som smakat? Jag ska villigt erkänna att jag var lite skeptisk innan provsmakningen... men det hade jag verkligen ingen anledning att vara. Tycker den var hur god som helst! Saffran och skogsbärssylten gifte sig med varandra. Klart godkänt från Gourmetmorsan!

Nej, nu vankas det "Solsidan", dags att krypa upp i soffan!

♥ Kram


fredag 2 november 2012

Gourmetmorsan och träningsvanor

Hej hopp! Hur står det till med era träningsvanor där ute? Mina har just blivit tryckta i broschyren Master in motion från Vartex. Häromdagen stod Annette utanför dörren med den  
nytryckta broschyren och jag fick känlan att hon tagit den direkt ur tryckpressen och åkt för att leverar den till mig! Det rök nästan om den ;)  Det är allt lite nervöst att slå upp broschyren, och se och läsa om sig själv. Men jag behövde inte vara det minsta nervös visade det sig... De har gjort ett fantastiskt fint repotage, både med bilder och text. Repotaget handlar om hur man får till sin träning i vardagen, och det är absolut inte alltid så lätt. Få ihop  jobb, vara småbarnsförälder, och lite andra bestyr som ska tillgodoses. Men allt går...ett träningsredskap hemma gör att man kan träna när möjlighet ges. Helt perfekt nu när mörkret kommer allt tidigare och man tycker det är lite ruggigt att ta sig ut. 

Så nu finns ingen återvändo...