onsdag 31 oktober 2012

Onsdagpasta med salsicca...Yammie!

Redan onsdag...  och just nu känns det som jag inte hinner blinka förrän det är helg igen! Veckorna går ju såååå otroligt fort. Tror många med mig känner igen sig, eller? Jag har länge önskat att bara få hänga i kök och bara laga mat och baka, helt utan att bli avbruten och ingen tid att passa.. . Kanske kan tyckas helt crazy... men för mig är det en avkoppling! Nu sker ju inte det så värst ofta, man kan ju inte enbart tänka på sig själv...det är ju fler i ens tillvaro som kallar på uppmärksamhet...;)    men när det sker njuter jag till fullo. Mest troligt är det nog så, att hade man haft hur mycket tid som helst, kanske man inte hade njutit lika mycket eller vad tror ni? Men jag njuter iallafall när det vankas onsdagspasta... Yeah! Har förstått att det är många som gillar dessa rätter. Kul!  Ikväll blev det lite spagetti, salsiccia, tomater, grädde, ruccula å så lite vin... En smarrig och enkel pasta inspirerad från Coop, som förgyllde denna onsdag hemma hos oss. 

Bus eller godis? Utanför dörren stod två utklädda barn med värsta maskerna... Lillprinsen här hemma blev så tokrädd, så hela kvällen har han pratat om det där läskiga killarna som han inte gillade. Kommer nog var en kille som har svårt att somna ikväll... Tur man hade godis hemma, för vem vet annars vad det hade hittat på? ;)


Laga umgås och njut! Hoppas det smakar.


Salsiccapasta
4 portioner
400 gr spagetti
Salsicciakorvar, 600 gr
Rapsolja till stekning
1 hackad gul lök
1 tsk färsk timjan
1 dl vitt vin
0,5 dl vatten
1,5 dl grädde
250 gr cocktailtomater, halverade
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
50 gr ruccula

Servering: Riven parmesan

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Tryck ut köttet ur korvskinnet, och mosa sönder det. Stek i het panna med olja, och hackad lök och timjan. Rör ordentligt. Slå på vatten, grädde och vin och låt koka ihop i 10 minuter. Vänd ner tomaterna och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop såsen med pastan och toppa med ruccula. Servera direkt med riven parmesan.


 
Lök, timjan och cocktailtomater gör rätten ljuvlig.
Ser kanske inte så jätteaptitligt ut, men salsiccakorven smakar gudomligt och passar perfekt tillsammans med timjan, tomaterna och löken.


söndag 28 oktober 2012

Härligt gott grovt bröd utan vetemjöl!

Go kväll på er! Kylan slog till riktigt ordentligen här i helgen! Minus 6,7 grader vaknade vi till imorse, och alldeles frostigt på backen. Med en härlig soluppgång framför sig kunde det knappast bli en vackrare morgon. Imorgon blir det blåsigt säger metrologerna... så det vänder snabbt. Tidigt imorse, vid en si så där 05:30... (inte mitt påhitt att gå upp såååå tidigt)  bakade vi grova frallor, som jag varmt kan rekommendera. Perfekt för den som äter LCHF kost.  (inget vetemjöl här inte) Vi gillade de skarp här hemma... Ska bara lägg till lite flingsalt nästa gång...då blir det toppen! Det har för övrigt varit en riktigt bakhelg för vår, eller jag menar min del!;)  Ett nyttigt bröd som detta, varvades med tårtor och macarones, så kalorierna höll vi inte inne på alls... men vad spelar det för roll...Vår lille prinsen fyller ju bara 3 år en gång... fast egentligen inte riktigt än. Vi firade lite i förväg... men det var ett mycket nöjt födelsedagsbarn som stupade i säng...  och nu tror jag minsann att det är min tur också! 

♥ Take care!



Fröbröd med morötter
8-10 st
0,5 kg finrivna morötter
2 dl mandelmjöl
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl linfrön
4 ägg
Ev. lite flingsalt
Dekorera: Pumpa och solrosfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Skala och riv morötterna fint. Mixa alla frön tillsammans. Blanda med morötterna. Knäck äggen och vispa ihop. Tillsätt äggen med morötterna och frön och blanda ihop. Forma degen till bullar och lägg på bakplåtspapper. Strö över frön och baka i ugnen i ca 60 minuter. Brödet går utmärkt att frysa!



onsdag 24 oktober 2012

Onsdagspastan är levererad!

Hej hopp i galosch! Idag har det varit ledig dag för mig och barnen, och då har vi passat på att storstäda köket...varenda litet skåp har fått sig en omgång, och matvaror också för den delen. Varor med "bäst-före-datum" som passerat för länge sedan fick se sig besegrade... äntligen! Man tar ju aldrig tag i det där...men just idag blev det faktiskt så, ett steg i rätt riktning känns det som ;) 
Kvällen bjöd som tradition på onsdagspasta med lite rött i glaset...fasen vad det är ett trevlig inslag i vardagen. Ikväll blev det kyckling med färska örter, dijon och citron toppat med parmesan. Adderas lätt till favoriter  ;) Kanske blir det er favorit också?


♥ Kram på er och ha en härlig kväll!


Krämig Kyckling med färska örter och citron
4 personer
4-5 kycklingfiléer, strimlade
salt och peppar
Gör så här: Strimla och stek kycklingen i stekpanna med salt och peppar. När den är klar, blandas den med pastan och såsen.

Sås:
6 dl creme fraiche
0,5 dl dijonsenap
1-1,5 dl finhackad dragon
1-1,5 dl finhackad oregano
Finrivet skal från 1 citron
1 msk flytande honung
Salt och peppar

Penne pasta

Gör så här:
Lägg i alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka samma några minuter. Smaka av med salt och peppar. 
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pastan med kycklingen och såsen. Lägg upp på tallrik och topp med färsk riven parmesan. Smaskens, jag lovar!


lördag 20 oktober 2012

Så vansinnigt gott, så jag vet inte vad!

Hej på er! 
Idag har det verkligen varit en dag, då vi farit runt för att hitta lite nya schyssta inredningsprylar till vårt hem. Känns som det var en evighet sen vi gav vårt hem lite ompyssling. Tyvärr har det inte riktigt hunnits med... men nu så!
Eftersom vi planerat för en härlig hemmakväll, hade vi siktat in oss på en härligt god middag också.

Det finns nog inget bättre när man kan gå ut i trädgården och plocka sina egna färska kryddor som man sedan använder i matlagningen. Än så länge finns det rikligt med kryddor, så det gäller att passa på. Att få borra ner näsan i härligt underbar rosmarin och fransk dragon, gör att jag blir helt vimmelkantig. Nästan kär, om man ska överdriva det hela lite...;) Men det är verkligen en ren fröjd! Till den här rätten går det åt både rosmarin och fransk dragon, och den är verkligen helt galet god, så den åkte rätt upp på första plats på vår topplista. Så jag rekommenderar den skarpt. Så ni vänner som blir hembjudna till oss nästa gång, kommer definitivt  bli bjudna på det här. Så ni kan ju lätt låta bli att testa den... Men ni andra, tycker jag absolut ska göra den snarast... Hoppas ni blir lika kära som vi blev i den! Lite gott rött i glasen, sätter verkligen guldkant på tillvaron och maträtten!


♥ Låt er väl smaka



Höstig fläskrulle med rosmaringlace, 
krossad potatis och dragonkräm

4 personer
1 kg fläskkotlett, benfri
1 citron
1/2 kruka finhackad rosmarin
1 paket bacon
salt/peppar
Krossad potatis:
1 kg mindre potatisar
rapsolja
salt och peppar

Rosmaringlace
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl kalvfond
0,5 dl socker
1 dl vatten
1 dl sky från köttet
2 kvistar färsk rosmarin
Ev. maizena redning


Dragonkräm
2 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 kruka färsk fransk dragon, finhackad
salt och peppar
Några droppar färskpressad citron
Ugnsgrillade tomater
Lägg cocktailtomater på ett fat. Ringla over olivolja och flingsalt. In i ugnen på grill i 5 minuter. Klart att lägga upp.

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200°C. Skär kotlettbiten med två snitt och veckla ut den till en avlång plattbit. Banka ut den lite. Salta och peppra. Riv citronskal över köttet och strö över finhackad rosmarin. Rulla köttet hårt. Lägg ut baconan bredvid varann och rulla de runt köttet. Bind ihop allt med steksnöre. Stek i stekpanna tills köttrullen fått fin färg runt om.
Lägg den på en ugnsfast form och sätt i termometer. In i ugnen och sätt termometern på 65°C. Köttet är klart när den visar 65 grader, tar ca 45-60 min, beroende på ugn.

Potatisen:
Tvätta potatisen noga. Halvera dem och skär också av toppen i varje ända, så de kan ställas i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, och strö över flingsalt och peppar. In i ugnen på 225°C, tills de är mjuka.

Dragonkrämen:
Denna gör man under tiden potatisen och köttet står i ugnen. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar och citronsaft. Låt den stå och dra till sig.

Rosmaringlace:
Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka i 10-15 min. Sila bort rosmarinkvistarna, och tillsätt köttskyn som blivit i formen från köttet. Red, med ev. maizena.

Vid servering:
Skär upp köttet i skivor. Pensla/häll över glacen. Lägg upp på fat. Ta ut potatisen och krossa dem lite lätt. Toppa med dragonkräm. Servera med ugnsbakade tomater.

Smaklig spis!




Salta och peppra, och strö över rosmain och riven citron innan den rullas ihop och lindas med bacon.


Redo att stekas innan den åker in i ugnen...


Yeah! Bättre avslutning på denna underbara lördagskväll kunde det knappast bli! Mätta, nöjda och belåtna!


måndag 15 oktober 2012

Have a break... Banansmoothie!

Tjing, tjing! Det är bara att ta sig i kragen och ge sig ut även fast mörkret fallit på och det är allmänt "natta"... Hade egentligen inte alls någon lust, men när vi väl kom ut var det helt underbar. Helt vindstilla och enormt mycket syre i luften! Mannen och jag tittade på varandra och sa - Det här bör vi göra oftare... Barnen låg gott i vagnarna och var inlindade med fleeceplädar från topp till tå och det var inte många meter vi kom, förrän båda sussade gott! Det var så man gärna hade bytt. Men som Vincent sa - Mamma, du får faktiskt inte plats. 

Tidigare idag blev det banan- och mangosmoothies till mellanmål. Det var fler än jag som tyckte om det här! Bella blev så förtjust, så hade bara glaset varit större hade nog hela hon hoppat i om hon hade fått plats ;) Trots att glaset inte var så stort, resulterade det i ett klädbyte! Tur det finns tvättmaskin.

Nej, nu tror jag minsann jag ska slänga mig i soffan ens stund innan det är dags att hoppa i bädden! 


♥ See ya!


Banan- och mangosmoothie
Banan
Mango, fryst funkar
Naturell yoghurt
Proviva mango juice
Kör allt i mixer eller med handmixer, tills det blir riktigt slätt. Njut!

Vill också smaka... När man vänder ryggen till smakas det som bara den... båda händerna i glaset, var det ja!


fredag 12 oktober 2012

Exotisk Fläskfilé va det här!

Härliga fredag! Tittar inte en liten snabbis innan det är dags att ge sig iväg för att träffa bästa vinbrudarna! Härlig start på helgen! Imorgon väntar en kväll med ännu fler brudar och några få grabbar, nämligen Ladies night! Wow! Ska bli såååå otroligt roligt. Jag har aldrig varit på det tidigare och har bara hört så mycket gott om det, så det ser jag fram emot massor. Någon av er därute som varit på det? Vad tycker ni? Let me know.... ;)

Tänkte ge er en perfekt fredags- eller helgrätt, som jag tipsat om tidigare, men den är väl värd att omnämna igen...för den är så in i vassens god... Testa vet´ja! 

Ni hittar den Exotiska fläskfilerätten här!

♥ Kram och njut av fredagskvällen!






söndag 7 oktober 2012

Gourmetmorsans kycklingburgare!

Söndag! 
Den nya lekstugan står fint placerad i trädgården och det första avsnittet av Solsidan är just avklarat. Ni som såg, vad tyckte ni? Själv känns det just nu som om man själv fått de där lössen...;) Jösses vad det började klia när man såg programmet. Tycker det är sååå otroligt äckligt med löss...ryser i hela kroppen... Urk! 

Sedan en tid tillbaka har jag gått och grunnat på den här bloggen. Som många av er förstått är det inte alltid lätt att få till dygnets alla timmar, så framöver blir det inte lika många blogginlägg som ni är vana vid. Jag trappar ner helt enkelt!Men vill absolut inte stänga ner helt och hållet, utan kommer titta in "några" gånger i veckan, för att ge er mina bästa recept för veckan... Åh kanske längre fram, kunna ge lite mer... men just nu får ni hålla till godo med ett par gånger i veckan.
Jag hoppas ni har överseende med detta. Men för att verkligen veta vad ni läsare tycker och vad ni mest av allt tycker är roligt att läsa om och typ av recept ni efterfrågar, få ni gärna lämna ett litet avtryck, så ska jag se vad jag kan bidra med framöver!  

Idag ger jag er mina underbara kycklingburgare, som har hängt med mig länge, fast som jag aldrig har nämnt här på bloggen... Nu tycker jag det är hög tid att ni också får ta del av dessa underbara godbitar.



♥ En stor härlig söndagskram till er alla!



Gourmetmorsans Kycklingburgare
4 personer
4 kycklingfiléer
1 kruka färsk basilika
1 ägg
1 paket fetaost
1 liten bit riven parmesanost
1 röd chili, finhackad
salt och peppar
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en matberedare. Kör tills det är en jämn smet. Salta och peppra. Forma till biffar (4-6 stycken, beroende på hur stora man önskar) och stek några minuter på var sida, tills de är genomstekta. 

Mangodressing
1 burk creme fraiche
1/2-1 dl mango chutney
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Gör så här:
Blanda creme fraiche, mango chutney och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar. Gör dressingen en stund innan, så den får stå och dra sig lite.

Servera kycklingburgaren i surdegsbröd alt. hamburgebröd och med sallad, tomat, rödlök och mango dressing och klyftpotatis. 






torsdag 4 oktober 2012

Njut av onsdagpasta med räkor!

Ingen onsdag utan  onsdagspasta! Igår hände nåt som normalt inte händer! Vi åt utan barnen. Eftersom jag var iväg och kom hem sent, blev middagen senare än vanligt och båda barnen hade somnat, händer typ aldrig. Ett barn brukar normalt vara uppe iallafall. Så det blev en härlig onsdagspasta för mannen och jag, på tu han hand skulle man kunna säga... Ett litet gott glas vitt till det, så somnade man gott framför Dallas ;)

Tidigare på kvällen var jag å lyssnade på en föreläsning på Campus av Erik Fernholm, som pratade om Glädjerevolutionen.
Hur kan man bli en lyckoaktivist? Hur man skapar ett långsiktigt välmående för både dig själv och andra. Inget nytt kanske, men många gånger ger det en tankeställare, som det gjorde ikväll. 

Dags att kicka igång dagen, och idag tycker jag ALLA ska gör en någonting för en annan person, och se hur det känns. Känns det bra i hjärtat? Kanske köpa kanelbullar en dag som denna och bjuda dina kollegor, nära eller kära på...Passar väl perfekt en dag som denna! 


♥ Det är inte tanken som räknas, utan handlingen!




Onsdagspasta med räkor i vansinnigt god sås!
4 personer

8 hg räkor med skal
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Rapsolja, att steka i
3 tomater, finhackade
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 tsk timjan
Cayennepeppar efter behag
1 burk Cantadou vitlök och örter
2 dl grädde
1,5 dl creme fraiche

Färsk pasta

Gör så här:
Skala räkorna. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Skala och hacka tomaterna. Fräs purjo och vitlök i rapsolja. Tillsätt tomathacket, vatten, buljongtärning och timjan. Koka såsen i 5 minuter. Tillsätt grädde och creme fraiche och lpt puttra npgra minuter till.
Rör ner cantadou osten, smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Till sist innan servering häll i räkorna. Servera med färsk pasta.



tisdag 2 oktober 2012

Fiskbiffar med grädde, basilika och spenat!

Inspirerades av Monika Ahlberg och hennes torskbollar en morgon när TV´n stod på. Själv blev det torskbiffar istället... men samma smak tror jag närmare bestämt. Det blev en härlig kombo av svenskt och lite asiatiskt på samma gång. Jag har förändrat lite i receptet... och så här blev mitt slutresultatet. Vi konstaterade alla som satt runt bordet att det var mycket gott, barnen också.... vilket jag inte trodde att de skulle gilla. Kan tyckas lite märkligt med ingefära, torsk och basilika... men det var toppengott måste jag säga! Så jag kan inte annat än rekommendera att bör testa den!

Imorgon är det som vanligt onsdagspasta... Så håll er uppdaterade, ni som ska slå till på en torsdagspasta, som jag vet att ni många gör ;)

♥ Njut av nuet!






Fiskbiffar med grädde, basilika och spenat med touch av chili

400 g torskfilé
 70 g bacon 
1 bit färsk ingefära 
1 dl färska basilikablad 
2 msk potatismjöl
3 st vitlöksklyftor, pressade 
Flingsalt 
Nymalen svartpeppar 
Smör att steka i
1 påse babyspenat (100 g) 
0.5-1 st röd chilifrukt 
2-3 dl vispgrädde  
Till serveringJasminris alt. pressad potatisKörsbärstomater 
Färsk basilika

Gör så här:
1. Tillred riset enligt anvisning på paketet alt. skala och koka potatis.
2. Knaperstek bacon i en torr panna och låt skivorna rinna av på ett hushållspapper.
3. Skär torskfilé i bitar och lägg i en bunke.
4. Grovriv ingefära och pressa ut saften med handen ner i bunken med fisk.
5. Grovhacka basilika och tillsätt tillsammans med potatismjöl.
6. Mixa hastigt ihop till en grov smet.
7. Smaka av din fiskfärs med pressad vitlök, salt och peppar.
8. Forma 8-10 biffar och lägg på en vattensköljd skärbräda.
9. Hetta upp 2 msk smör i pannan. Stek biffarna gyllene runt om, 4-5 minuter.
10. Tillsätt nytt smör i pannan och lägg ner bladspenat och urkärnad finhackad chili. Fräs ytterligare en minut.
11. Häll på grädde, låt puttra ytterligare 1 minut.
12. Smaka av och servera med ris/potatis och halverade körsbärstomater. Bryt till sist knaperstekt bacon över.



Oh la la la...

Biffarna ligger stekta och väntar på att få åka i den härliga såsen...