söndag 30 september 2012

Höstig inbjudan!

Hej hopp! Idag har jag nog haft världens längsta dag! Igår hade vi underbara vänner här på middag. Det blev ganska sent, och klockan 5.15 imorse...pip...var det dags att gå upp tyckte Bella. Det fanns några som inte var lika nöjda med det! Ynka 2,5 timmes sömn...grrrr! Men, men det är så det är att vara småbarnsförälder antar jag...;)  Så vi drog till Gekås i Ullared, och fick handlat en ny matberedare med tillhörande mixer och ett nytt strykjärn och lite annat smått och gott! Det tycks som allt går sönder samtidigt här hemma just nu! Är det nåt jag inte kan vara utan i mitt kök, så är det matberedare... Världens bästa assistent enligt mig ;)  Vad tycker ni? 
Tillbaka till gårdagens som bjöd på spontan inbjudan till Karin och Martin och lille Vide! Här skulle det var lite höstigt tyckte jag och började brainstorma hur dukningen skulle te sig! Tycker det är fantastiskt roligt, om jag har tid, vill säga! Det blev kål och rödlök och härligt grön mossa på bordet. Sedan fick vinglasen en liten udda lutning, som jag tyckte blev riktigt rolig! Vincent tyckte inte idéen var lika bra, eftersom han gick runt bordet och ställde dem upp igen. Det är inte lätt att förstå sig på mammas konstiga idéer... ;)   Idéen fick jag ur ett reklamblad, som jag läste. Jag är en riktigt "nörd" vad det gäller att läsa och suga åt mig reklam... Antagligen en yrkesskada ;) 
Nej, nu till maten! Det blev en härlig rätt på kyckling i form, men lite sting från sweet chili, ingefära och vitlök. Rätten fick goda lovord, så den kommer jag absolut göra fler gånger! Till rätten serverades ris, mangosås och sallad.
Till dessert blev nåt så enkelt som sorbet toppad med mousserat vin... Ja, det blev helt enkelt lite fest för både smaklökarna och med härliga vänner! 

Imorgon vankas det en god och perfekt vardagsrätt för hela familjen! Kan tipsa om att köpa hem kassler och en ananas..., resten tror jag ni har hemma ;)



Lovely sunday 




Kyckling med sweet chili och ingefära
4 peroner

5-6 kycklingfiléer, delade i 2 delar
2 dl sweet chili
salt och peppar
0,5 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1,5 tumme färsk riven ingefära

Kall sås:
5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mango chutney original
3 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här:
Dela kycklingfilén. Blanda sweet chili, salt och peppar, soja, honung, lime, vitlök, dijonsenap, och riven ingefära. Blanda ihop såsen, och låt den gärna stå i kylen över natten. 
Lägg kycklingen i en ugnfast form och in i ugnen på 200°C i 30-35 minuter.
Blanda allt till den kalla såsen. Gör den gärna några timmar innan servering, så den får dra till sig lite.

Servera kycklingen, tillsammans med den kalla såsen, ris och en härlig sallad!


Man tager vad man haver...

Kanske inte den bästa bild, men under all timjan döljer sig en härligt god kycklingrätt...  ;)



fredag 28 september 2012

Hummerfredag... Yeah!

Yeahaaa, då var det fredag
igen, åh den här veckan har jag knappt hunnit blinka känns det som... Så den här fredagen kom välbehövligt ;)  Nu sitter man med ett härligt glas cava framför sig och njuter i soffan! Härligt fredagsmyyyyys! För den som missat det, var det hummerpremiär i måndags. Eftersom min pappa är helt fisktokig är detta en helig dag! Framförallt dagen då det tinorna ska vittjas är väl mest intressanta... Det tycker vi övriga i familjen också, eftersom det kanske, kanske kan bringa en härlig hummerafton att njuta av ;)  och så blev det för oss ikväll! Lyxat med en nykokt svensk hummer. ..whoppie, whoppie! Tack pappa! 

Egentligen behövs inga tillbehör... Förutom ett glas gott cava eller mousserat vin förståss... Fast vi körde på en retrorätt till förrätt, från à la 80-talet;)  en skaldjursfylld tunnbrödsskål! Det är faktiskt en perfekt förrätt. Går ju att variera i det oändliga... Med skaldjur, kött eller nåt annars som ni har som favorit;)  ikväll körde jag på en räkröra, som verkligen är hur enkel som helst att göra och gudomligt god. Imorgon vankas det gäster, så nu ska jag fundera ut en meny... Förslag någon? Kyckling eller fläskfilé lutar det åt... Mer säger jag inte, det får bli en överraskning för gästerna!

Njut av härligt fredagsmys!


Kram 

Räkröra från Getterön
4 personer
2dl turkist yoghurt
1dl majonäs
1-2msk hackad dill
1liten hackad röd lök
1 litet fast äpple
ca 200 gr färdig skalade räkor
Avokado
Sallad
Citron
Gör så hör:
Blanda samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå en stund innan servering för bästa smakupplevelse... Fyll sedan korgen/skålarna med sallad, avokado och räkfyllning. Garnerad med citron, tomat och en dillkvist!

Ta hårt tunnbröd, värm över vattenbad. När det mjuknat, forma det till en skål över ett glas till det kallnat.
Fyll med sallad och avokado, toppa med räkröra och citron.




Värm det hårda tunnbrödet över kokande vatten, så det mjuknar....



Forma till korgar/skålar över glas. Låt det kallna...
...voila! Sedan är det bara att fylla med massa gott! 

tisdag 25 september 2012

Smör eller margarin? Det e frågan?

Har ni nån gång bakat samma kaka och använd smör kontra margarin i de olika omgångarna? Vad tyckte ni?
Häromdagen anlände de ett paket på posten från Arla. Paketet bestod av likadana kakor, fast den ena påsen var bakad på smör och den andra på margarin. Dagen till ära hade jag också gäster hemma...så jag tog tillfället i akt och gjorde en liten test på mina gäster, vilka de tyckte var godast? Vad det med smör eller margarin? Vad tror ni?
Av 5 som testade, var vi verkligen oense i vårt omdöme. Själv tycker jag de blev mer smak av smör-kakorna... medans några tyckte kakorna med margarin blev mer spröda... Så det var "hugget som stucket" i vår testa panel...;) Någon annan som testat? Vad bakar ni helst med SMÖR eller MARGARIN? 

♥ Baka, baka liten kaka...



måndag 24 september 2012

Höstig äppelpaj med toscatäcke!

Ny härlig vecka framför oss! Idag är det Bellas första dag på förskolan.. det är lite smått ångestaladdat för hennes mamma, kan jag meddela... Hur ska hon klara sig våran lilla prinsessa? Men Bella själv har nog inte dessa funderingar överhuvudtaget... hon har klappat händerna och jublat de senaste veckorna när vi lämnat av brorsan...så det känns som hon tycker det ska bli roligt! Och det kommer det att bli... det är jag övertygad om. Hon kommer till en helt fantastisk avdelning med mysiga fröknar och barn. Så det kommer gå hur fint som helst.

Fint, går det också att plocka äpplen så här års. Det flödar av frukt på våra träd just nu! Själv har jag inga fruktträd, men jag tiggde till mig några stycken av en tidigare kollega. Tack Sofia! Nu kan jag baka äppelpaj så det skriker om det;) 
Det blev en toscaäppelpaj, dagen till ära. En smarrig paj med smak av kola och mandel. Under döljer sig sirapskokta höstäpplen. Säger bara, yammie!
Har ni någon favoritäppelpaj? Maila/kommentera mig dem gärna, så sätter jag ihop ett inlägg med allas våra favoritpajer... 


♥ Lev, älska och skratta




Toscaäppelpaj
ca 10 bitar

125 gr smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk sirap
2 tsk vaniljsocker

Fyllning:
4 äpplen
0,5 dl sirap
0,5 dl vatten
2 msk potatismjöl

Tosca:
100 gr smör
1 dl sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 gr mandelspån

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Mixa samman smlr, vetemjöl, sirap och vaniljsocker. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda pajen i ca 10 minuter.
Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl, och låt koka under omrörning tills äpplena mjuknat, ca 3-5 minuter. Häll dem i pajskalet.
Tosca: Blanda alla ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat. Bre den över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen tills toscan fått fin färg, ca 15 minuter. Servera med vaniljsås.


Knäckigt toscatäcke!


Sirapskokta äpplen döljer sig i botten...



söndag 23 september 2012

Städning och matlagning...perfekt kombo!

Söndagkvällen är redan här... och nu börjar det bli ganska mörkt ute. Härom kvällen hade vi premiär för höstens första brasa! Ute öste verkligen regnet ner, och då är det mysigt att krypa upp i soffan och höra hur det sprakar från brasan i kappa med smattrandet mot rutan. Då infinner sig ett härligt lugn...det gillar jag.
I ugnen stod en mör och saftig fläskkarré, som skulle bli kvällens middag. Perfekt rätt att slänga in i ugnen om man ska vara hemma för den tar en si så där 4 timmar att tillaga, men det är det värt, för  den bli sååååå otroligt god. Köttet blir så mört så det bara faller isär. Ni ser det nästan på bilden, hur fint det trådar sig.
Perfekt att tillaga under tiden man städar av kanske?!? 

Till köttet serverade jag sallad, kokt majskolv, avocado, tomat, rödlök, gurka å en klick creme fraiche. Helt ljuvligt och en fantastiskt hösträtt!

♥ Njut mina underbara bloggläsare!


Pulled Pork
8 portioner
1 kg benfri fläskkarré
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl tomatketchup
1,5 msk chipotlepasta
1 tsk malen koriander
1,5 tsk malen spiskummin
1,5 tsk salt
Till servering:
Sallad
2 avocado
Kan serva tomatsalsa till om så önskas
Crem fraiche
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C. Lägg köttet i en ugnfast form. Skala och hacka löken och vitlöken. Blanda ketchupen med alla kryddor och gnid in i köttet. Spara lite. Strö över löken. Häll 1/2 dl vatten i formen. Täck med lock eller aluminiumfolie. Tillaga i mitten av ugnen i ca 4 timmar. Låt svalna något. Riv köttet i trådar med hjälp av en gaffel och blanda med resten av blandningen. Servera med tillbehören.



lördag 22 september 2012

Ont om tid, men rösta kan ni allt!

Hej på er härliga lördag!
Som ni märker har jag haft för lite timmar på dygnet, så det har inte varit så många blogginlägg... därav att jag ligger efter i röstningen på bidragen som lagts upp på Pippi på Svensk fågel. 
Ibland räcker liksom dygnet inte till riktigt.... Så ser det ut just nu! Men som sagt, röstningen är i full gång, och ni som tycker jag är värd en röst kan RÖSTA HÄR!

Imorgon tänkte jag titta in och och bjuda på ett lite längre inlägg med härliga recept. Perfekt för hösten!

Tills dess får ni har en härlig lördag! 

♥ På återseende

onsdag 19 september 2012

Hipp hurra för vår Bella idag!

Gokväll på er bloggisar!
Har precis slagit mig ner vid dator, och är sååå otroligt mätt! Har satt i mig alldeles för mycket smörgåstårta och så marängtårta  ovanpå det... så just nu vet jag knappt vad jag ska bli av... men gott var det! Smörgåstårta är underskattat! Eftersom jag tycker det är svårt att beräkna, tar jag alltid i för kung och fosterland... så nu har vi smörgåstårta för en hel vecka framöver! Fråga mig inte om jag är sugen på smörgåstårta, när helgen kommer... probably NOT! ;)  

Men vi fick iallafall firat vår underbara lilla älskling som idag fyllde 1 år! Det blev smörgåstårta, och Pavlovatårta, som verkligen är perfekt bjudmat! eftersom det varit heltiskt schema det sista, kändes det enormt bra att kunna beställa smörgåstårta att bjuda på. Till och med en mat-tokig, kan känna att det känns bra att göra det smidigt för sig ibland. Tyvärr blev det en smörgåstårta med alltför mycket majjo emellan, för min smak. Men det är klart bättre än en torr rackar ;) Eller vad säger ni? Någon som har tips på var man beställer den bästa smörgåstårtan i Varberg? Tipsa gärna! 
Nej, nu är barnen i säng, och jag ska faktiskt själv hoppas ner i sängen och njuta av ännu ett nytt nummer av "Elle Mat & vin" Lovely! 

Recept på Pavlova-tårtan hittar ni här!


♥ Kram till er alla



Blåsa ut ljuset är inte lika intressant som hur den ska smaka...



tisdag 18 september 2012

Pippi på... Wraps till höstutflykten!

Dags igen! För Pippi på svensk fågel och denna gången med hösttema - "kyckling på höstens utflykter". Vad packar man ner för en härlig höstutflykt? Jo, wraps helt enkelt. Passar både barn som vuxna, och det är lätt att äta och såååå otroligt gott! Finns nog inget som är så mysigt när man beger sig ut i skog och mark, och man får packa upp den där härliga picknickorgen vid en mysig sjö eller varför inte en solig dag, när kylan biter lite i kinderna och man njuter i en klippskreva med hela havet framför sig! Ja det är nog två av mina favoritutflyktsmål en fantastiskt höstdag!
I min korg tar jag gärna med mig en kycklingwraps med lite italienska inslag så som basilika - och parmesanaioli....Yammie!

Så nu är det dags för er att testa! Man jag är också nyfiken på vilket som är ert favoritutflyktsmål dit ni gärna tar med er en fikakorg?

♥ Njut av dagen



Kycklingwraps med basilika- och parmesanaioli
4 wraps
4 st stora tortillabröd
3 strimlade färdigstekta kycklingfiléer
1 liten påse ruccula
16 cocktailtomater, halverade
8 soltorkade tomater
Röd lök
Gurka
Basilika-och parmesanaioli

Basilika- och parmesanaioli
2 äggulor
1 msk senap, typ dijion
2 msk vittvinsvinäger
1 dl hackad basilika
2,5 dl olivolja
50 gr finriven parmesanost
salt och peppar
Gör så här:
Se till så alla ingredienser har samma temperatur. Annars skär sig den lätt. Mixa äggulor, senap, vinäger och basilika i en mixer eller stavmixer. Tillsätt droppvis olivolja till en krämig aioli. Vänd ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Gör den gärna en stund innan så den får dra sig, då kommer smakerna fram mycket.
Tips! Detta receptet är otroligt enkelt att använda, smaksätt aiolin med er favorit! 



Härlig fyllning innan det är dags att vika ihop!
Hmmm... så gott!


söndag 16 september 2012

Kräftskiva med vinbrudarna... PARTY!!!!!!

God kväll på er! Här har det vankats kräftskiva för bästa vinbrudarna...med lite uppbackning av grabbarna! Lite sent på säsongen kanske, men det är alltid gott skulle jag säga ;) Mitt första kräftkok på egen hand, och det var minst sagt lite pirrigt. Man är ju ganska kritisk till att kräftorna inte ska vara överkokta när man köper dem i fiskaffären... Men det är verkligen inte helt lätt det där med att koka kräftor! När ska man ta tiden? Från rejält uppkok eller när det först börjar bubbla lite..? De ska ju bara koka 1,5 minut, så man har ju inte sådär värst mycket tid att spela på ;) Men det blev bra. Kunde dock varit lite mer salta kanske! Men ner gick de ;) Vi startade upp med en Flädermojito, som serverades i glasflaskor (Norrlands Guld ölflaskor) Ett väldigt trevlig inslag! Sedan blev det kräftor och massa goda tillbehör, så som ostpaj (klicka här för recept på världens bästa ostpaj) dipper, bröd, kantarellsoppa, pesto, ost och kex! Å så lite nubbevisor. Sedan lite pannacotta som grädde på moset! Helt enkelt en mycket lyckad kväll... tror många fortfarande dansar till Gangnam Style! En ny favvo, kan jag nog säga utan att överdriva;) Till och med Vincent här hemma går och nynnar på Gangnam Style.

Detta blev ett väldigt långt inlägg, som bjöd både på det ena och det andra... Men den kompenserar väl för att jag inte gjort nåt inlägg på länge! Lovar bättring...

Nej, nu är det dags att ge sig i kast med lite kräftsoppa. Det blev nämligen lite kräftor över, och då passar det perfekt för en liten soppa den här söndagskvällen!

♥ Härlig söndag på er


Flädermojito
1 drink
0,5 konc flädersaft
0,5 dl vit rom
en stor knippe mynta
1 lime, skuren i klyftor
2 tsk socker
Fruktsoda att fylla upp med
Gör så här:
Skär limen i klyftor, repa myntan. Blanda lime, mynta och socker och muddla ihop detta, så det ger smak. Häll i flaska/glas och fyll på med fruktsoda.
Garnera med en kvist mynta i varje flaka/glas. Serveras drinken i glas, kan man använda limen och myntan i glaset...

Kräftkok
2,5 kg kräftor
5 liter vatten
4 msk salt
3/4 tsk socker
Dillkronor
Gör så här:
Ta en stor kastrull och koka upp vatten, socker, salt och dillkronor. När det kokar, tillsätt kräftorna. Koka 1,5 minut, när de kokar upp igen. Kyl ner grytan snabbt!




Ett perfekt dukningstips.... Använd kökshanddukar, då det oftast är väldigt slabbigt med kräftor...
Behövs inte en massa pappersservetter, och det är bara att slänga i tvättmaskinen efteråt!



Eftersom vi hade några som inte tål skaldjur...stackarns dom! (Det är ju bara så fantastiskt gott) gjorde jag lite kallskuret, pastasallad och så fick de ge sig i kast med de andra tillbehören dukats fram bl.a en kantarellsoppa, som de flesta gick helt loss på! Den fick höga betyg av gästerna! Så den tycker jag ni ska testa nu när det är svamptider! 

Gourmetmorsans kantarellsoppa
12 personer

2 liter kantareller, hackade ganska smått
2 msk smör
2 gula lökar
1 dl konc. kycklingfond
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och peppar
3-5 msk konjak (Grönstedts)
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Rensa svampen och hacka den i mondre bitar. Skala och hacka löken. Stek lätt i stekpanna och tillsätt de övriga ingredienserna utan konjaken och salt och peppar. Mot slutet tillsätt den hackade persiljan, smaka av med konjak, salt och peppar. Red ev, med maizena (Vatten och maizenmjöl) om soppan önskas lite tjockare. 




Till kräftorna serverades det lite tillbehör...bl.a. kantarellpesto som är ljuvligt gott på nybakt surdegsbröd.
Receptet är taget ur Lisa Lemkes kokbok "Till sommaren" som är min absoluta favorit just nu! Boken har såååå fina bilder och ger så mycket inspiration! Kan sitta och titta och bläddra fram och tillbaka hur länge som helst... I like!

Här till receptet:

Kantarellpesto
En sats räckte gott och väl till 12 personer, när det serverades som till tillbehör

300 gr kantareller, färska
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
60 gr pinjenötter
120 gr riven lagrad västerbottenost
2 dl finhackad persilja
1-1,5 dl olivolja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Rensa och hacka svampen. Hacka lök och vitlök. Stek löken och svampen i stekpanna till vätskan kokats bort. Smaka av med salt och peppar. Lägg allt i en matberedare/mixer tillsammans med pinjenötter, ost, persilja och lite av oljan. Mixa till en slät pesto och tillsätt resten av oljan mot slutet, eftersom oljan har en viss tendens att bli lite besk om man mixar den för kraftigt. Smaka av med salt och peppar.



Efterätt blev en Päronpannacotta med hackad mörk choklad med pecannöt!

Päronpannacotta
15 st

10 dl grädde
4 gelantinblad
1 tsk vaniljpulver
200 gr vit choklad med vaniljsmak (Marabou)
6 msk Bajapäron likör

Garnering:
Mörk choklad med pecan

Gör så här:
Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
Koka upp grädden och tillsätt vaniljpulvret. Hacka den vita chokladen och blanda med den varma grädden. Krama ur gelantinbladet och lägg även den i grädden. Tillsätt päronlikören. Häll upp i portionsglas. In i kylen och låt den stelna. Garnera med hackad mörk choklad innan servering.





















Hjärnan skulle ju också få jobba lite...
Så det blev en form av gissa låt, fast det som spelades upp var i olika upptempo med finskt språk... inte så lätt som man skulle kunna tro... Ojojoj vad et var mkt hjärngympa ;)





















...å så lätt det är när man får höra rätt svar med originalet! 




















Ett starkt startfält... och så med lite uppbackning av våra grabbar! Dock lite bortfall på vissa håll, men det löste vi andra utan problem ;) 
problem



Dans blev det till PSY-Gangnam Style.  Har ni inte sett eller hört denna tidigare måste ni bara kolla inte detta.... Vi fick till lite nya "moves" skulle man kunna säga...;) 



Åååså fler drinkar! Det blir lätt så  när brudarna är samlade...en kväll utan Cosmopolitan, då är det nåt som inte står rätt till skulle man kunna säga....

Vinbrudarnas Cosmopolitan
1 drink
4 cl citronvodka
2 dl cointreau
6 cl trnbärsjuice
Pressad citron

Gnid lime runt glasets kant, och doppa i socker! 

Skål!