tisdag 31 juli 2012

Rulltårta med olika sorters bär!

Ett mål jag har haft länge, är att gå igenom alla mina skåp i köket...helt enkelt en köks-städar-dag! Idag kom tillfället... har dock inte hunnit igenom alla skåpen... så det får väl bli imorgon också misstänker jag! Men jag kunde konstatera att man samlar på sig en herrans massa saker som man använder färre gånger än vissa andra saker... så som en elektrisk choklad fondue, skärmaskin, en urkass mandolin, fiskgryta, ja det finns massor av saker jag nog skulle kunna välja bort, men ibland behöver man ju just de här prylarna. Så de får bli kvar... men återigen hamna längst in ;) 
Men mitt i allt fick det bli ett litet bak också... Rulltårta med färska bär och en urgod fyllning med jordgubbssylt med lime och vaniljsmak. Ni hittar sylten här! Så nu får jag se vad det ska bli för pausbak imorgon i mitt städande, i vilket fall som helst ska det bli onsdagspasta. För nu börjar det bli vanliga rutiner här hemma igen ,eftersom mannen har börjat jobba... Själv ska jag njuta lite till av ledighet...***Härligt***!

Kram kram




Rulltårta
15 skivor

3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 0,5 dl strösocker
Fyllning:
Jordgubbssylt med lime och vanilj (se ovan)
Vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Lägg ett bakplåtspapper på en djup plåt. Bred smeten över bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 7 minuter. Håll koll, beror mkt på ugnen. Häll ett jämnt lager av strösocker på ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från kakan och låt svalna. Vispa grädden. Spara lite av grädden till garnering. Den övriga blandas med sylten och bred den över kakan och rulla ihop. Skär sedan i skivor. Garnera varje skiva med grädde och färska bär.



Hmmmm sååååå gott!

söndag 29 juli 2012

Efter regn kommer solsken!

Morr´n morr´n! Igår öste regnet ner och idag vaknar man till strålande sol! Det var verkligen inget man hade räknat med...men sååå härligt! Igår hade vi underbara vänner här hemma, och vi hade från början lite grillplaner, men de byttes snart mot något annat, då himmeln blev mörkare än mörkast ;) Vad sägs om Hallonmojjito, Västbottensmuffins med kräft- och gräslökscreme, örtbakad lax med sparrispotatis, hallon med vaniljfluff under sockertäcke, och så lite gott i glasen?  Jo, ört- och parmesanbakad lax har ni ju sett tidigare här på bloggen, men den är ju så otroligt god, så det kommer vi aldrig tröttna på. Receptet hittar ni här! Det där små röda underbara bären som kallas hallon, kan man ju heller aldrig tröttna på, så det var lite tema över kvällen som ni märker 
Nu får vi ut och passa på att njuta av solen, den tycks inte vilja vara framme hela dagen verkar det som, om man ska tro väderprognosen... Dagen får nog bjuda på liten cykeltur, krabbfiske och träningspass innan dagen är slut! Vad hittar ni på där ute i Sommarsverige?


♥ Carpe diem




Hallonmojito
1 drink
8 hallon
5 myntablad
4 cl färskpressad lime
1/2 lime i bitar
2 cl sockerlag
4 cl rom
Krossad is
Ev lite soda, annars kan detta uteslutas och bli en 
Gör så här:
Blanda rom, hallon, mynta, lime, is, sockerlag. Skaka väl, och häll upp i glas, fyll på med mer is och ev. soda vatten





Muffins med Västebottensost och kräft- och gräslökskräm
ca 8 stora muffins
5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 ägg
0,5 dl rapsolja
2 dl naturell yoghurt
150 gr västerbottensost i tärningar
2 msk finhackad gräslök

Kräft- och gräslökskräm:
6 stora havskräftor, stjärten i bitar
200 gr philadelphiaost, naturell
1 dl creme fraiche
0,5 dl finhackad gräslök
salt och peppar

Dekorering:
1 stor havskräfta per muffins 
Färsk gräslök

Gör så här:
Värm ugnen på 200°C. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner ägg, olja och yoghurt. vänd till sist ner osten och gräslöken. Fördela smeten i muffinsformar och grädd i ca 25 minuter. Lägg alla ingredienserna till toppingen i en skål och rör om. När muffinsen har svalnat klicka på kräft- och skaldjurskrämen, och dekorera med en kräfta och gräslöksstrån. 





Hallon med vaniljfluff under sockertäcke

6 desserter
250 gr färska hallon
ca 1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
300 gr grekisk yoghurt
2 krm vaniljpulver eller 1 urskrapad vaniljstång
ca 200 gr socker 
Gör så här:
Vaniljfluff: Vispa grädden och blanda tillsammans med grekisk yoghurt, florsocker, vaniljpulver. Varva vaniljfluff och hallonen i portionsformar. Täck med plastfolie och ställ kallt, och låt blandningen bli fast. Strö över strösocker alt. råsocker, och bränn av ytan med en gasolbrännare eller i ugnen på grill. Se upp så det inte bränns!



   
Västbottensmuffins med kräft- och gräslökscreme.

Ett gott veteöl från Wisby Weisse.
Åh så nåt sött efter maten...  Funkar ju med vilka bär som helst!





lördag 28 juli 2012

Man vill ju aldrig gå in!

Härliga fredag! Klockan är midnatt och det är 18 grader och en helt fantastiskt kväll. Krabbfiske och pizza på stranden fick det bli denna fredagkväll! Inte helt tokigt faktiskt ;) Imorgon tycks det bli lite annat väder, så det gäller att passa på. Vad hittar ni på? När det har varit så här fint i flera dagar, ser det verkligen ut som "kom och hjälp mig" här hemma... Känns som vi fått med oss hela sandstranden hem ;) Men vad gör det! Det gäller ju att njuta! Nej, nu tänkte jag planera för vad vi ska bjuda våra härliga vänner som kommer på middag ikväll... Någon som har något bra förslag kanske?


♥ Vi hörs och syns

fredag 27 juli 2012

Grym kväll på Veronica Maggio

Igår var det Veronica Maggio och vilken kväll! Det är fint när man får födelsedagspresenter i mars, som man sedan får njuta av i slutet på juli ;)  I like! Tack Pierre och Åsa! Hos Fredde och Emma bjöds det på grillat med kycklingfilé med ljummen bulgursallad, färsk majs och salsa/bea-sås innan konserten! Grymt gott! Å i glaset ett riktigt gott vitt vin "Beringer" som finns i 1,5 liters bag-in-box. Perfekt med en liten mindre förpackning, som dessutom inte tar lika mycket plats i en redan ploppfull kyl ;)  Som ni märker blandas bild från Iphone och systemkamera, därav de lite olika kvaliteterna, men vad sjutton, det får ni stå ut med! Man skulle kunna tro att det inte hunnits lagats så mycket mat här hemma på sistone. Men så är det inte! Det har bara funnit lite för lite tid att blogga. Men det kommer, det kommer... Jag lovar komma med nåt smarrigt, redan imorgon, så titta in då!


♥ Kram på er



torsdag 26 juli 2012

Svalkande god bål!

Hej på er i sommarsverige? Eller har ni sommar alla därute? Här har vi det strålande härligt.... klarblå hiummel och gassande sol! Tänkte bara titta in en snabbis innan vi ska iväg...för här vankas det Veronica Maggio ikväll! Ska bli såååå mysigt! Nu hittar ni även på instragram (gourmetmorsan) såklart
Här får ni ett svalkande dryckestips...


♥ "Jag kommer, jag kommer, jag kommer, jag kommer - jag är nästan där..."



Sommarbål från Slingegatan 
Ca 18 glas 
2 liter flädercider
6,75 dl Jordgubbsvodka Jeltsin
4,5 dl mineralvatten gärna lime och jordgubbssmak
4,5 dl jordgubbar, delade
3 citroner, skivade
Gör så här:
Blanda samman allt i en stor bål skål. Låt stå ett par minuter innan ni serverar den! Lägg gärna i massa isbitar för att få den extra kall! 




tisdag 24 juli 2012

Svalkande nyhet!

Äntligen! Nu har vi fått sommar här på västkusten, eller bästkusten skulle man kunna kalla det just nu! Ca 25 grader och strålande sol, helt enkelt UNDERBART;) Eftersom det varit hur blåsigt som helst i några dagar, bunkrade vi på oss lite filmer för några dagar sedan...Perfekt när man fått barnen i säng och kan själv mysa lite i soffan. Vi såg "En gång i Phuket" (inget vidare tycker jag). Igår såg vi Liza Marklunds "Studio Sex" (Mkt bra och spännande) Idag vankas det Hamilton. Någon som har sett den? Bra/Dålig? Provade även nyheterna från GB med Nogger och 88:an i 0,5 liters förpackning. Slevade även i mig lite Päronsplitt som finns även den i 0,5 liters förpackning. Riktigt smarriga och det var faktiskt ingen av smakerna som fick underkänt! Fast åh andra sidan är de ju ingen direkt nyhet kanske...har ju funnit i pinne i en typ sådär 100 år...


Nej, nu tycks barnen kommit till ro, och soffan väntar...  Imorgon väntar stranden och med ett break för en god lunch...men mer om den en annan dag!


♥ På återseende!



måndag 23 juli 2012

En helt magisk helg med bröllop!

Morrn! Vilken helg vi har haft! Kärlek överallt  Det var bröllop i lördags och inte vilket som helt utan mellan vännerna Annelie och Jonas. Det här kan man kalla bröllop. Jisses, vad de hade fixat. Inte nog med att det krävs mycket planering och fixande inför bröllop, de hade dessutom tagit sig an att renovera och fixa till en stor lada till världens mest fina bröllopslokal. De klår ingen skulle jag kunna säga! 
Hela bröllopet var helt underbart med god mat, otroliga tal, spex och underhållning! Så dans förstås! Så igår var vi så trötta, så trötta men det var det värt, för vi hade så attans roligt! Tack Annelie och Jonas för att vi fick vara med på er stora dag!


♥ Magiskt







Förrätten var en Havssymfoni med toner från Norra Näs.
Hallands cheddarostpaj med skaldjursröra.
Sparris- och dillpannacotta med löjrom.
Rökt laxrulle med pepparrotskräm.
Sallad på kräftstjärtar, avocado, mango och rödlök.




Varmrätt: Bacon- och örtlindad fläskfilé med balsamicosky, confiterade cocktailtomater, chevrégratinerade rödbetor och rostad färsk potatis.




Å så en bröllopstårta! Yammie!




Festlokalen som bara var så otroligt fin! Att den gamla ladan blivit världens finaste festlokal är bara så häftigt! 



torsdag 19 juli 2012

Härliga tillbehör till grillat!

Ciao! 
Bästa dakdagen har det varit idag! Jag tycker verkligen om när det är "beck-svart" inne pga allt regnande och man tänder fönsterlamporna och lite levande ljus på morgonkvisten och bara mysa runt! En sån morgon hade vi här hemma idag! Så det var perfekt för för lite bak. Har inte gett upp förhoppningen om lite stranddagar, så det bakades lite pitabröd, som passar perfekt att packa ner i strandkorgen. Återkommer med recept på detta! 
För några månader sedan bjöd min bästa svägerska Eva-Lotta på en couscous sallad som etsat sig fast i skallen... så då förstår ni hur bra och god den är ;)  Så häromdagen slängde jag ihop en sådan sallad och med lite kycklingfilé till och en basilikasås, fick man till en riktigt härlig middag! Härligt mätt i magen. 


Nu har jag lovat barnen att ta en glass på Tre toppar i Träslövsläge. Tur att det tycks hålla upp oxå! Så det blir till att skynda på innan det snart börjar regna igen.


♥ Hej så länge...




Härlig Couscoussallad
4-6 personer
3 dl coucous
3 msk koncentrerad kyckligfond
1/3 purjolök (den ljusa delen)
1 ask körsbärstomater (250gr)
1,5 dl soltorkade tomater
0,5 dl färskpressad citronjuice
1 dl finhackad bladpersilja
3 krm chiliflakes
1 påse babyspenat (65g)
150 gr fetaost
50 gr parmesan
salt, olivolja
Finstrimlat citronskal
Gör så här:
Tillaga couscousen med kycklingfonden enl. förpackningen. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela körsbärstomaterna. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor. Blanda couscousen med 3 msk olivolja, ctronjuice, purjolök, persilja, tomaterna och soltorkade tomaterna. Krydda med chiliflakes och 1 tsk salt. Vänd försiktigt ner spenatbladen. Lägg upp couscoussalladen på ett stort fat. Smula över fetaosten. Hyvla över parmesanen. Ringla över lite olivolja och strö över citronskalsstrimlor. 
Servera med basilikasaåa och grillad kycklingfilé.


Basilikasåsen
Tyvärr inga mått, men smaka er fram!
1 kruka basilika
Creme fraiche
Majonäs, gärna Hellmans
2 vitlöksklyftor
Flytande honung
Pressad citron och lite citronskal
Salt och peppar
Gör så här: 
Blanda samman alla ingredienserna och låt stå en stund. Smaka av med salt och peppar.



tisdag 17 juli 2012

Frukost, cupcakes och pastasallad!

Morrn på er! Hur står det till med er där ute i sommarsverige? Här vaknade jag i natt av värsta monsunregnet... jösses vad det regnade! Så skönt att bara somna om och höra hur det smattrade mot fönstret. Likaså imorse, men då fanns det ingen möjlighet att få dra täcket över huvudet och somna om...det var två små underbara rackarungar som ville annat ;)  Här skulle det spelas spel... Så klockan halv sju satt (läs halvlåg) vi i sängen och spelade spel. En rätt mysig morgon i allafall...trots tidigt vaknade. 
Härlig frulle är precis avklarade med äggrör och stekt bacon med härliga frukter till frukost. Gott-gott-i-gott-gott! Jag lovade ju er recepten på den goda maten vi fick på en möhippa för ett tag sedan. Härlig risonisallad som passar perfekt till grillat, och mumsiga cupcakes! Passar ju att slå till på ett bak, en dag som denna. 


♥ Sommarkramar




 Risonisallad
10 personer
1,5 pkt risoni á 500 gr
2 st röda parikor
2 st salladslökar
2 st askar cocktailtomater á 250 gr
200 gr fetaost
Basilikaolja:
1 st kruka basilika
1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 tsk svatpeppar
Garnering: Basilika
Gör så här:
1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull till risonin.
2. Ansa och tärna paprikan. Skiva salladslöken tunt. Halvera tomaterna. Smula fetaosten fint.
3. Basilikaolja: Finfördela basilikabladen med mixerstav eller matberedare eller hacka dem fint. Blanda med olja, pressad vitlök, salt och peppar.
4. Lägg ner risonin och koka 11 minuter. Rör om då och då. Häll av vattnet och blanda ner oljan, grönsaker och fetaost. Rör om. Smaka av. Lägg upp och garnera med basilikablad.    

After Eight cupcakes
ca 12 st
3 st ägg
2,5 dl stösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl gräddfil
2 msk kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr mörk choklad, 70%
24 bitar After Eight
Frosting:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl flytande honung
150 gr mörk choklad
Pepparmintsolja efter smak


Tillagning
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, rör ner gräddfil och kaffe och blanda det med äggsmeten.
3.Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

4.Hacka chokladen grovt och smält den i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Vänd ner den smälta chokladen i smeten.

5.Placera ut stora pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Bryt after eight i bitar och tryck ner några i varje cupcake.

6.Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

7.Koka upp grädde, mjölk och honung till frostingen i en kastrull. Ta bort från värmen och låt svalna något. Finhacka chokladen och smält ner den i gräddmjölken. Smaksätt med några droppar pepparmyntsolja.

8.Spritsa frostingen på kakorna med en sprits med rund tyll.



Coconut cream cupcakes
Ca: 12 st
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl kokosgrädde
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk malibu (kokosliklör, valfritt)
100 g philadelphiaost
Garnering:
Hyvlad kokos eller kokosflingor till garnering.

Ugn 175 garder C

Gör så här:

Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker poröst.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt kokosgrädden och låt dem smälta samman, vänd sedan ner i äggsmeten.
Blanda att torra ingredienser i en bunke, sikta ner blandningen i smeten, vänd ner försiktigt men väl.
Placera ut formar in en muffinsplåt och fyll upp den 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker, kokoslikör och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på muffinsen.