tisdag 28 februari 2012

Grekiskt var det här!

Grekisk kväll!! Så gjorde jag då ett nytt försöka med LCHF-vecka, eftersom det förra veckan gick hyggligt fort i stöpet... typ omgående...;) Nu har jag kommit fram till en slutsats: Bättre att röra på sig mer, och försöka äta bättre, typ LCHF kost på kvällsmålet och inte lägga så mycket fokus på dieter av olika slag. Jag kan ju ändå inte följa dem, inser jag! Så sagt och gjort, igår blev det en rund i löparskorna på en 8 km...hör och häpna! Men jag kan meddela att det var ett par trötta steg som tills slut kom hem. Men efter det blev det en härlig middag inspirerat av grekland. Det var bara värmen och solen och så drinken som fattades...men det blev ju nästan i alla fall ;) Vad hittar ni på i matväg på vardagarna? Ibland är man helt nollställd på vad man ska hitta på... åh ibland flödar fantasin! Märkligt! Ikväll ska jag iallafall hoppa upp i soffan och se vad jag ska bjuda på när det vankas tjejfest! Men det får jag lov att återkomma med... Nu är det nog dags att ta ut det jag har i ugnen...för det jhar minsann börjat lukta lite...BRÄNT...inte bra! Ciao!


Souvlaki med grekisk sallad och tzatziki
4 personer
600 gr fläskfilé i bitar
0,5 dl olivolja
2 msk pressad citron saften
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Skär köttet i små kuber.Blanda olja, citronsaft, vitlök, rosmarin, svartpeppar och salt. Lägg i köttet och rör runt. Låt vila i kylen i minst 2 timmar. Trä sedan upp på spett. Stek eller grilla. 


Grekisk sallad
4 fasta tomater alt 12 st cocktailtomater
1 gurka
1 röd lök
1 grön paprika
200 gr fetaost
Svarta oliver, gärna kalamata
3-4 msk olivolja
Oregano
Balsamvinäger
salt
Gör så här:
Skölj tomaterna och skiva/dela dem. Skala gurkan och skiva den. Skär löken och paprikan i ringar. Tillsätt oliverna, salt och till sist smula över fetaosten. Krydda med oregano och salt och ringla över olivolja och balsamvinäger.


Tzatziki
2 dl creme fraiche
1/2 gurka, riven och urkramad
1 vitlöksklyfta pressad
Salt och svartpeppar efter behag
Gör så här:
Riv gurkan och krama ur den. Blanda med creme fraichen. Pressa i vitlök, och till sist salta och peppra efter önskemål.


Nu har ni underbart enkel och god kvällsmat att njuta av! 


[ parakalå ]







Den här balsamvinägern är helt klart värd att rekommendera... Via Avgvsta. Finns bl.a. att köpa hos Olivolja etc 

måndag 27 februari 2012

Julens smaker i en härlig dryck-Oatley Chai Havredryck



































Ny vecka, mer snö utlovas! Jag som precis fått lite vårinspiration, och kunde inte låta bli att sätta fram utemöblerna häromdagen, när solen gassade och en härlig värme spred sig! Nu är det kallt och ruggigt igen...Bhrrrrrr!
Finns det nåt bättre att värma kroppen med än att krypa upp i soffan under en härligt varm pläd med en kopp rykande het dryck? Idag testade jag Oatleys Chai havredryck. Åh jösses vad jag blev glatt överraskad... Den smakade underbart gott... kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära. Man kan sammanfatta det med JUL helt enkelt! Jag är inte mycket för havredryck annars, men den här kommer jag absolut att köpa igen. Att den dessutom är full med massa nyttigheter och då främst järn och folsyra som är extra viktigt för oss kvinnor gör ju den bara ännu mer intressant. Perfekt för magarna som inte tål laktos, mjölkprotein och soja! Du hittar den i välsorterade livsmedelsbutiker! Så passa på att krypa upp i soffan med en kopp vet ja´! Det är du väl värd! 
Ha en underbar start på veckan! 



söndag 26 februari 2012

Fredagsmys med grill!

Fredagsmys på bortaplan! Det gillar vi ;)  Lite norrut, i ett litet fiskeläger hos makarna Svahn och deras tre underbara små grabbar, serverades det 3-rätters middag som smakade ljuvligt! Redan när vi närmade oss adressen luktade det grillning. Vem kunde tro att det var Mr Svahn som dragit igång grillen denna blåsig fredagsafton. Ack vad vi bedrog oss. Men vilken fullträff! Man borde verkligen dra fram den där grillen lite oftare, under vintersäsongen för det är så otroligt gott! Kanske för att den inte tänds i tid och otid, som på sommaren. Till förrätt var det en knaprig bruschetta som smälte i munnen...Sedan grillad ryggbiff med två olika såser, bakad potatis och sallad. Åh som avslutning lakritsparfait... Jag behöver knappast sammanfatta att de var en härlig och mysig fredagskväll...Tack Gith och Fredrik!    




Lakritsparfait

4-6 portioner
10 karameller turkisk peppar
4 äggulor
1 tsk lakritspulver(typ Hockeypulver)
1 dl florsocker
4 dl vispgrädde
Gör så här: Krossa hälften av karamellerna fint i mortel och resten grovt. Rör ihop dem med äggulor, lakritspulver och florsocker. Vispa grädden och vänd ner. Häll smeten i form, ca 1 liter. Frys 4-5 timmar.Doppa formen i  varmt vatten och stjälp upp på ett fat. Låt stå i kylen ca 15 minuter innan servering. 
Servera med hallon! 


lördag 25 februari 2012

Mässa Passion för mat 2012

Morr´n morr´n på er! Lördag och strålande sol, även fast vinden tycks ta i. Men det är ju vi vana vid här på västkusten. Igår tog jag en vända till matmässan "Passion för mat" på Eriksberg i Gäteborg. Det är femte året som mässan går av stapeln, och jag måste nog summera, att den var mycket lik övriga år. Det är mycket oljor och vinäger i många montrar. Hade gärna sett lite mer variation på utställarna. Men för övrig tycker jag det är en mysig mässa att besöka. Som vanligt kommer man hem med massa gott... Så nu är det en liten inspirerad Gourmetmorsan ni har här på bloggen....;) Jag ska försöka titta in lite senare och berätta mer från mässan och vad jag fick med mig hem. Men håll till godo med detta så länge... Ett Macarone-set fick hänga med hem, så nu ska här bakas Macarone.... Det saknas bara en koksbok på Macarones...men det får nog hamna på önskelistan, för snart vankas det ju födelsedag ;) 
Ha en härlig lördag! Kram


torsdag 23 februari 2012

Så söt och go.... Prinsesstårta!



































Jag har aldrig ens tänkt eller gett mig i kast med att baka någon prinsesstårta. Men idag fanns det en stor anledning, nämligen den nya lilla kunglighet som föddes. Så sagt och gjort. Jag slängde ihop en sockerkaksbotten. Det är verkligen hur enkelt som helst. Marsipanen och vaniljkrämen köpte jag färdig. Då är det nämligen absolut inte krångligt alls utan snarare mycket enkelt. Svisch, svisch, så har man en mycket god tårta att servera till 3-fikat! Vill man att det ska gå i rasande fart, kan man ju alltid köpa färdig tårtbotten ;)
Imorgon tänkte jag besöka matmässan "Passion för mat" som slår upp dörrarna och har öppet hela helgen på Eriksberg i Göteborg. Det brukar vara en mycket bra mässa och rolig att besöka. Så jag hoppas jag inte blir besviken i år heller. Någon mer som tänkt besöka den? Kanske vi ses i mässminglet i så fall ;)  Lovar återkomma med en sammanfattning ;) 


Klassisk tårtbotten 
Ur Leilas  "a piece of cake"
1 tårta/12 bitar
4 ekologiska ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker pösigt och vitt
Vänd försiktigt ner vetemjölet
Smörj och bröa en kakform, med löstagbar kant, 24 cm i diameter
In i ugnen på 200°C i 10-15 minuter. Låt botten svalna och gör i ordningen fyllningen.


Fyllningen: 
2,5 dl färska alt. frusna hallon
0,5 dl strösocker
5 dl vispad grädde
400 gr rosa masipan
Florsocker
Gör så här:
Dela tårtbottnen i 3 delar.
Mixa hallonen med strösocker.
Bred över första lagret med hallonbladningen. Det andra lagret med vaniljkräm.
Toppa med grädde som en kupol, innan marsipanlocket läggs över.
Pudra med florsocker.



tisdag 21 februari 2012

Bra start på dagen! Lchf och nötmüsli

Den här veckan hade jag tänkt köra en LCHF-vecka. Allt för att testa denna diet som det snackas så mycket om. I vanliga fall är jag nog en person som tror mest på att äta lite av varje och motion. Men tänkte ändå att det kan ju vara roligt och intressant att testa. Men jag gick "bet" nästan direkt skulle man kunna säga. Men dagen startade bra iallafall. Jag tycker müsli är en bra start på dagen, och på bloggen 56 kilo hittade jag det här underbara receptet på nötmüsli. För mig gäller det att frukosten ska gå hyggligt fort de dagarna som det vankas jobb och dagis. Här finns det tyvärr inte mycket tid att sitta och sippa på en härlig cappucino samtidigt som jag läser morgontidningen i lugnt och ro ...då skulle jag få gå upp i ottan ;)    Men det finns mornar när jag har tid med det också... guskelov! En sådan blir det imorgon...det ser vi fram emot, och då med denna goda nötmüsli. 


NÖTMüSLI

2,6 kolh per matsked (12,5 g)
1 dl hasselnötter
1 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl gojibär/torkade tranbär/torkade aprikoser
1 dl valnötter
½ dl mandelflarn/mandelflisor
½ dl pumpafrön
Grovhacka valnötter, hasselnötter och sedan i med resterande.

söndag 19 februari 2012

God morgon var det här!

Bravo vs God Morgon!
Nyss avslutad frukost, och dagen startade med juicetest ;)  Det är ju så att God Morgon har kommit ut med en ny juice som heter BIFIDO. Den här juicen innehåller goda bakterier (som många andra juice också för den delen), och för oss som har två barn med lite rubbade bakterier i tarmen är denna juicen toppen. Jag tycker att många juicer kan ge en ganska vass smak, men denna ger en rund och mjuk smak. Apelsinerna är tagna runt området vid ekvatorn, och solen och den jämna dygnstemperaturen gör juicen mild och med mindre fruktsyra. Så det finns ju faktiskt inget bättre än en produkt som både gör gott mot magen och smakar gott ;) ... eller vad säger ni?


Nu vankas det långpromenad, måste bara komma ut och inandas lite frisk luft ... Ha en underbar söndag!