söndag 29 januari 2012

Lax, räkor, duschess... allt i en underbar rätt! Walewska typ!







































Var tar tiden vägen undrar jag! Denna helgen, liksom många andra, har gått i rasande fart, och ändå har vi inte gjort särskilt mycket... Men äntligen har vi fått iordning på vår hall. Kom på att jag inte fått tagit någon bild, men det får bli imorgon när det är lite ljusare...  Igår kvällen njöt vi av Lax Walewska, som jag gjort om lite till eget stuk... här blir det ingen hummer, men räkor i massor istället. Vilket fungerar alldeles förträffligt ;)  Jag har skrivit om detta innan, jag vet, men det är helt klart värt att ta upp igen. Så har ni inte testat detta recept, tycker jag absolut ni ska göra det... Det är bara såååå gott!


Lax Walewska på Gourmetmorsans vis!
4 port:

ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt
Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot
Garnering:
ca 300 g räkor med skal
färska champinjoner
färsk sparris
Hackad dill
Gör så här: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat eller form.
Koka ihop vittvinet och fiskbuljongen till hälften. 
Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)
Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.  Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. 
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.
Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hackad dill och skalade räkor. Servera gärna ett kallt vitt vin till. 






















Till detta drack vi ett vitt vin från Österrike. Leth Duett Reisling, och  passar perfekt till fisk och skaldjur och tillhör en av mina favoriter. 69 kr/flaska är som hittat, eller hur? Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.


Ha en fortsatt härlig söndag 


lördag 28 januari 2012

Härliga vänner och mat - Oslagbar kombo!







































Nu äntligen får jag till det här blogg inlägget som egentligen skulle varit skrivet om för flera dagar sedan. Men den som väntar på nåt gott, heter det ju ;) Här hemma har vi en cozylördag... vi drar mest runt och plockar lite här och lite där, slår sig ner vid datorn en stund, funderar på vad för mat som jag lagas idag... Vi mest bara myser helt enkelt! Härligt eftersom det har varit en intensiv vecka! Då är det skönt att inte ha något särskilt på schemat...Inväntar mannen som tog en vända till IKEA, och ska komma hem med lite stuff till hallen...har köpt in lite nya klädhängare, och nu behövs lite andra atealjer till detta. Vår nuvarande klädhängare är på väg att rasa, vilken minut som helst. Så det är verkligen på tiden vi får till det...kan visa er sedan hur det blev! För några veckor sedan hade vi några underbara vänner här hemma, och menyn blev riktigt, riktigt uppskattad. Så den tänkte jag dela med mig av till er denna lördag! 


Det blev gratinerad hummer med örtbröd till förrätt.
Varmrätt: Fläskfilé med kantareller, sidfläsk, tryffel och ruccula
Dessert: Passionsfruktskaka


Gratinerad hummer
4 personer
Dela hummern på mitten. Ta bort det som sitter framför stjärten (alltså huvudet)
Fyllning:
1 dl creme fraiche
1 dl västerbottenost
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad basilika
Gör så här:
Smaka dig fram om det önskas med av något. 
Bred fyllningen på stjärten på hummern. 
Gratinera på 250°C i ca 5-10 minuter. Tills den fått fin färg och det smält.
Jag höll ugnsluckan öppen, under gratineringen. Den ska absolut inte stå inne för länge...då kan den bli seg! Till det hela serverades örtbröd. Örtbrödet hittar ni här!




Fläskfile med höstlig touche och lyxmos! Det är grejer det... Lyxmoset bjöds på vid nyår, och då till fisk. Passar till det mesta och är otroligt gott! Så ni bara måste göra det! Det är ett krav ;)



  • Balsamicofilé med tryffelkantareller!
  • ca 600 g fläskfilé
  • vitlöksklyftor
  • 1 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • smör eller olja att steka i
  • salt. flingsalt. svartpeppar
    • 200 g strimlat bacon
    • 1 syrligt äpple
    • 200 g rensade kantareller
    • 3 tsk tryffelolja
    • 1 påse ruccola (ca 70 g)
    • Gör så här
    • 1. Skala och finhacka vitlöken. Låt koka ihop med balsamvinäger,
    • honung, 2 krm salt och 1 krm peppar, ca 3 minuter.
    • 2. Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskfilén fri från hinnor.
    • Bryn runt om i panna i 1/2 msk smör eller olja. Salta,
    • peppra och pensla på lite sås. Lägg köttet i en ugnssäker f
    • orm och stek i ugn 20-25 minuter tills innertemperaturen
    • når ca 67°C.
    • 3. Fintärna fläsk och äpple. Stek bacon och kantareller
    • knaprigt i panna och låt rinna av på papper. Blanda med
    • äpple, tryffelolja och rucola.
    • 4. Skiva fläskfilén och ringla över såsen. Toppa med
    • tryffelkantarellerna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.



Lyxmos
1 kg potatis, King Edward 
2 dl creme fraiche, 34% 
150 g västerbottensost (1 påse, färdigriven)
2 vitlöksklyftor 
1 knippe persilja, färsk 
2 msk smör 
1 dl het mjölk 
2-3 tsk salt 
1 tsk vitpeppar 


Lyxmos: Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar). Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min. Tillsätt creme fraiche och rör ihop. Tillsäatt 1 dl västerbottensost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja. I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den. Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens. Smaka av med salt peppar. Häll upp mos i portionsskålar, och hällöver lite västerbottensost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli. 


Yammie, vad gott det blev med gratinerad hummer till förrätt.






 Karin och Bella






 Martin




Dukningen gick i lila, fått lite "dille" på denna färg... 










































Till dessert blev det Passionsfruktskaka. En förföriskt god kaka...


Passionsfruktkaka
14 bitar
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gr smör
1 äggula
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 passionsfrukter
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 lime, rivet skal och pressad juice
Garnering:
Florsocker alt. passionsfrukt eller jordgubbe
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa, i en matberedare eller för hand.Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. 
Tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter, botten och kanterna. Låt vila i kylen 30 min. Sätt ugenen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Dela passionsfrukterna i halvor och gröp ur fruktköttet. Rör ner det och övriga ingredienser i fyllningen.
Häll fyllning i pajformen. Grädda i nedre delen på ugnen i 30 min. Låt kakan kallna. 
Garnera med florsocker och ev. passionsfrukt.

onsdag 25 januari 2012

Fikadax och härliga nyheter!







































Hej på er denna kalla med härliga onsdag! Har precis bunkrat upp kaffefatet med några härliga bullar och väntar på att kaffet ska rinna ner ;) Startade dagen med ett besök hos frissan,  (får visa er en bild senare...) och har fått båda barnen att ta en liten middaglur, vilket absolut inte var det lättaste....phuuu ibland ger de sig katten på att inte sova samtidigt. Men nu är det tyst och lugnt och jag ska ta mig några minuter i soffan med en kopp kaffe. Härligt! Igår var vi och packade skyltmaterial för Svea dojjor, ett nytt varumärke som nu i vår finns ute på skohyllorna runt om i landet. Jag brukar vanligtvis inte nämna mode så mycket i bloggen utan fokuserar mest på mat och allt där omkring. Men eftersom detta nya företag tillhör familjen tycker jag det kunde vara lite roligt att beröra... Själv är jag helt lyrisk på vad de lyckats åstadkomma i kollektionsväg... De är riktigt, riktigt fina vårskor som kommer nu... Håll utkik framöver, för jag tänkte tävla ut ett par skor.... Det vill ni bara inte missa!


Ikväll vankas de onsdagspasta och jag har fått inspirationen från nya kokboken "Markus pasta". Vad det blir får ni se senare....


Tack också till Suz på bloggen Var dags saker som gav mig en award, så jag blev helt rörd! Ska absolut skicka denna Award vidare... men det får bli i ett senare inlägg! Ha en fortsatt härlig onsdag! Kram

Svea dojjors vårkatalog 2012




Skyltmaterial som ska ut i butikerna...I like :)



måndag 23 januari 2012

Pasta Napolitana å två hungriga italienare!

Någon mer än jag som tittat på programmet två hungriga italienare? Själv hade jag bara hört talas om det, tills min pappa en dag ringde och sa -"Sätt på TV, nu visar de programmet jag pratade om". Sagt och gjort! Jag slog på den och så var jag fast. Vilka härliga italienare... Två äldre herrar som verkligen bjuder på sig själva, sedan gå man ju upp i spinn över bilderna de visar från ett fantastiskt vackert och underbart Italien... det är så man vill åka dig NU. Programmet handlar iallafall om två välkända brittiska kockar med ursprung från Italien, Antonio Carluccio och Gennaro Contaldo, som ska återuppleva sitt barndoms Italien. Jag föll för en pastarätt de gjorde, Ragú alla napolitana. Det såg så rackarns gott ut när det stod där med ett underbart blått hav bakom sig, så jag kunde inte motstå att testa denna rätt här hemma. Dock utan det blå som vy, utan mest stora vita snöflingor som dinglade ner utanför fönstret. Ja, det är minst sagt lite olika kontraster;) Men efter 2 timmars kok var köttet så mört så mört att det bara föll i sär... Sammanfattningsvis var det en god pasta, om man nu har lite tid... för det kräver den, minst 2 timmars puttring på spisen. Det är ju ingen snabb onsdagspsta precis, men ibland kan man ju göra undantag ;) Jag höftar med måtten, så ni får känna efter lite själva...


Ragú alla napolitana
Storkok för 6-8 personer
Olivolja
Högrev 1 kg, i bitar
500 gr Tjocka revben av fläskkött
4 salsicca korvar
Salt och peppar
1 gul lök, grovt hackad
En rejäl skvätt rött vin
5 msk tomatpuré ut rört i vatten
3 burkar krossade tomater
1 kruka basilika
Valfri pasta
Parmesanost
Gör så här:
Bryn köttet i stekgryta. Salt och peppra. Tillsätt löken, och efter några minuter tillsätts vinet, tomatpurén, krossade tomaterna. Låt de småputtra ihop i ca 2 timmar. Tillsätt basilikan. Koka pastan enligt förpackningen. Ta upp köttet och skär bort ben. Tillsätt den färdigkokta pastan i grytan och rör runt. Tillsätt köttet och riv över rikligt med parmesanost. Bon appetit! 





lördag 21 januari 2012

Fredagsmys med 2-rätters







































Hej hopp på er! Hoppas allt är bra med er denna lördag... Häromdagen kvittrade fåglarna så glatt så man trodde att våren var på intågande. Men icke så nicke...;)  Nu snöar här massor, och vintern gör sig påmind helt plötsligt. Helt galet....men otroligt mysigt! Tycker verkligen att det lyser upp och ger en härlig känsla. Har precis monterat ihop grabbens snowracer, och det ska bli spännande att se vad han säger när han vaknar från sin lilla middagslur ;)  Så det blir absolut lite åk i pulkabacken senare, och kanske lite "After pulka" efteråt med lite varm Glühwein... det låter väl inte helt fel...eller vad säger ni? 
Igår fick vi till en riktigt enkel och god fredagsmeny med italienska influenser...Me like :) Det blev Bruschetta till förrätt (det är nåt jag aldrig blir trött på) sedan parmalindad kycklingfilé fylld med Saint Agur och västebottenostrisotto. Till det hela ett rackarns gott rött vin...Barista! Se info lite längre ner! 
Nej nu rackarns tror jag någon har vaknat, tror jag mig höra någon som kommer tassande ...Pulkabacken nästa! 
Ha en fortsatt härlig lördag! Kram 


Bruschetta
4 personer
4 stora bifftomater, i mindre bitar
4 msk färsk basilika, hackad
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
1/2 dl olivolja
Gör så här:
Skär tomaterna i mindre bitar, hacka basilikan, pressa vitlöken. Blanda allt tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar. Kan med fördel göras några timmar innan rätten ska dukas fram.
Skär brödet i skivor. Värm stekpannan och häll på olivolja. Lägg i skivorna i pannan och låt med rostas ett par minuter på varje sida. Lägg upp på tallrik och fördela tomatröran över. Garnera med en färska basilikablad.

Parmalindad kycklingfilé fylld med Saint Agur! och Risotto
4 personer
4 kycklingfiléer
4 stora skivor parmaskinka eller proscuitto
100 gr Saint Agur
Gör så här:
Skär ett snitt i kycklingen och fyll med ädelosten Saint Agur. Linda parmaskinkan runt. Värm stekpannan och stek så det får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, och stick i termometer. In i ugnen på 200°C tills termometern visar 68-70°C. Då är kycklingen helt perfekt!

Risotto med västerbottenost
4 portioner
4 dl Avorioris
2 scharlottenlökar
1-2 msk smör
1 dl vitt vin
9 dl hönsbuljong
2 dl färskriven västerbottenost
salt och peppar
Gör så här:
Koka upp buljongen.
Hacka scharlottenlöken fint. Smält smöret och i en kastrull och fräs löken mjuk. Häll i riset och fräs alltsammans glansigt under 2-3 minuter. Tillsätt vinet. Späd sedan efterhand med buljongen under omrörning. Låt riset suga upp all buljong innan det slås på mer. Koka på svag värme under 20 minuter, tills riset blivit mjukt. Rör ner den rivna västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar. Sedan är det bara att servera! Ringla lite balsamicosirap på tallriken...det gör susen!


Barista 89 kr/flaskan och kommer från Sydafrika. Passar till lamm eller nöt kött. Vi drack det till kyckling, och tyckte faktiskt att det smakade alldeles förträffligt även till det ;) Kommer absolut köpa det igen!