fredag 30 september 2011

Yammie, yammie vad gott! Päronvin från Kivik

Kivik har släpp ett päronvin på marknaden, som jag tog fram häromdagen och bjöd på. Ett sällskapsvin med mycket sötma och tydlig smak av päron och vanilj. Det fick godkänt av testsmakarna, inkl mig som tog mig ett smakprov. Jag har länge varit så otroligt sugen på ostar, så jag sparade faktiskt lite, som jag ska testa till en liten ostbricka, för det tror jag detta vin passar perfekt till. Man ska helt klart gilla söttvin, för att tycka om detta vin. En kommentar bland testarna var att det var som päroncider fast utan bubblor ;) 
Finns i systembolagets tillfälliga sortiment. Så nu har ni chansen! Kiviks Päronvin (nr 90405) 
63 kr/flaskan.





tisdag 27 september 2011

Kasslergratäng med champinjonsoppa!







































Det har blivit formrätter här i dagarna. Perfekt att göra en laddning, så det kan bli några matlådor att skjuta in i frysen! Idag blev det kasslergratäng med ris, champinjoner, paprika och purjolök. Världens smidigaste rätt och passar perfekt som vardagsrätt! Allt i en form och så in i ugnen...det enda som bör serveras till är en smarrig och god sallad! Så så fick det bli! 


Kasslergratäng med Campbells
6 portioner lätt


6 portioner färdigkokt ris. Kokas med 2 grönsaksbuljongtärningar.
En bit kassler i strimlor
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 medelstor purjolök i strimlor
8-10 champinjoner i skivor
1 burk Campbells champinjonsoppa
2 dl grädde
Riven ost
Gör så här:
Koka riset i grönsaksbuljong. Lätt i botten på en ugnsfastform.
Skär paprik, purjolök och campinjoner och stek dem lite lätt i stekpanna. Lägg ovan på riset.
Strimla kassler och lägg ovanpå grönsakerna.
Blanda chmapinjonsoppan och grädden och häll över allt i formen. Strö över riven ost, gärna västerbottenost. In i ugnen på 225°C i 20-25 minuter.
Smaklig spis!



måndag 26 september 2011

Vad trädgården erbjuder - Päronmuffins!







































Nu flödar det av frukt i våra trädgårdar. Dock inte i vår. Själv har jag inte ett enda fruktträd, vilket kan tyckas att jag faktiskt borde ha. Eftersom jag tycker det är rackarns roligt att baka. Men jag avskyr att plocka upp all den fallna frukten inför gräsklippningen, som i och för sig inte jag så många gånger kan skryta med ;) Men ändå! Butikerna ska också gå runt ;) 
Jag gjorde ett par underbart goda päronmuffins, a la american size, tror det ska bli lite mindre nästa gång, för det blev gigantiska?!? om man säger så ;) Men ack så goda...har ni äpplen går det ju precis lika bra! Härligt saftiga... I like it a lot! 


Päronmuffins
10-12 stora muffins
125 gr rumstempererat smör
2, 5 dl socker (varav 1 dl råsocker)
2 ägg
1 3/4 dl gräddfil
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 päron, delas i bitar
1 msk farinsocker
1 tsk kardemumma
Gör så här:
Sätt ugenen på 200°C. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt sedan gräddfil, vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker.
Skala och dela päronet i mindre bitar. Blanda farinsocker och kardemumma i ett fat och lägg i päronet i fatet och blanda. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten. Tryck i päronbitarna i formarna. In i ugnen på 200°C i 25 minuter.
Kan med fördel serveras till vaniljglass om man önskar eller bara äta som de är... det är också mumma :)







lördag 24 september 2011

Nu äntligen... Suget är tillbaka!

Gokväll på er! Nu tycks tillvaron vara tillbaka i vanliga smaker igen! Ni som följt bloggen vet att det där med aptit och sug inte riktigt har hängt ihop med mig under graviditeten. Men nu tycks längtan och suget vara tillbaka... Jippi!!!!! :) Idag köpte jag mig ett nytt nr av Laga lätt och helt plötsligt insåg jag att där fanns så mycket gott som jag skulle kunna tänka mig att laga! Helt i rätt riktning insåg jag!
Ikväll blev det en favvo, som vi verkligen inte haft på länge, men som är världens godaste och snabbaste rätt. Har man förberett den, och kan bara ta fram från frysen går den på ett kick! Jag pratar om "Falsk fläskfilé", som är gjord på blandfärs, men man tror att det är fläskfilé man äter. Såsen består av Creme fraiche som är smaksatt med franska örter. En grymt god kombo, jag lovar! 



Falsk fläskfilé
4 personer
Blanda 500 gr nötfärs med 2 msk aromat.
Rulla till en korv och rulla in i gladpack. Frys i 1,5 timma.
Skär i skivor och stek.

Blanda 2 dl örtcreme fraiche och 2 dl grädde och tillsätt
lite guldsoja för färgens skull. Ev lite peppar.

Lägg det stekta köttet i en ugnsäker form och slå över såsen.
In i ugnen 175-200 grader i 15 min.

Servera med klyftpotatis eller pressad potatis och en härlig sallad!




torsdag 22 september 2011

Nu äntligen är hon här!







































Då var väntan över! Eller väntan och väntan...behövde ju inte vänta så länge... I måndags kväll, på utsatt datum, anlände vår lilla tjej Bella, i rasande fart! Hon testade sin mamma och pappa redan från start! Men allt gick till slut fint och vi mår bra allihopa! Det är en riktigt liten härlig prinsessa vi nu har fått hem och det är en väldigt stolt storebror som "klappar"  och tittar till henne med jämna mellanrum ;) Vi måste ge allt beröm till den fantastiska personal som jobbar på förlossningen och BB. Helt underbara! 
Nej, nu är det dags att krypa upp i soffan med våra små underverk och bara mysa  Man kan aldrig sluta titta sig mätt...
Ha en härlig torsdagskväll!



onsdag 21 september 2011

Yabadabadoooo....dags för....







































Hej hopp! Då var det onsdag igen! Onsdagspasta! Till det tycker jag ni ska ta er ett gott glas rött...det är ni värda ;) Själv har jag varit enormt sugen på rött vin, och när Herr O fyllde år för några veckor sedan fick han två flaskor AMARONEVINER i present. Tror ni jag är laddad inför att testa dessa viner! Har sagt att de absolut inte får korkas upp förrän jag kan ta mig ett eller två glas ;) Tillbaka till dagens pasta som görs på Cannellonirör, men finns inte det i er butik, går det lika bra att använda färska lasagneplattor, som ni delar, fyller och rullar ihop.


Cannelloni med kyckling
4 portioner
3 kycklingfiléer som steks, alt. grillade kycklingfiléer
12 st soltorkade tomater eller promomore tomater
350 gr ricotta ost, italiensk färskost
1 dl finriven parmesanost
salt och peppar
Sås:
3 dl grädde
1 liten scharlottenlök
5 msk gorgonzola, grönmögelost
1/2 dl vitt vin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Tärna kycklingen och strimla soltorkade tomater. Blanda kyckling, ricotta, tomater och nyriven parmesanost i en skpl. Smaka av med salt och peppar. Finhacka scharlottenlöken och koka ihop med grädde, gorgonzola och vin i en kastrull. Låt svalna något. Häll lite av sås i botten på en ugnfast form. Fyll pastarören eller lasagnplattorna, men kycklingfyllningen och lägg dem på en rad i formen. Häll över resten av såsen och gratinera i 20 min eller tills det fått fin färg. Höj värmen till 200°C de sista 5 minuterna, så det blir bättre färg. Servera direkt med en härligt god sallad! 
Trevlig onsdagspasta på er!

söndag 18 september 2011

Chokladkaka med lakrits var det här!

Hallå i stugorna denna söndag! Hoppas ni haft en bra helg? Här har det varit strålande fint. En relativt lugn helg ska jag nog säga. Igår var vi bortbjudna till svägerska och svågern och de bjöd på en höstlig 3-rätters som smakade helt underbart... Kantarellsoppa till förrätt, kantarellrisotto med lamm och som avslutning tiramisu... Sedan var vi så mätta, så mätta;) Jag lovar återkomma med recepten, för det var bara sååå gott! Idag tog jag och lille Vincent tag i ett recepet som jag länge tänkt testa, men ännu inte lyckats gjort, nämligen Chokladkaka med lakrits. Den blev god men kanske inte den där höjdaren som jag faktiskt förväntat mig... kanske beror det på att jag suget inte lyckats komma tillbaka ännu! Jag får avvakta och se om det släpper när den nya lilla familjemedlemmen lyckats titta ut...för än verkar den inte ha de tankarna, för här händer minsann ingenting ;) Vincent tyckte i alla fall om kakan och smeten! för jössees vad här smaskades... och på frågan om han tyckte det var gott, fick man bara till svar: hmmmmm ;)



Chokladkaka med lakrits

Ingredienser

100 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 ägg
2 dl socker
1½ dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Lakritsfudge:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
100 g turkisk peppar
1 burk salt lakritspulver, hockeypulver, 12 g
100 mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med chokladen. Låt svalna något.
Vispa ihop ägg och socker och blanda i chokladsmöret. Tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. Den skall vara kladdig.
Fudge: Koka ihop grädde, sirap och farinsocker. Låt koka 20 minuter på medelvärrme. Krossa karamellerna i en mortel. Häll ner det samt hockeypulvret i kolasmeten när det kokat färdigt.
Låt stå kvar på värme och rör så att karamellkrosset löser sig, ca 2 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt mjölkchokladen. Rör tills chokladen smält.
Häll fudgen över kakan och låt kakan kallna helt innan den serveras. Krossa några karameller och strö över kakan.

OBS! Väljer man att göra små kakor istället, gräddas de i 175°C i 15 min. Häll inte för mycket i formarna bara. Sedan räcker det om man gör hälften av fudgen, för det går inte åt lika mycket, som till den större kakan.

"Bästa hjälpen" att sätta ut formarna på plåten... Lika roligt var det att knyckla ihop de också. Det var många formar som fick åka i soporna kan jag tala om ;)




















En nöjd liten kille, efter att fått slickat sleven!





onsdag 14 september 2011

Härligt god onsdagspasta!

Hjälp vad här blåser! Vi sa tidigare idag på jobbet att den där blåsten blev ju inte så farlig som de gick ut och sa... men det får vi minsann äta upp nu ;) Det var så vi var lite sugna att tända den första brasan, men kallt har vi det knappast här hemma, så vi får hålla oss till tåls ett tag till tror jag Eftersom matlusten inte kommit tillbaka har det varit dåligt med matlagning det sista, men jag hoppas att det snart vänder och då ska här lagas massa mat...det lovar jag! Har en hel hög med recept som ska testas... Men eftersom det idag vankas onsdagspasta, tänka jag bjuda på ett recept, som går rackarns fort och är riktigt riktigt gott! 
Ha en härlig onsdag,  mina underbara bloggläsare 


Färska pasta kuddar med philadelphia och bacon
4 personer

2 pkt á 250 gr Färska pastakuddar med valfri fyllning 
8 cocktailtomater
100 gr Philadelphiaost med soltorkade tomater och getost
25 gr grovt riven parmesanost
2 pkt strimlad bacon
1 näve ruccula
salt och peppar

Gör så här:
Klipp baconet i bitar. Stek till det fått fin färg och låt rinna av på hushållspapper.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll upp den nykokta pastan i en skål, klicka på färskosten,
tomaterna, baconet, och ruccula och rör runt. Häll upp på tallrik,
vrid några varv med svartpepparkvarnen och strö över parmesanosten,
toppa med några kvistar ruccula. Klart att servera bums!

tisdag 13 september 2011

Älskade knölar!







































Idag rådde det potatisplock på ön. Det är verkligen en riktigt härlig hösttradition, bara det inte hade blåst så för jordat. Medans de andra plockade stod jag själv mest och bara tittade på. Tur att man ändå kan få med sig en säck nyplockade potatis med sig hem! 
Visste ni att den stora populariteten kom på 1800-talet, då man fick kunskap om att den passar perfekt vid tillverkning av brännvin. Visst brännvin i all ära, men potatis som hederlig husmanskost skulle jag nog aldrig klara mig utan. Den ska vara nykokt, då är den som bäst eller hur? 
Nu tänkte jag att ni ska dela med er av ert bästa potatisrecept. Hur tycker ni den bästa potatisen ska tillagas?
Kom igen nu och dela med er av ert favorit, när det kommer till potatis!
Själv är min favvo Hasselbackspotatis skulle jag tro.... eller en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! Ja, variationerna är många på denna underbara knöl! 

söndag 11 september 2011

Enkel som bara sjutton...Kyckling med barbeque och vitlök!

Kyckling och söndag satt helt perfekt hemma hos oss! Att rätten dessutom var väldigt enkel att fixa till och skötte sig själv i ugnen, var jag väldigt tacksam över ;) Det har verkligen varit en riktigt lugn dag här hemma. Vaknade till hur regnet smattrade mot fönstret, och man kunde lätt ligga kvar och bara slappa! Sedan har dagen följt i samma tecken...fast vädret blev betydligt bättre framåt dagen! 
Kvällen bjöd på en kycklingrätt som jag hittat på nätet, men kommer inte ihåg var... Skriver alltid ut och lägger i en prova-hög! Så nu tänkte jag att det var denna rättens tur att får bli utvärderad  ;) och den fick med beröm mer än godkänt! 


Kyckling med barbeque och vitlök
6-8 personer


8 kycklingfiléer
5 dl matlagningsgrädde
1 dl kinesisk soja
2 dl aprikosmarmelad
1 flaska Knorr vitlökssås, eller annat märke
1 flaska Knorr barbequesås, eller annat märke
Gör så här:
Dela kycklingfilen på längden. Bryn filéerna några minuter, så den får fin färg. Rör ihop övriga ingredienser till såsen. Lägg kycklingen i ugnsfast form och slå såsen över kycklingen.
In i ugnen på 175°C i ca 1 timma. Kolla efter 40 min, hur kyckligen verkar. Servera till ris och sallad! 







fredag 9 september 2011

Öl, som ni bara måste testa!

Fredag igen och veckorna rasslar bara på! Ni kanske trodde att det blivit en ny familjemedlem här, men icke så nicke! Det har varit en vecka fullt med mycket annat, så tyvärr har bloggen blivit lite lidande. Men så här på fredagskvisten tänkte jag ge er det bästa öltipset ever! Jag har tidigare nämnt det här ölet här. Men då har den inte funnits att få tag på i Sverige. Men nu mina bloggvänner finns den i specialsortimentet på Systembolaget. Yeah! Äntligen! Så skynda er dit vet ja´. Här hemma är den en klar favorit! ;)


Ha en underbar fredag allihopa, så lovar jag att det blir tätare blogginlägg framöver!
Ta hand om varandra! 



måndag 5 september 2011

Chokladcheesecake som bakas i ugnen!

Häromkvällen satt jag och tittade på Leila bakar, och blev helt tagen av en cheesecake hon gjorde som skulle gräddas i ugnen. Cheeseake som man skickar in i frysen, tillhör inte min favorit precis, så jag tänkte att denna ska jag absolut testa. Sagt och gjort! Jag slängde ihop den och bjöd på den häromdagen när mannen fyllde år! Men vilken besvikelse! Tyckte inte alls den var så smarrigt som den såg ut på TV! Snarare med en bastant dessert som inte hade mycket till smak! Kunde kanske räknat ut att den skulle vara mastig, då den innehöll 3 paket philadelphia?!?!, men ändå! Besvikelsen var total 
Men skulle ni ändå känna er sugna på att testa, trots min negativa inställning, kan ni finna receptet här.... Annars brukar jag vara ett ganska nöjt fan av hennes  recept! Men ibland sammanfaller inte alla smaker! Det är bara att inse! Bättre tur nästa gång ;)







söndag 4 september 2011

Födelsedag och smörgåstårta!







































35 år är så ojämnt det kan bli, och mannen är inte så värst mycket för att fira sin dag! Men jag tyckte ändå att lite firande måste det allt bli! Så fastän vi inte orkade med att styra upp någon större tillställning, blev det en smörgåstårta, ifall någon skulle ringa på dörren... å det gjorde det också! Tur var väl det, för annars hade vi nog fått äta smörgåstårta hela veckan...;) och det är ingen höjdare! I allafall inte för mig, som har svårt att äta samma maträtt två dagar i rad ;)
Vad det gäller smörgåstårta kör jag ofta på samma mellanlägg, och likaså denna gången... men sitter ni på någon fyllning som ni kan tänka er att dela med er av, får ni gärna maila eller ge en kommentar...för den tas mer än gärna emot! Alltid kul att testa någon annan smak... Det är verkligen smidigt att göra en egen smörgåstårta, och såååååå otroligt gott! Bara det inte blir för ofta ;)
Ha en fortsatt härlig söndagkvälll! 



















Första lagret: Leverpastej och bostongurka.

















Andra lagret: Mimosasallad med äpple och skinka.

















Tredje lagret: Creme fraiche, Hellmans majonäs, kaviar och hackad dill.















Garnering: Runt omkring krossade ostbågar.

















Garnering: 
Sallad, skinka, ost, mandariner, ägg, räkor, gruka, citron, köttbullar och persilja.