söndag 31 juli 2011

Inget som går upp emot härlig TAPAS!







































För några veckor sedan var jag inbjuden till Santa Maria för lanseringen av deras nya koncent med Tex Mex Tapas! Vi fick med oss en härlig goodiebag hem, som tyvärr inte tagits fram förrän nu! Men vilka fantastiska produkter!
Här hemma fullkomligt älskar vi tapas, det är ju bara såååååå mysigt att sitta och njuta, plocka och äta i timmar! Ja det vet ni nog vid det här laget...det blir ju lite då och då framdukat hos oss ;) Men nu blev det lite annorlunda rätter, som definitivt kommer göras både en och två och massa fler gånger! Har redan börjat snurra i huvudet på vad som ska dukas fram vid nästa middagsbjudning. Nu har ni nog förstått...."I´m in heaven" Tyvärr lanserar inte Santa Marias produkter i butik förrän i augusti...men det är ju faktiskt inte så länge kvar tills dess....så håll ut! 
Här får ni ett litet smakprov i bilder, så ni är redo, när det är dags! 


Nu vankas det beachen... Vad hittar ni på denna ljuvliga söndag?


Tapas Chili med getostcreme och valnötter
6-8 st
4 Tapas chili, delad i bitar
Getostcreme:
40 gr getost
2 msk creme fraiche
1 tsk honung
Lite salt
Garnering: 
Valnötter
Gör så här:
Blanda ingredienserna till getosten. Klicka på Tapas chilin och toppa med valnötter.

Santa Maria kommer ut med Jalapeno halvor, som man kan fylla med geostcremen, men tills det funkar det fint med Tapas Chili från Ridderheims. 


Fin korv att skiva upp och steka lite lätt. Två fina korvar som passar perfekt till Tapas! 


Revben med picklad rödlök
8 st
8 st Tex Mex Tapas Todtaditos
200 gr revben/kamben
1/2 dl picklad rödlök
3 msk färskost, pepparrot
Gör så här:
Köp färdiga revben och ta av köttet och hacka fint. Lägg på färskost och kött på tostaditosen. Toppas med röd lök. 


Picklad rödlök
2 röd lökar, tunt skivade
3 dl vinäger
1,5 dl ljus sirap alt. vit
1 tsk Santa Marias Chili Explosion
1 lime
Gör så här:
Blanda vinäger, sirap, pressad lime och krydda. Rör runt och tillsätt rödlöken. Låt stå i några minuter.
Kan förvaras i kylen några dagar.





Rostbiff  och Escabeche med rostad lök
8 st
8 st Tex Mex Tapas Tostaditos
8 skivor rostbiff
4 msk Tex Mex Tapas Escabeche
2 tsk rostad lök
Gör så här:
Rulla ihop rostbiffen och lägg på varje Tostaditos. Lägg Escabechen på toppen och strö över rostad lök.



Kyckling med mango majo
8 st
8 st Tex Mex Tapas Quadritos
8 skivor (tunna) av färdidgrillad kycklingfilé
8 tsk Tex Mex Tapas Mango Majo 
Gör så här:
Lägg en kycklingskiva på varje Quadritos. Toppas med Mango Majo. Dekorera med koriander.

Oj, Oj, Oj, jag höll ju på att glömma
Parma- och getostquesadillas
8 st
4 st tortilla bröd
75 gr riven ost
50 gr getost
50 gr parmaskinka
1 msk flytande honung
Gör så här:
Lägg hälften av osten på din quesadillas bröd. Lägg på parmaskinka, getost och ringla honung över. Strö över resterande ost. Lägg på ett nytt quesadillas bröd och tryck till. Stek i stekpanna i 2 minuter på varje sida. Skär upp i trekanter och servera........Yammie!






lördag 30 juli 2011

Kusthotellet i gassande solsken!



















Man kan knappast njuta mer när man har ett gäng underbara vänner runt bordet, härlig mat och dryck och solsken och fantastiskt underhållning av ytterligare en vän, nämligen Marie!  Vi tog oss till Kusthotellet i onsdagskväll, som ligger precis vid stranden och att senare kunna njuta av en fantastiskt solnedgång är ju aldrig helt fel! Varför åka från Varberg på sommaren, när man har allt här! Cozzzzy! 


Igår det blev tapas för hela slanten här hemma, och vilken tapas sen! Ska försöka titta in lite senare och berätta vad det blev! Nu vankas det frukost i stan! Ljuvligt!:)














Ceasarsallad på en tallrik, övriga tog in burgaren! En liten besvikelse iallafall från mig, då jag tyckte den var ganska smaklös! Bättre burgare har jag faktiskt ätit! Men det fanns ju mer på menyn att testa av, så jag kommer definitivt besöka detta underbara ställe igen!




















Annelie och Martina njöt i fulla drag...




















...liksom Åsa och jag! Härligt!


























Fin, fin alkoholfri cider för mig blev det från Himmelstunder! Kul med lite nytt! 





onsdag 27 juli 2011

Glass och en vända till stranden...

Äntligen!!!!!!! Solen tittade fram och vi beslöt oss att ta oss till stranden, som inte haft vidare många besök denna sommar! Helt otroligt! Men väl där, blåste det så rackarns, att vi hann packa upp innan vi beslöt oss att packa ihop igen! Ingen mening med att försöka bättre på brännan, när man inte ens ville ta av sig kläderna...så kylig var vinden  Men hemma på altanen igen, åkte minsann kläderna av och svetten började lackas... Det blev till att kyla sig med en härlig glass! Vaniljglass med minimaränger, jordgubbar och chokladsås Yabadabadooooooo!


Nu ska jag släng mig in i duschen, för här ska ut å ätas med vinbrudarna...nice!:) Ha en trevlig kväll alla underbara bloggisar! 


Yammie, yammie.......

tisdag 26 juli 2011

Ingen frukost utan Bella!

Cappuccino på morgonen, det är en bra start, eller vad säger ni? Hos oss är favoriten Bella, som är gjord på 100% arabicabönor, vilket ger kaffet en sötma och fyllighet. Passar perfekt hemma hos oss, då jag gärna dricker cappuccino och mannen gärna tar en espresso. Lillkillen tar vad han kommer över... Han är en riktigt "kaffekärring"! Vad sjutton beror det på att barn gillar kaffe?


Vilken är eran kaffefavvo?



måndag 25 juli 2011

Nygräddade Frukostfrallor med keso och frön!

Långfrukost på altanen med gassande morgonsol det är verkligen helt underbart! Tyvärr har solen lyst med sin frånvaro, och regnskurarna har avlöst varandra för fullt nu i flera dagar! Men oavsett om det regnar eller solen skiner är det aldrig fel med nygräddade frukostfrallor! Yeah! :) Jag har testat några stycken kalljästa frallor, men har väl inte hittat någon särskilt favorit! Tills nu! För de här frallorna tyckte jag om! Lite sega och påminde lite om surdeg! I degen som man förbereder på kvällen innan, och som man låter kalljäst i kylskåpet över natten, är riktigt saftiga och knapriga! Testa och överraska familjen, grannarna eller vilka du nu önskar bjuda in till en hejdundrande långfrukost!  Du kommer definitivt bli poppis! ;)


Frukostfrallor
ca 12 st
50 gr jäst
5 dl kallt vatten
250 gr keso, naturell
0,5 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl dinkelflingor
ca 10 dl vetemjöl
Pensling: 
Vatten
Garnering:
Sesamfrön
Linfrön 
ev. flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller assistent, och rör ut dem med lite vatten. Tillsätt resten av vattnet, keson, linfrön, solrosfrön, honung och salt. Rör ner dinkelflingor och mjöl, och arbeta degen i ca 5 min i maskin alt. 10 min för hand. Låt den lösa degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Vik ihop den 2-3 gånger. Knåda inte! Dela degen i 12 lika stora delar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och ställ i kylen över natten, eller minst 8 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. Ta ut plåten ur kylen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen blir varm. Pensla med vatten och garnera med sesamfrön och linfrön. Grädda i ugnen ca 15 min, tills frallorna låter ihåliga när man knackar på dem på undersidan. Låt svalna före servering! Njut! 



söndag 24 juli 2011

Svärmors vinbärs- och rabarbersaft!







































Man tackar inte nej, när det vankas leverans av saft hem till dörren, även om kylen är helt full! Då gör man plats! I vissa lägen hade det varit fint med en gammal hederlig jordkällare, där man kunde förvara både det ena och det andra! Men man hade väl samlat på sig en massa också, så jag vet inte riktigt vilket som är bäst! 
Nyligen köpte vi ny kyl och frys, och tyvärr var det kylen som inte ville vara med längre, annars hade den haft en given plats i vårt garage! Men istället fick frysen inta platsen, så det får bli till att baka en massa istället ;) Men än så länge klarar vi oss fint. Det handlar bara om att stuva om lite i kylen, och vips så har man plats för lite härlig vinbär- och rabarbersaft! 
Kannan är också ett av mina nyligen gjorda inköp. Lagerhaus, 149 kr och passar perfekt till saft, som till en härlig sangria! Det är verkligen nåt som jag tycker är fantastiskt gott att sippa på när det är sommar! Så nästa sommar blir det sangria för hela slanten ;) 


Svärmors vinbärs- och rabarbersaft!
Till varje kilo bär - 3-4 dl vatten
Till varje liter saft - 6 dl socker
Gör så här:
Rensa och skölj bären. Koka upp vatten och bär, och låt koka i ca 10 min eller tills bären spruckit sönder. Sila och mät upp saften.
Koka upp saften med sockret och skumma väl. Häll upp saften på flaskor och förslut flaskorna.





lördag 23 juli 2011

Hallonbiskvier

Härligt smarriga rosa små biskvier, kan man knappast tacka nej till, eller? I höst kan de få en att minnas tillbaka till sommaren. Ifall om det finns några kvar då förstås, känns som de kommer gå åt fort som attans... ;) Jag har länge tänkt testa detta, och nu äntligen! Åh jösses så goda de blev! Kommer definitivt att göra det igen både med hallonsmak och exprimentera med nya smaker! Gillar ni biskvier? Det här kommer bli mitt bidrag till "Månadens sötsak", som denna månaden går i temat rosa. Då passar ju dessa perfekt! 
Tårtfatet med kupa är inköpt på Lagerhaus, 199 kr. Perfekt när det vankas fika utomhus, och man vill hålla flugorna borta från allt gott man dukar fram ;)


Hallonbiskvier
ca 25-30 st
400 gr mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor
Gör så här:
Riv mandelmassan. Tillsätt socker och äggvitorna och vispa till en smet. Klicka ut små runda kakor, ca en femkronas storlek. Grädda i ugnen i 175°C i ca 15 min. De ska få litee färg på toppen, men vara lite sega inuti. Ta ut och låt svalna. Gör under tiden hallonsmörkrämen.
Hallonsmörkräm:
250 gr smör, rumstempererat
2,5 dl florsocker
150 gr färska hallon
Gör så här:
Lägg hallonen i en kastrull och låt koka upp så det blir mjuka och rinniga. Ca 4-5 minuter. Sila de genom en sil och låt svalna. Under tiden vispas smöret och florsockret krämigt. När hallonsaften svalnat, blandas de med smörkrämen, och vispas ordentligt.
Klicka lite smörkräm på varje mandelbotten. 
Garnering:
400 gr mörk choklad
Gör så här:
Smält blockchokladen, låt den svalna något innan kakorna doppas i chokladen. Ställ kallt och låt chokladen stelna.


Nu har ni världens godaste hallonbiskvier att mumsa på i bersån!













fredag 22 juli 2011

Grekisk kyckling med fetaost, squash och potatis!

Mina smaklökar är väl inte de bästa... eller rättare sagt, de är som bortblåsta efter en envis förkylning! Men jag får går på mannens bedömning, som tyckte den här rätten får mer än godkänt! Det är verkligen ingen höjdare att åka på förkylning, hosta och feber, när det redan ute är kvalmigare än kvalmigast och det finns inte tillstymmelse till frisk härlig luft! Hoppas innerligt att det sprakar loss snart, så man kan börja andas normalt igen ;) Vi har väl medelhavsklimat skulle man kunna säga, så den här rätten kommer väl till sin rätt dagar som dessa ;) Vad serverar ni på bordet denna fredagskväll? Berätta jag är så nyfiken!




Grekisk kyckling med fetaost, squash och potatis!
4 portioner
700 gr färskpotatis, gärna små annars i klyftor
Olivolja
Flingsalt
4 kycklingfiléer
Nymalen peppar
1 squash
2 rödlökar i klyftor
Färsk rosmarin
200 gr fetaost
1 dl kalamataoliver
1 dl soltorkade promodorotomater i marinad, Ridderheim 
3 msk pinjenötter
Färsk basilika till garnering


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C. Tvätta och dela ev om potatisen är stora. Lägg dem i en ugnfast form. Krydda med salt och häll över lite olivolja. In i ugnen i ca 20 min.
Dela kycklingfiléerna på längden, och bryn dem. Krydda med salt och peppar.
Skär squash i kvartar, och röd löken i klyftor. Blanda med 2 msk olivolja, 2 msk rosmrinblad, hackade och salt i en bunke.
Lägg kycklingfiléerna, squash och lök över potatisen. Strö över 2 msk hackad rosmarin. Stek i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut och strö över smulad fetaost, oliver, tomater och pinjenötter. In i ugnen ytterligare 5 min. Garnera med färsk basilika. Klart att slå sig ner vid bordet och njuta! 



torsdag 21 juli 2011

Allt i ett laxpaket!









































I vårt hem har det inte riktigt gått hem med det här med foliepaket. Oftast kan jag hålla med om att det inte alla gånger ser så jätteaptitligt ut! Tycker kanske inte det blev så denna gången heller. Men oj vilken god smak! Gick hem hos oss alla tre, inkl. lillkillen som åt som aldrig förr. Han tog nog igen all mat han undvikit nu när han varit förkyld. Det är en kille som inte är vidare kräsen, han äter det mesta, och man kan ju hoppas att det håller i sig ;) 
Den här rätten blev verkligen en ny favorit hos oss! Det bästa med den är att allt är inpaketerat i samma paket och funkar både i ugnen och på grillen! Perfa att ta med de färdiga paketet, när det vankas grillning vid havet!


Lax i foliepaket
4 portioner
4 laxfiléer
80 gr spenat, färsk
1 knippe salladslök
50 gr rumstempererat smör
200 gr philadelphia ost
2 msk färsk persilja, hackad
2 msk färsk dragon, hackad
2 msk färsk basilika, hackad
salt och peppar
8 färdigkokta färskpotatisar
Gör så här:
Ta 4 stora ark aluminiumfolie
Lägg en laxfilé på vardera ark.
Strö över spenaten jämt fördelat på laxen. Skär salladslöken i skivor, ca 0,5 cm och strö över spenaten. 
Vispa smöret fluffigt, och tillsätt philadelphiaosten och de hackade kryddorna och salt och peppar. Vispa några varv så allt blandas. Skär potatisen i tärningar och lägg i paketet. Klicka över smöret och salta och peppra lite till. Vik ihop allt och in i ugnen, ca 235 grader i 15-20 min eller på grillen i 15-20 min på medelhög värme.


Servera med limeklyftor att pressa över. Samt någon god sallad! Själv hade jag tomat och nektarin sallad med basilika. Utsökt! 


Detta måste ni bara testa! Superenkelt och lätt! 



onsdag 20 juli 2011

Pastadagar i Malmö!

Minisemester i Malmö, det e grejer det! Jag har ju inte någon direkt sommarsemester inplanerad i år. Men några dagar fick det allt bli, å vi lyckades faktiskt pricka in några dagar med mestadels fint väder! Inget särskilt inplanerat för 3 dagar i denna underbara stad , utan vi har mest bara strosa runt, ätit gott och bara njutit! Förutom att lillgrabben åkte på förkylning, som sedan nu också smittat mig, så här hemma snörvlas det för fullt och pappersnäsdukarna yr runt! Men tillbaka till vår Malmövistelse! Det blev massa god mat och framförallt mycket pasta ...men det passar ju mig perfekt med massa inspiration för kommande onsdags-pasta-kvällar ;)  När vi besökt Malmö tidigare, har vi nästintill alltid hamnat på ett italienskt ställe som heter Vespa. Finns både i centrum och ute vid Västra hamnen. Denna gången blev det också ett eller faktiskt två besök! Detta måste ni bara besöka ifall ni gillar italiensk mat! Här serveras ljuvlig pasta, och det snålas minsann inte med parmesanen... I like;)   Nedan följer lite restaurangtips som vi gillar och rena rama matkavalkaden!


Pasta med gorgonzola  och massa parmesan! Yammie!

Västra hamnen, med massa schyssta byggnader, husbåtar och lägenheter! Tänk om vi kunde fått till nåt liknande här i Varberg! Det hade vart nåt! Jag hade flyttat dit bums!


Rigatoni alla cacciatora

Färsk rigatoni (pastarör) i en krämig svampsås, gjord på Karl-Johan svamp och het salami från Calabrien, toppad med färskriven parmesanost, gourmèsalt, grovmalen svartpeppar och färsk persilja. Den här rätten ska jag absolut se om jag kan få till här hemma. Lovar att återkomma om jag lyckas ;) 










Prosciutto pizza på Vespa! 
Husets tomatsås, mozzarellaost, svarta oliver, parmaskinka, marinerade soltorkade tomater och färsk basilika

Våran favorit! La Roche vid lilla torg som serverar underbar Tapas! Denna restaurang bör man absolut inte missa!

Fyllde tallriken med massa gott så som vitlöksbröd, oliver, Chorizokorv brässerad i vittvin, Parmaskinka inlindad i getostkräm, tomatsallad, kycklingspett, ostar, aoila och massa annat gott! Bara att frossa!

Flaska Cava...satt fin fint till Tapasen upplyste de som drack detta goda vin. Själv fick jag hålla mig till läsk, det närmaste jag kunde komma mousserat 

;) Cava-Torre Tallada Brut...



Moosehead vid Lilla Torg har de en blandning av Thai och grill. Lite märkligt kan tyckas, men det funkade! 

Thairätt på ryggbiff med cashewnötter, paprika och så oystersås. Stora portioner, så man går absolut inte hungrig därifrån! 

Mustälskaren hade vi med oss! 

















.....å glassälskaren oxå förstås! Vincent gick loss på allas våra glassar, tror han hade beställt in världens buffé... Ja, vissa skäms inte alls ;)  I västra Hamnen ligger ett mysigt café som serverar världens godaste italienska glass... Tror jag ska se om jag kan komma över något bra recept på just italiensk glass...nästan värt ett inköp av en glassmaskin, om det funkar förstås. Någon som har erfarenhet?
Café Bar Italia rekommenderas skarp om ni besöker Malmö!


 Ribersborgsstranden även kallad Ribban har Malmö sin badstrand, med flera bryggor och härlig sandstrand. Ribban får ibland benämningen Malmös Copacabana.  Längs hela området går en cykel- och gångbana utmed hela stranden från Västra Hamnen bort till Limhamn och bron till Köpenhamn. Fantastiskt att bara strosa vid!




Nej, nu är det snart dags att bänka sig framför TV och kolla in vad Mat-Tina ska hitta på i sitt nya program "Tinas sommarkök". Någon mer som ska titta?
Kram på er alla bloggläsare där ute!