tisdag 31 maj 2011

Kunde inte hålla mig längre!









































Ja jag vet att det inte är midsommar ännu... men nu gick det inte längre! Det blev Svensk färskpotatis och sill till lunch i helgen! Åh jösses vad gott det är! Jonas höll sig ifrån sillen som vanligt och fick stekt kassler istället. Men det tycktes funka lika bra. Till färsk potatisen ska det absolut vara creme fraiche blandat med lite pressad vitlök till....å gräslök och röd lök förstås! Så höll jag på att glömma sommargurka... som bara är ett måste...  Yammie! 
Här hemma håller vi i färd med att byta leverantör på internet, telefoni och TV, så håll tummarna för att allt kommer gå smärtfritt...om ni inte hör något ifrån mig på ett tag vet ni ju varför ;) Ha en härlig tisdag mina underbara bloggläsare! 



Danielssons 3-löks sås
1 burk creme fraiche
1 klyfta pressad vitlök
Hackad gräslök
Hackad röd lök

Gör så här:
Blanda creme fraiche och vitlöken. Lägg i en skål.
Hacka gräslök och röd lök. Strimla över creme fraichen.

Sommargurka
1 gurka, hyvlas på osthyvel i skivor
2 dl vatten
3-4 kapsyler ättika, gärna Perstorps
3-5 msk socker
Gör så här:
Blanda socker, vatten och ättika. Smaka av tills du tycker det smakar fint och en lagom balans. Jag tar nog ganska mycket socker, men det är ju en smaksak det där. Hyvla gurkan i skivor och blanda med vätskan. Låt stå och dra några minuter, så har du en härlig sommargurka att servera till färskpotatisen och sillen.



måndag 30 maj 2011

Mors dag tårta!







































Igår var det ju alla underbara mammornas dag! Själv blev jag uppvaktad och givetvis uppvaktade jag min mamma. Hon hade dagen till ära baka en underbart god tårta, som Alma (mitt brorsbarn) kallade vuxentårta efter att tagit en smakbit. Hon gick vidare på enbart jordgubbarna ska tilläggas. Vi andra hade inga större problem med att den innehöll både kaffe och likör ;)


Fryst vuxentårta med jordgubbar
12 bitar
Tårtbotten:
100 gr hasselnötter
1,5 dl strösocker
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
3 msk florsocker
1 dl starkt kaffe
3 punchflaskor, godis
3 dl vispgrädde
Garnering: 50 gr mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnene på 200°C. MAl nötterna i mandelkvarn och blanda med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nöt och sockerblandningen. Kläm fast ett bakplåtåspapper i en löstagbar form, 24 cm i diameter. Bred ut blandningen i formen och grädda i ugnen c 20 min, tills kakan känns torr. Låt kakan kallna. Kräm: Vispa äggulorna och florsockret pösigt och häll över i en kastrull. Tillsätt kaffet och sjud till en fluffig kräm under omrörning.  Tillsätt punchflaskorna och vispa tills chokladen smält. Låt krämen kallna i kylen. Vispa grädden hårt och blanda med den kalla krämen. Lägg nötbotten på ett fat och täck med krämen. Ställ tårtan i frysen ca 4 timmar. Ta ut tårtan och garnera den med mörk choklad och jordgubbar.
Låt den stå framme ca 30 minuter innan servering!


Mörk choklad smälts och spritsat på bakplåstspapper. Ställ i frysen några minuter så det stelnar. Sedan är det bara att garnera tårtan... 



söndag 29 maj 2011

Härlig solig söndag!

Äntligen en dag utan regn...än så länge i allafall! Igår när vi skulle genomföra 1 mils promenad höll det upp ända fram tills vi skulle starta... Sen regnade det minsann...typiskt! Men vi genomförde det ändå! Vad är det ordspråket säger: "Det finns inget dåligt väder...bara dåliga kläder" ;)  På kvällen intog vi iallafall Svea strandcafé som fixat en härlig grillbuffé, med diverse smarrigheter! Här serverades 
Honung- & ölmarinerad karréskivor med ingefärssalsa
för köttätarna och Lax i folie med grönsaker för fiskälskare. Kall sås. Å en massa smarriga tillbehör så som  Nektarinsalsa, Rosmarinscones, Filippas coleslaw, Folieknyten med champinjoner, vitlök och persilja och Vattenmelon. Mycket gott :)

Nu vankas det lite trädgårdsbestyr här hemma, men hinner jag ska jag titta in lite senare... 
Ha en härlig Mors Dag att underbara mammor! 








































Till dessert blev det chokladkka med grädde, hallon och laktitstouch!







fredag 27 maj 2011

Hallå på er denna fredagsmys kväll! Åh det är verkligen fredagsmys på hög nivå här hemma...ingen lust att laga till nåt i köket...så det fick bli hämtmat och då Thaimat från Big Thai... Yammie! Annars blir här nog en lugn kväll framför TV´n och "Så ska det låta"... och sen faller nog ögonlocken ner ganska tidigt skulle jag tro;) Måste ju vara laddad inför morgondagens TAPPA-vandring som äger rum! 1 mil ska avverkas, och vi får innerligt hoppas att vädret kommer vara bättre än i idag, för här har verkligen blåst och regnat som bara sjutton! Vi har nämligen haft en tävling på jobbet som har gått ut på att samla ihop mest steg under en månad, så här har tampats som sjutton ska ni veta...tyvärr ser det inte ut som mitt lag intar första platsen... kanske inte så konstigt när det haft mig i sitt lag, som inte bidragit till mer än den dagliga rekommendationen på 10 000 steg... men men ...det ser ut som vi intar en värdig andra plats, och det är ju faktiskt inte helt fel det heller ;) 


Vad har ni dukat fram på matbordet ikväll? Berätta, jag är såååå nyfiken ;) 




















Kyckling massaman och kyckling med gröncurry med både nudlar och ris... så det blev helt enkelt en liten buffé ;) 





torsdag 26 maj 2011

Nytt i godishyllan!

Tyvärr kan jag inte bjuda er på något gott pastarecept idag, eftersom planerna förändrades i expressfart igår! Det blev istället en kebabrulle från Campinos här i Varberg. Och deras kebabrullar går inte av för hackor ska jag få be att tala om ;)  För ett antal år sedan när min svägerska jobbade säsong i Sälen, var hennes enda önskan att vi skulle ta med en kebabrulle från Campinos till henne. Ni kan tro att de är goda... kanske inte lika goda efter 8 timmars färd i kylväska. Men det funkade! Hon var nöjd! Likaså var jag det igår oxå! Igår testade jag även kexchoklad i smakerna banan och hallon...jag är ett riktigt fan av kexchoklad, och dessa gick verkligen hem hos mig. Båda två! Verkligen gott när sötsuget knackar på ;) 


Nån som har testat, vad tycker ni?

onsdag 25 maj 2011

Onsdagspasta å lite vin!

Mmmm... ett glas vin, hör ju till onsdagspastan som ni vet här hemma. Men eftersom jag får hålla mig till de alkoholfria dryckerna för ett tag, testas de numera igenom en efter en... och ikväll blir det Äppelmust Gravensteiner  (nr 99993) som ska få sig ett omdöme. 34 kr/flaskan, är ju inte helt fel... ;) 


Vad det blir till pastan är ännu oklart... men jag återkommer! Vad äter ni ikväll förresten?







tisdag 24 maj 2011

Pannacotta i express!

Ibland är det ju så att när man ska göra en speciell maträtt eller liknande saknas det oftast kanske någon speciell ingrediens. Vaniljstång är oftast en sådan för mig... men nu har jag hittat nåt som kommer komma väl till passa i mitt kök, nämligen Bourbon Vanilla. Vaniljfrön, som passar utmärkt som ersättare till vaniljstång. Den här efterrätten passar perfekt om det ska till en dessert i rask takt, och som inte behöver särskilt många timmar i kylen för att stelna... Kommer absolut göras massa gånger här hemma! :)


Pannacotta i expressfart med limemarinerade jordgubbar
4 stora portioner eller 8 små
5 dl grädde
1 dl gelésocker multi
Vaniljfrön, ca 0,5 tsk
Gör så här: Koka upp grädden, med gelésockret och vaniljpulvret.
Dra ifrån plattan och häll upp i portionsglas.
In i kylen tills de stelnat. Det går ganska fort.


Limemarinerade jordgubbar
1/2 liter jordgubbar
2 limefrukter, skal och saft
Färsk mynta, 10 finstrimlade blad
Gör så här: Skiva jordgubbarna, och riv limeskal och pressa ur saften. Finstrimla myntan och blanda ihop alltsammans. Låt stå och lägg det överst på den stelnade pannacottan... Njut! 




måndag 23 maj 2011

Inspiration sökes...

God morgon på er! Igår kväll var det verkligen inget vidare solskensväder precis! Regn och rusk... men helt perfekt när jag slängde ut gräsfrö, som jag hoppas på ska gro i rask takt, så man slipper dra in massa jord i huset, så fort man varit ute i trädgården! Den här salladen hade kanske passat bättre om solen hade tittat fram... men vi trotsade detta och slog till på en härlig sallad igår som bestod av Melon och parmaskinka
Blandsallad
Färsk ananas
Mini chevretoast med honung och svartpeppar
Coktailtomater från Warberg TOMAT, finns nu oxå på facebook, klicka här! De har helt underbara coktailtomater! Har ni inte testat dem, och bor i Varberg är det helt klart värt att svänga förbi Tofta och inhandla 1 kg eller 2... Här hemma står det en skål framme konstant ...och vips är det slut! Det går verkligen i racefart! 


Över salladen ringlades dadelbalsamvinäger...som är min absoluta favorit just nu! Gott, gott i gott gott :)


Vad har ni hittat på att servera på tallriken? Är så nyfiken på vad ni äter... ? Ge mig lite inspiration, för jag vet verkligen inte vad jag ska hitta på när jag kommer hem från jobbet idag? 

söndag 22 maj 2011

Bröllopsdagen skulle firas!



















Det vankades 7-årig bröllpsdag för Pierre och Åsa, och allt man kan fira ska firas tycker jag! Så vi tog oss ut till Fridas i Kärrdal, som har en stående söndagsbrunch, som grabbarna tog, medans jag och bruden föll för en grillad fläskytterfilé med rödvinsky, beaniessås, confiterade tomater och rostade potatis... Underbart gott! Det känns allt lite konstigt att det var 7 år sedan, som vi stod där i kyrkan och var smått fnissiga innan kyrkportarna slogs upp innan brudparet och med oss, som fick äran att vara tärna och bestman, tog oss fram till altaret...  Det var allt gamla tider det, när man börjar tänka tillbaka på så mycket som har hänt sedan dess! Kom ihåg hur vi huttrade och hade på oss vinterjackor, mellan fototagningarna den dagen. Idag var det lite bättre väder, fast lika blåsigt ska tilläggas... Men jösses så roligt vi hade! Tack vänner för en mysig brunch och hoppas ni får en fortsatt mysig bröllopsdag 






















Idag firades Yllebröllop, för de här två... 7 år för att vara mer exakt ;)







Kasslergratäng för hela familjen å matlådor!

Härlig söndag framför oss, som utlovar sol, regn, och stort åskväder! *Härligt*... eller? Fick till och med en liten sovmorgon till 7, vilket fick en till att hurra! Åh på frukostbordet dukades det upp färska frallor så nu är jag så mätt och nöjd, och ska strax ta tag och greja lite här hemma, innan det är dags att mysa riktigt ordentligt! Jag berättar mer lite senare...;) Igår efter en tripp till stan, skulle middagen gå snabbt och rask och helst passa alla här hemma. Så det blev Kasslergratäng, som alla åt med god aptit. En rejäl omgång, gör att det blev massa matlådor för kommande luncher framöver.... Det gillar jag! 


Ett stort TACK till alla som lovordar bloggen, både här i form av kommentarer och som jag träffar på stan! Både från er jag känner, med också från er som inte känner mig, och ändå vågar er fram och ge mig lite feedback. Det värmer verkligen! Många kramar till er alla!   


Ha en härlig söndag allaihopa, så lovar jag att titta in lite senare och berätta om vår mys-söndag! 



Kasslergratäng med ris, purjo och champinjoner
Koka ris 3 dl ris och 6 dl vatten + salt och peppar
Skär kassler i bitar
Skiva purjolök
1 burk champinjoner eller 10 st färska i skivor

Sås:
3 dl grädde
1 dl majonäs
1-1,5 dl chilisås
Krydda med salt, peppar, paprikspulver, cayennepeppar efter smak

Blanda samman ris, kassler, purjolök, champinjoner.
Lägg i ugnsäker form.
Häll över såsen.
Strö över riven ost, gärna någon lagrad.
1 paket smulad mozzarella

In i ugnen 225 grader i 15-20 min.

Servera med smarrig sallad!





















Yammie, yammie....;)

fredag 20 maj 2011

Citron och mynta kaka!

Japp då var det fredag igen, och här ska det firas att mannen kommer hem efter 2,5 vecka i Kina. Som vi har längtat, jag och lille Vincent. Det har varit både långa veckor, och samtidigt gått väldigt fort! Men vilken tur att det finns SKYPE! Ett smart sätt att prata i telefon över nätet och se varandra och det bästa är att det kostar ju ingenting! Det är gratis! Hurra! Så dagen till ära blir här Citron och Myntakaka! Och jag fick oxå tillfälle att smita ut i min nya köksträdgård och norpa åt mig lite färsk mynta... tycker det verkligen är en fantastisk krydda som kan användas till mycket! 


"Bra att veta"
 Mynta varierar mycket i smakstyrka. Hemodlad mynta och mynta köpt i knippe har kraftigare smak, än mynta köpt i kruka. 

Vad har ni för er denna fredag? Det tycks bli fin väder inför den kommande helgen, åh det är ju så otroligt härligt! Här ska passas på att njutas och bara slappa tror jag minsann ;)


Citron- och myntakaka
ca 12 bitar
100 gr smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 citrin, rivet skal
1/2 dl hackad mynta


Glasyr:
1,5 dl florsocker
1 msk pressad citron
1 tsk vatten


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smör och mjölkblandningen. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt citronskal och myntan. häll i smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Lät kakan stå kvar i formen i 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler eller sockrat bakplåtspapper. Rör ihop florsocker, citronsaft och vatten, ringla över kakan. Önskas mycket glasyr, gör dubbel sats. 

torsdag 19 maj 2011

Äntligen onsdagspasta!







































Vad är det som gör att en maträtt kan ta en med storm? Är det den goda smaken, är det stämningen, personerna runt bordet eller kanske dukningen eller den goda drycken som serveras till? Jag tror att det framförallt är smakerna och att man är sugen, men att allt runtomkring göra att det blir det där lilla extra...Vad tror ni? Kvällens onsdagspasta blev iallafall en smakupplevelse utöver det vanliga... Krämigt god sås gjord på 3 olika ostar som serverades med valnötter och ruccula. Jag hittade receptet ur den nya nummret av Elle Mat & Vin, men gjorde om den lite grann...å så här blev Gourmetmorsans onsdagspasta! 


Makalöst god onsdagspasta med 3 sorters ostar!
4 personer
250 gr färsk pasta, gärna pastakuddar fyllda med ost
250 gr Mascarponeost
1 msk vitvinvinäger
salt och svartpeppar
1 dl riven parmesanost
100 gr gorgonzola
1 dl valnötter
Riktligt med ruccula
4 st salsiccakorvar
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen. Värm mascarponeosten försiktigt, tillsätt gorgonzolaosten och låt allt smälta. Tillsätt vitvinsvinägern. Smaka av med salt och peppar. Stek salsiccakorven och blanda ner den i ostsåsen. Blanda ner pastan och lägg upp på fat. Strö över riven parmesanost, ruccula och valnötter. Ringla lite rapsolja över med smak av rostad vitlök! Toppa med några varv med nymald svartpeppar! 


Nyhet i hyllan och en klart favorit hos mig just nu är Sverigeskafferiets Rapsolja. Rostad vitlök! Går att använda till mycket. Ringla på bröd och rosta, sallader och som ovan på pastarätter etc.



onsdag 18 maj 2011

Onsdagspastan blev vinkväll istället!

Som ni vet vid det här laget, har vi som brukligt onsdagspasta hemma. Men förra veckan var det brudarnas vinkväll istället, och det går ju lika bra om inte bättre.... ;) Denna kväll hade Annelie fixat massa god mat iform av grillat, och härligt goda viner till. Gravida och bilburna fick också vin i glaset, men då alkoholfritt som var en nyhet i hyllan. 

Arc-en-Ciel Grenache Syrah (nr 1909) 39 kr. Ett rött vin som passar till buffémat, fågel, gris, och fisk. 

Åh till dessert en mycket god glasstårta med daim och bärspett! Jag är ju som sagt inte någon fan av frysta glasstårtor, tycker oftast att det blir så isiga, men denna fick verkligen full pott... Härligt krämig och god, precis som det ska vara ;) Nu är planeringen i full gång för vad som ska hända när vinbrudarna firar jubileum nästa år! Åsikterna går isär, Barcelona, Rom eller New York... Det fanns vissa starka önskemål om New York, men planerna brukar vara ganska höga för att senare ändå hamna i kära Svedala... Sist blev det Stockholm, vilket verkligen inte var fy skam, med tanke på att ALLA kom iväg och vi hade en lyckad och supermysig helg! Det är väl egentligen inte vart vi åker, utan att vi åker som är huvudsaken. Kanske någon har något bra förslag på ett lyckat resmål, som är lagom en torsdag till söndag, för sju shoppingglada, matintresserade och framförallt drinksugna brudar? ;)


Ikväll blir det iallafall onsdagspasta här hemma, så håll utkik så för ikväll blir det pasta med krämig god ost och salsicca korv....Jag lääääängtar redan!  Yammie!


Glasstårta a la Glimmergatan
ca 8 personer


6 äggulor
1 dl socker
5 dl grädde, vispas hårt


Vispa äggulorna och sockret.
Vispa grädden i annan bunke, hårt. 
Blanda grädden med äggsmeten och blanda ner hackad choklad ex. toblerone eller Daim.
Häll upp i form med löstagbar botten.
In i frysen i minst 5 timmar.
Servera med frukt eller bär!