fredag 29 april 2011

Äntligen fredag...Yahoooo!



















Det har varit intensiva dagar denna veckan, så att det är fredag är väldigt skönt faktiskt! Så tyvärr kan jag inte erbjuda er så mycket recept för tillfället...men imorgon (lördag) ska här minsann testas lite nya grejer...smarrig dessert (förhoppningsvis!?!), lite thai och mycket mer, mer...så håll er uppdaterade ;) Igår fick vi njuta av god mat på en av Varbergs bästa restaurangen - GRAPPA. Att det dessutom blev en helt vanlig torsdag hör inte till vanligheterna...men det är verkligen mysigt! Annelie och Linda och jag dök ner  menyn och kom fram till samma meny alla tre... Bruschetta med getost till förrätt, Kycklignrullader fylld med parmaskinka och getost och potatispuré med bräserad rödkål som varmrätt. Det var så rackarna gott... Tack brudar för en mysig kväll! 

Bruschetta med getost




Kycklingrullade fylld med parmaskinka, getost och potatispure med bräserad röd kål.




Eftersom det var alkoholfritt alternativ för min del, blev det till att testa en juice med smak från äpple och blåbär, som verkligen fick 5 poäng av 5 möjliga.... Så nu ska här ut på jakt var man kan inhandla denna...Någon som har ett tips kanske?


JO2 Apple & Blueberry


onsdag 27 april 2011

Onsdagspastan tillsammans med grill!

Grillen är tänd, och ute har det varit helt ljummet! Värmen och solen tycks hålla i sig, och man är ju bara så otroligt mycket piggare...Visst är det härligt? Denna onsdag var det givetvis pasta på menyn, och varför inte slå till på en otroligt enkel och god pastasallad till den saftiga kycklingfilén som fick besöka grillen. Denna pastasallad är nästan för bra för att vara sann... Kan göras till många personer, kan användas på buffé, kan serveras till både kött, kyckling och kallskuret, passar även för stranddagar och utflykter...och framförallt går snabbt att slänga ihop! Visst låter det bra?  



Pastasallad med italiensk touch!
400 gr kokt pasta
2-3 msk pesto (färdig på burk går bra)
1-2 msk vit balsamvinäger (funkar även med brun)
1 stor näve rucculasallad, grovt hackad
1/2 ask cocktailtomater
1 röd lök
100 gr fetaost, skures i bitar
10 soltorkade tomater,  i bitar
1 gul paprika, i grova bitar
6 st inlagda kronärtskockor (Zeta) halverade
1 dl gröna oliver
1 dl svarta oliver
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Slå av och kyl under kallt vatten.
Blanda pastan med färdig pesto på burk och balsamvinägern.
Blanda i övriga ingredienser med pastan och låt allt blanda sig väl.
Önskas mer smak tillsätter man peston och balsamvinäger till salladen.
Servera till en god grillad kycklingfilé, köttbit eller kallskuret.






...och till maten fick det ju oxå finnas lite gott i glasen;)



I början på april lanserade Åkesson ett nytt rosévin i pappförpackning, Mont Rose. 
Ett rosévin som passar alldeles utmärkt som sällskapsvin eller till rätter med fisk eller fågel eller sallader. Kostar endast 59 kr och vi anser att man får mycket för pengarna. Så skynda fynda! 
Smaken är torr, med inslag av hallon, svart vinbär och smörkola, så det passar perfekt inför det varma härliga dagarna vi har framför oss. 
Själv blir det till att hålla sig ifrån det här starkare dryckerna för ett tag framöver...för här hemma kommer det bli en ny liten familjemedlem som anländer lagom till hösten! Vilken ska bli fantastiskt roligt! Så det ser vi fram emot med spänning... 



tisdag 26 april 2011

För bra för att vara sant...

Just nu känns det som om sommaren är här! Det är ju bara så underbart!:)  Hela påskhelgen har man bara varit ute och ens knappt velat gå in och lägga sig... Vi har verkligen fått gjort hur mycket som helst, känns det som, och medans Jonas fortsatte på etapp 2 på vårt altanbygge, samordnade jag ihop våra familjer för här skulle flyttas stora bambubuskar, som jag ansåg inte skulle vara så tunga. Men attans vilka svarta blickar jag fick från bror och övriga familjemedlemmar... Hur fasen kunde man tro att dessa skulle kunna rubbas manuellt, när det flyttats en gång innan, men då med hjälp av grävmaskin... 5 starka män slet som sjutton...och buskarna blev flyttade till slut... Här behövdes ingen gymträning här inte. Det är bara komma hem till oss...;) Tur att jag bakat en kaka, som jag kunde muta de med ;) Åh inte vilken kaka som helst, utan vaniljkaka, som är så förgjordat god! 


Vaniljkaka

3 ägg
3 dl socker
Vispas

1 dl kokande vatten

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Blandas med det andra

Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form
med löstagbar kant.Hälls meten i formen och
grädda i ugnen i 175 grader i 35-40 minuter.

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
Kokas häftigt.
Blanda i 4 msk vaniljsocker

Låt kakan svalna, dela den därefter i mitten
och dränk den med fyllningen i båda delarna.
Lägg i hop dem och sikta över florsocker.




måndag 25 april 2011

Påskdagen bjöd på ännu mera sol...







































Igår tog vi oss ledigt från altanbygge och bara ägnade oss åt "bara vara"... iallafall några timmar... I Apelviken, vid Surfers paradis, utmed stranden har Svea strandcafe har slagit upp portarna med nya ägare och vi tog oss en tur dit för att njuta av den gassande solen och "päsa" i säckarna framför det blå havet... Varberg är helt fantastiskt, konstaterade vi. Det pågår febril aktivitet vid caféet som håller på att fixas iordningen inför säsongen...så menyn håller de på att arbeta fram...men det hade lite olika mackor att välja bland, och Croque-monsieur, vilket är macka med ost och skinka som grillas fick det bli...Mumma! Det satt perfekt att mätta den hungriga magen med ;) Så nu ser vi med spänning fram emot vad menyn kommer bjuda på framöver... För helt klart är det ett fantastiskt mysig och avslappnande ställe att hänga på...


Croque-monsieur med läskande melonskiva.




Apelvikens strand står redo för sommarens bad. Tror faktiskt att det redan hade flera badande som doppade sig i vattnet denna helg...Det sägs redan vara 10 grader...Helt otroligt!  Själv väntar jag tills temperaturen helst är det dubbla ;) Någon som tagit årets första dopp?



söndag 24 april 2011

Mangocheesecake med kokos och lime!

Påskaftons dessert var ett nytt inslag och tagen ut Allt om mat´s påsknr  6/2011... Mangocheesecake med kokos och lime! Det lät gott så varför inte tänkte jag... Men jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den... Jag blev inte helt såld, men inte heller tycker jag den var dålig om jag säger så... Jag ska absolut ta mig en bit till, eftersom det oxå här blev lite kvar...;) så får vi se om jag kommer fram till en annan betygsbedömning! Det jag gillade med tårtan var att den inte var fryst...Jag är inget jättefan av fryst cheesecake...tycker oftast att det blir lite isiga... Men denna skulle stelna i kylen och kunde snarare mer jämföras med mousse... Botten med kokos och limesmak lyfte tårtan rejält! 


Mangocheesecake med kokos och lime
10 personer
8 digestivekex
2 dl kokosflingor
100 gr smör
Fyllning:
225 gr fryst mango
2 msk pressad lime
200 gr naturell färskost
2 dl turkisk yoghurt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 gelantinblad
2 dl vispgrädde
Rippel:
1/2 gelantinblad
225 gr fryst mango
1 msk florsocker
1 msk pressad lime
Gör så här:
Smula kexen och blanda med kokosflingorna. Smält smöret och  och rör ner det i smulorna.
Knäpp fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (24 cm). Platta ut blandningen i botten.
Tina och mixa mangon slät med en stavmixer. Blanda med limesaften. Vispa färskosten, yoghurt, florsocker och vaniljsocker lätt slätt med mangopurén. Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm 2 dl av mango- och yoghurtblandningen. Ta upp gelantinbladen och smält den under omrörning i den varma blandningen. Vispa ner gelantinsmeten med resten av mangoyoghurten. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i mangosmeten. Häll blandningen i formen. 
Rippel: Lägg det halva gelantinbladet i vattten. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker och limesaft. Häll upp hälften i en liten kanna. Värm hälften av mangopurén  som är kvar. Ta upp gelantinbldet och låte det smälta däri. Blanda med resterande av mangopurén. Ringla det i två runda ringar över mangoyoghurten i formen.  Rör runt med skaftet på en sked till fint mönster. Ställ i kylen i minst 3 timmar, tills den stelnar. Ta ut och servera. Passar perfekt att göras några dagar i förväg. 

Påskafton bjöd på grillning!

Gokväll och god fortsättningen på Påsken! Vilken påsk vi har! Här har varit rena rama sommaren och man har förståss inte velat gå in ;) Vi bygger altan för fullt och vi har kommit halvägs... Eftersom vi bjudit in lite härliga vänner på påskafton, fick vi lite fart, och fick se till att altanen var klart så vi kunde njuta av lite plockmat och gott att dricka i glasen där ute  ;)Det blev räkstubbar, laxrör med hårt tunnbröd, sillsnittar och lite kallt vitt vin/öl innan själva huvudrätten, som blev grillning!
Eftersom jag har svårt att hejda mig vad det gäller val av tillbehör, skulle man kunna kalla de grillbuffé... Här dukades det upp potatisgratäng, kycklingspett med het korv, grillade grönsaksspett, picklad rödlök, ananassalsa, tzatziki med äpple, grillad sparris med bacon och sallad. Till dessert blev det mangocheesecake, som var härligt påskgul! (Receptet på tårtan kommer senare) Så idag har vi verkligen inte gjort alltför mycket...bara slappat! Men nu har vi fått lite ny energi, så nu ska här ut och fortsätt med altanbygget...etapp2! Sedan blir det lite rester, för självklart blev det mat över! Jag har ju som vanligt lite svårt med proportionerna... kanske ska på allvar fundera över en kurs i detta? ;) Ha en fortsatt härlig påsk, så hörs vi snart igen! 


Laxrör med dill och lime
4 personer, om man gör det som förrätt
200 gr kallrökt lax i skivor
1 kruka dill
2 st härdkokta ägg
1 st rödlök
3-4 dl creme fraiche
2 st pressade limefrukter
1 äpple, finhackat
Citronpeppar, efter smak
Chilipeppar, efter smak
Salt, efter smak
Svartpeppar


Hacka laxen i små bitar
Hacka dillen fint
Hacka äggen, finhacka löken och blanda i en bunke, tillsammans med creme friachen. Hacka äpplet och
pressa limen och tillsätt till röran. Smaka av med kryddorna.


Servera med hårt tunnbröd...

Räkstubbar
God räkrör (antingen gör man egen eller köper färdig)
Tunnbröd
Bred räkröran på tunnbrödet och rulla ihop. Görs gärna några timmar innan, så det kan gotta till sig. Förvara i kylen.
Skär små stubbar, och servera...
Pierre ser med spänning fram emot blandningen redbull och jäger... 
...medans Eva är mer skeptisk... men hursomhelst, gick den ner ;)


Pickad rödlök och ananassalsa passar perfekt till grillning! Ni hittar recepten här!
Taztziki med gurka och äpple
6 personer
1/2 liter turkisk yoghurt
1 medlestor gurka, grovt riven
1 äpple grovt rivet
3 vitlöksklyftor, pressad
2 msk olivolja
1 tsk pressad citron
2 krm salt
Gör så här:
Riv gurkan och äpplet grovt. Krama ut och låt rinna av genom kaffefilter.Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja, pressad citron och saft. Tillsätt grukan och äpplet. Ställ kallt till servering.


Spanska kycklingspett med chorizo
20 spett
1,5 kg kycklingfilé
200 gr chorizo
20 träspett
Marinad:
0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl rapsolja
0,5 dl pressad citron
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda marinaden. Skär köttet och korven i små bitar. Blanda köttet med marinaden. Låt gärna ligga några timmar. Lägg grillspetten i vatten. Trä upp köttet och korven på spetten. Grilla tills de är färdiga.


Grönsaksspett
Majskolv, i bitar
Hela champinjoner
Paparika
Rödlök
Färsk ananas
Cocktailtomater
Lägg spett i vatten. 
Skär grönsakerna i bitar. Trä upp på spett och pensla med hickory babequesås.
Grilla lätt så det får fin färg.


Desserten blev det Mangocheesecake  Återkommer med receptet lite senare!







fredag 22 april 2011

Nytt bland kokböckerna!

Storhandla på en skärtorsdag, jag tror inte det! Så det fick bli tidigt imorse istället, vilket innebar att jag nästa hade hela butiken för mig själv...ja ja några fler morognpigga fick jag sällskap av...men den största nackdelen var att många hyllor hade tyvärr inte hunnits fyllas på...men jag fick iallafall med mig nästan allt på den långa, långa inköpslistan som jag knåpat ihop! Det är ju aldrig svårt att få ihop några kassar, och över tusenlappen fattigare i plånboken...men nu har vi laddat för en massa god mat att njuta av i påsk :) Igår nämdes på nyheterna att den största mathandlardagen på hela året är just skärtorsdagen. Vi handlar mat för 3 miljader svenska kronor...jösses! Med mig hem fick jag en ny utgiven kokbok av Sveriges mästerkock. Alla deltagarna bästa recept! Så i eftermiddag ska jag slå mig ner i hammocken och bara lapa sol och med härlig läsning framför mig... Vad hittar ni på?


Ha en fortsatt härlig långfredag!

torsdag 21 april 2011

Onsdagspasta med lamm och kantareller!







































Mitt i all påskbestyr kunde vi ju inte avstå vår onsdagspasta, som till råga på allt skulle gå fort. För ute var det helt vindstilla och helt ljummet, så ut på en promenad skulle jag bara. Eftersom det blev lamm över från lammsteken, fick det bli en krämig pastasås på lamm och kantareller. Så man kan ju säga att det blev två rätter av en råvara ;) och det är ju verkligen inte helt fel. Jag bidrog till kampanjen "Var rädd om maten" som Lantmännen arbetar med. Vilket innebär att man inte bör slänga så mycket mat, utan ta till vara och få ut det bästa möjliga av sin matkasse. Det är nog något som vi alla kan bli bättre på... eller hur? Tillbaka till gårdagens onsdagspasta och receptet...Nu är bara det stora frågan vad som ska bjudas på till påskafton? Hoppas den frågan är löst innan jag lägger huvudet på kudden...;)


Pasta med krämig lamm och kantarellsås
4 portioner
400-500 gr lammkött
smör till stekning
salt och peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gr kantareller
3 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
1,5 tsk sambal oelek
1-2 tsk dijon senap
1-2 msk kantarellfond
Några kvistar färsk timjan, hackad
Gör så här:
Strimla lammköttet eller annat kött. Stek i smör, salta och peppra.Tillsätt gul lök, vitlök och kantareller. Stek tills det fått fin färg. Tillsätt matlagningsgrädde, soja, sambal oelek, dijon senap, fond. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt timjan. Låta småputtra under tiden som pastan kokar. Lägg upp på rucculabädd och toppa med färsk timjan! 
Där satt den ;) Bon appetit!

onsdag 20 april 2011

Pipi på Påsktårta...hahahah!







































Jag tror minsann att det här receptet finns i många hem. Passar ju alldeles ypperligt som påsktårta! Härligt gul och kan garneras på många olika vis. Jag slog till på ett fågelbo i mitten, som är gjort av smält mörk choklad, som jag la i strimlor på bakplåtspapper  och in i frysen. För att sedan lätt kunna ta loss och lägga som just ett fågelbo. Sedan var det bara att garnera med chokladägg från Anton Berg... Finns det några godare chokladägg förresten?-Nej, skulle inte tro det...deras mandelägg är också supergoda! Jag köpte de för ett tag sedan och la de längst in i skåpet, så till och med jag skulle glömma dem ett slag...iallafall tills tårtan var bakad och garnerad ;)


Festlig påsktårta
1 ½ dl sötmandel (ca 100 gr)
1 ½ dl socker
4 äggvitor

Äggkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 gr smör

Gör så här:
Skålla och mal mandeln.
Blanda den med sockret
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i de,
i mandelsockret. Klicka ut i form med löstagbar kant, 

som man klippt ut en rundel av bakplåtspapper och lagt i botten.
Grädda i ugnen i ca 15 min.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en rostfri kastrull.
Låt massan sjuda under vispning tills den tjocknar.
OBS! Passa den hela tiden då den är lätt att bränna!(Tillsätt lite kokande vatten ifall den skulle skära sig)
Låt krämen svalna. Bred krämen över tårtan och så är det bara fritt fram för att garnera! Låt fantasin flöda ;)


Smält mörk choklad och rör i några droppar olivolja. Bred den i strimlor på ett bakplåtspapper och stoppa in den 20 min i frysen. Ta ut och lossa strimlorna med en kniv och lägg de som ett fågelbo på tårtan. Garnera med chokladägg i boet. 
På väg att tillverka fågelboet ;)

tisdag 19 april 2011

Lamm till påsk!







































Nu vankas det snart Påsk, och vad passar inte bättre än ett lammrecept ;) Egentligen är det ju större tillgång på lamm under hösten, men av tradition tillhör det påskfirandet. Som jag nämnt tidigare har Årnäs här i Varberg fantastiskt fint kött, och nu har det också lamm i sitt sortiment. Jag slog till på lammstek, som serverades med chevré och potatisgratäng med balsamicosås...Det var verkligen gott det:) Lammet kryddade jag med färsk rosmarin, timjan och citron och givetvis salt och peppar. Det blev en festmåltid där alla smakerna gifte sig med varandra! Bättre kan det knappast bli! 


Lammstek med chevré- och potatisgratäng med balsamicosås
8 personer
1 lammstek, 1,5-2 kg (räcker till 6-8 personer)
1 kruka timjan
3-4 kvistar rosmarin
1 citron, skal
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Flingsalt
Peppar
Steksnöre
Gör så här:
Hacka kryddorna fint, och riv skalet på citronen. Blanda kryddor, citron, olivolja och salt och peppar. Pressa i vitlöken. Blanda samman allt. Lägg ut steken och skär ett snitt och fyll med hälften av blandningen. Rulla ihop steken och  bind upp den med steksnöret.
Sätt på ugnen på 175°C. Lägg lammsteken i ugnsfast form och knid in resterande av blandningen runtom steken. Salt och peppra lite extra. Stick i termometern och ställ in i ugnen. Stek tills den visar 58°C, då är den rosa och kommer bli perfekt när du tagit ut den och den fått vila sig en stund. Det är lätt att köra den lite för länge, och då kan det finnas tendenser till lite för segt tycker jag. Skär upp i skivor och servera på tallrik!


Chevré- och potatisgratäng
20 potatisar, skalade och i tunna skivor
2 gula lökar
200 gr chevréost
6 dl grädde
salt och peppar
Gör så här:
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Ta fram en ugnsfast form, och lägg potatisar i botten. Salt och peppra. Strö över lite av löken, och lite smulad chevréost. Lägg ett lager till av potatis och fortsätt varva och avsluta med ett lager potatis. Häll på grädden och in i ugnen på 200°C tills den är mjuk. Tar allt mellan 45 min-1,5 timma beroende på hur tjockt lager man har lagt och vilken potatissort man använt, jag föredrar King Edvard.


Balsamicosås
2 dl balsamvinäger
2 dl honung
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och låt det koka ihop i några minuter beroende på hur tjock sås man vill ha. Garnera tallriken med såsen innan steken läggs upp...


Garnering:
Sockerärtor
Cocktailtomater
Rädisor
Små steklökar
Färsk timjan

Tips på vin till maten!
Tokolosh, ett Merlotvin och passar perfekt till bl.a. lamm.
74 kr/flaska. 
Systembolagets beskrivning: Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, mynta, choklad och vanilj. 




Steken ligger färdig för att åka in i ugnen!

58°C och ljus, ljus rosa...helt perfekt!


Håll utkik! För imorgon blir det festlig påsktårta som passar perfekt som dessert eller smarrigt fika i påskhelgen...;)