torsdag 31 mars 2011

Onsdagspasta med kräftor!







































Ja det blev onsdagspasta på kräftor igår, och en riktigt fullträff! Tidigare på dagen besökte jag Fiskexporten för att inhandla de små rackarna, som var otroligt fina! Det sägs ju att den bästa tid för skaldjur är ju faktiskt nu! Så slå till, vet ja´!  Kommer definitivt att göra denna rätten igen, och skulle man vilja, går det säkert lika bra att ersätta kräftorna med räkor. Det är nog inte fel det heller! Det brukar ju inte bli så mycket pasta på fisk och skaldjur, men nu baskemej får det bli lite ändring på den saken framöver! Ikväll kommer  det nog vara en trött brud som hamnar i soffan efter första dagen på jobbet. Ska se till att det blir mannen här hemma som står för kvällens middag! Ska bli spännande att se vad han hittar på? ;) Vad tippar ni att det blir?  Ha en underbar torsdag alla bloggläsare! 




Spaghetti med kräftor, tomat och vitlök


4 personer
12 st havskräftor5 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
1 st röd chili
2 dl vitt vin
4 dl vatten

1 dl creme fraiche
Maizena för redning
Salt/peppar/socker/Chili Explosion eller annan chilikrydda
12 st körsbärstomater
1 kruka bladpersiljaSpaghetti:500-600 g spaghetti

Garnering:
Bladpersilja
Riven parmesanost




Gör så här: 
Värm upp oljan i en stekpanna, gärna stor.
Dela vitlöken, tryck till den lite med handen och fräs sakta i oljan.
Hacka  röd chili och tillsätt i pannan.
Lägg kräftorna i oljan med skalet på.
Tillsätt vinet och låt det ta smak i ca en halv minut.
Häll sedan i vattnet.
Låt det få ett uppkok innan du tar upp kräftorna ur panna, och lägger på ett fat.
Dela körsbärstomaterna och lägg i pannan.
När tomaterna mjuknat lite kan du pressa sönder de lite med en gaffel så att de blandas ut mer med såsen.
Koka upp pastavatten och lägg i spaghettin, låt koka enligt anvisningar på förpackningen.
Tillsätt persiljan till pasta såsen samt creme fraichen. Red med maizena för lite tjockare sås.
När pastan är klar häller man över den i stekpannan där såsen kokats.
Blanda och strö över resterande mängd persilja.
Lägg upp pastan på tallrik, och garnera med persilja och riven parmesan. Toppa med kräftorna. 









































Det här kallar jag lyx i vardagen :)  Lovely! 




Måste bara slå ett slag för ett gott vitt vin oxå, som heter
Valle Perdido Vineyard Selection Chardonnay 
(nr 6004) 
Torrt, Fylligt och  Smakrikt 
87 kr/flaska







onsdag 30 mars 2011

Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng!







































Det blev ingen trädgårdsdag för mig igår  Kylig vind och mulet, så det fanns verkligen ingen lust alls att gå ut och kratta i landen. Får se vad denna dagen kan bjuda på i väderlek! Istället har jag laddat frysen med diverse maträtter som kan tänkas vara trevliga att ta fram på kvällskvisten när man kommer hem från jobbet och kanske inte alltid är sugen på att ställa sig vid spisen;) Här kommer en rätt som är riktigt god som passar perfekt att göra på fläskfilé som fläskytterfilé. Fläskfilégratäng med massa härlig svamp, purjolök och bacon, och en sås smaksatt med senap, vitlök och kalvfond å grädde som alltsammans puttrade i... Smaskens ;)  Passar perfekt till ris, pasta, potatis i olika slag!  
Ikväll blir det onsdagpasta, på något riktigt gott som finns i havet...;) Kan du gissa vad?




Fläskfilé, bacon, lök och svampgratäng!
Ingredienser:
600 g fläskytterfilé alt. fläskfilé
1 pkt bacon
1 liten purjolök
färska champinjoner ca 10 st
4-5 dl vispgrädde
3-5 msk sötstark senap
1,5 vitlöksklyfta
2-3 msk kalvfond
2 dl riven riven ost
Rosmarin, torkad
ev smör till stekning

Gör så här:
Klipp baconet i små bitar och bryn lätt. Skär purjolöken i skivor och bryn den oxå!
Skiva och stek svampen i samma panna som baconen utan att diska den först.
Skär fläskytterfilén i 2 cm tjocka skivor. Bryn dem på båda sidor och krydda med salt och peppar.
Lägg svamp,  purjolök och bacon i botten på en ugnsfast form, sedan köttet.
Vispa ur stekpannan med grädden och tillsätt senap, vitlök och kalvfond.
Salta och peppra och smaka av med rosmarin. 
In i ugnen på 225 grader i 15 min, tills gratängen blir varm.

tisdag 29 mars 2011

Wraps... perfekt kvälls alt. picnicmat!







































En ny härlig tisdag att se fram emot, och kalendern är helt blank. Vilket är otroligt skönt! Så vad dagen ska bjuda på får bli en överraskning! Vi hoppas på fint väder, så vi kan vara ute ;)
Igår blev det wraps till kvällsmat. Vilket är helt perfekt picnic- alternativ strandmat. Nu är vi kanske inte riktigt där ännu, men  kom  ihåg de här när det stundar utflykt...för det fick höga poäng hos oss ;) Vad hittar ni på en dag som denna? 


Kycklingwraps med guacamole på avocado och mango
1 wraps
1 stort tortillabröd
1 kycklingfilé i skivor
1 skiva stekt bacon
Salladsblad
Cocktailtomat
Guacamole med avocado, koriander, chili och lime (se längre ner)
Mango i tärningar, fryst


Lax med wasabikräm
1 wraps
1 stort tortillabröd
Salladsblad
Rökt lax i skivor
Wasabikräm (se längre ner)
Coktailtomater


Guacamole på Gourmetmorsans vis
Röran räcker till 4-6 wraps
2 moga avocados
1/2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Några droppar av lime
1/2 röd chili finhackad
Färsk koriander, 1 dl hackad
Salt och peppar
Gör så här: Mosa avocadon, och blanda med creme fraiche. Tillsätt de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra sig, så kommer smaken fram mer! 




Wasabikräm
Röran räcker till 4-6 wraps
2 dl creme fraiche
5 msk inlagd ingefära, hackad
4-6 tsk wasabi, smaka dig fram
1/2 dl finhackad dill
Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna. Smaka av! Låt stå och dra en stund!















måndag 28 mars 2011

Pizzasallad....



































Nedräkningen har börjat! 3 dagar kvar innan jag ska ställa klockan på morgonen och vi ska försöka få oss i ordning, för att sedan bege mig till jobbet, vilket ska bli så otroligt roligt! Idag skiner solen här och jag tror faktiskt att jag ska slå till på en trädgårdsdag. Nu helt plötsligt kommer jag på saker som kan vara sköna att ha gjort undan innan jag ska börja jobba... typ rensa bort allt tråkigt och visset i rabatterna, måla mina pallkragar för den planerade köksträdgården och mycket, mycket annat. Visst är det konstigt att man kommer på allt, när tiden börjar komma ifatt en...;) Innan har det varit lätt att skjuta på saker och ting på framtiden, för man ska ju vara hemma ett tag till... men tiden går ju som sagt väldigt fort ;) En annan sak som man oxå kan hitta på är att göra pizzasallad. Förr när jag gjorde pizzasallad gjordes den alltid på vittvinvinäger och olja. Men numera har jag övergått till ättika och rapsolja, vilket gör salladen såååååå otroligt mycket godare! 


Pizzasallad
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
3-4 korkar ättika (Perstorps)
3/4 dl rapsolja
2 msk vatten
3 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar
Gör så här :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för att få den lagon strimlad.  Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna i bunken innan du häller över vitkålen, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : ca 1 vecka.

söndag 27 mars 2011

Jösses, vilken kul nominering!





















Jag säger bara oj, oj, oj jag är 1 av 10 som är nominerad i kategorin MAT av en ny spännande tidning, ISABELLAS, som kommer ut den 29 mars. Tycker du att jag bör vinna ISABELLAS bloggpriset går du in och röstar på mig här!  Du kan rösta på mig fram t.o.m. 23 maj...
Men du kan faktiskt redan nu tjuvkika på den härliga tidningen här! Finns även på facebook
Det vore roligt om du ville rösta på mig, då skulle jag bli så glad, så glad! Tack å ha en härlig söndag! 



lördag 26 mars 2011

"Nu ska du höra nånting som jag vill tala om...

... jag såg en lärka nyss, och det var våren som kom.
Nu är våren kommen, nu är våren kommen, alle lärkor börjar drilla då, just då..." 
Ja så är det faktiskt idag! Underbart med vårsolen som lyser, och jag kunde inte längre hålla mig för att plantera lite vårblommor i krukorna. Fick god hjälp av min svärmor som är en riktigt baddare på det här med blommor! Så man skulle kunna säga att jag har en egen liten trädgårdsmästare ;)    Å till råga på allt slog vi till med en grillning till lunch...Yammie!!! :)  Finns nog ingenting bättre än att grilla och sitta ute och äta. Eller vad säger ni?
Nu är bara frågan på vad kvällen ska bjuda på i mat väg? Vad ska ni äta ikväll? 

 


fredag 25 mars 2011

Fredag å våffeldag!

Fredag och våffeldagen! Vilken fullträff! :) Jag har inget planerat idag, tänkte bege mig ut på en långpromenad. Senare vankas det troligtvis våfflor. För det är väl ett måste en sån här dag! Från det ena till det andra, har sonen hittat en ny favorit bland dryckerna!
-Mamma, jag vill inte ha vatten skulle sonen kunna sagt, om han nu hade fått fram de rätta ljuden. Jag vill ha Apelsin och mango havredryck från Oatly. Den älskar verkligen vår son, och jag ska faktiskt erkänna att jag tycker den är riktigt god jag med! Perfekt istället för juice som kan vara en aning stark för magen! Någon som har testas den kanske? Vad tycker ni?
Ha en en riktigt härlig fredag och våffeldag, så kanske jag tittar in lite senare med vad det blev för våffelfest ;)  See ya! 

torsdag 24 mars 2011

Vinkväll med bästa brudarna!







































Igår var det min tur att stå för vinkväll, som denna gången fick ett återbud och dessvärre en som insjuknade i magsjuka under kvällen...stackarn  (Åh tur, det var inte maten...vi andra har klarat oss än så länge...peppar, peppar)    Dessa sju brudarna gjorde premiär för vinkvällarna i augusti 2002, utan att vi egentligen kände varandra så väl...ja´några kände ju varandra mer, men det är så otroligt roligt att se tillbaka hur vi hållit ihop och vad vi hittat på! Vi har en pärm, där vi dokumenterat i ord och bild varje gång vi träffats. Och det är både utseenden och diskussionsämnen som förändrats med åren... Jösses vad det är roligt! Nästa år vankas det 10 års jubileum...Undra vad vi ska hitta på för nåt roligt då! Brudar, det är dags att sätta igång energiknölarna, och se vad det finns för roligt som vi kan ge oss ut på... Mitt förslag är New York! Inte så dumt va? ;) Kanske någon av er underbara läsare som sitter inne på ett bra förslag! 

Kvällens huvudrätt blev den grymt goda grekiska pytten, som jag har skivit om tidiagre här på bloggen, men som är väl värd att uppmärksammas. Den tillhör numera våra favoriter...


Grekisk pytt
8 pers
Det här behövs:
Ca 1,5 kg fläskfile
1 gula paprika

1 grön paprika
2 röda paprikor
2 röda lökar
1 ask coctail tomater
2 fp fetaost
Marinad till köttet: 
6-8 klyftor pressad vitlök
3 dl olja (ej olivolja)
4 msk soja (kinesisk)
0,5 msk riven ingefära
3 tsk sambal olek
Salt & Peppar
 
Kall sås: 
4 små burkar creme fraish
8 msk majonäs
2-
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk Örtkrydda
1 tsk örtsaltSalt & Peppar
 
(Passar också bra med tatsiki till)


Gör så här:
(Dagen innan)
Blanda marinaden till fläskfilen.
Skär filen i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg köttet i marinaden och låt stå kallt i 1 dygn.
Blanda även ihop ingridienserna till den kalla såsen och låt stå över natten.
 
(Samma dag)
Fyll botten av en långpanna med klyftpotatis. Salta och strö över chilipeppar. I ugnen ca 25 minuter, 220 grader.
Klyfta rödlöken och paprikorna, skiva tomaterna ovanpå. Lägg på fläskfilen och häll sedan över marinaden från köttet. Strö till sist över smulad fetaost. Gratinera i ugnen ytterligare ca 20 minuter.








































Till dessert bjöds på Fluffig Frusen polkagriskaka med krämig chokladsås, som verkligen gick hem hos alla ;) Eftersom det vankas cykelfester runtomkring, började det genast surra menyförslag. Åh denna dessert skulle nog kunna bli en het kandidat för dem som får dessert på sin lott. 


Fluffig frusen polkagriskaka
10-12 personer
Botten:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 gr smör, jag tog lite mer
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowsfluff
Några droppar pepparmyntaolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar+ några till dekorering
Chokladsås
125 gr mörk choklad
75 gr smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 nypa salt 
1/2 dl vatten
Gör så här:
Kör kakaorna, kakao och smör  i en matberedare. Tryck ut i smulpajen i en form med löstagbar kant. Ställ in i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowsfluffen och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg 1/3 av krämen i en separat skål och ställ år sidan. Krossa polkagrisarna i mortel. Blanda ner i den större mängden kräm. Ta ut pajformen och lägg krämen ovan pajskalet. Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. Klickaut den röda krämen över den vita i formen. Gör virvlande mönster med en kniv i krämen.
Ställ pajen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram 5-10 minuter innan servering. Dekorera med polkagrisar.
Chokladsåsen: Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eler tlls såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen rumstempererad eller kall till pajen.





Marshmallows fluff köps på burk och finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker! 

Vårdukning fick bekänna färg än en gång, eftersom blommorna fortfarande höll sig fina. Men det blev lite annan servettvikning än sist. Här kan du hitta flera olika bordsdukningar med servettvikningar för olika tillställningar. Titta in här!