måndag 28 februari 2011

Karibisk ananas med coco-glass!

Middag middag på er! Ny dag, ny vecka framför oss! Tänkte bjuda på en dessert som är tagen direkt från programmet "Halv åtta hos mig" som jag blev väldigt förtjust i. Enkel, men krävs lite förberedelse med en vända i frysen med glassen...men det går snabbt, jag lovar! För mig blev det ingen sån där fin kamm uppe på av ananasbladen, de var ju så vissna, så vissna... såg inte mycket ut för världen! Men gott blev det i alla fall... ;) Nu är det dags att bege sig till soffan för att kolla de svenska tjejernas framfart i spåren...vi håller tummarna... Ha en fortsatt bra vecka! 


Karibisk ananas med coco-glass!
4 personer
2 färska ananas
3 cl Captain Morgon Mörk rom
3 cl Malibu
1 msk smör
1 tsk svartpeppar. nymalen
0,5 l vaniljglass
2 st dubbel co-co
Gör så här:



1. Kör co-con i en mixer eller finhacka den.
2. Tina upp glassen något så när och blanda ner co-con med en elvisp i glassen.
3. Ställ in i frysen.
4. Skala och finhacka ananasen i centimeterstora tärningar.
5. Hetta upp en stekpanna med ca 1 matsked smör.
6. Stek ananasen på hög värme och tillsätt spriten och svartpeppar stek i ytterligare ca 5 minuter.
7. Servera varm i martiniglas på fot med en kula av glassen uppe på.
8. Garnera med ananasblad!

söndag 27 februari 2011

Gobitar från mässan "Passion för mat"!

















Passion för mat gick av stapeln i Göteborg i helgen, och igår slog vi till och åker dit. Det var verkligen ännu en mässa som var väl genomförd. Olika sorters utställare både vad det gäller mat och dryck. Upplevdes kanske lite väl mycket av vinäger, oljor, marmelader, om man nu ska tycka nåt... men för övrigt en mycket bra mässa måste jag säga. Många nya produkter som man fick smaka ut av, och det åkte ner mycket smarrigt i kassorna för att ta med hem. Lite längre ner ser ni ett urval av vad som handlades med hem till oss;) I bilen hem sammanfattade gänget att aldrig har nog så många olika köttslag legat i magen samtidigt... Mannen konstaterade att det var nog nästintill ett helt zoo ;) Ser redan nu framemot näst års mässa! 




















Frukt och grönsaker i massor! Helt underbara montrar, där man skulle kunna hugga in på allt ;)



















Sverige skafferiet bjöd på olika såser, marinader, marmelader... 










Chokladpraliner i massor...bara svårt att välja ;) 




















Katja Palmdahl hade satt samman ett smakprov på en meny som bestod av: 
Förrätt: Lättgravad Salmalax med kummin och peppar samt citronrostad blomkål
Huvudrätt: Ugnsbakad högrev med tomat, salvia och vitlök samt parmesanpotatispuré och rödlök
Dessert: Moccapannacotta och chokladmousse med karamelliserade nötter och kaffebönor.
Ost: Beemster "vlaskaas" och vaniljrostade rotfrukter


Skånemejeriet bjöd på yoghurt i mängder av olika smaker, och det fanns verkligen nya favoriter! Härligt  
Olivolja etc har en massa godsaker att hälla på sallader och dyl... Jag handlade med mig dadelbalsamcreme, som är en stor favorit och så ska jag testa sherryvinäger...så det ska bli mycket spännande!  Någon som har ett bra förslag på vad den kan användas till?
Det blev oxå ett gäng av Ridderheims Pomamore tomater med basilika och parmesan...Yeah!
Sverigeskafferiet hade massa smarrigt gott inför grillsäsongen. Sås eller marinad, kan använda det som både och..Ljuvliga! Å en sådan otroligt god pepparrots senap! 
Småländksa delikatesser hade en stor monter och där fick det inhandlas Ölandsk chutney och ytterligare en senap! Så nu har jag nog allt senapsförrådet säkrat ;)
Grok är parmesan som är torkat i bitar härligt krispiga och smakade helt super... Istället för krutonger på sallad, kommer dessa göra susen... ;)

lördag 26 februari 2011

Passion för mat - Here we come!

























Då var det dags igen! För åreta mässa "Passion för mat" och då tidigare år varit en mycket bra mässa, ser jag framemot ytterligare en mässa med massa spännande att ta del av och testa! Jag lovar återkomma med vad jag tycker... Idag bär det av som sagt...Kanske vi ses i mässminglet? ;)









fredag 25 februari 2011

Lax Walewska på Gourmetmorsans vis!







































Ska ni göra nåt gott, ska ni göra det här! Kanske redan ikväll till fredagsmyset...för det var en sådan underbar rätt! Jag fann den hos Matplatsen, och har gjort om receptet lite. Eftersom det var vardag, och hummer anser jag är lite för lyxigt, tog jag bort och la till, så mitt recept blev så här... Ska meddelas att herr O  här hemma blev helt såld på såsen, och jag ska tillägga att den var helt oemotståndlig ;) Ja´hela rätten faktiskt fick full pott! Passar perfekt att bjuda på, när det vankas gäster! Trust me! 
Ha en härlig fredag underbara bloggläsare!


Lax Walewska på  Gourmetmorsans vis!

4 port:
ca 600 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1.5 dl torrt vitt vin
1.5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
4-5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt
Duchessepotatis:
12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
ca 1 tsk salt
en gnutta muskot
Garnering:
ca 300 g räkor med skal
färska champinjoner
färsk sparris
Hackad dill
Gör så här: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av ett smörsmort ugnssäkert stort fat eller form.
Koka ihop vittvinet och fiskbuljongen till hälften. 
Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min (lite beroende på hur tjock bit, kolla så den är färdig)
Sätt ugnen på grill 275 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden.
Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.  Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft. 
Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg.
Dekorera med stekt sparris, stekta champinjoner, hackad dill och skalade räkor. Servera gärna ett kallt vitt vin till. Mmmmmmmm....



torsdag 24 februari 2011

Onsdagspasta - Basilico & Pinoli pasta med prosciutto







































Det har varit två veckor utan onsdagspasta, så ikväll var det bara ett måste! I rasande fart slängde vi ihop en pasta som verkligen satt där den skulle ;) Färsk tortillini från Giovanni Rana med fyllning med pesto, basilika och pinjenötter toppat med prosciutto, färsk basilika, riven parmesanost och coktailtomater, ruccula och pesto. Yammmie!!! Det enda som skulle tillagas var pastan, så nåt snabbare och enklare recept kan det knappast komma ifrån Gourmetmorsan Sedan bänkade vi oss framför "halv åtta hos mig", som bjöd på riktig underhållning iform av två herrar som visst vad de gjorde...vilka sköningar! Jag gillar dem skarpt! Ska bli kul att se vem som kammar hem denna veckas pott...?


Basilico & Pinoli pasta med prosciutto
2 personer
1 pkt färsk tortillini med smak av basilika, pesto, pinjenötter
1 näve ruccula
8 coktailtomater
1 dl finriven parmesanost
0,5 dl pesto (färdig typ Barillas) + 0,5 dl olivolja
200-300 gr prosciutto
1 kruka färsk basilika
Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen. Blanda peston med olivolja så den blir lösare i konsistensen. Lägg ruccula i botten på tallriken. Lägg på den kokta pastan. Toppa med prosciutto, parmesan och basilika. Lägg på tomaterna och till sist ringla över peston.
Prego!




Giovanni Rana pasta






































...å så ett glas rött till det hela! 
Alaja, Spanien 67 kr







onsdag 23 februari 2011

OOEY GOOEY BROWNIES...!!!









































Oh my good, den här kakan vill ni bara inte missa! Okej, inte den mest nyttiga kanske ifall du nu börjat tänka på summer 2011, men hey you! ... gör ett undantag! Du bara måste för det här är verkligen en kaka som tar dig till sjunde himmeln  ;)  Receptet kommer från bloggen Kalasgott! Så iväg och baka med dig... NU!;)

OOEY GOOEY BROWNIES
Botten
120g Smör
120g Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad
150g grovt hackade Marshmallows
1 burk Dulce de Leche (dvs en burk kondenserad mjölk som kokas på svag värme i 3-4 timmar. Fyll på då och då med vatten i kastrullen, burken skall vara täckt under hela kokningen)
Chokladtryffeltäcke
125g hackad Mjölkchoklad
125g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde
Gör så här: Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20×30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret. Låt stelna och skär i bitar.
Servera gärna med en klick vispad grädde eller glass och lite färska bär. 

Härlig onsdags frukost!





































Jag älskar ju ägg som ni kanske förstått! En äggmacka på morgonen med kaviar är en riktigt höjdare. Vad är er bästa frukost? 
 Visst ni att...
• Ett ägg är sprängfyllt med näringsämnen, faktum är att den enda vitamin som saknas i ägg är C. Du får protein som bygger upp dina muskler och hela din kropp. Du får järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Du får vitamin D och kalcium som bygger upp skelettet, tänderna och gör dig stark. Vitamin B2 ( riboflavin) håller din hy fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Och du får energi. Varje ägg du äter ger dig ca 80 kcal ( 340 kJ). Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink.
Hur vet man att ett ägg är färskt? Man kan testa hur färskt ett ägg är genom att lägga det i ett glas med vatten. Dagsfärska ägg ligger ner helt och hållet medan veckogamla ställer sej upp i vattnet. Om ägget flyter helt upp till ytan är det riktigt gammalt och bör inte ätas. När du väl knäcker ett ägg ser du direkt om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer trögflytande mot kanterna.


Fakta hämtat från: http://www.vastanberget.se/Honsen/Fakta_agg.htm

tisdag 22 februari 2011

Test med Knorr!

Häromdagen kom det hem en nyhet från Knorr. De lanserade "Bag of taste", som gick ut på att tillaga allt i en stekpåse. Man skar ner kyckling, paprika, champinjoner, blanda vatten med kryddorna som fanns med i paketet, och blandade ihop allt i stekpåsen. Åh så in i ugnen i 40 min! Ett smidigt tillagningssätt måste jag erkänna.;) Smaken var det verkligen inte heller något fel på, men jag hade önskat att de fått lite mer stekfärg... istället gick det lite åt kok-utseende! Mycket smak av citron och örter, vilket jag gillade skarpt ;) Vi åt det tillsammans med ris, sallad och en klick turkisk yoghurt och naanbröd...Gott!  

måndag 21 februari 2011

Nyhet i godishyllan!







































Vi är ett par riktigt fan av stora Kina-puffar, men nu har det kommit en uppstickare, en riktig konkurrent faktiskt till dem! Det är Pops från Cloetta. Härligt krispiga och helt klart värda att finnas med i godisskålen! Vi kan inte bestämma oss vem som tar första plats...Så ni förstår att de håller hög klass ;)







Fisksoppa denna kalla måndag!

Ny vecka, och en kall start på den oxå! ;) Med 11 minus på termometern, var det så man inte ville gå ut! Bruuu! Men nu tycks solen titta fram, och det verkar bli en fin dag! Härligt! Så idag blir det soppa på menyn som man kan värma sig med när man varit ute i det kalla. För en promenad får det iallafall bli idag! Åh nu har jag börjat fixa i renoveringen som äntligen börjar ta form...vi har faktiskt kunnat städa ut alltr byggdamm...så nu börjar det roliga, med att fixa med inredningsateraljer ;) I like! 
Västkustens goda fisksoppa
4 portioner
500 gr laxfilé i bitar
100 gr skalade räkor
1 bit rotselleri i strimlor
1 morot i strimlor
1 bit fänkål i strimler, ca 100 gr.
1 liten purjolök
1 burk krossade tomater gärna Mutti
8 dl vatten + 2 fiskbuljongtärningar
1,5-2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
Kajennepeppar
Salt, peppar
Nypa socker
Hackad dill, ca 1-2 dl
Smör till stekning
Gör så här:
Skär laxen i bitar och rensa räkorna. Skala och strimla rotselleri, morot, fänkål och purjolök. Tillsätt i grytan och låt det få lite färg. Tillsätt vatten, fiskbuljong, krossade tomater och vin. Låt det puttra några minuter till grönsakerna blir mjuka. Tillsätt grädde, dill och laxbitarna. Låt det koka i 5 minuter och tillsätt därefter kajennepeppar, salt och peppar och lite socker, som du smakar dig till hur mycket du behöver. Sedan är det bara att njuta av en god fisksoppa som kan serveras med gott bröd! Njut!

lördag 19 februari 2011

Ingen vanlig lördag...







































Det var minsann med lite darriga ben som jag gav mig ut till brevlådan för att hämta in morgonens tidning...Ett repotage om Gourmetmorsan skulle dagens tidning innehålla... och visst var det så ;) Både framsida, och tre sidor till med en intervju om Gourmetmorsan och lite olika recept som jag bidragit med! Ett kul inslag denna soliga och härliga lördag! För er som tyvärr inte har möjlighet att läsa repotaget, kan i allafall ta del av recepten som det bjöds på. Klicka på följande länkar så kommer ni rätt.... Ha en fortsatt härlig lördag på er och STORT TACK för era hälsningar i form av kommenterarer och sms 
Kram Gourmetmorsan







Dinkelsemlor 
av den "Nyttiga sorten", om den nya finns någon sådan ;)

ca 30 st minisemlor
50 gr jäst för söta degar
3 dl havremjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 msk honung
1 tsk stött kardemummakärnor
75 gr smör
1 ägg
2 ägg till pensling
Fyllning:
100 gr mandelmassa
1 dl vaniljkräm typ Fresta
Inkråmet på bullarna
1 dl grädde
Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat. Värm havremjölken till 37°C. Lös jästen i lite havremjölk. Häll pМ resten av havremjölken. Tillsätt dinkelmjölet lite i taget. Vispa upp ägget  i en kopp. Häll i flytande honung, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, fortfarande lite kladdig. Låt den jäsa i bunke i 30 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 15 delar. Rulla till mindre bullar. Låt jäsa på plåten och i ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Vispa upp äggen i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 225°C. Grädda bullarna i ca 10 minuter, tills de har fått fin färg. Låt bullarna svalna. Skär av lock på bullar när de har kalllnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle och blanda med fyllningen. Se fyllningsreceptet.

När fyllningen är i lagd, spritsa vispad grädde.... sedan är det bara att smaska i sig!

Exotisk fruktsallad med myntatouch och vit chokladkräm



Blandad frukt typ ananas, jordgubbar, blåbär, kiwi, druvor och mynta.
Blanda all frukt i en skål och häll på hälften av myntalagen och rör om försiktigt.
Häll upp i mindre serveringsglas och häll på lite till av sockerlagen. 
Sedan toppar man med den vita chokladkrämen strax innan sering!
Sockerlag med mynta
1 dl vatten
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
Saften från en lime
10 st myntablad
Gör så här: Koka upp vatten och socker. Tillsätt myntan, vaniljsockret och lime och låt puttra ett par minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.  
Vit choklad kräm:
3 dl grädde
2 äggulor
150 gr vit choklad
2 tsk florsocker
Gör så här: Smält chokladen
Vispa grädden och blanda ner äggulorna och florsockret
samt den smälta chokladen. Rör tills den jämn kräm.
Förvaras svalt innan servering!