måndag 4 juli 2011

Pavlovatårta ...den perfekta desserten just nu!

Regn, åska och solsken och en otroligt hetta....helt galet varmt har vi haft det i helgen! Men jag lyckades inte ta mig säsongen första dopp ändå! Jösses vilken badkruka jag är ;)  I vilket fall som helst hade vi några mycket trevliga gäster på besök i lördag! Nämligen familjen Carlstein/Carlsson. Så det blev grillat på menyn, följt av världens smidigaste dessert! Pavlovatårta med massa smarriga bär! 


Pavlovatårta
6 äggvitor
4 dl socker
3 msk vaniljsocker
1,5 tsk vittvinsvinäger
Fyllning:
5 dl vispad grädde
250 gr färska hallon
250 gr färska blåbär
1 liter färska jordgubbar
Citronmeliss
Gör så här:
Vispa äggvitorna och sockret i 15 minuter. Tillsätt vaniljsockret och vispa ytterligare någon minut. Häll i vittvinsvinägern, och vispa runt några varv.
Lägg smeten på bakplåtspapper. Ca 25 cm i diameter.
In i ugnen på 150°C i 45 minuter.
Stäng av ugnen och låt marängen stå inne ytterligare en timma.
Vispa grädden, och garnera marängen med grädde och bär efter vad årstiden bjuder på! 




















Jag fick ju aldrig tagit en bild på grillmaten...men potatissalladen fastnade.

Italiensk potatissallad
4-6 personer
1 kilo färsk potatis (funkar med vanlig)
25 st blad färsk basilika
1 dl grovt hackad persilja
2 msk vinäger
1,5 dl olivolja
1 dl grovt riven parmesanost
1 krm svartpeppar, kanske mer
1 st pressad vitlöksklyfta
Gör så här: Koka potatisen i saltat vatten tills de blir mjuka.
Under tiden kan man blanda ihop övriga ingredienser. Låt potatisen
svalna och tärna den sedan i bitar. Lägg potatisen i blandningen.
Går att serveras både ljummen och kall.























Stort fat med sallad hör grillning till...
Blandad sallad
Suger snaps
Cocktailtomater
Fetaost
Oliver
Pinjenötter
Nektariner
























Testade att göra "Jack Daniels Glace" som Victoria på Matplatsen tipsat om! Oh my good vad god den blev... kommer definitivt att göras flera gånger denna sommaren! 
Jack Daniels Glace
Cirka 2,4 dl
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,5 dl vatten
2,5 dl ananasjuice
0,5 dl teriyakisås
1 msk soja
3 dl farinsocker
3 msk. citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar
Gör så här: Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna så pass att löken håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfastform och häll över olivolja. Baka en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.
Låt glazen sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.


Måste slå ett slag för BBQrub från Santa Maria. Tycker det blir så otroligt god smak av denna torra krydda som man bara gnider in i köttet. Mycket bättre än marinad! Testa vet jag!  










3 kommentarer:

  1. Vad god pavlova tårtan ser ut.skulle allt vilja smaka på den.
    Simone

    SvaraRadera
  2. HEj! Har du provat Leia Lindholms chokladpavlova, mycket god och smaskig om man gillar choklad!! Tack för goda tips!! /Josefin

    SvaraRadera
  3. Håller med. Pavlova är sommarens bästa tårta.
    Jag måste nog testa den där glazen om du också säger att den är så god. Älskar att använda glaze när vi grillar.

    SvaraRadera