tisdag 3 maj 2011

Sommargryta med kyckling och thaikryddor! Jabadabadooo!

Gillar ni Thaikryddor, kyckling och sommargrönsaker är den här rätten bara ett måste? Tillhör nämligen en av våra favoriter... Den passar alla eftersom chilin serveras vid sidan om, så var och en kan avgöra hur stark rätt man vill ha. Den gick även hem hos vår lille kille på 1,5 år...fast vi uteslöt chilin så klart ;) Till rätten servera en wasabimajjo, som gör hela rätten extra extra... Perfekt att förbereda, och bara värma när eventuella gäster anländer. Då läggs sugersnapsen i strax innan servering, så blir det knapriga och håller färgen...


Sommargryta med kyckling och thaikryddor
4 personer
600 gr kycklinginnerfilé
salt och svartpeppar
Olivolja (till stekning)
1 knippe vårlök
6 morötter, skuren i stavar
150 gr sugersnaps
4 cm färsk riven ingefära
4 vitlöksklyftor, pressade
1 citrongräs
1 grönsaksbuljong+5 dl vatten
1 msk fisksås
1 msk ljus sojasås
1/2 lime (saften)
1 kruka koriander


Marinerad chili:
2 röda chili
2 tsk fisksås
2 tsk risvinäger


Wasabimajjo:
1 äggula
1-2 tsk wasabi (japansk pepparrot)
1,5 dl olivolja
1 tsk risvinäger
1/2 lime ( skal+saft)
1/2 msk hackad koriander
1/2 msk hackad basilika
salt och peppar
Gör så här:
Stek kycklingen i olivolja. Salta och peppra. Stek tills den får fin färg. Skala morötterna och skär grönsakerna i grova bitar. Riv ingefäran. Stek ingefära och den pressade vitlöken i olivolja, utan att den tar färg. Tillsätt kycklingen och grönsakerna. Dela citrongräset och lägg i grytan. Häll på grönsaksbuljong, vatten, fisksås och soja. Låt puttra sakta i 10 minuter. Ta upp citrongräset. Smaka av grytan med salt och limesaften. Strax innan servering tillsätt suger snapsen och färsk hackad koriander. Serveras med marinerad chili och wasabilmajjon.


Marinerad chili:
Kärna ur chilin och skär dem i skivor. Blanda fisksås och risvinäger i en liten skål och lägg ner chilin. Låt stå och dra en stund.


Wasabimajjo:
Rör samman 1 tsk wasabi och en äggula till att börja med. Vispa med elvisp under tiden som olivolja hälls på lite i taget, så att majjon binder sig. När den blivit en härlig massa och relativt tjock, tillsätts risvinägerna, finrivet skal och saften av limen, koriander och basilika. Smaka av med ev. mer wasabi och salt och peppar.


TIPS! Servera gärna med limeklyftor och mer koriander, ifall man önskar förstärka grytans smaker med under måltiden. 







2 kommentarer:

  1. Så gott, den grytan måste jag testa då vi gillar thaiinspirerad mat här hemma

    SvaraRadera
  2. Låter mycket gott. Jag köpte ostronsås då det är min favorit ute på thairestauranger. Ska se om jag lyckas med den. :)

    SvaraRadera