fredag 31 december 2010

Hipp hipp hurra... och...

...ETT RIKTIGT GOTT SLUT och ETT HÄRLIG NYTT ÅR! Det har verkligen varit ett händelserikt år som gått, och nu ser vi fram emot ett nytt, eller hur? Samtidigt som champagnekorkarna kommer vina genom luften denna kväll, vill jag samtidigt passa på att tacka för GOURMETMORSANs första år! Det har verkligen varit ett år fullt med massa roliga och spännande saker. Från 1 besökar till 6103 besökar och nu 850 besökare om dan! Det är verkligen inte illa! Jag är överväldigad av att ni tycker det är roligt att följa mina strapatser i köket och samtidigt glad när ni lämnar ett avtryck i form av kommentarer! Fortsätt...det gör att jag tycker det är roligt att fortsätta blogga ;) Så jag hoppas ni hänger med mig in i nästa år, och ser vad för spännande köket och Gourmetmorsan har att bjuda på 2011!


Ha en härlig kväll, och ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar jag alla underbara bloggläsare! Tack för i år!
 Kram Gourmetmorsan 







torsdag 30 december 2010

Dukning inför nyår!







































Att duka fint, önskar man nog i alla lägen. Men vid särskilda tillfällen anstränger man sig nog lite extra, som vid nyår till exempel... Tiden ska givetvis också finnas där, men jag tror faktiskt att de flesta känner sig lite extra välkomna om man lagt ner lite tid på det där med dukning, eller vad tror ni? 


Jag slår gärna ett extra slag för bordsplacering... det tycker  jag är hela poängen! ;) Att sitta ner och prata med några som man kanske inte sett på ett bra tag, eller kanske rent av lära känna några nya människor! Det är ju tråkigt att hamna bredvid den man sitter och äter frukost med varje dag ;)


Vitt tycker jag är sååååå otroligt fint...så här kommer en  dukning med vitt rakt igenom...  Lägg till och dra ifrån, så hoppas jag ni får till en härlig dukning till er nyårsfest! 



Placeringskort med ett litet murgröneblad fäst i kanten. Kanske svårt att hitta nu, när snön ligger täckt ;) Men låt fantasin flöda...det finns så mycket annat, kanske en blomma, eller låt en glaskula ligga vid varje placeringskort. 

Blommor måste jag bara ha på bordet. Tycker det bli så naket utan... Köp lite olika sorter, och blanda hej vilt i en glasvas... dekorera med ett stort grönt blad runtomkring, så döljer ni stjälkarna ;)











onsdag 29 december 2010

Idyllisk jul!







































I år hade man inte behövt bekymra sig för att det inte skulle bli en vit jul hemma. Men i augusti vet man ju inte hur det ska bli... Så varför inte ta det säkra före det osäkra? Så snabbt och lätt blev det bokat  en jul i Sälen, närmare bestämt Lindvallen, med hela familjen. Jag kan inte annat än säga att det är verkligen hur mysigt som helst... Det har ju bivit några jular där uppe nu, och jag njuter av varje sekund! Inga måsten, utan bara ren och skär avkoppling! I Fäboden var det dans kring granen, pyssel, glögg och pepparkakor, ponnyridning och så kom självaste tomten på besök på julafton. En riktig idyll för de mindre, men faktiskt riktigt mysig även för oss lite äldre oxå ;). Till lunch blev det korvgrillning, innan självaste julbordet skulle dukas fram på kvällen. Å har man bestämt att det ska grillas, trots minus 18 grader, så ska det...;)  Men alla kan instämma med att det var oerhört skönt att komma in i stugan och slå sig ner i soffan framför Kalle. Det är en av de traditionerna som min familj håller fast vid. Tror att vi inte är den enda familj som samlas framför TV´n vid 3-tiden denna afton ;) 

Här kommer lite bilder från vår JUL! (så nu förstår ni, ifall ni tycker det varit glest mellan inläggen denna jul) Maten är nog som hos de flesta andra... julmat, med skinka, grönkål och allt vad det hör till, ett klassiskt julbord skulle man kunna säga. I vanliga fall brukar vi alltid ha Champinjonsoppa som förrätt, följt av Grönkål och skinka och avslutas med Ris a la Malta. Men ibland får man ändra lite, vilket faktiskt känns rätt skönt! Juldagens kalkon med sås och potatis är ju rena rama fullträffen. Fick nog, redan efter en dag med julmat, och kalkon det älskar jag... så det var verkligen frossa som gällde. Tur att man rör på sig iform av längskidåkning, några utförsåk i backarna och promenader... och ett och annat pulkarace ;)























































Min pappa propsat på det här med julabesk! För några år sedan fick vi en flaska, och minnet från  den var inte särskilt bra. I år hade han gjort en ny, och jag kan inte direkt påstå att den var bättre. Det är verkligen rena rama "Medicinen" Passar helt enkelt inte mina smaklökar! Mannen min, var av annan åsikt... ;) Tycker ni om julabesk?


När man inte är hemma, har man kanske inte möjlighet att ta med allt man skulle vilja ha med för att skapa den där riktigt utsmyckade julen. Men en röd duk är åtminstone A och O, likaså granen. I år fick brorsan och Herr O äran att köpa in den, och det var en ynka liten stel och grovt nerfrusen gran de fick med till stugan. Men när den tinat upp, var det den mest exemplariska gran man kunde finna... Måste jag säga att det var två stola graninköpare som lätt poängterade detta hela veckan ;)





På Faster Majkens är det alltid lika mysigt att ta sig något gott att dricka framför brasan! Varm choklad med Minttu (pepparmintslikör) är en riktig höjdare!



















I julklapp fick mamma och pappa en Fondueafton. På toppen, vid snögubben, och dit tog vi oss med  bandvagn. Hur färden kändes beror nog på vem man frågar? Men upp kom vi, och ner hade vi oxå kommit , med eller utan bandvagn...;) Åh jösses vad gott det var! Helt klart värt att rekommendera ifall ni ska bege er till Lindvallen, och önskar något mysigt att hitta på! 


















tisdag 28 december 2010

Tips på 3-rätters Nyårsmeny!

Då var snart detta året till ända, och misstänker att det pågår febril tankeverksamhet på vad som ska ätas det där sista timmarna på detta året. ;) Själv är vi bortbjudna, och på vår lott föll det fördrink och tilltugg. Perfekt för en drinktokig brud som jag ;) ... och som tilltuggen fick jag massa inspiration igår från matprogrammet "Tinas nyår", så det känns inte som några större problem faktiskt! Det är faktiskt en rätt bra att dela upp det här med maten, särskilt när man är en 12 vuxna och ungefär lika många barn, så slipper den som står för "hela kalaset" vara helt slut när 12-slaget slår in ;) Nu tänkte jag ge er lite tips på vad som skulle kunna passa som nyårsmeny! 2 olika förrätter, en fisk resp. kötträtt till varmrätt och sedan två olika dessert-tips! Jag hoppas ni finner lite inspiration för ert nyårsfirande, och som jag lovat tidigare kommer det  lite dukningstips framåt torsdag, så håll utkik!



Bresola med pinjenötter och parmesanost
4-5 skivor tunt skivad bresola
Hyvlad parmesanost
Ringad olivolja med citron
Rostade pinjenötter
Finhackad ruccula
Salt/Peppar


Räksallad på avocadobädd med hjärtan krisp


500 gr räkor som skalas och hackas grovt
1 dl creme fraiche
0,5 dl majonäs
3 msk riven pepparrot
3 msk Hackad dill eller hackad fryst dill
salt och peppar
Färsk smördegGör så här: Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Tryck ut hjärtan med ett pepparkaksmått i färsk smördeg. Lägg dem på en plåt och pensla med ägg. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 8 min eller tills de fått fin färg
Låt svalna. Skiva avocado och lägg upp på tallriken. Lägg en klick av röran och
toppa med ett krispigt brödhjärtan.

VARMRÄTT Fisk alt. kötträtt

Nu fullständigt recept ;)
Fylld fläskfilé med potatistopppar
Klicka här för hur ni tillagar denna rätt!

4 personer
800 gr fläskfilé
100-125 gr parmesanost
1 kruka färsk basilika
ca 10 st soltorkade tomater
Gör så här:
Riv parmesanosten grovt. Mixa basilika, soltorkade tomater och blanda det med parmesanost.
Skär ett snitt i fläskfilén och fyll med blandningen, salta och peppra. Knyt ihop filén med ett steksnöre, och stek den så den får färg. Hit kan förberedas dagen innan. Gör den färdig i ugnen 100-125 grader tills termometern visar 65-67 grader.

Mostoppar:
Mostoppar med parmesan och basilika. Gör potatismos med smör, mjölk, salt och peppar och ägg. Sedan blandar man i smakerna som parmesanost och basilika. Spritsar ut på plåt, för att sedan sätta in i ugnen. Perfekt att förbereda innan på dagen!


Balsamicosås: 

1/2 msk olivolja
1,5 msk strösocker
1 msk tomatpuré
3 msk balsamvinäger
3 dl rött vin
4 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt
Gör så här:
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock ca 5-8 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.
Tycker man att smaken bli väl skarp, kan man blanda i lite grädde för att få en mjukare smak!

Fiskalternativ

Parmainbakadtorsk med mos och citronsås

6 personer
6 st torksryggfiléer
12 st parmaskinka alt. prociuttoskinka
200 gr soltorkade tomater i olja
1 kruka färsk basilika
Salt
Svartpeppar
1 msk balsamvinäger
Gör så här:
Lägg tomaterna med sin olja i en matberedare med all basilika och kör tills det är slätt.
Tillsätt balsamvinäger till en lättbredd pasta. Lägg två skivor av parmaskinkan och lägg torskryggen på, krydda fisken med salt och peppar, bred över pastan  och rulla in torsken i skinkan. Lägg dem i en ugnsaker form, och baka dem i ugnen på 200°C i 15-20 minuter.

Vinmos
800 gr mjölig potatis
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl greveost alt. lagrad prästost
En rejäl klick smör
Gör så här:

Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.Blanda vin och creme fraiche i en kastrull, värm försiktigt. Riv osten fint. Stöt potatisen eller pressa den. Blanda ner vin- och crème fraicheblandningen med smör salt och peppar. Späd på med mer varm mjölk om det är för tjockt. Håll varmt.
Citronsås
5 dl grädde
1 citron pressad och rivet skal
salt/peppar
1 fiskbuljongtärning
En nypa strösocker
Gör så här: Häll grädden i en kastrull och värm på medelvärme.
Riv och pressa citronen, och blanda med grädden. Tillsätt
fiskbuljongen och salta, peppra och sockra efter smak.
Stekta grönsaker
Sugersnaps
Cocktailtomater
Röd lök
Gör så här:
Strimla sugersnaps, halvera tomaterna och strimla rödlöken.
Stek dem lätt och salta, peppra och sockra.

DESSERT



Polkapannacotta

4-6 portioner

3 dl grädde

100 gr Marabou choklad med polka (hackad)
2 msk socker
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i vatten. Koka grädde med socker, hacka chokladen. Häll den varma grädden över chokladen. Krama ut gelantinbladet och lägg det i gräddblandningen. Häll upp i glas och in i kylen några timmar, tills det stelnat. Garnera med vispadgrädde och en polkagriskaramell.


Camparikokta persikor med apelsin och honungsflarn

4 portioner
4 st persikor
2,5 msk campari
1 st apelsin, rivet skal
3 dl apelsinsaft, pressad av 2 st apelsiner
1,5 dl strösocker

Apelsin och honungsflarn
25 gr smör
1 msk honung
2 msk strösocker
2,5 msk vetemjöl
0,5 tsk apelsinskal, rivet

Till servering: vaniljglass

Den goda Campari- och apelsinlagen stelnar när den står kallt. Det går utmärkt att värma den igen strax före servering.
1. Flarn: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och tillsätt honungen. Rör ner socker och mjöl. Blanda till en smet. Låt stå ca 15 minuter. Klicka ut 12 teskedsstora kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter.
2. Persikor: Dela och kärna ur persikorna. Lägg dem i kokande vatten och koka ca 1/2 minut. Dra av skalet.
3. Blanda Campari, apelsinskal, apelsinsaft och socker i en kastrull. Lägg i persikorna och koka 1-2 minuter. Ta upp dem med hålslev och koka ihop lagen till simmig konsistens 10-15 minuter, tills drygt 1 dl återstår. Sirapen ska serveras ljummen.
4. Servera persikorna med Campari- och apelsinsirapen, vaniljglass och flarn.







Print

måndag 27 december 2010

Då var julen över...






































Åh det går så rackarna fort tycker jag! Vips så var det några vanliga dagar igen, och julen är över,  innan vi laddar för det nya året! Det ska bli riktigt nice! Men det som är härligt med julen är att det finns tid för att verkligen umgås men, också tillåta sig krya upp i den där härliga soffan med lite tidningar som man kan njuta av, och bara slappa! Nya nummret av Lantliv Mat & Vin bjuder på fågelrätter av alla de slag, härliga värmande grytor, desserter och brunchtips! Det gillar jag skarpt..;) Har en gedigen lista på rätter jag ska testa när det nya året kommer... fram tills dess, blir det till att laga mat vad som faller mig in!  Imorgon ger jag tips på nyårsmeny och på  torsdag tänkte jag ge er dukningstips inför nyår! ;) 

lördag 25 december 2010

Massa rester...

God fortsättning på julen! Här har vi klarat av både tomte, julmat och idag ska vi ut och röra lite på sig! På julen äter man så man tror att man inte ska få mer mat ;) ! Fast denna julen försökte jag verkligen att ta det lite lugnt... man blir ju så galet mätt, så man mår dåligt i stället! Men jag tänkte ge ett tips så mysiga små mackor man kan göra om några dagar, när lusten för julmat kommer tillbaka. Några dagar innan jul köpte jag mig ett lite stansmått, för framtida runda små gobitar! Stansa ut i en brödskiva, fyll med vad som önskas och garnera. Tryck sedan ut den fina smörgåsen på ett uppläggningsfat! Perfekt att använda för julens rester.;) Mina smörgåsar blev äggrör med sill, Köttbullsmacka med rödbetssallad och potatissallad med rostbiff toppas med rostad lök.

Nu ser jag fram emot kvällens kalkon med sås och potatis och rödkål! Yammmiiiieeee!

Jag återkommer med hur vår julafton såg ut, men det kommer lite längre fram... nu ska här ut och åkas pulka ;) 
Ha en fortsatt härligt juldag!

fredag 24 december 2010

Med önskan om en...

...GOD JUL till er alla!

Hoppas ni alla får en underbar och skön julhelg! 

Min startar med en gedigen frukost så här på julaftonsmorgon med allt vad julens mat kan erbjuda...för att sedan ta fram den igen och igen och igen! Visst är det härligt ;)
Men imorgon vankas det kalkon med sås och potatis och rödkål! Det är gott det! Allt har sin tjusning ;) En sak är säkert... man kommer inte gå hungrig denna dag! Tur att det ligger snö utanför, så längdskidorna får man nog snöra på sig, så man får röra lite på sig mellan matintagen!








onsdag 22 december 2010

Onsdagspasta bestod av kycklinggryta!








































Dan före dan före doppare-dan, är det idag! Vad passar inte bättre i allt julestök att koppla av med en onsdagspasta och lite vin!;) Ikväll blev det en härlig kycklinggryta med soltorkade tomater, vitt vin och härliga oliver. Jag fick lite oliver och lite annat smått och gott av Kung Markatta för några dagar sedan, och vilka oliver! Det var så otroligt goda, så jag blev helt såld! Det bästa av allt var att de låg inte i något spad, och hade mycket smak! Så dessa kommer jag definitivt att köpa igen!


Vilka är era favoriter på oliver?


Kycklinggryta
4 personer
4 st kyckingfiléer
2 st vitlöksklyftor
12 st soltorkade tomater
1,5 dl vitt vin (Halv torrt)
1,5 msk kycklingfond
2 tsk kinesiskt soya
5 dl creme fraiche eller grädde
0,5 dl hackad persilja
Svarta och gröna oliver, gärna utkärnade


Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna och hacka vitlöken. Skiva soltorkade tomater. Stek kycklingen och vitlöken tills de fått färg, tillsätt sedan tomaterna. Häll på creme fraiceh alt. grädde, vitt vin, kycklingfond. Låt småttputtra några minuter. Tillsätt sedan oliverna. Låt de inte koka sönder. Innan servering häll över den klippta persiljan.


Servera med bandspagetti och en härlig sallad!... och så ett gott glas vin! ;)