tisdag 30 november 2010

Örtgriljerad julskinka å tomtegröt!







































Det blir bara kallare och kallare, och idag när jag var ute, i högst 10 minuter, och skulle sätta upp en halmkärve höll jag på att frysa fingrarna av mig. Det kalla händerna behövde något varmt... det resulterade i att jag blev så sugen på tomtegröt (risgrynsgröt) och så låg den där julskinkan i kylen och skrek efter att bli griljerad ;) Det brukar vara en klassiker att äta tomtegröt och en skinkmacka hemma hos oss. Kanske brukar det vara lite närmare självaste julafton, men det smakade lika gott så här i slutet på november ;) Kvällen till ära testade jag en ny griljering med örter och ost! Kul att med lite nya smaker!  Har ni någon griljeringsfavorit hemma hos er kanske?


Örtgriljerad julskinka
Till en skinka
2 dl finriven ost, gärna västerbottenost
1 dl hackade örter, typ basilika, timjan, persilja
3 tsk potatismjöl
2 äggulor
1 dl sötstark senap
Gör så här: Blanda osten, potatismjölet och örterna i en bunke. Blanda ägget och senapen i en annan och pensla på det på skinkan. Strö över ost- och örtblandningen, och in i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Done! 




Nygriljerad julkskinka med ost och örter. Smarrigt!;) 

måndag 29 november 2010

Potatiskaka med spenat och fetaost!

Brrrrr, jag håller mig inne just nu, och sitter å funderar på vad veckan ska erbjuda i matväg. I helgen serverades en enormt god potatis, spenat och fetaostkaka, som jag tänkte att ni säker skulle bli glada för! Den serverades tillsammans med marinerad kyckling, som tillhör en av min absoluta favoriter :)


Receptet på kycklingen hittar ni här! 


Potatis, spenat och fetaostkaka!
6 personer
10 stora potatisar i skivor
1 paket smulad fetaost
3 finhackad vitlöksklyftor
250 gr bladspenat fryst eller färsk
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och peppar
Västerbottenost, riven
Gör så här:
Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fetaost, vitlök, spenat i en ugnsfast form. Salta och peppra. Häll över grädde och mjölk. Till sist lägg över den rivna osten. In i ugnen på 225°C i 50-60 min.

söndag 28 november 2010

1a advent och julbord

Gokväll på er! Här har första ljuset tänts och det första julbordet avklarat! Det har varit en intensiv helg med 10 års-kalas, 65 års fest för min pappa och julbord å så har magsjukan dundrat in i familjen. Så det har varit en salig blandning ;)  För övrigt har allt varit toppen, om vi sluppit magsjukan vill säga. Än så länge har båda jag och lillkillen klarat oss...men det är väl en tidfråga tror jag...för är det nåt som brukar fastna på mig så är det just magsjuka! Blääää! Det är bara att hålla tummarna, för att denna gången skulle vara riktigt unik ;) 








































I Åkulla, på Åkulla friluftsgård som numera heter Charlottas Gästgiveri bjöds det på "En försmak av julen". Det har blivit en tradition att åka dit och äta julbord med familjen. Eftersom även svärmor var krasslig och likaså mannen här hemma, blev det en nätt liten skara i år! Det brukar vara riktigt mysig och med en härlig julstämning, men i år inföll sig inte riktigt den känslan. Vanligtvis brukar det spraka i den stora brasan, och kännas så där juligt, men i år var det mycket folk, och långa köer till maten, så tyvärr får den inte full pott från mig i år  Annars smakade maten fantastiskt gott! 




















Jag glömde ju ta bild på första omgången, med sill, lax, korv och massa annat gott... så ni får hålla tillgodo med omgång nummer två istället ;) Det är ju det här med julbord, man äter ju alltid för mycket... Så nu är man så otroligt mätt... så man orkar verkligen ingenting mer! 


Imorgon kommer det ett inlägg på en underbart god potatiskaka som det bjöds på min pappas kalas  i helgen, som jag varmt rekommenderar! Sedan har jag massa nya recept att testa i veckan! Så ni håller väl utkik ;)  
Ha en fortsatt mysig 1:a advent allesammans! 

lördag 27 november 2010

Ni har väl inte glömt...

Nu hade det suttit lite extra fint med en resa till värmen. Kölden tycks hålla i sig här hemma, och varje gång jag kommer upp på morgonen får man palta på sig, innan kaminen vaknat till liv, och lyckats få upp värmen ;)  Jag tycker verkligen det är såååå underbart mysig att sätt i gång en brasa, på morgonen innan det har ljusnat... Nu vill jag bara påminna er som ännu inte deltagit i tävlingen med Kelda. Där har ni chansen att tävla om en resa till värmen för dig och en vän...och det är ju aldrig fel, eller hur? Klicka här så kommer du direkt till tävlingen!

Här kan du komma till mitt inlägg om tävlingen och få ledtråd till vart soppan ligge gömd;)

fredag 26 november 2010

Nya kokböcker till samlingen...mums mums!





Midda midda på er! Idag är det riktigt kallt här, mot vad vi är vana vid... ;) Vaknade med 7 minus, och havet börjar så smått läggas i is... Kommer det här hålla i sig, kanske man kommer kunna åka skridskor på havet även i år..;) ...det sker inte ofta ska jag tala om! Saltvatten har ju en viss tendens till att inte frysa så snabbt! Annars eldas det för fullt i kaminen för att hålla värmen, så har jultidningsbeställningen anlänt oxå...så denna eftermiddag kommer här definitivt bli bak av något slag innan det vankas 10 års kalas ikväll! Den här kokboken, Kärleksmums är helt underbar i layouten, åh brudarna som skrivit den, vet hur man underhåller med roliga texter... I like it ;)














Det blev oxå kokboken  "Vi bakar och lagar mat". En receptbok för de lite mindre barnen. Ett perfekt julklappstips oxå... Jag hade tänkt behålla den själv, då det oftast kommer lite mindre barn och hälsar på...å de gillar ju som sagt att baka ;)




















I boken "Vi bakar och lagar mat" är recepten uppbyggda på bilder, som är lätta att följa för barnen... Själv blev jag helt nostalgisk då jag kom ihåg att vi fick sådana stenciler när jag själv hade hemkunskap i skolan. Någon som minns det här?

Ha nu en riktigt härlig fredagkväll! Kram på er!

torsdag 25 november 2010

Vilken onsdagspasta det blev!






































Det här inlägget kommer överösas med positiva kommentarer för igår blev det onsdagspasta som heter duga ;) Jag bjöd mamma och pappa på pasta, eftersom jag är gräsänkling några dagar!  De gav rätten full pott... å vinet ska vi absolut inte glömma bort! Vilket vin! Jag fick en flaska av underbara Martina, som gjorde att det blev pricken över i´t denna onsdagskväll! Tack snälla Martina, det här ska absolut inhandlas bums ;) Det har inte funnit något större utbud av Salsicca korv, (en italiensk korv på griskött, smaksatt med vitlök och peppar) här i Varberg. Men på Hajen (ICA lågprismarknad) finns nu två olika sorter, en traditionell och en smaksatt med chili. Igår blev det pasta på den traditionella, som blev en riktigt höjdare ;)

Spagetti med tryffel, salsicca och ruccula
4 portioner
400 gr spagetti
1 gul lök, finhackad
200 gr skogsvamp
3 tsk vit tryffelolja
4 msk olivolja
50 gr riven parmesanost
100 gr ruccula, grovhackad
salt och peppar
300 gr salsicciakorv i skivor
Gör så här: Koka pastan enligt förpackningen. Skiva korven och stek den tills den fått färg. Gärna i en stor stekgryta. Tillsätt finhackad lök och skivad skogssvampen. Stek lätt under några minuter. Salta och peppra. Häll av den färdigkokta spagettin, blanda den med tryffleoljan och olivolja. Häll spagettin över korvblandningen i den stora stekpannan eller stekgrytan. Tillsätt rucculan och rör om. Lägg upp på fat och servera. Garnera med ruccula och balsamicosirap! Servera bums, då pasta kallnar fort!

Utskriftsvänligt ark kommer senare...











Salsiccia korv av Matric. Smakade helt otroligt gott! Den bästa jag använt hittills! Kommer absolut testa fler av deras produkter. Någon som har erfarenhet av dessa produkterna, vad tycker ni?











































Det helt underbart gott vin: Lat42 Rioja 89 kr. Det här måste ni bara köpa, trust me ;) 

onsdag 24 november 2010

Indiskt å en ny smakupplevelse!







































Jag ska villigt erkänna att jag är inte mycket för det här med halvfärdiga produkter. Men ibland räcker liksom inte tiden till. Jag tror många känner igen sig. Särskilt när kvällen börjar närma sig och man inte hunnit planera för vad som ska serveras vid kvällsmaten...å magarna börjar skrika efter mat ;) Häromdagen hade vi just denna situationen här hemma...  Vad passar inte bättre än att tillreda indiskt med grytbasen Korma från Santa Maria blandat med kycklingfilé. Vi har aldrig provat den tidigare, men jag föll för smakerna som koriander och kokos.... Å vi blev verkligen inte besvikna! Det blev otroligt gott! Vi åt grytan tillsammans med Naan bröd och sallad....En ny favorit, måste jag säga! ;)


Korma med kyckling naanbröd och sallad
4 kycklingfiléer
Olja/smör att steka i
1 burk Korma Cooking Sauce Santa Maria
1 dl vatten
Garnering: Cashewnötter
Färsk koriander
Gör så här: Stek kycklingen i matfett tills de får fin färg. Tillsätt burken Korma och vattnet. Låt det puttra i 5-10 minuter. Garnera med cashewnötter och färsk koriander.
Servera till en härlig sallad och ris och naan bröd. Lovely! 


Måste också slå ett extra slag för Naanbrödet med koriander and garlic... När det värmts i ugnen ett par minuter skulle nog kunna sätta i mig en hel sådan paket själv ;)





tisdag 23 november 2010

Elidas chokladkaka toppad med nougat!

Midda´midda´ alla underbara bloggläsare! Ni blåser väl inte bort idag, hoppas jag? Här blåser det och snöar som bara sjutton och vad passar inte bättre än att krypa upp i soffan med en härligt varm rykande kopp choklad med grädde...;)Jag sitter precis och funderar på om jag ska ge mig i kast med något bak, och måste bara dela med mig av den här vansinnigt goda kakan som jag blev bjuden på när jag var ute på jobb. Visst ser den underbar ut? En chokladkaka toppad med nougat och vit choklad! Hade jag haft en sådan här nybakt kaka, hade jag definitiv håll mig till det som står på kaffekoppen "Kafferast dagligen 8-16" ;)


Elidas chokladkaka med nougat och vit choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 dl starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
Nougat Mängd efter tycke och smak
Vit chokklad Mängd efter tycke och smak


Gör så här: Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de övriga ingredienserna. Häll uppi form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i ugnen på 175°C i 25-30 min. Ta ut kakan och hyvla över nougaten direkt. Smält den vita chokladen och häll den i en ring runt kakan. Dra med en tändsticka, i den vita chokladen, så skapas fint motiv på kakan. Klar att njutas.... ;)


För utskrift, klicka här!



måndag 22 november 2010

Utmaningen!

Förra veckan fick jag en utmaning från härliga Emmy alias Remsan att visa hur det ser ur där jag tillbringar mycket tid, nämligen mitt kök! Roligt och bra att ha en anledning att röja och svassa över lite med trasan... ;) Perfekt också för strax åker adventljusstakarna fram och stjärnorna hängs upp... så detta blir bilden innan julen knackar på dörren hemma hos oss ;)

Jag skulle oxå berätta 4 x 5 saker om mig enligt nedan... Håll i er!
4 mat-program jag gärna ser
-
halv åtta hos mig Tycker det är fantastiskt roligt att kika in hos andra matintresserade och se vad de bjuder på... Skulle faktiskt kunna tänka mig att medverka tror jag ;)
Kniven mot strupen, härligt att kunna se att man kan förändra en restaurang till det bättre, med små enkla medel.
-
Leila. Jag fullkomligt älskar allt hon gör och helt galen i alla hennes coola formar, uppläggningsfat, vintage-stil m.m.
Jamie eller Niklas mat. ...kan inte bestämma mig vilket som är bäst, så det får bli båda ;)
4 saker jag ätit idag
- stekt ägg... Ägg äts i alla dess formen dagligen! Passar perfekt, vilken tid som helst på dagen enligt mig ;)
- Clementin...alltför julkänslan och den underbara doften! Jag börjar bli smått besatt av att få pynta och baka!
- Indiskt...yammie!
- Å så några skumtomtar...kan inte hålla mig ifrån dem;)
4 s(m)aker jag längtar efter
- smaker - faktiskt längtar jag efter att få smaka av julens mat så som prinskorv, köttbullar och lite jansson å sill...kanske kanske kanske denna veckan! Just nu, önskar jag en varm kopp choklad med grädde... här är så rackarns rått och trist idag...man fryser bara man tittar ut!
- saker - vet inte riktigt om jag har någon sak precis som jag längtar efter...men det ska allt bli lite trevligt med julgran snart ;)
4 s(m)aker jag avskyr/ogillar
- smaker, jag hatar verkligen lever och bruna bönor! Ursch å fy! Annars är jag en riktigt allätare!
- saker, OFÖRSKÄMDA och buttra människor! Att bjud på ett leende innebär så lite, men kan betyda så mycket...å det kostar ingenting ;)
4 saker på önskelistan
- RESA - gärna Italien för den goda matens skull och det vackra landet tillsammans med familjen!
- Kitchen Aid - Kanske inte behöver fler köksmaskiner om du frågar mannen härhemma, men den skulle nog komma till användning ;)
- En snygg matservis skulle behövas!
- Lite schyssta uppläggningsfat och skålar skulle också förgylla mitt kök!

Nu fick ni veta lite om mig som ni inte visst tidigare. Men jag vet ju verkligen ingenting om er läsare... det hade varit så roligt att höra vad ni tycker om bloggen och hur ni hittat hit till Gourmetmorsan :-) Släng in en kort kommentar...jag skulle bli såååååå otroligt glad!
Kram å go´kväll på er allihopa! 

söndag 21 november 2010

Lite för alla smaklökar!
























































Igår stod det verkligen helt still i huvudet på vad vi var sugna på att äta här hemma. Men till slut beslutade vi oss för lite av varje, vilket alltid funkar när man inte vet vad sinnena vill ha. ;)Men bäst var den gratinerade chevréosten på surdegsbröd på rucculabädd toppad med honung. Det var så vi nästan ångrade att vi inte hade gjort en STOR sån här macka... ;)
Jag fick ett underbart gott mousserat vin häromdagen, som vi öppnade å njöt av i fulla drag... Det var verkligen suuuuuuuuupergott! Tack Karin! Du vet minsann vad Gourmetmorsan gillar;) 
Vinet går att beställa här!

fredag 19 november 2010

Thaikväll med Santa Maria!







































Igår var jag och ett antal matintresserade och matbloggare inbjudna till en Thaikväll med Santa Maria, och vi hade hur trevligt som helst! Vi lagade thaimat och åt så vi storknade... Här får ni ta del av kvällen i bilder! Jag måste verkligen ge beröm till Malin och  Lisa på Santa Maria som hade gjort att den röda tråden lyste stark genom hela kvällen, med dukning, färger, råvaror, meny, och dryck.  De hade verkligen gått in för att ge oss hela bilden av Thailändsk matkultur, och fått tag på Thailändska specialitéer, som vi svenskar kanske inte tycker smakar eller definitivt inte tycker luktar så gott, och då syftar jag på frukten Durian. Den är mycket populär i Thailand och konsistensen är lite krämig, lik avocado, och smaken är en blandning mellan övermogen banan, och lök. Den är inte tillåten att ta med sig på vissa platser i Thailand pga dess doft, så ni kan tänka er hur den luktade.... Urk!  Men det var kul att få testa ;)  Här kommer kvällen i bilder samt maten vi tillagade och åt... det var enormt gott och såååå enkelt... Tack igen för en mysig thaikväll!


Satay spett med gurksallad


Gurksallad
2 portioner
1 färsk gurka, skalad, urkärnad, tunt skivad 
1/2 färsk chili, fint hackad 
1 schalottenlök, tunt skuren 
1 kruka, fint hackad Koriander, färsk 
1/2 dl Thai Soyasauce 
1/2 msk Fish sauce 
1 lime, saften av 
TILLAGNING
Lägg gurka, chili, schalottenlök och koriander i en skål. Blanda Soya Sauce, Fish Sauce och limesaft och häll över gurksalladen. Låt gärna salladen stå och dra en timme i kylskåp innan servering. Häll bort överflödig vätska.




Pad Himmapan

3–4 port

300 gr bidd, strimlad lövbiff
1 msk matolja
1 gul lök, klyftad
1 morot, strimlad
1 paket (ca 200 g) grön sparris, tinad eller 1 bunt färsk
1 påse 
Oyster & Garlic Wok sauce
1 dl cashewnötter, hackade 
TILLAGNING
Bryn den strimlade biffen på hög värme i olja. Ta upp köttet, lägg åt sidan, woka grönsakerna på samma sätt. Tillsätt Wok Sauce och lägg tillbaka köttet i stekpannan. Värm under omrörning. Garnera med cashewnötterna, servera med ris eller nudlar.
Välkomstdrink á la Malin!
Fördrink: Sockerlag som kokats upp med vatten, socker, kafir lime blad, ingefära och chili. Mixa sockerlagsblandningen med mango som varit frusen i bitar. Häll upp i glas och fyll upp med mousserat vin typ. Cinzano Prosecco.

Friterade nudlar smaksatt med cayennepeppar... litet kul nytt tilltugg till drinken;)
Durian frukten uppskuren...
Mango Sticky Rice
4 portioner
1 dl jasminris
3 dl vatten
1 pkt (200 ml) 
Santa Maria Thai Creamy Coconut Milk
(spara 2 msk av kokosmjölken till kokossåsen)
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 färska mango, skalade och skivade eller
1 pkt fryst, tärnad mango
5 myntablad, strimlade 
Kokossås:
2 msk 
Santa Maria Thai Creamy Coconut Milk
2 msk vatten
2 msk florsocker
1 krm salt 
TILLAGNING
Låt riset svälla i vattnet minst 3 timmar innan kokning, gärna över natten. Koka det svällda riset mjukt under lock, i ca 15 min. Medan riset fortfarande är varmt; tillsätt kokosmjölk, socker och salt. Låt svalna så att kokosmjölken tas upp av riset, ca 20 minuter. Servera i skålar tillsammans med mango och mynta. Avsluta med att hälla på kokossåsen. Servera!
Satayspett
ca 10 spett
500 g kycklingfilé, i långa strimlor 
1 burk Satay Sauce 
1/2 dl salta jordnötter, hackade, till garnering
Marinad:
2 msk 
Thai red curry paste
2 msk 
Fish sauce
1 msk socker
1 msk olja
1/2 lime, saften av
2 msk vatten
TILLAGNING
Blanda marinaden. Trä kycklingen på spett. Pensla på marinaden, grilla spetten i ugnen, 200°C ca 15 min, tills de fått fin yta. Värm Satay Saucen strax innan servering. Servera spetten med Satay Sauce och gurksallad (se recept) och garnera med hackade jordnötter.
Här smakar några andra matbloggare av grytan ;)
Mekhong är en typ av Tahiländska Whiskey... Finns som beställningsvara på Systembolaget!
Paneng Gai på 40 min från grunden eller 20 min med tre varor eller rent av om du har bråttom klarar man det på 10 min...Bara att välja vilket som passar en bäst?
Phad Thai
4 portioner

1 pkt Rice Noodles
4-6 msk olja
400 g kycklingfilé, strimlad
200 g vitkål, tunt strimlad
2 ägg, vispade
2 påsar 
Phad Thai wok sauce
1 dl krossade jordnötter 
TILLAGNING
Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen och kyl ner i kallt vatten.  Woka/stek kycklingen och vitkålen i oljan. När kycklingen fått färg tillsätter  du det vispade ägget under sakta omrörning. Tillsätt risnudlarna samt jord- nötterna i stekpannan. Rör i Phad Thai Wok Sauce och låt det bli varmt.

Smaksatt vatten med Röd chili, citrongräs, Ingefära och lime...Supergott och lite nytänkande...det gillar jag! ;) 
Tom Kha Soppa
3-4 portioner
1 påse Tom Kha Soup Mix
1 burk 
Coconut milk
4-6 dl vatten
2-3 kycklingfiléer, små tärningar
2-3 tomater, tärningar
5-7 champinjoner, skivade 
Tips! Koriander, färsk
TILLAGNING
Blanda Tom Kha soupmix, kokosmjölk och vatten. Tillsätt kycklingfilé. Låt koka tills kycklingen är genomkokt (ca 2-3 minuter). Tillsätt tomat och champinjoner innan servering.

Tips! En extra smakupplevelse blir det med färsk koriander i soppan, och Santa Maria Fish Sauce för en kraftigare saltsmak.

Glasnudelsallad

4 portioner

400 g nötfärs
matolja till stekning
2 st 
Lemon grass
1 msk 
Chili & Garlic Sauce Sriracha
1 msk 
Fish sauce 
Sallad:
1 paket 
Glass Noodles
1 msk 
Chili & Garlic Sauce Sriracha
7 dl kinakål, fint strimlad
1 st rödlök, skivad
100 g champinjoner, skivade
2 st tomater, strimlade
1/2 kruka 
Koriander
1/2 kruka Santa Maria 
Vattenkrasse, färsk
1/2 lime, saften
1/2 tsk salt 
TILLAGNING
Stek köttfärsen och krydda med tunt skivad Lemongrass, Sriracha sauce och Fish sauce. Låt kallna. Laga nudlarna enligt anvisningen på paketet. Blanda ingredienserna till salladen. Lätt köttfärsen i mitten på ett fat med sallad runt om. 



Singha öl passar perfekt till Tahimat ;)