söndag 31 oktober 2010

En nöjd liten kille blir 1 år!







































Idag firade vi födelsedag, och inte vilken födelsedags som helst, utan Vincents 1 år dag! Det är stort, det... Hans ögon var stora som tefat, när paketen strömmade inte. Han visst inte åt vilket håll han skulle titta... eller överhuvudtaget om paketen var till honom... Han hade iallafall bestämt att det bjuda på pajbuffé ;)... och det blev fyra olika sorter, som var och en fick högt betyg av gästerna! En av de mindre gästerna kommentar var: Först var här massa pajer, sedan så svich finns det inte mycket kvar... vart har de tagit vägen, undrade hon, när hennes favoritpaj, tycks tagit slut för fort ... ;)men det fanns mer att fylla på buffébordet med som tur var. Hennes favorit var Vinterpaj med köttfärs, som också jag tycker är den bästa köttfärspaj man kan göra...och äta. Åker ner i magen så fort, så man knappt hinner blinka ;) 


Vinterpaj
Pajdeg:
100 gr smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Kör alla ingredienser i en matberedare, och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ugn på 200°C i 10-15 min.
Fyllning:
500 gr köttfärs
1 paket bacon
200 gr champinjoner
1 liten purjolök
2 vitllöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 msk soja
2 msk tomatpuré
2 dl hett vatten
1 burk creme fraiche
6 dl riven ost
Gör så här: Bryn köttfärsen, bacon, purjolök och vitlöken. Tillsätt alla ingredienserna till fyllningen utom osten och låt småputtra några minuter. Smaka av med kryddor. Ställ åt sidan och låt svalna. Fyll sedan pajskalet och strö över riven ost. Grädda i ugnen 225°C i 15 min.




















På buffén stod också Kassler och kronärtskockspaj, som ni hittar recept på här!

Kycklingpaj är ju också givet, å det receptet hittar ni här!


Sedan var det dags att testa en ny paj med krabba och räkor, som var fantastisk god, och det receptet kommer från min Faster, så den får namnet:


Faster Signes Skaldjurslåda!
1 pajform
Fyllning:
4 dl creme fraiche
1 knippe dil, hackad
i purjolök i skivor
Räkor 300 gr
Krabba 200 gr
Riven ost typ Herrgård eller Grevé 5 dl
Pajtäcke:
2,5 dl vetemjöl
100 gr smör
2 msk vatten
Gör så här: Blanda fyllningen och lägg i en pajform. Gör pajdegen och lägg som ett lock ovanpå fyllningen. Grädda i ugnen på 225°C i 20 minuter.


Nu är jag så trött, så inlägget om födelsedagstårtorna får vänta tills imorgon. Hoppas ni inte blir alltför besvikna, men den som väntar på nåt gott....:D Så mycket kan jag säga! För tårtorna gjorde succé!  Sedan ska jag ju också presenterar vinnarna i tävlingen av Fiberpasta oxå! Så håll utkik, det kommer bli en händelserik start på veckan! Ha en fortsatt härlig söndagkväll! 

fredag 29 oktober 2010

Fredagsmys med en underbart god gryta!









































Vad sägs om lövbiffröra eller gryta skulle jag nog kalla det. Med smarrig lövbiff med smaksättning av grönpeppar och cognac. En mustig härlig gryta när det som idag bara regnat och varit riktigt grått väder  Då passar gryta perfekt...  Själva fick vi ju fira att mannen i huset kommit hem efter ytterligare en vecka ute på jobb...så nu slåss jag och lillkillen om hans uppmärksamhet... och det finns vissa som inte vill gå och lägga sig ;)jag nämner inga namn... Så det är bara att hålla ut!  


Lövbiffgryta a la moster Rosie!
4 personer
8 lövbiffar ca 500 gr
1 paket bacon
1 gul lök
1 röd paprika
300 gr champinjoner
5 dl grädde
1,5 msk äkta soja
2-3 msk kalvfond
1 msk krossad grönpeppar
1-2 msk cognac
Klippt persilja
Gör så här:
Strimla lövbiffen och skär löken i skivor och klipp baconet. Stek köttet hastigt och salta och peppra. Häll i baconet, svamp och löken och stek några minuter. Tillsätt grädde, soja, kalvfond, grönpeppar. När det är bra smak slå i sognacen. Är det för starkt runda av med socker.  Klipp över persilja innan servering!
Koka ris eller vad man önskar för tillbehör och servera med en god sallad!

Klart för fredagsmys:D  

torsdag 28 oktober 2010

Jag har antagit utmaningen från Göteborgskex!

Häromdagen fick Gourmetmorsan en förfrågan om att var med i en tävling, som går ut på att skapa en smakkombination som slår "klassikern" ädelsost och fikonmarmelad. Bidraget måste innehålla de nya kexen "Små digestivekex" från Göteborgskex samt någon typ av ost, sedan är det fritt fram för övriga ingredienser. Visst låter det spännande? Det är också fritt fram att ta hjälp av er underbara bloggläsare, och det tänkte jag göra nu ;) Maila mig eller ge en kommentar på vad ni skulle kunna tänka er hade passat perfekt till dess små digestivekexen... 
Mitt huvud snurrar redan av massa idéer, så det får bli till att testa hela helgen tror jag ;) Men jag skulle bli så otroligt glad ifall ni skulle vilja hjälpa mig!


Nej nu tänker jag krypa upp i soffan och titta på Rosa-bandet galan, så ha en fortsatt trevlig torsdagskväll allihopa!







onsdag 27 oktober 2010

Busenkel pasta på ett kick!







































Den här pastarätten går såååå fort så du knappt hinner blinka ;) Det du behöver vänta på, är att pastan ska koka samt att kycklingen ska stekas... Sedan är det bara att blanda ihop allting och servera! Idag fick det tyvärr bli utan det där röda vinet...eftersom det vankades Tupeware party senare och bilkörning! Men jag får ta igen det imorgon istället, då jag får en anledning att laga till något smarrigt som passar till ett glas rött ;) Är det någon mer som hakat på och kör onsdagspasta eller torsdagpasta?


Cryllans Kycklingpasta 
4 personer
Tagliatelle för 4 personer 
3 kycklingfiléer
salt och peppar
2 avocado
6 st grillade paprikor på burk
2 nävar rucculasallad
Hyvlad parmesanost
2 bollar mozzarella
Gör så här: Koka pastan enligt förpackningen. Håll varm.
Strimla kycklingen och stek den i stekpanna. Salt och peppra.
Tärna avocado, grillade paprikan, mozzarellan samt dela rucculan i större bitar. Hyvla parmesanen. 
Blanda sedan ihop allt i en bunke, och servera bums, då pastan kallnar fort...Toppa med balsamicosirap!


Utskriftsvänlig version hittar ni här!



Onsdagspasta=TÄVLING!

Då var det onsdag, och ikväll vankas det ONSDAGSPASTA och vad passar inte bättre än att utlysa en TÄVLING just denna dag i ämnet pasta!
Idag har ni chansen att vinna Fiberpasta, som är en pasta med lågt GI och gjord på riktigt durumvete! Forskning har visat att en kost med ett lågt GI är bra för hälsan: Lägre blodfetter. Bättre tandhälsa. Du är mätt under längre tid. 
Det är väl inte illa! Pastan ser ut och smakar precis som vanlig pasta, och jag föll pladask ;) Jättegod måste jag säga! Så nu har DU chansen att vinna! Jag lottar ut två paket av Fiberpasta, och det enda du behöver göra är att skriva en kommentar nedan om varför du tycker om pasta! Så drar jag två lyckliga vinnare! Er kommentar behöver jag innan söndag kl.12.00!
Lycka till! 


Vill du läsa mer om Fiberpasta hittar du info här!


Den finns också att köpa på Matas, Torggatan, Varberg samt Shine, vid Blomsterlandet i Varberg.

tisdag 26 oktober 2010

Persiljekassler!

Midda´midda´på er! Nu har jag avverkat en härlig och otroligt snabblagad lunch från den nya kokboken "Arla köket vardag" och det gick faktiskt snabbare än 30 min! En god rätt som även gick hem hos grabben som legat i magsjuka i några dagar... så det måste vara ett gott betyg ;)  Nu hoppas jag bara att man själv slipper undan det oxå...för det vill jag verkligen inte ha usch.....


Persiljekassler
3 portioner
400 gr kassler
2 dl Vispgrädde
1,5 dl riven smakrik ost typ västerbottenost
1/2 dl hackad persilja
vitpeppar efter tycke


Gör så här: Sätt ugnen på 225°C. Skiva kasslern, och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde, ost, persilja och peppar. Häll såsen över kasslern och gratinera i ugnen i ca 15 min. Servera med ris eller pasta och en god smarrig sallad!


Imorgon vankas det ONSDAGSPASTA, och jag är så sugen på denna pastarätt, så ni anar inte... Ska locka er med kyckling, olika härliga grönsaker som ska slungas också pasta förstås... Håll utkik imorgon! 
Tjingeling! :D

måndag 25 oktober 2010

Kyckling- och spenatlasagne!

Morrn på er bloggläsare! Då var det dags för en nya vecka igen och nya inspirerande recept :D  Här kommer ett recept som passar mig för tillfället. Ett storkok av lasagne som passar perfekt att laga, när mannen min för tillfället är inne i sin resperiod. Då är det bara att ta fram ett paket ur frysen och värma på... för det är ju faktiskt inte alltid så kul att laga mat till sig själv... eller vad säger ni?  Min drivkraft är nog att det är fler runt matbordet, som man kan prata med och som förhoppningsvis njuter av vad grytorna erbjuder. Till denna rätten ska ni bara se bara se till så gratängform är stor när du tillagar lasagnen, så det inte rinner över ;) 


Kyckling- och spenatlasagne
6 portioner


500 gr färsk spenat
2 msk olivolja
1 kg kycklingfärs
1 vitlöksklyfta
3 baconskivor
500 gr tomater
2,5 msk tomatpuré
1 msk ketchup
4 dl vatten och 1 tärning kycklingbuljong
salt och peppar
12 lasagneplattor eller färska
Ostsås:
60 gr smält smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
2 dl riven ost
Gör så här:
Förväll spenaten i kokande vatten i ca 2 minuter. Skölj den därefter i kallt vatten och lägg den åt sidan. Bryn sedan kycklingfärsen, vitlöken och blanda i  strimlad bacon. låt de bryna i 5 minuter och tillsätt sedan övriga ingredienser till kycklingröran och krydda. Låt koka ihop i 15-20 minuter. Gör sedan ostsåsen. Smält smöret, tillsätt vetemjölet och vispa på låg värme under tiden du häller i mjölken. Låt det koka samman tills såsen tjocknar. Ta av från plattan och tillsätt osten och låt den smälta ihop med såsen. Sätt ugnen på 200°C. Häll i lite ostsås i botten på en gratängform, därefter lägger du lasagneplattor, sedan färsblandning och sedan ett lager spenat. Tillsätt sedan ostsås och nya lasagneplattor osv. Har du färska lasagenplattor, gräddar du i ugnen i ca 20-25 minuter. Tills den fått fin färg. Annars gräddas lasagenen i 60 minuter. Servera med en god sallad! 



söndag 24 oktober 2010

Rolig läsning...







































Jag var så otroligt sugen på en nya färsk mattidning, när jag var och handlade. Men när det inte kommit ut någon ny fick jag syn på en ny receptbok från Arla Köket. Jag tycker de har fantastiskt bra, enkla och goda recept. Här har de samlat sina bästa vardagsrecept, och lovar att det inte kommer ta längre tid än 30 minuter att tillaga... så jag slog till på ett exemplar ;) Ibland vill man att det ska gå fort att laga, ibland vill man befinna sig i köket länge... Jag är nog en blandning. När tiden är knapp, vill jag att det ska gå fort, annars älskar jag att tillbringa mycket tid i köket...  Hur känner ni? Önskar ni att matlagningen ska gå fort eller älskar ni att tillbringa timmar i köket?



lördag 23 oktober 2010

En grabb som vet hur han impar...







































Igår var det inflyttningsfest/After work hos grabben som vet hur han ska impa på brudarna och även grabbarna faktiskt. Han hade trixat ihop en plockbuffé, som inte gick av för hackor... Det var melon med parmaskinka, tunnbrödsrullar med skagenröra, kex med tapenade, oliver, och min favorit som ännu inte kommit fram på bordet här hemma, men som gav mig mer smak: Pepparkaka med ädelost. Det tror jag att jag skulle kunna äta varje dag... det är ju bara såååå otroligt gott :D  Tack David för den mysiga AW du ordnat, och stort lycka till i din fina nya lya!


När vi ändå hade fixat barnvakt, tog vi oss vidare till Grappa. En italienska restaurang som återigen har god mat och som ändrat menyn sen vi var där sist, för då var vi ganska besvikna. Nu har de massa gott och nytt att välja på... För min del blev det Glaserad kycklingrullader fylld med parmaskinka och chevréost serverad med potatispuré och skysås samt bräserad rödkål. Ser kanske inte så gott ut på bilden, men den missvisar...smaklökarna hade fest skulle man kunna säga ;) Grabbarna tog en klassiker, nämligen Hamburgetallrik, som var så stort och rejäl, så hälften hade varit nog för mig... men för dem gick de ner... 
Vi provade Xider i smaken Granatäpple och rabarber och Linda gav den 5 av 5 möjliga, och jag kan bara instämma... den smakade "mumma" ;)





Ett mycket gott vitt vin som rekommenderas: Claps från Italien. Endast 69 kr på systemet, och passar perfekt till getost och fisk och skaldjur. 
Helt klart värt ett inköp!