Svaret på den frågan är hur simpelt som helst när du bakat detta underbara och nyttiga knäckebrödet... Ett perfekt tilltugg till fikat när man bara är sugen på att tugga på något... Att man sedan ta en till... å en till...å kanske en till... är ju bara för att det är så förgrymmat
gott
Knäckebröd
1 stor plåt
2 dl dinkelmjöl-fullkorn
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrö
2-3 tsk flingsalt
0,5 dl rapsolja
Gör så här:
Blanda allt i en bunke. Tillsätt 2 dl kokande vatten. Rör ihop. Bred ut blandningen på bakplatspapper en plåt. Ända ut i kanterna. Sporra eller skär rutor. In i ugnen på 150°C i 1 timma (minst). Stäng av värmen efter en timma och låt de stå kvar på eftervärme längst ner i ugnen... Sedan är det bara sätta igång och knapra...
torsdag 30 september 2010
Äntligen tävlingsdax!
Nu är det dags för en tävling och denna gången har ni chansen att vinna Fitness Caffe. Ett nytt hälsosamt kaffe som är tillverkat i Italien. Kaffet består av bara malt kaffe av högsta premiumkvalitet + 16 utvalda örter och kryddor.
Fitness Caffè Energins är en lika högkvalitativ produkt där man förutom 6 av örterna och kryddorna även tillsatt Panax Ginseng och rysk rot.
I Fitness Caffe Original har man tillsatt örterna och kryddorna: grönt te, lakritsrot, Yerba Mate, skal från bitter och söt apelsin, sötmint och pepparmint, rosenrot, kardemumma, gurkmeja, grön anis, stjärnanis, koriander, kryddnejlika, citronverbena, kanel och ingefära.
Enligt en studie, har svenska forskare kommit fram till att Fitness Caffé har en högre antioxidant-kapaciteten än vanligt traditionellt kaffe eller te. En hög antioxidantkapacitet stärker bland annat kroppens cellskydd och bidrar därigenom till en god hälsa.
Fördelar med Fitness Caffè®
Genom produktens sammansättning hjälper den till att:
1. stärka kroppens cellskydd och bidra till en god hälsa
2. stimulera ämnesomsättning och förbränning
3. höja energinivån
4. höja effekten vid olika dieter
Fitness Caffè® innehåller inte:
• ohälsosamma tillsatser
• färgämnen
• onaturliga smakämnen
• konserveringsmedel
• MSG (Natriumglutamat)
• socker
•Genetiskt Modifierade Organismer (GMO).
Min uppfattning om kaffet är att det smakar lite speciellt, mot vad man är van vid att kaffe ska smaka enligt mig. Man skulle kunna jämföra det med en blandning mellan kaffe och te, som då är smaksatt med olika örter och kryddor! En ny produkt på marknaden, som är hälsosam, vilket jag ser som ett plus
Vill du ha chansen att vinna detta kaffe, behöver ni bara slänga in en kommentar, så är ni med i utlottningen av 2x125 g Fitness Caffé. Tävlingen pågår t.o.m. söndag 3 oktober kl 18.00, och då drar jag TVÅ lyckliga vinnare! Lycka till!
Vill ni läsa mer, gå in på www.fitnesscaffe.se
Matbloggspriset 2010
Visst du att det finns över 1000 st matbloggare i detta landet? Nu är det i fullgång med att utse en vinnare till matbloggspriset 2010.
Har du en favoritmatblogg som du tycker ska få chansen att vinna matbloggspriset 2010 kan du tipsa om den här! Priset kommer delas ut på matmässan "Det goda köket" i Stockholm den 12/11!
Har du en favoritmatblogg som du tycker ska få chansen att vinna matbloggspriset 2010 kan du tipsa om den här! Priset kommer delas ut på matmässan "Det goda köket" i Stockholm den 12/11!
onsdag 29 september 2010
Åh vilken härlig dag!
Idag startade dagen med frost på bilrutorna, så det var första gången efter en härlig sommar som man fick skrapa rutorna... fast vad spelar det för roll när solen är på väl upp och det tycktes bli en fantastiskt fin dag! Det blev en morgonpromenad längst kusten för att sedan mysa med några mammalediga och deras barn utomhus över en fika. Åh det var verkligen hur underbart som helst... Sedan såg man ju allt framemot kvällens ONSDAGSPASTA, som ikväll skulle bjuda på lax. Men när den väl skulle tillagas fann jag ingen lax, som jag var så bomsäker på att jag hade hemma. Så den får ligga å gotta till sig lite tills nästa vecka Så ikväll blev det en PASTA al limone, som faktiskt blev gott det med... en aning för syrlig kanske...så jag kunde sparat in på citronen lite... men för den som älskar lite syrliga rätter, sitter denna som "smecken"! Vi tyckte det var gott, men som sagt nästa gång blir det mindre av citronen...
Pasta al limone med kyckling
4 portioner
400 gr pasta typ cappellini
4 kycklingfiléer
salt och peppar
Sås:
4 msk god olivolja
2 citroner (skal och saft)
2 msk italienska örter (Findus frysta)
1 msk basilika (funkar med fryst)
2 vitlöksklyftor
200 gr färskriven parmesanost
svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 nypa socker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till såsen i en stor skål. Vispa dem tills såsen tjocknar.
Koka pastan enligt förpackningen, och häll av den i durkslag när den är klar!
Strimla kycklingfilén och krydda med salt och peppar och stek den. Blanda pastan, kycklinge och såsen. Häll upp på tallrik och toppa med riven parmesanost och några drag med svartpepparkvarnen! Sätt er ner och njut!
Vi provade oxå ett nytt vin (för oss) på petflaska som fick mer än godkänt! Så det kommer vi absolut att köpa fler gånger...väldigt lättdrucket
Cumplido Tempranillo Shiraz 2008 (nr 6394) 69 kr. Passade perfekt till pasta och kyckling!
Missa inte att titta in imorgon, för då blir det tävling på Gourmetmorsan! Spännande, så håll utkik, för det ligger fina priser i potten
Pasta al limone med kyckling
4 portioner
400 gr pasta typ cappellini
4 kycklingfiléer
salt och peppar
Sås:
4 msk god olivolja
2 citroner (skal och saft)
2 msk italienska örter (Findus frysta)
1 msk basilika (funkar med fryst)
2 vitlöksklyftor
200 gr färskriven parmesanost
svartpeppar
2 dl vispgrädde
1 nypa socker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till såsen i en stor skål. Vispa dem tills såsen tjocknar.
Koka pastan enligt förpackningen, och häll av den i durkslag när den är klar!
Strimla kycklingfilén och krydda med salt och peppar och stek den. Blanda pastan, kycklinge och såsen. Häll upp på tallrik och toppa med riven parmesanost och några drag med svartpepparkvarnen! Sätt er ner och njut!
Vi provade oxå ett nytt vin (för oss) på petflaska som fick mer än godkänt! Så det kommer vi absolut att köpa fler gånger...väldigt lättdrucket
Cumplido Tempranillo Shiraz 2008 (nr 6394) 69 kr. Passade perfekt till pasta och kyckling!
Missa inte att titta in imorgon, för då blir det tävling på Gourmetmorsan! Spännande, så håll utkik, för det ligger fina priser i potten
Drinktilltugg eller förrätt kanske?
I förra veckan innan premiären för vår ONSDAGSPASTA, slängde jag ihop en liten aptitretare, som blev grymt goda... och som jag klart kommer göra massa fler gånger! Gav både oss och våra gäster ett gott leende på läpparna...så jag tar det för ett gott betyg Snart vankas det som sagt en ny onsdagspasta och jag sitter just nu och ser vad jag ska hitta på. Kanske sitter ni inne på något gott pastarecept... så snälla maila mig eller lägg in en kommentar på ert favoritrecept... Jag skulle bli sååååå glad!
Här kommer iallafall snittarna, som funkar lika bra till drinken som till en liten förrätt på rucculabädd!
Souvassnittar
ca: 12 snittar
200g färskost
1/2 dl frysta lingon
1 tsk honung
1 msk riven pepparrot
1 krm svartpeppar
2 tunnbröd
150g nötrulle i skivor
1 1/2 dl rucolasallad
Blanda ost, lingon, honung, pepparrot och svartpeppar i en skål.
Bred oströran i ett jämnt lager på bröden och lägg köttskivor och rucola på 3/4 av varje tunnbröd (lämna sista biten tom så att oströran får fästa ihop brödet). Rulla ihop till en tät rulle.
Gör gärna snittarna några timmar före servering så att smakerna fördelas. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen. Skär rullarna i cirka 1 1/2-2 centimeter tjocka skivor.
Här kommer iallafall snittarna, som funkar lika bra till drinken som till en liten förrätt på rucculabädd!
Souvassnittar
ca: 12 snittar
200g färskost
1/2 dl frysta lingon
1 tsk honung
1 msk riven pepparrot
1 krm svartpeppar
2 tunnbröd
150g nötrulle i skivor
1 1/2 dl rucolasallad
Blanda ost, lingon, honung, pepparrot och svartpeppar i en skål.
Bred oströran i ett jämnt lager på bröden och lägg köttskivor och rucola på 3/4 av varje tunnbröd (lämna sista biten tom så att oströran får fästa ihop brödet). Rulla ihop till en tät rulle.
Gör gärna snittarna några timmar före servering så att smakerna fördelas. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen. Skär rullarna i cirka 1 1/2-2 centimeter tjocka skivor.
tisdag 28 september 2010
Nytt nummer ute nu!
Tror ni jag blev glad när jag fann ett nytt nummer av Elle mat & vin i brevlådan idag! Så när lillkillen ska sova middag om en stund, ska jag krypa upp i soffan och bara njuta av det nya numret... Underbar eftermiddag! I like
Hummerpremiär!
Igår var det minsann HUMMERPREMIÄR och man skulle
kunna jämföra det med älgjakten! I min pappas kalender
är det inringat sedan flera år tillbaka, eller rättare sagt,
han behöver inte skriva nåt med stora röda bokstäver
i sin kalender för det bara sitter där... så viktig är denna
dagen... för oss andra familjemedlemmar oxå för den
delen...! Så i ottan dunkade båten ut och i med
tinorna... å så är det bara att vänta....tills IDAG!
Så har vi riktig tur kanske man kan få njuta av en
alldeles färsk hummer till helgen
måndag 27 september 2010
Torsk under kaviartäcke...smarrigt!
Det här är en rätt som funnit och lagats i vår familj ända
sedan jag var liten... å håller än! Torsk under kaviar-
täcke....Yammie! Perfekt måndagsmat, när lusten att
stå i köket, inte tycks infinna sig
Torsk under kaviartäcke
Torskfilé eller sejfilé
Vispgrädde
Kaviar
Dill
Salt och peppar
Gör så här:
Lägg torsken alt. sejen i en ugnsfast form. Salta och peppra.
Blanda grädden och kaviaren och hackad dill, så det smakar
bra. Häll såsen över fisken och in i ugnen i 15-20 min.
Servera med pressad potatis och sallad! Done!
Snabbare och smidigare kan det knappast gå
Etiketter:
Fisk,
Middag,
Middagstips,
Sås
söndag 26 september 2010
Lördagsmaten blev idag istället...
Efter min shoppingdag igår, fick den planerade maten
som vi skulle ätit igår, bli idag istället, och jag kan bara
säga att den gjorde succé. En LCHF-middag med lammfilé
på salladsbädd med gratinerad getost och honung toppat
med valnötter. Behöver jag säga mer
Den här rätten fick fullpott här hemma och kommer
absolut att lagas fler gånger!
Lamm på salladsbädd med gratinerad getost
Lammfilé (färdigmarinerat)
Blandsallad
Cocktailtomater
Avocado
Cantaloupe melon i kulor (finns köksredskap att
göra kulor, typ som en mindre glasskopa)
Pomamore tomater och lite av dess marinad
Getost (Gärna Wernerssons, jättegod!)
Honung
Valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på grill eller högsta värme
Skär getosten i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg på
bakplåtspapper och in i ugnen 3-4 minuter. OBS! Håll
koll så osten inte smälter, den ska vara lite ljummen.
Stek lammfilén ett par minuter på varje sida. Går lika
bra att använda kyckling, ifall man inte är så förtjust
i lamm. Blanda övriga ingredienser på en tallrik och
Lägg den gratinerade varma getosten på salladen.
Ringla över honung och toppa med valnötter.
Lägg upp lammet. Servera genast och njut...
Vi tog oss en utflykt...
Att få åka iväg en hel dag på shopping är verkligen helt
underbart härligt. En hel dag med bästa Karin, som delar
mitt intresse för mat och bak.. så jag behöver knappast
tala om att vi spenderade mycket tid i inredningsbutiker
och givetvis i massa butiker med grejer till köket... Så i
kassarna med hem kom två helt underbara kakburkar
som jag blev helt förälskad i Visst är de fina?
Så nu är det bara att sätta igång med bak för att
fylla de med massa smarriga kakor
Efter mycket strosande in och ur butiker hamnade
vi tillslut på restaurang Bee för en välbehövlig lunch...
åh ni kan knappast gissa vad som hamnade på min
tallrik.. jo Burgare så klart! Jag är en sådan "sucker"
på burgare... å andra sidan var inte menyn särskilt
stor, endast 4 rätter att välja på... Sedan klarade vi
av att trycka ner en lyxmuffins på Condeco oxå!
Hoppas ni också haft en härligt helg?
Karin med ceasarsallad! |
Lyxmuffins! Kladdmuffins med hallong och maräng... De här måste jag bara testa att göra hemma...Smarriga, så det förslår! |
De underbara kakburkarna från Åhlens! |
fredag 24 september 2010
Hemmagjord pizza med mycket amore!
Hemmgjord pizza kan man lätt få till med mycket kärlek.
Idag blev det faktiskt en färdig mjölsats bara att blanda med
vatten från Maizena. Annars kan man alltid gör sin egen
pizzadeg oxå! Men att göra egen tomatsås är faktiskt
bara ett måste...finnns inget som slår den
Tomatsås till pizza
Till en stor plåt
2 vitlöksklyftor
20 st cocktailtomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vittvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar
Dela tomaterna i kvartar. Smält smöret i kastrull.
Tärna vitlöken tunt. Stek lätt i smöret. Tillsätt
tomaterna och honungen. Låt koka ihop i 20 minuter
tills de är helt mjuka och såsen tjocknat. Tillsätt
vinägern, salt och svartpeppar. Låt svalna.
Bred blandningen över den utkavlade pizzadegen.
Italiensk pizza amore
Fyllning:
Smulad mozzarella ost
Kronärtskocka
Strimlad salami
Efter gräddning toppar man med
parmaskinka och hyvlad parmesanost och ruccula!
Pizza i svensk tappning
Fyllning:
Hemmagjord tomatsås
Smulad mozzarella ost
Köttfärssås
Lohmanders Bearniasås (färdig) Helt underbar bea-sås
Strimlad gul lök
Efter gräddning toppar man med torkad oregano!
Pizzasallad
500 gr strimlad vitkål
5 msk rapsolja
2 msk ättika
2 msk strösocker
2 krm svartpeppar
2 krm salt
Några stänk italiensk salladskrydda, oregano.
Ev. strimlad inlagd paprika
Strimla vitkålen. Blnda övriga ingredienser i en skål.
Häll över vitkålen och låt den stå och dra i några
timmar, gärna över natten!
Ha mysig fredag alla underbara bloggläsare!
Etiketter:
Fredagsmys,
Pizza,
Sallad
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)