onsdag 31 mars 2010

Vi drar till fjällen...



Bilen är fullpackad åh det ska bli så fantastiskt skönt att
fira påsk i fjällen! Tänk er gassande sol, nypistade backar,
nysnö, en tur på längdskidorna med ett stopp vid
våffelstugan å så utomhus afterski och massa god mat.
Kan det bli bättre? Ja allt kanske mat inte kan önska sig,
men skulle några önskningar gå i uppfyllelse kommer
det bli några stålande fina dagar. Vi håller tummarna?
Jag ska försöka hålla er uppdaterade om det finns tid
och möjlighet , men ni får hålla tillgodo med lite annat
smått och gott som dyker upp varje dag här på bloggen!
Ha en glad påsk alla goa´bloggläsare!

tisdag 30 mars 2010

Världens snabbaste kvällsmat!


Hemmagjord pizza på tortilla bröd. Mumma!
Kvällens ingredienser blev lite överbliven köttfärs,
pastasås i botten, riven lagrad prästost, salami och
champinjoner. Efter gräddningen toppa med oregano
och till det hela en pizzasallad a la "home-made".

Pizzasallad
1/4 vitkåls huvud, strimlad
1,5 dl rapsolja
0,5 dl vittvinsvinäger
1,5-2 msk socker
4 tsk italiensk salladskrydda.

Strimla vitkålen med osthyvel. Blanda olja, vinäger,
socker och krydda. Häll den över vitkålen och vänd
runt vitkålen så det blandar sig ordentligt.
Ju längre den får stå och dra till sig, desto mer
hinner den ta upp smakerna.

Bon apetito!

Även de små magarna behöver mättas!

Nog att det är bra allt med barnmatsburkar. Men det är också
ganska lätt att göra lite barnmat själv. Frys in i isfack, så är det
smidigt att ta fram antal istärningar de äter.
Här kommer recept på barnmat som är testat på grabben här
hemma och som gick hem med hans smaklökar... hoppas era
barn tycker detsamma :-)

Potatis- och palsternackspuré
Detta receptet ger 4,5-5 dl puré eller fyll 2 istärningslådor.

200 gr (ca 2st) palsternackor
200 gr potatis
4 msk matfett

Skala och tärna palsternacka och potatis.
Koka i vatten tills de är mjuka. Slå av vattnet men spara 1/3 till
att späda purén med. Mixa med stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt kokvattnet och matfettet och kör till önskad konsistens.
Låt purén valna och frys sedan in i istärningslådor.

Rött mos

2 dl hackad röd paprika
3 dl hackad sötpotatis
3 dl hackad morot
2 msk rapsolja
4 dl vatten
1 tsk timjan

Skala och hacka grönsakerna. Fräs grönsakerna lite lätt i rapsolja.
Krydda med timjan. Häll på vattnet och koka med lock.
När grönsakerna är mjuka, mixa till önskad konsistens.

Dessert: Hallon och äpplemos

2 äpplen
2 dl hallon
2 dl vatten
2 krm kardemumma

Skala och hacka äpplet i bitar.
Häll alla ingredienserna i en kastrull.
Koka med lock tills äpplet blivit mjukt.
Stavmixa tills det blir helt slätt.

Mumms....

söndag 28 mars 2010

Oemotståndig chokladdessert


Igår bjöd vi in några vänner å tillika släkt för en liten matbit.
Till dessert bjöd jag på chokladmousse med nötter,
marshmallows och kolasås. En riktigt mastig dessert,
men fantastiskt god. Lova att ni testar att göra
den nån dag, för jag tror inte ni blir besvikna...
En riktig höjdare för chokladälskare.

Chokladmousse med kolasås och nötter
4 portioner eller 8 små

200 gr mörk choklad
3 sl vispgrädde
2 äggulor

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
Servering:
1 dl osaltade nötter
30 minimarshmallows

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna något.
Vispa grädden, men inte för hårt. Vispa ner äggulorna
i den avsvalnade chokladen. och vänd ner grädden.
Fördela moussen i 4 skålar eller 6 mindre glas.
Låt stå kallt fram till servering.
Kolasåsen:
Blanda grädden, socker, sirap i en kastrull. Låt puttra
i 5 minuter. Rör i vaniljsocker. Låt svalna.
Servering:
Strö över nötter, marshmallows, kolasås över moussen.
Servera! Smarrig och ganska mastig dessert, så man kan
lätt göra 6 mindre.

lördag 27 mars 2010

Utflyktsdag söderut!


Klockan 03:30 drog väckarklockan igång, och ja det var
massa grus i ögonen kändes det som... men det var ett
utflyktsmål som lockade, och jag tror inte jag behöver
tala om vart det bar av ??? Två tjattrande brudar med flera
timmars bilresa framför sig... Kunde vi ha det bättre?
Karin bytte av demonstratören i Absolut Tropics bar :-)
... och ja´ hon skulle nog kunna stannat kvar där och blandat
drinkar så det stod härliga till.. men lita annat lockade ju också!

Karin kan ju verkligen det här med att fixa smarriga mackor
att mumsa på, på färjorna... Det gäller att ha mätta magar
när man ska flanera bland butikens utbud :-)

Mannen här hemma har länge sucktat efter ölen Desperados,
som inte går att få fatt på här hemma i Sverige. Men var hittar
vi den, om inte på Boardershoppen... Lyckan var total skulle
man kunna säga!

Jag är ju ingen öldrickare tyvärr, men efter att ha smakat,
gick den faktiskt hem även hos mig. Å Karins man, blev
alldeles till sig... så vill ni prova en ny ölsort ska ni verkligen
prova den här... ifall ni drar till Tyskland för en shoppingtur.

Håll utkik, för under påsken kommer det komma lite drinktips!


fredag 26 mars 2010

Santa Maria vs Old el Paso

Det blev en traditionell tacos som fredagsmys. Men
med en STOR skillnad. Vi testade en ny tacoblandning
från Santa Maria med Smoked Chili and Garlic. Den var
väldigt fin i smaken, men som traditionell taco krydda
behåller Old el Paso Tacokrydda sin första plats. Den
platsen kommer nog bli svår att rubba... Men vi kommer
absolut använda den andra kryddan igen, fast i annat
ändamål, för smaken var det absolut inget fel på.
Vilken tacokrydda använder ni när ni svirar
ihop tacos?

Vår absoluta favorit vad det gäller tacokrydda.


Nyhet från Santa Maria, som var god, men lockade inte våra
smaklökar tillräckligt.

För att förhindra att smaklökarna bränner bort...


Ibland kan det liksom bli lite fel och kanske vansinnigt
starkt, maten man lagar, beroende på vad man använder
för kryddor :-)
Jag ska bara klargöra och visa kryddan jag använde
till den underbara pasta med räkor som stod på
bloggen för ett tag sedan. Det är nämligen
Chili explosin som jag använde från Santa Maria.
Den är att rekommendera, då annan chili kan bli
lite för skarp som vissa fick erfara...
Så nästa gång kan ni använda den här :-)

Pasta med räkor och ruccula
Ingredienser till 2 hungriga

3 msk olivolja
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 tsk torkad chili (jag använde Chili Explosion)
400 g skalade räkor
1 litet glas vitt vin
6 finhackade soltorkade tomater (eller 2 msk tomatpuré)
1 citron (det rivna skalet och saften)
2 nävar grovhackad ruccola

Gör så här
Plocka fram och förbered alla ingredienserna, dvs skala
räkor, finhacka vitlök och soltorkade tomater, riv citronskalet
och dela citronen. Redo? Nu kör vi!

Koka pasta
Under tiden pastan kokar – värm olivoljan i stekpanna och lägg i vitlöken och chilin.
När vitlöken börjar ta färg (det går snabbt) lägger du i räkorna i pannan och låter dem fräsa i vitlöks/chilioljan i en minut.
Häll i vinet och tomaterna (mixa gärna tomaterna med lite olja så det blir en fin paste) och rör runt så att det blandas.
Rör i hälften av ruccolan och pressa över citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Om pastan inte är klar, dra pannan åt sidan, annars häller du av pastan och häller tillbaka den i pannan.
Häll pastasåsen över pastan och blanda runt.
Lägg upp på tallrikar och dekorera med resten av ruccolan och citronskalet.
Klart!

torsdag 25 mars 2010

Våffeldagen är här!


Svärmor och svärfar kom med färska frallor och vi åt en
härlig långfrukost medans värmen steg utanför fönstret
och termometern steg mot 17 grader i solen... En helt
ljuvlig vårdag hade vi här på västkusten. Nu är äntligen
våren här och ett gott vårtecken är när sopbilarna far
runt på våra gator och sopar upp all grus som
vintern har bidragit med... det är vår det!


Eftersom det var våffeldagen också, kunde vi ju inte
undvika en våffla dagen till ära. Så efter en promenad
ner till Breareds torg och Lilla Träslöv Finbageri
smaskade vi i oss nygräddad våffla med kaffe.
Helt ljuvligt!

Har ni också ätit våffla idag?
Kanske har du något bra recept på frasiga
och lätta våfflor?
Jag är i stort behov av ett gott och bra våffel recept...

Glimmergatans kyckling i ett jehu!

Glimmergatans kyckling i ett jehu!

För 6 pers


6 st kycklingfiléer som delas på längden

Blanda:

3 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche

Salt o peppar

Blanda i:

½ dl kinesisk soja

1 msk balsamvinäger

1 knippe hackad persilja

2 pressade vitlöksklyftor

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Häll över blandningen och låt stå över dagen.

In i ugnen ca 200° i ca 40 min.

Serveras gärna med pressad potatis och en grönsallad!


Utskriftsvänlig version - Klicka här!



I köket huserade Jonas och Annelie glatt, och jo´ni

hörde inte fel... De var i köket och kockade maten,

även om några inte tycks se till dem, där särskilt ofta.

Maten var fantastiskt god, så att de inte skulle vara

så värst duktiga i köket, är verkligen nåt som de bara

tror själva. Vi andra tycker något annat :-)

Tack för en mysig kväll...Jonas, Annelie, Jennie å dom!


Osså Kladdkakan till dessert:

Gå till närmsta snabbköp och köp en Frödinge

kladdkaka i frysdisken. Låt tina i ca 1,5 timme.

Serveras med vispgrädde – MUMS



Vintips!

Vi fick några otroligt goda viner, som jag

bara måste tipsa er om.

Campolieti (Nr 6792) Italien, Valpolicella Classico

87 kr på Systembolaget

Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär,

torkade tranbär, choklad och vanilj.

Passar till gris- och lammkött.

Hubert Beck Gewurztraminer (Nr 4592) Frankrike, Alsace

89 kr på Systembolaget.

Torrt, kryddigt, druvtypiskt vin med sötma, inslag av honung,

litchi, rosor och persika.

Passar till fisk eller ljust kött, gärna med asiatiska inslag,

eller till kittostar.

Ibland liksom hinner man inte, även om man vill!


Igår var det verkligen en fullspäckad dag. Mammaträff, lunch,
massage och så bortbjudna på kvällen. Så det blev inte
mycket bloggande. Men jag kommer absolut uppdatera er
om nåt fantastiskt gott vi fick på kvällen hos några vänner,
när vi skulle träffas och bestämma vår semestermeny.
Håll utkik!

Vi åt iallafall fantastisk god sushi på Saskura Thai, vår nya
lunch-hak efter mammaträffen, då vårt andra brann ner.
Typiskt, för det var fantastiskt barnvagnsvänlig det där
stället... men men nu tycks vi ha hittat en nytt:-) I like!

tisdag 23 mars 2010

Crêpes á la prins Bertil

Crêpes som fylls med hemmagjord hollandaisås,
räkor och dill blir ett lyxig kvällsmål med kungliga
anor. Vill man göra det ruskigt smidigt tar man färdig
hollandaissås från Knorr och slänger ihop i en kastrull
i med lite dill och blanda i räkorna. Fyll pannkakor som
du köper färdiga, så vips är nästa middagen klar.
Utan större krångel och en massa tid...Snabbt och lätt
helt enkelt... Det gillar vi :-)

Crêpes à la Prinse Bertil
8 st
Färdiga pannkakor
Fyllning:
500 gr räkor med skal (200 gr skalade)
3 msk hackad dill funkar med fryst
1 sats knorr hollandaissås
1-2 dl riven ost

Gör så här:
Blanda såsen och lägg i dillen. Låt såsen kallna.
Tillsätt räkorna i såsen.
Värm pannkakorna lite lätt och lägg på fyllningen,
och rulla ihop dem.
Lägg i ungfast form och strö riven ost över.
In i ugnen på 250°C i ca 8 minuter.
Servera med en sallad!


Tävla om en snygg kolsyremaskin från AGA!


AQVIA är den nya kolsyremaskinen från AGA, snygg & enkel

design.. Kommer bli som ett smycke i ert kök!

Var med du också! Klicka här!

Lunchen bjöd på Burgundisk köttgryta


Eftersom regnet öste ner var det bäst att hålla sig inne
under förmiddagen, och då fanns det tid till långkok för en
härligt god burgundisk köttgryta! Av Linda, min lunchgäst fick
den mer än väl godkänt, och jag tror att hon kommer ge sig på
att göra den en dag, för hon frågade: -Receptet hamnar på
bloggen hoppas jag. Det var ju ett gott betyg. Åh jag
fullkomligt älskar när köttet blir så där mört att det riktigt
trasar sönder sig...

Burgundisk köttgryta
4 portioner

1 kg grytbitar av nöt
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
1/2 dl balsamvinäger
2 dl kalvbuljong ( kalvfond+vatten)
1/2 flaska röd vin ( á 75 cl)
2 paket bacon
200 gr champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 gr)
salt
Nymalen svartpeppar
Timjan
1 morot i grova bitar
3 lagerblad
0,5 dl persilja

Gör så här:
Stek köttet så det får färg. Häll i alla övriga
ingredienser utom syltlöken. Låt småsjuda i
ca 2,5-3 timmar. Tillsätt syltlöken de sista 10 minuterna.
Känns så köttet blir riktigt mört. Servera med pressad potatis
och sallad!

måndag 22 mars 2010

En ny favorit- Goat cheese fajitas

Kocken, vilket var jag, hade en toppenkväll i grytorna.
Det blev nämligen en strålande god kvällmat, som hamnade
bland våra favoriter nämligen - Goat cheese fajitas. Super
duper enkelt att få till. Tyvärr kunde vi inte få fatt på Fajitas
Spice Mix Cilantro och Lime, utan fick nöja oss med Fajitas
Spice mix. Men det funkade lika bra ska jag meddela ifall
inte er butik som ni handlar på, inte har den i sortimentet.
Det hade varit roligt att testa förståss, men ibland
får man nöja sig med nåt liknade. Det här kommer verkligen
bli massa fler gånger hemma hos oss...koriander gör mycket
av hela rätten, så den ska man absolut ha med!
Testa, och låt mig höra vad ni tycker...

Goat cheese fajitas
4 portioner
500 gr kuyclingfileér, strimlad
1 röd paprika
1 msk smör eller olja
1 påse Fajitas Spice Mix Cilantro och Lime
2 msk honung
200 gr chevreost, smulad
50 gr valnötter, grovt hackade

Tillbehör:
1 pakt totilla
1 mango, eller fryst i tärningar
3 msk grovt hackad koriander
Ruccula

Gör så här:
Stek fileérna och parikan, tills de är genomstekta.
Tillsätt Fajitas kryddan och sänk vrmen. Tillsätt honung,
getost och valnötter. Servera kycklingen och paprikan i
tortilla bröd tillsammans med ruccula, mango och koriander.

Jösses vad smaklökarna smälte.....

Utskriftsvänlig version -Klicka här



Fajitas Spice Mix Cilantro och Lime skulle det vara men jag
fick ta den här istället, Fajitas Spice Mix.