söndag 28 februari 2010

Plockmat!

Efter att mannen i familj avverkat massa steg i en fotbollsmatch
och jag spenaderat steg genom shopping, var vi helt slut och
ställa sig vid spisen var det inte tal om. Så det fick bli lite plock,
vilket vi gillar båda två!
Det blev rev med barbequesås, honungsglacerade spearribs,
potatissallad, coleslaw, sallad, tomat och mozzarella,
varmrökt fläskfilé, ostfylld chili och avocado.

Nu ligger vi utslagna i soffan och tittar på när skidåkarna
avverkar 5-milen! Så skönt det är att bara titta på hur
andra sliter! Nu får vi hålla tummarna för ytterligare någon
medalj! Heja Sverige!



lördag 27 februari 2010

Schlagerfest hos Eliassons!

En gång om året blir det Schlagerfest med vinbrudarna och
då får även våra respektive vara med och hoppa i soffan:-) I år
var det verkligen lugnare än vanligt. Är det ett tecken på att vi
börjar komma över 30 års strecket allihopa? Kvällens värdpar
hade verkligen fixat och trixat med både god mat och dryck!
Bordplaceringen bestod av låttitlar som man skulle para ihop
med artist... inte alltid det lättaste. Fast det är bara fråga Jonis
han har koll på det mesta!

Fläskfilé med kantareller, ris och sallad


Vit chokladmoussetårta med passionsfrukt
8 bitar
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Fyllning:
3 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 äggulor
2 msk citruslikör, t ex cointreau

Garnering
2-3 passionsfrukter

Gör så här: Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan
och rör ner ägg och kakao. Häll smeten i en smord
och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan
kallna och skär loss den från formen. Diska och torka formen
och lägg ner kakan igen. Vispa grädden. Smält chokladen på
svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa
upp äggulorna i en stor bunke. Tillsätt chokladen under kraftig
omrörning. Rör ner likören och sist grädden. Bred ut moussen
över kakan i formen. Täck med plastfilm och frys i minst 3 tim.
Dela passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet. Häll det över
moussen. Låt tårtan stå framme ca 30 min före serveringen.

Schlagerdrink:
1 drink
Gin
Tranbärsjuice
Russian

Kvällens minsta gäst, Disa, 1 vecka gammal
och så den stolta fadern Jonathan.


Matmässa "Passion för mat"!

I Göteborg anordnades i helgen matmässan "Passion för
mat", och de må jag säga att det var en väldans massa
passion och en fantastisk mässa. Vem njuter inte av att
strosa runt bland utställarna och låta gommarna njuta av
lite smakbitar av både gamla och nya produkter... och special
komponerad meny endast för mässan och utställarnas
produkter... Jag njöt i fulla drag! Det blev en hel del inköp
också av tex. Chorizokorv, kryddor från Santa Maria, Honung
med smak av fläder och champagne, Björnbärs vinegrätt och
massa annat gott! Har ni inte besök mässan tidigare är det
helt klart värt ett besök! Fast nu får ni ju vänta tills nästa år!

Smakmeny av en 4-rätters av Katja Palmdahl. Det bästa av allt
var att man fick tillgång till recepten också... så jag lovar att
jag ska dela med mig av det när jag lagat!
• Kall Sveciasoppa
• Långkokta högrev med björnbärsvinegrätt, rosmarin
och palsternackspuré
• Salviakryddad kycklingrulle och rostad Anjapotatis
med äppelchutney
• Chokladmousse med vanilj och kanderade nötter

Det var verkligen en helt ljuvlig meny!

I mässminglet

Oliver i massor

Läcker dukning för våren.


Gott om knäcke och marmelader av olika slag.

En aktiv helg!

Denna helgen går inte av för hackor. Idag matmässa
i Göteborg och senare Schlagerfest med ett gäng vänner.
Det kommer bli en tuff helg, men otroligt roligt!
Så söndag kommer jag ge er en återkoppling med
massa spännande som vi mötte på mässan
"Passion för mat" och maten som Schalgerfestens
värdar hade fixat med!

Vi ses!

fredag 26 februari 2010

Fredagstipset Fläskfilegryta med lingon

Åh så var det fredag igen... Jösses vad veckorna går fort.
Ikväll ska vi gå bowling-match med a la Olssons. Får väl
se om man får till nån "strike"... Ibland har man turen
med sig... och jag lovar det är tur. För man hänger inte
så ofta vid bowlingbanan precis :-) Etferåt blir det mat
och umgänge med hela familjen! Trevligt!
Tänkte ge er ett tips på fredagsmeny, som bara är
sååååå gott! Fläskfilégryta med lingon. Lovely!

Ha en go fredagkväll alla bloggläsare!

Fläskfilegryta med lingon
4 portioner

600 gr fläskfilé
2 lökar (Hackas)
200 gr färska kantareller
1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 msk kött och vinfond
4 dl matlagningsgrädde
2 msk lingon (gärna rårörda lingon)
Färsk timjan vid servering.

Stek köttet i bitar, och bryn löken. När köttet
fått fin färg, häll på de andra ingredienserna
och låt puttra en stund. Servera med ris eller
någon typ av potatis och sallad

torsdag 25 februari 2010

Svärmors Grönsakssoppa med klimp!


Det doftade kokt kött på långt håll och när man klev in genom
dörren hos svärmor och svärfar fick man nostalgikänslor från
skolköket. Dessvärre inga positiva sådana, förrän jag smakade
på svärmors Grönsakssoppa. Den smakade helt ljuvligt! Så nu
kan jag faktiskt ge mig på att göra grönsakssoppa även här
hemma, då jag upptäck hur gott det faktiskt är!
Brukar ni göra soppa, och i så fall vilken är er favorit?

Grönsakssoppa med kött och klimp!
4-6 personer
200 gr högrev eller fläsklägg, tjockskurna revben
1 purjolök
3 morötter
1 bit rotselleri
1 palsternacka
3 potatisar
1 buljongtärning
Kryddpeppar, svartpeppar, socker, salt
Klimp:
1 ägg
3/4 dl mjölk
1,5-2 dl vetemjöl
aromat, svartpeppar

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttet och salt.
Låt koka upp och ta bort skummet med slev.
Tillsätt kryddorna, lägg i 1 morot, 10 cm purjolök och
låt koka i 1,5-2 timmar, tills köttet lossnar från benen.
Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Lägg i rotfrukterna
när du tar upp köttet och låt de koka i 25 minuter. Lägg i purjolöken
när det återstår 10 minuter.
Tärna under tiden köttet och lägg dem i soppan.
Smaka av med salt och en buljongtärning.
Blanda ingredienserna till klimpen och klicka i
1 msk åt gången i soppan, så det blir små klumpar.
Garnera soppan med persilja.

onsdag 24 februari 2010

Onsdagpasta Lasagna med ett glas rött!


Min kusin gav mig tipset häromdagen. Fira onsdagen
med pasta och ett glas rött och njut även av vardagen.
Inte bara ha siktet inställt på helgen för att äta riktigt
gott! Det tog jag fasta på och gjorde denna onsdag
- Lasagne. En riktigt smarrig sådan!
Hittar ni på något extra för att lyxa lite mitt i veckan?

Lasagna alla Sardinien
4 portioner
400 gr pastaplattor
70 gr parmesanost
1 sats Ragù Tradizionale

Ragù Tradizionale (stor sats)
2 st morötter
75 gr rotselleri
1 st stor gul lök
2 dl olivolja
500 gr blandfärs
200 gr tomatpuré
1 tärning kycklingbuljong
3 dl vatten
0,5 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl rött vin alt. vatten
200 gr körsbärstomater

Béchamelsås:
6 sl mjölk
100 gr smör
2 msk vetemjöl
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Ev 1 krm muskotnöt riven

Gör så här:
Ragù Tradizionale:
Skala och dela morötterna och rotsellerin i 4 delar.
De ska kunna plockas bort senare.
Häll olivolja i kastrull och lägg i den hackade
löken och morötter och rotselleri.
Lägg i färsen och och låt den bli genomstekt.
Lägg i tomatpurén och kucklingbuljongtärning
och vatten. Sala och peppra och häll i rött vin.
Rör runt och låt sjuda på svag värme i 30-60 min.
Lyft ur morätterna och rotsellerin. Dela körsbärstomaterna
och lägg i, och låt koka nån minut.
Béchamelsås:
Smält smöret, vispa ner mjölet.
Tillsätt mjölken och salt och peppar och ev. muskot.
Låt puttra till en tjock konsistens.
Lasagna:
Häll lite av béchamelsås i en ugnfastform. Lägg på lasagneplattor
och varva med béchamelsås, köttfärs och lasagneplattor.
Avsluta med ett laget béchamelsås och strö över riven parmesanost.
Ställ in i ungnen i 25 minuter på 200 gr.

Servera med en härlig sallad och varför inte ett
glas rött en härlig onsdag som denna!

Ha en fortsatt mysigt onsdag, nu ska jag ta
mig en titt på "Halv åtta hos mig"!
En favorit bland veckans TV-program!




tisdag 23 februari 2010

Grillade hamburgare!

Efter att ha suttit inne och ätit en långfrukost, Linda och jag
och myst med våra små grabbar föll snön som sjutton utanför
fönstret. Inte kunde man tro att himlen skulle spricka upp
några minuter senare och ge oss massa sol som kunde
innebära grillning på altanen. Men sagt och gjort tog vi fram
grillen och hemmagjorda hamburgare. Helt perfekt
att ha i frysen, klara att lägga på grillen. Vilken lunch!
Trots all snöskottning och vagnar som man får dra genom
snömodden....konstaterade vi, att vi mammalediga inte
kunde ha det bättre.... :-)
Hemmagjorda hamburgare!
(ca 6 stycken 150 gr)

500-600 gr blandfärs
1 ägg
1/2 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2-3 msk koncentrerad kalvfond
1 gul lök
1 nypa salt
2 krm svartpeppar
1 nypa socker

Blanda samman allt ingredienserna utom blandfärsen.
Kör löken i mixer så det blir som en puré. Blanda smeten
med blandfärsen. Forma till burgare ca 6 stycken och stek/grilla
på medelvärme. Önskar du inte tillaga de nu! Fryser du bara in
de färdigformade burgarna på plåt i frysen för att sedan ta
fram och lägga på grillen! Perfekt när man inte vill stå i köket
utan vistas ute i den underbara solen!


Pensla gärna burgarna med American
BBQ Sauce från Santa Maria. Ger burgarna
lite extra sting och god Hickory smak!

måndag 22 februari 2010

Kassler och kronärtskockspaj!


Idag blev det till att göra slag i saken och testa en
ny paj ur boken jag fick häromdagen. Mannen här
hemma hyser ingen jätte passion för pajer. Men
denna gick verkligen hem. Vilket måtte vara
ett gott betyg. Själv tyckte jag att smakerna med
kassler, kronärtskocka och pajskal med hasselnötter
smakade himmelskt. Ni måste faktiskt testa den!

Kassler och kronärtskockspaj!
4 personer

3 dl vetemjöl
125 gr smör/margarin
1 krm salt
1 msk kallt vatten
1 dl hasselnötter

300 gr kassler
1 burk kronärtskockshjärtan
100 gr färsk parmesanost

3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar

Gör så här:
Kör vetemjöl, smör, salt i en matberedare. Slåt på kallt vatten
och hasselnötterna och kör ytterligare några sekunder.
Hasselnätterna ska inte finfördelas för mycket. Tryck ut i pajform.
Ställ kallt i 30 min, därefter förgräddas pajskalet i 10 min på 225 °C.
Skär kasslern i tärningar, och låt kronärtskockan rinna av innan du
skär den i bitar. Riv parmesanosten grovt. Fördela kasslern,
kronärtskockan, parmesanosten i pajskalet.
Blanda äggen, mjölk och salt och peppar till en äggstanningen,
och häll den över fyllningen. Grädda i 30-40 min. Äggstaningen
ska ha stelnat nr pajen är färdig!

Serveras till en god sallad!

söndag 21 februari 2010

Italiensk macka a la surdeg!


Med en massa ny inspiration från eftermiddagens fotokurs,
hade jag inte haft tid att tänka på vad kvällens mat skulle vara.
Det hade liksom stockat sig där uppe :-) Men efter att ha
samlat sig lite, fick det blir en italiensk macka på det underbart
goda surdegsbrödet vi fick av våra gäster från föregående kväll.
Här kommer receptet!

Italiensk macka a la Surdegsbröd 2 st
Surdegsbröds 2 skivor
Blandsallad
Ugnsbakade tomater 3 st
Findus frysta italienska örter
Flingsalt
1 avocado
1 påse mozzarella
Parmaskinka
Salami
Balsamicosirap

Gör så här:
Dela tomaterna i bitar och lägg på en plåt. Strö över
italienska örter (finns Frysta, Findus) och flingsalt.
In i ugnen i 10 minuter på 150°C. Låt svalna lite.
Fördela sallad på brödskivorna. Därefter avocadon,
mozzarella sedan tomaterna. Toppa med några skivor
parmaskinka och salami. Ringla över balsamicosirap.

Bon apetit!


Dagens fotokurs höll av Emelie Ohlsson. Titta gärna in på
hennes underbara hemsida.

Eftersom vi inte fick fatt på någon modell, fick vi fota varandra
istället, jag och Catrin. Varför är det alltid lättare att stå bakom
kameran än framför? Men några fina bilder hamn vi med innan
solen gick ner! Nu är det bara ut och öva, öva, öva...


Söndagspasta Farfalle med fläskfilé

Av rester från igår, slängde vi snabbt och lätt ihop en pasta,
innan jag skulle iväg på fotokurs. Det var faktiskt riktigt gott!

Farfalle med fläskfilé
4 portioner

400 gr farfalle
400 gr fläskfilé stekt och strimlad i bitar
100 gr valnötter
200 gr kronärtskockshjärtan
Persilja 2 msk
1 vitlöksklyfta i skivor
1,5 msk kalvfond
8-10 soltorkade tomater i strimlor
3 dl grädde
1 tsk socker
Soja för färgen
Salt/pepppar

Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Dela kronärtskockan i mindre bitar. Stek den i panna
och strö över persiljan. Tillsätt den skivade vitlöken, och
låt steka någon minut till. Lätt i soltorkade tomater och
häll på grädden. Tillsätt kalvfonden, soja och socker.
Tillsätt fläskfilén. Smaka av med salt och peppar.

Servera med nykokt farfalle.


lördag 20 februari 2010

Planka kontra Melodifestivalen!

Pepparsås, Favoritsås eller klassisk bearnaisesås bjöds det på
till kvällens planka, som vi bjöd in några härliga matglada och
pratglada personer på. Alla såserna från Jensens Böfhaus, som
jag tycker gör fantastiska goda såser.
Det blev inte så mycket Melodifestival för vår del. Jag har nog
aldrig tittat så lite på deltävlingarna som i år. Vet inte om det
är en ren tillfällighet eller om jag rent av har tröttnat lite på
det! Har kommit fram till att det var bättre förr...
En final. That´s it!
Såg ni deltävlingen och i så fall gick rätt låtar vidare?

Till lite tilltugg innan maten blev det
Cava vin från Spanien. René Barbier (nr 7740)
70 kr på Systembolaget.


Tänkte också tipsa er om en ruggigt bra
drinkgaffel, "Snapasgaffeln" som kan användas
till tilltuggen, och fungerar utmärkt att fästa
på glaset. Perfekt gå bort present!

fredag 19 februari 2010

Mangokyckling


Idag blev det ett besök hos mamma och pappa
och på min mammas jobb flödar det med recept,
och då och då blir man bjuden på något nytt som
kommit därifrån. Dagens lunch blev en god rätt
med kyckling och mango. Allt i en form är verkligen
väldigt smidigt!

Nu blir det till att fundera på vad kvällen ska
bjuda på fört gott i matväg... Vad blir det för er
ikväll?

Mangokyckling 4-6 peroner

1 röda paprikor
ca 6portioner kokt ris
1 grillade kycklingar
1 dl mango chutney
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 dl chilisås
2 tsk curry
2 tsk paprikapulver
2 dl riven ost

Gör så här:
Tärna paprikan och blanda med riset i ugnsfast form.
Dela kycklingen i bitar och lägg dem ovanpå riset. Blanda
mango chutney, grädde, creme fraiche, chilisås, curry,
paprikapulver och riven ost och fördela ovanpå kycklingen.
Strö kokos öve. In i ugnen 225 grader i 15 min.

Servera med en god sallad gärna med färsk mango bitar i!






Min far har en väldans förkärlek till fiske och allför att han
ska få med sig sällskap försöker han redan nu involvera
Vincent 3 månader i hans stora intresse. Idag var det laga
garn som gällde, och Vincent höll troget i linan... Kanske är
det en lite nyvunnen fiskare vi fått i familjen?