lördag 7 augusti 2010

Födelsedag med kräftor med tillbehör!

Vi har lite födelsedagar på sommaren, och nu kom det till
svägerskan och svågerns tur att bli ett år äldre, fast det märks
knappt på dem ;) Det bjöd på kräftor med en massa goda
tillbehör, så alla var sååååå mätta tillsist att vi nästan mådde
illa istället. Men gött var det minsann... Som avslutning blev
det svågerns parad nummer, nämligen glass med varm
hjortronsås...Vad annars av en norrlänning som vet hur
man ska avsluta middagen! Behöver jag säga att det är
fantastiskt gott? Här kommer iallafall lite goda tillbehör
för kommande kräftskivor!

Västerbottenost paj
6-8 port

Ingredienser pajskal:
125 smör
4 & 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk vatten
1 & 1/2 tsk salt

Pajskalet, gör så här: (ugn 175 grader)
Blanda ihop smör, mjöl och salt (gärna i en matberedare)
* tillsätt ägg och vatten, arbeta ihop till en deg
* låt vila i kylskåpet ca 1 timme
* tryck ut degen i en smord pajform och nagga med en gaffel
* grädda mitt i ugnen i ca 15 min

Ingredienser fyllning:
200 g västerbottenost, riven
3 dl mjölk
1/2 dl persilja, hackad
1/2 dl basilika, hackad
1/2 dl gräslök, hackad
3 ägg

Fyllningen, gör så här:
Blanda mjölk och örter i en mixer
* tillsätt osten och äggen
* slå fyllningen i pajskalet och grädda i ca 35 minuter, tills fyllningen stelnat.


Varm brietårta med tomater och örter
6-8 personer

Cocktailtomater
Basiilka
Salt/Peppar
Persilja
Olivolja

Blanda samman allt och lägg ovanpå brietårtan.
Låt stå och dra sig några minuter innan ni sätter
in den i ugnen.

200°C i 20 min. Inte längre, för då blir den för rinnig!
Servera tillsammans med olika kex!


Smördegsbakad tapenade
6-8 port

Ingredienser:
1 stor smördegsplatta
1/2-1 dl tapenade
2 rödlökar
socker
olivolja

Gör så här: (ugn 175 grader)
* Skala och hacka lökarna
* Värm olivolja och lök på ett stekjärn tills dess att löken blir glansig
* Sockra efter smak och låt löken karamelliseras
* Låt kallna
* Kavla ut smördegen och bred ut tapenaden på den
* Bred löken över (när ken svallnat) och rulla ihop till en fast rulle
* Låt rullen vila i kylen ca 30 min
* Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en oljad plåt
* Baka ca 15 min i ugn
* Låt svalna före servering

5 kommentarer:

  1. Vi älskar kräftor men det har inte blivit av att vi festat på några än, får ta oss i kragen och planera in det inom det snaraste. Västerbottenostpaj är ett måste... speciellt om man är stora fan av den osten, som vi är.

    SvaraRadera
  2. Gud så mkt gott! Har en kräftskiva inplanerad - kul med lite inspiration :) Allt låter jättegott!

    SvaraRadera
  3. Vilket födelsedagsmiddag. Er skulle man vara släkt med ;-) Din (eller kanske ska säga en av dina...) framtida kokbok får du fylla med fisk- och skaldjursrecept!

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig blogg du har!!! Hittade precis hit och blev så glad, så glad! Jag letar inspiration till kräfskivan som vi ska ha till helgen och blev lite sugen på "3 sorters ostpaj". Jag ska sitta och njuta ett tag till bland alla dina vackra bilder och fina recept!

    Ha en underbar tisdag!

    Kraaaaaaaaaaaam från Mallorca!

    SvaraRadera
  5. Hej AngelicaE!
    VAd glad jag blir för din kommentar! Hoppas du hittar mycket inspiration för kommande kräftskiva! Kram Gourmetmorsan

    SvaraRadera