onsdag 28 april 2010

Vietnamesiskt till kvällsmat!



Vietnamesisk sallad med scampi
Köttfärsknyten i salladsblad
När mannen här hemma varit borta, kommer han oftast hem med
massa matinspiration som han sedan ska försöka förklara för mig.
De brukar faktiskt gå riktigt bra. Också denna gång. Ikväll blev det
helt förträffligt om jag kan säga så. En riktigt fräsch och underbart
god kvällsmat med nudelsallad med scampi och köttfärsknyten i
salladsblad.

Vietnamesisk sallad med scampi
Sallad:
12 st scampi
250 g äggnudlar
100 g mango i träningar (fryst funkar bra)
2 röd färsk chili
1 morot
3 vårlökar
2 msk finhackad färsk koriander
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
matolja till stekning
2 tsk sesamfrön
3 msk hackade cashewnötter
4 träspett
Dressing:
3 msk pressad limesaft
1 dl ananasjuice
1 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
2 msk thailändsk fisksås

Gör så här:
Koka nudlarna enligt förpackningen.
Dela chilin på längden, ta ut kärnorna och
hacka fruktköttet fint. Skala och finstrimla moroten.
Ansa vårlökarna och skiva dem tunt. Blanda mangon, chili,
morot, vårlök och koriander i en stor skål. Häll av nudlarna i ett
durkslag, spola av dem hastigt under kallt vatten och låt rinna
av ordentligt. Klipp nudlarna i kortare bitar och blanda ner dem i
skålen med grönsaker.
Trä scampin på spett. Krydda med salt och kajennpeppar och
stek dem hastigt i olja i het panna, ca 1 minut per sida. Lägg
över på ett fat och låt svalna.
Rosta sesamfröna i torr, het stekpanna. Pressa saften ur limen
och blanda limesaften med ananasjuice, olja, sesamolja och
fisksås till dressingen. Häll den över nudel- och grönsaks-
blandningen. Blanda ner de hackade nötterna och fördela
nudelsalladen i fyra serveringsskålar. Lägg räkspetten överst,
strö över sesamfröna och krydda med salt.



Köttfärsknyten i salladsblad á la Jones
400 gr blandfärs
2-3 msk oystersås
2 msk mörk kinesisk soya
1 hackad röd chili
1 kruka färsk hackad koriander
1 nypa socker
svartpeppar
0,5-1 tsk paprikapulver
0,5 tsk kajennpeppar
1 isbergssalladshuvud
2 dl sweet chili sås
Gör så här:
Stek köttfärsen och hacka chilin, koriander.
Blanda i övriga ingredienser med köttfärsen.
Låt steka ihop några minuter.
Skala av isbergshuvudet och behåll hela blad.
Lägg i iskallt vatten några minuter, så blir de extra krispiga.
Lägg upp några blad på ett fat. Lägg köttfärsen i bladen.
Servera övriga blad bredvid och låt gästen själv ta ett blad och fyll
det med köttfärsen. Doppa bladet och köttfärsen i sweet chili sås.








3 kommentarer:

  1. Ingen dålig inspiration han kommer hem med...

    SvaraRadera
  2. Härlig sida här får man ju kika in fler gånger
    M

    SvaraRadera
  3. Oj, hittade dig genom Remsan, vilken härlig sida! På återseende!

    SvaraRadera