söndag 7 mars 2010

Middag på Nygrannes nr SEX!

På Nygrannes puttrade det i grytorna och de doftade helt
ljuvligt när vi kom in genom dörren. Det är alltid lika roligt
att träffa denna underbara familj och de bjöd på fantastiskt
god mat och dryck å tiden bara rann iväg. Soppan och
desserten var verkligen supergoda, så det måste ni bara
testa. Jag kommer definitivt att göra den! Tusen tack för
en mysig kväll!

Vi fick goda snittar med philadelphiaost och riven
parmesanost på kavring, toppat med fikonmermelad.

Lysande gul fisksoppa
4 port.
400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 ½ tsk tomatpuré
1 ½ tsk salt
1 tsk timjan (gärna färsk)
1 tsk basilika
2 ½ dl torr, vitt vin
1 ½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt (0,5 g) saffran
300 g räkor med skal

Dela fisken i mindre bitar. Hacka lök och purjo.
Smält smör i en stor kastrull och fräs lök och
purjo glansigt. Pressa i vitlök och tillsätt
kryddorna. Tillsätt sen vin och buljong, låt koka upp.
Rör i grädde, vatten, creme fraiche och saffran.
Låt sjuda 15 min. Lägg sen i fisken och sjud
ytterligare 7 min. lägg till sist i räkor och låt bli
genomvarmt.
Toppa soppan med en klick limeaioli


Camparikokta persikor med apelsin och honungsflarn

4 st persikor
2,5 msk campari
1 st apelsin, rivet skal
3 dl apelsinsaft, pressad av 2 st apelsiner
1,5 dl strösocker

Apelsin och honungsflarn
25 gr smör
1 msk honung
2 msk strösocker
2,5 msk vetemjöl
0,5 tsk apelsinskal, rivet

Till servering vaniljglass

Den goda Campari- och apelsinlagen stelnar när den står kallt. Det går utmärkt att värma den igen strax före servering.
1. Flarn: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och tillsätt honungen. Rör ner socker och mjöl. Blanda till en smet. Låt stå ca 15 minuter. Klicka ut 12 teskedsstora kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter.
2. Persikor: Dela och kärna ur persikorna. Lägg dem i kokande vatten och koka ca 1/2 minut. Dra av skalet.
3. Blanda Campari, apelsinskal, apelsinsaft och socker i
en kastrull. Lägg i persikorna och koka 1-2 minuter. Ta upp dem med hålslev och koka ihop lagen till simmig konsistens 10-15 minuter, tills drygt 1 dl återstår. Sirapen ska serveras ljummen.
4. Servera persikorna med Campari- och apelsinsirapen,
vaniljglass och flarn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar