tisdag 30 mars 2010

Även de små magarna behöver mättas!

Nog att det är bra allt med barnmatsburkar. Men det är också
ganska lätt att göra lite barnmat själv. Frys in i isfack, så är det
smidigt att ta fram antal istärningar de äter.
Här kommer recept på barnmat som är testat på grabben här
hemma och som gick hem med hans smaklökar... hoppas era
barn tycker detsamma :-)

Potatis- och palsternackspuré
Detta receptet ger 4,5-5 dl puré eller fyll 2 istärningslådor.

200 gr (ca 2st) palsternackor
200 gr potatis
4 msk matfett

Skala och tärna palsternacka och potatis.
Koka i vatten tills de är mjuka. Slå av vattnet men spara 1/3 till
att späda purén med. Mixa med stavmixer eller i matberedare.
Tillsätt kokvattnet och matfettet och kör till önskad konsistens.
Låt purén valna och frys sedan in i istärningslådor.

Rött mos

2 dl hackad röd paprika
3 dl hackad sötpotatis
3 dl hackad morot
2 msk rapsolja
4 dl vatten
1 tsk timjan

Skala och hacka grönsakerna. Fräs grönsakerna lite lätt i rapsolja.
Krydda med timjan. Häll på vattnet och koka med lock.
När grönsakerna är mjuka, mixa till önskad konsistens.

Dessert: Hallon och äpplemos

2 äpplen
2 dl hallon
2 dl vatten
2 krm kardemumma

Skala och hacka äpplet i bitar.
Häll alla ingredienserna i en kastrull.
Koka med lock tills äpplet blivit mjukt.
Stavmixa tills det blir helt slätt.

Mumms....

3 kommentarer:

  1. Vincent ser väldigt nöjd ut !!

    SvaraRadera
  2. Ja, han ser väldigt nöjd ut. Vilken sötnos!

    SvaraRadera
  3. Allteftersom våra små blir större blir också deras behov av mat. Hos oss är en bullform lagom storlek att frysa in grytor och liknande så är det bara att tillsätta pasta, ris, potatis eller liknande när man tinat upp den.

    Jag lägger bullformen i min muffinform för att de inte skall flyta ut innan de fryses!

    Önskar dig en fin dag! /Caramel

    SvaraRadera